Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 G FX - Test

Avtor:Matjaž Intihar
06.10.2014 11:30
Stran:

Enogoriščni objektivi so zopet vse bolj priljubljeni. Tudi če pogledate EXIF zapis ob vaših fotografijah se vidi, da z zum objektivom največ fotografirate v najširšem in najožjem kotu. Ko še ni bilo zum objektivov je bil 50mm objektiv osnovni, 28mm največkrat izbran za široki kot in 200mm za prvi teleobjektiv. Goriščnica 85mm je že od nekdaj izbrana za poimenovanje osnovnega portretnega objektiva. Z njim smo od portreta ravno prav oddaljeni. Tako pri portretu, kot modelu (celem telesu) ima goriščnica 85mm (kot zajema 28 stopinj na kameri polnega 35mm formata) zelo malo popačenja slike v globinski perspektivi in distorziji. Pri tej goriščnici so tudi z večjimi lečami, mere objektiva lahko še vedno zmerne, enako teža. Zato objektivi z f/1.4 niso redkost, proizvajalci z dovolj veliko odprtino za bajonet (nastavek objektiva) pa lahko naredijo svetlobno še močnejši objektiv.

Vendar že f/1.8 povsem zadošča, da se izognemo večji globinski ostrini, oziroma, da jo z odprtimi zaslonkami lažje kontroliramo.
Zaradi zelo namenske uporabe, je večina fotografov enogoriščni 85mm objektiv zamenjala z širše uporabnim 70-200mm f/2,8. Vendar so ti zum objektivi težki, veliki, predvsem se kdaj potrebuje še bolj odprta zaslonka. Zato fotograf, ki več fotografira portrete ali modele v studiju, raje poseže po enogoriščnem objektivu.

Goriščnica, velikost, teža

Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 G FX je objektiv z eno goriščnico. Dolg je 84mm, premer ima 86,2mm in težak je 595g. Premer za filter ima 77mm.

Konstrukcija, izdelava

Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 G FX je sestavljen iz 10 leč, ki so postavljene v devet skupin. Ohišje objektiva je iz magnezijeve zlitine in aluminja, z dobro površinsko strukturo in v roki deluje zelo robustno. Na objektivu je gumb za premik med ročnim in AF ostrenjem ter obroč za ostrenje. Tu je tudi skala s prikazom oddaljenosti.
Na tem objektivu je najboljši Nikon proti refleksijski premaz z nano kristali (N). Zaslonka je sestavljena iz devetih lamel, kar naj bi zagotavljalo lep zaris neostrine ozadja (bokeh). Najbolj zaprta zaslonka je f/16. Minimalno možno ostrenje je od 85cm.

Bajonet (nastavek za kamero)

Bajonet je kovinski. Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4 G FX je primeren tudi za kamere crop (DX) formata. V tem primeru ima kot zajema 18,50 stopinj, oziroma, kot bi na kameri polnega formata (FX) uporabljali 127mm objektiv. Za lažji priklop objektiva na kamero, je na njemu bela pika. Ta je tudi na ohišju kamere.

Ostrenje

Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu je hitri SWM motorček, ki omogoča ostrenje tudi s kamerami, ki motorčka v ohišju nimajo. Tako je možno ta objektiv uporabiti na vseh kamerah vstopnega in hobi DX formata.
Ostrenje je hitro in natančno.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com