Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR / Test

Avtor:Matjaž Intihar
11.11.2012 14:54
Stran:

Nove kamere z bolj ločljivimi tipali prinašajo zahteve po primernih objektivih. Vendar ni vsak objektiv za vsakega uporabnika zadovoljiv. Najbolj zahtevni si želijo samo »najboljših«, beri najdražjih objektivov, ki imajo lahko prav zaradi želje po najvišji kakovosti svoje tehnične omejitve in cenovne višave. Drugi uporabniki, ki kupujejo primerno za svoje uporabniške potrebe in žep, pa so v 35mm razredu kar malo prikrajšani. Primanjkuje »hobi« objektivov, ki nudijo za manj denarja še vedno solidno kakovost. Tudi neodvisni proizvajalci se ne trudijo dovolj. Če imamo v »crop« (DX) razredu kopico različnih osnovnih zum objektivov, v 35mm (FX) razredu nikakor ni tako.

Ko fotograf iz »crop« kamer, pri Nikon se bere kamer razreda DX prestopi v 35mm razred (FX), nastane težava pri novi izbiri objektivov. Le teh ni veliko, predvsem pa proizvajalci računajo, da, če je že kdo toliko odštel za ohišje, bo še za objektiv. Vendar niso željni kamer FX formata samo profesionalci, katerim je fotografska oprema zgolj pripomoček za delo in prav tako »najdražji« objektivi.
Ob prihodu kamere Nikon D600 je bilo hitro jasno, da je to bolj kamera za hobi fotografe. Nikon želi FX razred kamer še bolj približati fotografom, ki so po lastnem mnenju DX razred prerasli. Toda ob prehodu na nov razred se takoj pojavi dilema. Ta je, kateri objektiv v tej nič kaj široki ponudbi si izbrati?
Ko uporabljaš kamero formata DX (crop) je na voljo kar lep »šopek« osnovnih objektivov. Ob prestopu v »višji« razred se hitro spozna, da temu ni tako in, da vsaj toliko kot daš za samo kamero, je treba še dodati za najbolj osnovne objektive. In hitro smo že pri desetletjih poznanem. Objektivi so glavni del fotoopreme, z nami so dlje kot ohišje in so glavno gonilo fotografske industrije.
In ker Nikon še kako dobro ve, kaj hobi fotograf rad kupil, je ob kameri Nikon D600 ponudil osnovni »kit« objektiv, ki ga bo »hobi« fotograf tudi zaradi žepu dokaj prijazno ceno z veseljem dodal na ohišje. To je objektiv AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR.

Videz, velikost, teža

Nikon nima posebnih oznak ali barve za višjo ali nižjo serijo objektivov. Dokler ga ne primemo v roke, si lahko samo na podlagi tehničnih karakteristik in cene podamo mnenje.
Po prvem srečanju z objektivom v roki opazimo, da ni izdelan tako kot objektivi namenjeni profesionalnemu delu. Še vedno pa je dovolj trden, obroča za zum in ostrenje odlično tečeta, gumba za vklop/izklop ostrenja ali stabilizacije slike sta na lepo dosegljivem mestu.
Objektiv ima celoten premer 78mm, premer za filter je 72mm, dolžina objektiva je 82mm, teža 465g.

Konstrukcija

Ohišje je odlično izdelano, vendar se že na otip razlikuje od Nikkor najdražjih »pro« objektivov. Uporabljene so kakovostne plastične mase in ne magnezijeva zlitina, obroči so ožji in za otip iz tršega materiala. Toda razumljivo. Hobi fotograf, ne potrebuje najvišje robustnosti za vsakodnevno uporabo v vseh pogojih. Tako se še nekaj pridobi na bolj ugodni ceni.
Objektiv ima zadnjo tehnologijo glede ostrenja, preko SWM motorčka, ki zagotavlja tiho in hitro ostrenje. V objektivu je sistem stabilizacije slike VR.
Ostrenje poteka preko notranjega sistema leč, zato se prednja leča ne obrača.
16 leč je sestavljeno v 11 skupin. Ena izmed leč je ED, tri so asferične.
Svetlobna moč objektiva je od f/3.5 v širokem kotu in f/4.5 v ozkem kotu. Prav povprečna svetlobna moč, zaradi manjših leč, posledično lažje konstrukcije ob še vedno zadovoljivi kakovosti, doprinese največ k nižji ceni in kompaktnosti objektiva.
Da je objektiv iz nižjega razreda pove tudi podatek, da nima nano (N) tehnologije premaza leč. Ampak klasično SIC, ki pa še vedno odlično opravlja svoje delo, t.j. poskrbi za čim manj odbojev direktno vpadne svetlobe.

Bajonet - nastavek za objektiv

Nastavek za objektiv je kovinski, na njem je mehka guma, ki preprečuje vstop prahu ali vodnih kapelj v notranjost.

Ostrenje / zum / stabilizacija

AF ostrenje je preko hitrega in tihega SWM motorja. Premik in samo ostrenje je hitro, še dovolj širok je tudi obroč za ročno nastavitev ostrine. Na objektivu je skala z oznakami glede oddaljenosti. Objektiv lahko izostri motive do oddaljenosti 38cm.
Obroč za premik med goriščnicami je na prednjem delu, je dovolj širok in dobro nastavljiv. Vgrajen je sistem stabilizacije slike VR.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com