Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon COOLPIX 4800

Avtor:Matjaž Intihar
15.03.2005 19:18

 

Nikon je že od leta 1996 (Coolpix 300) s svojimi kompaktnimi kamerami v digitalni tehniki. Od leta 1999 (D1) pa tudi samostojno v DSLR.

Kot vsa druga podjetja tudi pri Nikon-u razvijajo nove ideje in naprej iščejo prave rešitve. Verjetno vsi poznamo Nikon COOLPIX serijo kompaktnih digitalnih kamer, ki zajema od najbolj preprostih družinskih do tistih, ki jih lahko uporabimo za bolj zahtevne naloge. Pod imenom CoolPix pa Nikon trži tudi svoje film skenerje. Ime CoolPix so podali, ker so imeli skenerji novo tehnologijo svetlobnega vira. Kot izvor svetlobe niso uporabljali vroče žarnice ampak barvne RGB Led diode. Zaradi hladne svetlobe tudi samo tipalo ni bilo v nevearnosti glede segrevanja in Nikon skenerji so imeli veliko prednost pred konkurenti. Od tu izvira ime CoolPix.

S tokrat preizkušeno kamero smo pristali nekje vmes, bolj točno pri Nikon COOLPIX 4800, ki nakazuje novo smer med kompaktnimi kamerami. Ima solidno zalogo točk (4M točk), močan zoom (8,3X / 36 - 300mm), še vedno dovolj kompaktno ohišje iz aluminija (106x66x54mm) in težko samo 295g z baterijo in pomnilno kartico. Zanimivo, da se Nikon do sedaj sploh ni pojavil v nižje cenovnem razredu 10-12X-nega optičnega zoom-a s TFT iskalom. Njegov odgovor na to konkurenco je prav CoolPix 4800. Sicer s samo 8,3X nim zoom-om in 4X-nim digitalnim. Približek pa je prav toliko drugačen, da je po svoje zanimiv. Predvsem oblika in majhnost kamere spominja na klasične kompaktne kamere z 3-4X-nim zoom-om in večjim držalom. Le ta poskrbi, da se kamero odlično drži v roki.

 

 

Predvsem oblika in majhnost kamere spominja na klasične kompaktne kamere z 3-4X-nim zoom-om.

 

Pregled osnovnih tehničnik karakteristik kamere da vedeti, da je kamera nekje med do sedaj znanimi kamerami z 10X-nim zoom-om s TFT iskalom in kompaktnimi kamerami s 4M točkami in 3-4 X-nim zoom-om nižjega cenovnega razreda.

Tipalo zajema z ločljivostjo 4.0M točk. Objektiv je Nikkor ED (2 ED leči za zmanjšanje kromatske aberacije) z 8.3x optičnim zoom-om in svetlobno močjo F/2,7-4,4. ISO nastavitev občutljivosti so možne med 50, 100, 200 in 400. Kamera omogoča hitrosti zaklopa od 4sek do 1/2000sekunde. TFT barvni zaslon je velikosti (1.8 inch=4,57cm) z zelo dobro ločljivostjo 118,000 točk. Glede na visoke goriščnice ima tudi CoolPix 4800 elektronsko TFT iskalo (0.44 inch=1,11cm-235,000 točk). Skozi njega vidimo 97 odstotkov motiva.

Ostrenje deluje preko TTL načina in petih možnih ostritvenih točk. Izbiro med njimi lahko prepustimo avtomatiki ali pa jih nastavljamo ročno. V slabših svetlobnih pogojih nam pri ostrenju zelo pomaga rdeča led dioda. Na voljo imamo tri načine merjenja svetlobe. Matrix v 256 poljih, poudarek na srednjem delu slike in spot merjenje.

Kamera nam pomaga kakovostno zajeti motiv preko AE funkcije fotografiranja ter SCENE s 15 podnačini; potrtret, panorama, šport, nočni posnetki, sončni zahod, fotografiranje v muzeju, bližnji posnetki, panorama, ognjemet itd. Pri vseh imamo možnost nastavitve korekture osvetlite od -2 do +2. Tudi CoolPix 4800 nam omogoča način snemanja BSS (Best Shot Selector), ki nam s pomočjo zajema večih slik v sekundi omogoča zajeti boljši posnetek. Imamo možnost snemanja filmčkov do zapolnitve pomnilnika z ločljivostjo 640x480, 320x240, 160x120 in 15 sličicami v sekundi.

 

 

Ohišje je iz aluminija, veliko (106x66x54mm) in težko samo 295g z baterijo in pomnilno kartico.

 

Presenetljiva makro funkcija, nam omogoča posnetke iz bližini 1cm in nam omogoča zelo kakovostne posnetke. Integrirana bliskavica deluje z auto, fill, slow sync, in auto z redukcijo rdečih oči. Za tiskanje slike direktno iz računalnika imamo na voljo PictBridge standard in USB 2.0. Slike se zapisujejo na SD pomnilno enoto. V kameri pa je že vgrajen 13,5MB pomnilnik. Za delovanje uporablja akomulatorsko baterijo EN-EL1 Li-ion (680mAh) s katero lahko poslikamo cca. 240 posnetkov. Lahko pa uporabimo tudi klasično litijevo baterijo 2CR5.

CoolPix 4800 lahko postavimo ob bok kameram z 10-12X-nim zoom-om, Canon Powershot s1 IS, Fuji 5500, KonicaMinolta Z3, Olympus serije 7xx itd. Poleg zelo kompaktnega ohišja in dobrega držala je dobro zaščiten tudi objektiv v aluminjastem oboroču.

 

 

EVF iskalo, 1,8 palca velik zaslon in ne preveč nastavitvenih gumbov.

 

V praksi se je kamera dobro izkazala. Je enostavna za uporabo in rokovanje. Zadovoljiva ostrina, osvetlitev, barvni zapis, hitrost ostrenja in delovanje zoom-a omogočajo zajeti večino motivov v zadovoljivi kakovosti. Makro fotografiranje je s to kamero izredno. V celotnem območju goriščnic je ob robovih vidna manjša neostrina vendar povprečen gledalec tega niti ne opazi. Šum je viden šele pri delovanju nad 200ISO. Kamera pa nam ponuja funkcijo NR (odstranjevanja šuma) že v fazi zapisa slike na pomnilno enoto. Bliskavica je zadovoljivo močna in hitro se polni.

 

 

Za delovanje kamera uporablja akomulatorsko baterijo EN-EL1 Li-ion (680mAh) s katero lahko poslikamo cca. 240 posnetkov.

 

Nikon je s kamero CoolPix 4800 posegel v delno nov razred. Je močno približana razredu kamer z 10-12X nim zoom-om, namenjene popotniških fotografom, po drugi strani pa je CoolPix 4800 še vedno zelo kompaktna in kot taka še vedno lahko uporabljena kot kamera za družinsko fotografiranje. Cena cca. 92.000 SIT jo postavlja nekje v zlato sredino kamer the razredov.

 

 

SD pomnilna kartica.

 

 

100ISO. V bližnjih motivih (cca. 1m), kjer še ne potrebujemo makro funkcije je neostrina na robovih opazna.

 

36mm (ekv.35mm) V oddaljenih motivih pa je ostrina kot celoten zapis dober.

 

300mm (ekv.35mm) V tem elemntu se objektiv izkaže. Pazite, da vam čas osvetlitve ne pade pod 1/60 sekunde. V nasprotnem primeru je streseni posnetek in s tem pogojena neostrina tu.

 

4X digitalni zoom, nam omogoča zadovoljivo približanje motiva. Kakovost slike se sicer malo izgubi. Toda še vedno vidimo dobre detalje na motivu.

 

Kamera nam odlično služi v domeni družinske fotografije.

 

S pomočjo EVF iskala se da spremljati hitro premikajoči motiv, tudi pri dalših goriščnicah.

 

Bliskavica nam zadovoljivo kakovostno doosvetli motiv. Foto: Matej Mitruševski

 

Matrix merjenje svetlobe v 256 segmentih nam odlično izmeri svetlobo tudi v bolj problematičnih motivih. Foto: Matej Mitruševski

 

36mm (ekv.35mm)

 

300mm (ekv.35mm)

 

300mm (ekv.35mm) in 4X-ni digitalni zoom.

 

Ostrina objektiva je v za to kamero normalni oddaljenosti od motiva odlična.

 

Pri 400ISO in brez redukcije šuma (NR) je le ta kar izražen.

 

Makro možnost je pri tej kameri izredna. Motivu se lahko približamo samo na 1cm. Foto: Matej Mitruševski

 

36mm (ekv.35mm) Foto: Matej Mitruševski

 

300mm (ekv.35mm) Foto: Matej Mitruševski

 

Za družinsko ali popotniško fotografijo nam kamera služi odlično. Foto: Matej Mitruševski

 

Tudi v nasprotni svetlobi se kamera izkaže. Foto: Matej Mitruševski

 

300mm (ekv.35mm). Pri tej goriščnici ni bojazni, da bi vam tudi tuje plahe živali ušle. Foto: Matej Mitruševski

 

Še ne motiv v protisvetlobo. Foto: Matej Mitruševski

 

Tudi pri močnih kontrastih merjenje svetlobe dobro opravi svoje delo. Foto: Matej Mitruševski

 

Barvni zapis je zasičen. Foto: Matej Mitruševski

 

36mm (ekv.35mm) je še zadovoljivo široki kot za popotniškega fotografa.

 

CoolPix 4800 se je izkazala kot povsem solidna kamera tako za družinsko kot popotniško fotografijo. Foto: Matej Mitruševski

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com