Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX - Test

Avtor:Matjaž Intihar
03.10.2014 18:30
Stran:

Vse več naprednih fotografov preko kamer Nikon D600 (test), Nikon D610 (test), Nikon D800/D800e (test) in nove Nikon D810 (test sledi), Nikon D750, Nikon Df (test), prehaja v razred kamer FX (polni 35mm format). Zavedajo se, da če imajo potrebo po večji globinski neostrini in drugačni perspektivi, da FX kamere to tudi v večji meri omogočajo na proti kameram razreda DX (APS-C).
Z več znanja in želji po fotografiranju drugače, si uporabniki želijo vstopiti med objektive z višjo svetlobno močjo in posledično tisto funkcijo, ki res omogoča uporabiti prednost kamer FX. Kontrola globinske ostrine je prav z manjšo zaslonko (f) toliko večja. Zum objektivi nudijo svetlobno moč f/2.8, katera pa vse ne zadovolji. V razredu FX ima Nikon kamere, ki nudijo visoko ločljivost (24 in 36MP). Ta ločljivost pa zahteva samo najboljše objektive. Večina zum objektivov pri f/2.8 riše povprečno in s tem se ločljivost tipal ne izkorišča v celoti.
Nikon je začel širiti bazo enogoriščnih objektivov z visoko svetlobno močjo pod f/2 in z ločljivostjo, ki lahko zadovolji visoko število točk. Med zadnjimi predstavljenimi je AF-S NIKKOR 35mm f/1.8 G ED FX (test).

Napredni fotograf ima v svoji fotografski torbi vsaj en objektiv z visoko svetlobno močjo. In največkrat se v torbi znajdeta 50mm ali 35mm. Katero goriščnico izbrati? Vse je stvar vašega načina fotografiranja. Z izbiro takega objektiva veste, da potrebujete veliko svetlobno moč ter možnost kontrole globinske ostrine. V kakšnem kotu želite zajeti motiv, torej katero goriščnico boste izbrali, pa morate vedeti vi.
50mm objektivi so bili še 25 let nazaj osnovni objektiv na kameri SLR, 35mm pa rahlo širokokotni. Svetlobna moč f/1,8 je bila nekaj povsem običajnega, takrat smo rekli amaterskega. Toda hobi fotograf ni imel denarja za objektive s svetlobno močjo f/1,4 ali celo f/1,2.
V svetlobni moči se je med nami bolj bil kreg o "oslovi senci", saj je bila razlika zanemarljiva. So pa bili objektivi f/1.4 ali f/1.2, glede ohišja in optične zgradbe bolj kakovostni ter posledično krepko dražji.
Danes je glede na "zgodovino" malo drugače. Zum objektivi so v širši uporabi in v hobi fotografijo enogoriščni le redko kdaj vstopijo.
Vendar vse se spreminja. In to prav s prihodom kamer FX med napredne fotografe.

Tudi razlika med klasičnimi objektivi z f/1,8 in f/1,4 ni več takšna kot nekdaj. Zdaj je novi 35mm f/1.8 sestavljen z več optičnimi elementi in dodano ED lečo, nima pa N proti refleksiskega nanosa. Tako, da ni kot nekdaj, da je bil f/1.4 objektiv že v osnovi optično z boljšim zapisom. Res pa je, da je f/1.4 objektiv iz leta 2010, f/1.8 pa star manj kot leto. Mogoče lahko kmalu pričakujemo f/1.4 ED verzijo?
Ob preizkusu kamere Nikon D810 (test sledi) , sem za test izbral tokrat opisani objektiv AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX in AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 G ED FX (test sledi).

Goriščnica, velikost, teža

Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX je objektiv z eno goriščnico. Dolg je 90mm, premer ima 83mm in težak je 600g. Premer za filter ima 67mm.

Konstrukcija, izdelava

Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX je sestavljen iz 10 leč, ki so postavljene v sedem skupin. Ena izmed leč je asferična (AS), za zmanjševanje sferične aberacije. Ohišje objektiva je iz magnezijeve zlitine in aluminja, z dobro površinsko strukturo in v roki deluje zelo robustno. Na objektivu je gumb za premik med ročnim in AF ostrenjem ter obroč za ostrenje, oddaljenost. Tu je tudi skala s prikazom oddaljenosti.
Na tem objektivu je najboljši Nikon proti refleksijski premaz z nano kristali (N). Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel, kar naj bi zagotavljalo lep zaris neostrine ozadja (bokeh). Najbolj zaprta zaslonka je f/16. Minimalno možno ostrenje je od 30cm.

Bajonet (nastavek za kamero)

Bajonet je kovinski. Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4 G FX je primeren tudi za kamere crop (DX) formata. V tem primeru ima kot zajema 44 stopinj, oziroma, kot bi na kameri polnega formata (FX) uporabljali 50mm objektiv. Za lažji priklop objektiva na kamero, je na njemu bela pika. Ta je tudi na ohišju kamere.

Ostrenje

Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu samem je hitri SWM motorček, ki omogoča ostrenje tudi s kamerami, ki motorčka v ohišju nimajo. Tako je možno ta objektiv uporabiti na vseh kamerah vstopnega in hobi DX formata. Ostrenje je hitro in natančno.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com