Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon 1 (test kamer V1 in J1) – sistem za drugačen fotografov pogled

Avtor:Matjaž Intihar
14.12.2011 11:25
Stran:

Olympus je s sistemom mikro 4/3 dodobra zamajal temelje vstopnim kameram DSLR. Predvsem na Japonskem in drugje v Aziji so kamere mikro 4/3 hitro dobile okoli 10% tržni delež in z ostalimi brez zrcalnimi vplivajo na prodajo kamer DSLR. Dlje kot je ta sistem manjših kamer z zmogljivimi tipali, ki so brez zrcala in z možnostjo menjave objektiva med nami, vse več je podjetij, ki sodelujejo v njem. V bistvu od velikih samo še Canon in Nikon nista imela kamer tega sistema.
Letos septembra se je sistemu manjših brez zrcalnih kamer z izmenljivimi objektivi pridružil tudi Nikon. Pričakovanja fotografov predvsem iz Nikon DSLR tabora so bila velika. Pričakovali so, da bo ohišje in tipalo enostavno tako dobro, da bodo sistem Nikon 1 lahko uporabljali za delni nadomestek kamer DSLR. Toda kot že v preizkusu kamer brez zrcalnega sistema Panasonic GF-2, Olympus PEN E-P3, Pentax Q in Sony NEX, se je hitro spoznalo, da tudi pri Nikon iščejo drugačne kupce in ne uporabnike kamer DSLR.


Nikon 1 V1


Nikon 1 J1

Brez zrcalni sistem je namenjen tistim, ki iščejo nekaj več v svetu manjših fotokamer. In kamere brez zrcala z izmenljivimi objektivi to tudi nudijo. Le da vsak proizvajalec išče neko svojo pot. Tako je prav zanimivo, da imamo v tem novem sistemu toliko razlik med ponudniki kot Sony, Olympus, Panasonic, Fujifilm, Pentax, Nikon. Čakamo samo še, ali bo in kaj bo ponudil Canon.


Nikon je za sistem 1 izbral novo velikost tipala, ki jo sami imenujejo CX. Model V1 ima sistem za čiščenje tipala,medtem ko ima J1 pred tipalom steklo, ki je dovolj oddaljeno od tipala, da se kakšna smet na njem ne opazi. Pri J1 je dobro vedeti, da lahko steklo s pravimi pripomočki sami očistite.

Nikon se je odločil za svojo pot. V sistemu Nikon 1 je tipalo veliko 13,2 x 8,8mm. Je manjše od tipal Sony NEX (glej sliko APS-C) Olympus PEN, Panasonic GF (glej sliko 4/3) in večje od Pentax Q (glej sliko, drugi najmanjši okvir).
Faktor povečave glede na polni 35mm format (FX) je pri Nikon 1 sistemu 2,7X (CX). Sony ima največje tipalo, ki je preneseno kar iz večjih kamer serije Alpha in ima faktor 1,5X, ki je poznan tudi kot standard za APS-C tipala. Olympus in Panasonic imata znana tipala iz njihovega 4/3 sistema s faktorjem povečave 2X. Pentax ima najmanjše tipalo, ki je enako veliko kot v boljših kompaktnih fotokamerah s faktorjem 5,4X.


Velikosti tipal različnih razredov.

S samosvojo velikostjo tipala je sistem Nikon 1 drugačen od konkurence. Predvsem pa niso premočno zarezali med lastne kamere DSLR z APS-C (DX) tipali. Nikon s tem drži opazno razliko in sistemu Nikon 1 daje samosvojo pot in jasen odgovor vsem, ki mislijo, da je ta sistem odgovor na vstopne in hobi kamere DSLR. Nikon si z Nikon 1 želi nove kupce, drugačne. Take, ki so pripravljeni za kamero dati nekaj več, a še vedno imeti kompaktnost in enostavnost fotografiranja.


Nikon 1 V1 nima vgrajene bliskavice. Lahko pa na njega dodate zunanjo bliskavico SB-N5, ki ima vrtljivo glavo. Kot dodatek lahko uporabimo tudi GPS GP-N100.


Nikon 1 J1.

 


 

Izgled, velikost, teža

Kameri Nikon V1 in Nikon J1 sta si glede ohišje opazno drugačni. V1 je večja (113x76x44mm), J1 (106x61x30mm) in težja, V1 (383g), J1 (234g).
Obe kameri sta odlično izdelani. Ohišje V1 je iz magnezije zlitine, zunanja plast je matirana in nudi manjši opornik za palec. Nikon J1 ima ohišje iz aluminija in plastike, je gladko in ga lahko dobite v petih barvah (V1 v samo dveh, črni in beli).
Obe kameri imata 3 palčni zaslon. Razlika med zaslonoma je v ločljivosti V1 (921.000 točk), J1 (460.000 točk).
Nikon V1 ima elektronsko iskalo ločljivosti 1,4M točk, Nikon J1 pa vgrajeno bliskavico. Na V1 lahko dodamo samo dodatno bliskavico Speedlight SB-N5.


Nikon 1 V1 na proti J1 nima več funkcijskih gumbov. Le zaslon je višje ločljivosti in premore elektronsko (EVF) iskalo.


Nikon 1 J1 je brez iskala in celoten pogled na motiv opravimo preko zaslona.


Nikon 1 J1 zna biti za hobi fotografa boljša odločitev, saj ima vgrajeno bliskavico.


Nikon 1 V1 nima vgrajene bliskavice, ima pa zunanjo, ki izkušenemu fotografu omogoča bolj kreativno delovanje.


Nikon bliskavica SB-N5 ima vrtljivo glavo in s pomočjo kamere (merjenja svetlobe) odlično doziranje svetlobe. Če bi imela še brezžično proženje, bi bila kombinacija izredna. To pa najbrž dobimo v nadaljevanju sistema.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com