Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon Coolpix 5900/7900 - Test

Avtor:Matjaž Intihar
05.06.2005 20:18

 

Nemci so do leta 1920 popolnoma obvladovali trg z lečami in optičnimi inštrumenti. Med drugim tudi z objektivi.

V 20-tih letih pa so se prebudili Japonci in začeli kopirati tehnologijo izdelave optike. Še bolj natančno, začelo se je že v letu 1880, vendar so bile tri manjše firme nepomembne, da bi lahko zapisali, da so Japonci že v teh letih pričeli s hitrim vzponom. 25. junija 1917 je bilo ustanovljeno podjetje Nippon Kogaku, K.K. z angleškim imenom Japan Optical Company. Začeli so z 200 delavci in bili osredotočeni samo na izdelavo leč za, objektive, teleskope, daljnoglede, mikroskope...

 

V 30-tih so izdelovali objektive od goriščnice 50mm do 700mm, večinoma za srednje-formatne plan film kamere večih proizvajalcev. Iz teh časov tudi izvira ime objektivov »NIKKOR«. Povzeli so ga iz imen lastnih mikroskopov »NIKKO«.

 

V poletju leta 1937 pa so začeli izdelovati objektive za novo ustanovljeno fotografsko podjetje Hansa Canon. Mislim, da ste zgodovinsko manj poučeni fotografi sedaj malo zastrigli z očmi in ušesi! Nippon Kogaku je za Canon izdeloval objektive vse do sredine leta 1947.

Med II. svetovno vojno je bilo podjetje Nippon Kogaku izbrano za največjega optičnega dobavitelja japonski vojski. V tistem času so imeli kar 23.000 zaposlenih v 19 tovarnah.

 

Po vojni leta 1946 pa so izdelali svoji prvi kameri z izmenljivimi lečami. Kameri sta bili dvooki. Torej en objektiv je bil namenjen risanju slike preko zrcala v iskalo, drugi je prenašal sliko na film. V tem času so ime Nippon Kogaku spremenili v še danes nam znanega NIKON. In zgodovina imena in odličnih kamer se je začela pisati.

 

Vstop japonskih kamer med profesionalne fotografe in zadnji udarec nemški do tedaj v foto prevladujoči industriji pa so zadali leta 1959 z modelom kamere Nikon F. Japonci so predvsem po zaslugi podjetja Nikon počasi začeli osvajati fotografski svet tudi v profesionalni fotografiji.

 

In zakaj sem začel s tem zgodovinskim uvodom. Da tudi večina »novodobnih« fotografov spozna, da ima ime Nikon dolgoletno tradicijo vrhunskega izdelovalca foto opreme. Predvsem pa, da so v vseh teh letih bili zelo opazni v celotni fotografiji. Do leta 1995 celo tako močni, da so obvladovali 80% profesionalne fotografije. Na žalost velikega dela amaterskih kot profesionalnih fotografov pa so razvoj upočasnili in Nikon je počasi začel izgubljati svoj izredno visoki tržni delež. Na začetku 90-tih so začeli poleg profesionalne opreme izdelovati vse več kamer za potrošniške fotografe, torej za domačo družinsko uporabo. Še vedno pa so si predvsem s kakovostno izdelavo in tradicijo ohranili močno cenjeno fotografsko ime.

 

V digitalni dobi, pa so postali leta 2004 v družinskem potrošniškem razredu še bolj prepoznavni. 

 

Oblika je stvar okusa. O kakovosti pa ne moremo razpravljati na podlagi všečnosti. O kvaliteti kamere lahko govorimo šele po kakovostnem preizkusu.

 

V lanskem letu je Nikon pokazal pravi odgovor na kamere IXUS, Optio S, Dimage G, mju digital, itd. To je bila kamera Nikon Coolpix 5200. Po enem letu kot je v digitalni tehniki v navadi, pa nam je Nikon že predstavil naslednici. To sta kameri Nikon CoolPix 5900/7900. Bistvena razlika med njima pa je samo v ločljivosti 5/7M točk in barvi ohišja, srebrna/črna.

 

Kot prvo, kamera je še vedno majhna. Dimenzij samo š88 x v60 x 37mm. Torej jo lahko uvrstim v mini razred. Kot drugo. Ohišje je iz aluminija in kot edina od »pravih« foto kamer ima prijetno držalo na desni strani. In kot tretje, v njo so vstavili tipalo s 5/7MP in množico nastavitev ter nekaj tehnoloških rešitev, ki jih redka konkurenca premore. Torej je Coolpix 5900/7900 upravičeno na najvišji cenovni stopnici.

 

Ko kamero primemo v roke, ocenimo ohišje, vklopimo, pregledamo menije, zmožnosti delovanja in zajema slike in hitro ugotovimo sledeče. Na prvi pogled nič posebno novega, kar ne bi že videli pri konkurenčnih kamerah. Vendar nam že prvi pregled navodil in nato menijev, da vedeti, zakaj je kamera v najvišjem cenovnem razredu. Še več opazimo po prvih videnih in izdelanih fotografijah.

 

Klub 2.0 palčnem zaslonu so še ohranili klasično iskalo.

 

Prva dodana vrednost na kameri je že za marsikaterega fotografa samo ime NIKON na ohišju. Kar pomeni, da ima za nekatere kupce kamera že na začetku lahko kljub močni konkurenci svojo višjo vrednost. Ali je kaj resnice v temu, pa si lahko pogledamo po podrobnejšem preizkusu.

 

Osnovne lastnosti

Ko kamero Nikon Coolpix 5900/7900 primemo v roke jo zaradi majhnih mer š88 x v60 x g37in teže 185g z baterijo in SD spominsko kartico, takoj postavimo ob bok ostalim mini kompaktnim kameram s čvrstim ohišjem. V tem razredu je veliko konkurence. Canon IXUS, KonicaMinolta xG, Olympus mju, Pentax Optio S, Sony P, Casio, HP, itd. Vsaka kamera od naštetih pa ima svoje dobre lastnosti, ki so lahko pomemben adut pri odločitvi za nakup kamere mini kompaktnega razreda. Nekatere s prijazno ceno, druga z izredno kompaktnost, tretja s kakovost, četrta z enostavnostjo uporabe ali pa je lahko za kupca na prvem mestu sama oblika kamere. In kje sta kameri Coolpix 5900/7900? Prav to bomo spoznali v zapisu tega preizkusa!

 

Ohišje je iz aluminija, matirano, tako, da se na njemu ne puščajo sledovi prstnih odtisov. Kljub majhnosti in kompaktnosti kamere, pa se jo zelo lepo drži v roki. V tem kompaktnem razredu mini kamer s kovinskim ohišjem, nam nobena konkurentka ne ponuja dodatni izbočeni del na desni sprednji strani, ki nam odlično služi kot držalo. S tem je oblika kamere močno približana klasičnim kameram, katere nam danes ponujajo dobro ergonomsko ohišje. Izdelava kamere je na visokem nivoju, kar smo od tega podjetja tudi vajeni. Objektiv ni popolnoma skrit v ohišju. Vendar je vseeno tudi v izključenem stanju odlično zaščiten. Na kameri je majhno število gumbov, ki so dobro razporejeni po ohišju. Vse nastavitve na desni polovici kamere preko njih lahko upravljamo samo s palcem in kazalcem.

 

V kameri je tipalo CCD velikosti 1/1,8 inča z najvišjo ločljivostjo 5,2/7,1 milijona točk. Podatki pridobljeni iz tipala se zapisujejo v JPEG zapisu. V načinu Fine v razmerju 1:4, Normal 1:8. Občutljivost tipala je od 50ISO (7900) 64ISO (5900) do 400ISO pri obeh.

 

Objektiv v kameri je že znani Nikkor, sestavljen iz sedmih leč v šestih skupinah (ena ED in dve asferični). Spremenljive goriščne razdalje (ekv. 35mm) so od 38mm do 114mm. Svetlobna moč 2,8 pri 38mm in 4,9 pri 114mm.

Glede na začetnih 38mm je širokega kota premalo, za vse tiste fotografe, ki veliko fotografirajo v zaprtih prostorih. Treba pa je vedeti, da so nam v analognem kot danes v digitalnem svetu le redke kamere v teh razredih ponujale širši začetni kot. Zaslonka 4,9 v tele območju je v tem razredu nekaj običajnega, predvsem zaradi majhnosti objektiva. Kakorkoli pogledamo na te kamere, se je treba zavedati, da je marsikatera slabost pridobljena na račun majhnosti ohišja.

 

Bistvena razlika med kamerama je v barvi ohišja in tipalu z več ločljivosti, vendar s slabšim zapisom.

 

Sam objektiv je v kamero dobro integriran. Tudi v vklopljenem stanju je trdne konstrukcije, tako da se tudi ob močnejšem prijemu zunanjega dela optike prav nič ne premika. Na objektiv ne moremo dodati nobenih dodatnih nastavkov ali predleč, kar pa je tudi treba vzeti za zakup v tem mini kompaktnem razredu. Zavedati se je treba, da nam vsak razred kamer ponuja svoje prednosti, ki pa za določene fotografe pomenijo slabosti. Ne moremo pa pričakovati, da nam bodo v majhnih kamerah ponudili enake ali še boljše lastnosti. Skoraj vse »slabosti« teh kamer so domena tehničnih omejitev. In kdor želi majhno kamero in izbere kamero razreda mini kamer, se mora zavedati, da je ena prvih slabših lastnosti prav slabša svetlobna moč objektiva, njegova ranljivost in nezmožnost dodajanja predleč. Tudi pri Coolpix 5900/7900 bodite pozorni, da ne bi ob vklopljeni kameri, ko je objektiv iztegnjen, po nesreči pritisnili na njega. Krhkost materiala bo popustila in težave so tu. Vendar ne misliti, da se to zgodi ob vsakem dotiku. To možnost pišem le kot nasvet ob vseh mini kompaktnih kamerah. Bolje je vedeti, kot neveden pokvariti kamero.

 

Ostrenje deluje na TTL način in razpoznavanju kontrasta. Lahko ostrimo samo v centralni točki, v načinu avtomatske izbire petih točk ali ročnega premikanja točke ostrenja v kar 99 pozicijah. S kamero lahko ostrimo v enojnem kot stalnem načinu, kar pomeni, da se nam ostritev po pritisku na sprožilec zamrzne ali pa da pustimo kameri, da tudi po pritisku na sprožilec še vedno spremlja gibajoči motiv in prilagaja ostrenje.

Kamera nam ostri v razmerju od 30cm v širokem kotu, 50cm v tele do neskončnosti. Makro, v širokem kotu pa nam omogoča ostrenje od 4cm naprej.

Samo ostrenje je odlično. Tudi hitro in predvsem razveseljujejo dobro ostrenje v slabših svetlobnih pogojih. Tudi dodatna lučka je zadosti močna, da pomaga pri ostrenju v popolni temi do razdalje kar 3m. Ostrenje je v tej kameri na res visokem nivoju.

 

Coolpix 5900 se od modela 7900 na zunaj razlikuje samo po barvi.

 

Iskalo na kameri je povsem na levi strani. Če je bil zame osebno, to edini moteči plastični del na ohišju predhodnice, kamere 5200, pa je sedaj drugače. Plastičen je le prednji del. Iskalo je eno redkih ki nam ponuja kar 75 odstotkov videnega motiva. Paralaksa je opazna samo v bližinski fotografiji.

 

TFT zaslon je velik 2.0 palca. Na teh mini kamerah so videni že tudi večji. Ima pa ta mali Nikon še zadosti velikega za normalen pogled na motiv, z možnostjo nastavitve svetlosti in ločljivostjo 115.000 točk. Slika je ostra in kakovostno prikazana. Na zaslonu vidimo vse osnovne informacije. Pri zajemu ni možnosti ogleda histograma. To lastnost si lahko ogledamo v funkciji predogleda fotografije. V obeh možnostih ogleda pa ne vidimo časa osvetlitve in zaslonke.

 

Bliskavica na kameri je dovolj močna, da nam v Auto nastavitvi omogoča fotografiranje do 4,5m v širokem kotu in 3,5 v tele območju. Nameščena je na levi strani kameri nad objektivom. Na tem mestu jo je lahko zastreti s prstom, zato bodite pozorni na to možnost in se navadite kamero prijeti tako, da bliskavice nikoli ne zastrete. Kar pa niti ni težko. Saj se Coolpix 5200 zaradi držala na desni lahko drži tudi z levo roko z manj prsti. Slabost (če ocenim iz pogleda kamer višjega razreda) bliskavice in njenega delovanja je, ker nima možnosti korigiranja bliskavice v -+ nastavitev. Bliskavica pa nam omogoča eno izmed do sedaj v teh mini kamerah ne videno možnost. Vemo, da je efekt rdečih oči močno moteč na fotografijah. Kamere nam sicer omogočajo pred blisk in s tem bolj zaprte zenice portretirane osebe. Pa ta blisk efekt ni vedno uspešen. Pri Nikonu so šli z razvojem naprej in uspeli narediti program, ki zazna, da fotografiramo portret in v primeru, da se pojavita dve rdeči piki, jih samostojno odstrani. In zadeva uspešno deluje.

 

Odlično izdelano ohišje in z odlično ergonomijo tako za držanje kot upravljanje s kamero.

 

Funkcije in možnosti

Če želite to kamero dobro spoznati, je treba nekajkrat prebrati navodila. Od avtomatike osvetlitve, 11 slikovnih programskih nastavitev z mnogo pod zmožnostmi in slikovnimi nastavitvami na programskem gumbu na vrhu kamere. Torej zmožnosti že samo za osvetljevanje je mnogo.

 

Zaklop deluje od 4 sekund, do 1/2000 sekunde. Imamo tudi možnost korekcije osvetlitve od -+2 EV. To lastnost nastavljamo na štiri funkcijskem gumbu na zadnjem delu kamere. Tu imamo tudi nastavitev različnih delovanj bliskavice, vklop makro lastnosti in samosprožilca.

 

Merjenje svetlobe je v Matrix sistemu v 256 delih, s poudarkom na sredini in spot merjenju. Osvetlitev, kot ostrenje lahko zaklenemo ob pritisku na sprožilec za polovico. Kamera nam omogoča dve »bracketing« možnosti. Korekturo bele barve, kot osvetlitve. Kakovost zapisa slike je razdeljena na fine, normal, basic, PC in TV. V meni nastavitvah lahko nastavimo nove možnosti zajema glede ostrine, kontrasta in zasičenosti barv. Korekturo bele barve lahko opravimo v 7 načinih in ročno. Imamo pa tudi eno možno pred nastavitev bele barve.

Sliko lahko zajamemo v hitrosti 2 (5900), 1,7 (7900) slike v sekundi. 

Video zapis je možen v ločljivosti 640x 480 točk, 30 sličic  v sekundi. Tudi na fotografijo lahko zapišemo dodatni zapis zvoka. Samosprožilec deluje od 3 sekund, do 10 sekund. Imamo tudi možnost panoramskega zajema večih fotografij v scene načinu. Ob slabih svetlobnih pogojih lahko uporabimo lastnost vklopa redukcije šuma in lučke za do osvetljevanje motiva. Na TFT zaslon lahko pripnemo tudi kvadratne črte za bolj ravninski pogled na motiv, nimamo pa možnosti dodajanja histograma ob zajemu slike. Vendar ta lastnost uporabniku mini kamerah le malokdaj pride v poštev.

 

Digitalnega zoom-a imamo 4X. Kar nam doprinese v ekvivalentu na 35mm kar 420mm. Datum na sliko lahko vpišemo v funkciji DPOF in posebni funkciji Date Imprint.

 

Nastavitveni gumbi so zelo kakovostni in lahko dosegljivi.

 

Pregled slik

Z gumbom pod zaslonom preklopimo na pregled že posnetih fotografij. Lahko jih povečujemo do 10X. S pomočjo štiri funkcijskih gumbov na zadnjem delu kamere se premikamo med posnetki. Pregled je hiter in enostaven. Z sredinskim gumbom vklopimo pregled slike z možnostjo histograma. V lastnosti pregleda slike lahko v meni funkciji vklopimo tako dodajanje zvočnega zapisa k sliki kot pomanjšanja slike, izreza, in načina iztisa v DPOF lastnosti. Fotografije, katere smo posneli v notranji spomin, pa lahko presnamemo na spominsko zunanjo kartico.

 

Prijaznost uporabe in tehnične zmožnosti

Ob uporabi je potrebno opozoriti na odlično držanje kamere v desni roki. Je ni druge mini kompaktne kamere, ki nam nudi to možnost. Seveda tudi pri tej kameri večino motivov zajamemo preko TFT zaslona. Zato bodite pozorni na pravilni oprijem kamere z levo roko in predvsem da na zgornjem levem delu kamere ne zakrijete bliskavice.

Za normalno fotografiranje nam služi zelena programska nastavitev. Že pod to programsko nastavitvijo nam bo kamera odlično zajela večino motivov.

 

Vsa vratica in gumasti čepi za kontakte so odlično izdelani in dobro varujejo kontakte pred umazanijo in vlago.

 

Za zahtevnejše pa kamera nudi še obilo možnosti. Okrogli nastavitveni gum je zelo priročen in razumljiv. Imamo še nekaj slikovnih nastavitev in možnost »set up« preko katere lahko nastavimo dobršen del nastavitev delovanja kamere. Vse kar je pomembno glede ločljivosti, kompresije, ISO, redukcije šuma, korekture bele barve, osvetlitve, načina ostrenja, osvetljevanja in možnosti korekture osvetlitve in zajema pa imamo pod gumbom meni na zadnjem delu kamere pod zaslonom.

 

Ob nakupu kamere ne boste dobili dodatne spominske SD kartice. Kamera sama že premore 13,5MB notranjega spomina. Ta način dodajanja spomina, mi je vsekakor boljši, kot če ob kameri dobite kartico s 16MB spomina. V bistvu je taka kartica skoraj neuporabna in takoj kupite novo. Pri nakupu Coolpix 5900/7900 ste tudi primorani takoj dokupiti več spomina. Vendar vam notranji spomin ostane, tako rekoč na dosegu roke in vam ni potrebe vstavljati v kamero dodatno spominsko enoto. Fotografije iz notranjega spomina pa lahko zelo enostavno prenesete na SD kartico. Ker sam spomin v kameri ne zaseda preveč prostora, lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo vsaj 100MB prostora v notranjem spominu.

Vsi gumbi na zadnjem delu kamere so pregledni in odlično postavljeni za hitro delo. Prav tako so dobro vidne in lahko nastavljive nastavitve v meniju. Tako, kot pri vseh kamerah, jih je treba najprej spoznati preko navodil. Če še niste vajeni digitalnih kamer in ne začnete kamero spoznavati z navodili, potem vedite, da boste marsikatero dobro lastnost kamere zgrešili. Oziroma še slabše. Lahko se vam zgodi, da bo kamera po vašem mnenju delovala napačno. Ni malo kupcev, ki že po nekaj dneh odidejo na servis meneč, da je s kamero nekaj narobe. In se šele nato ugotovi, da zaslon na kameri ne deluje, ker je izklopljen. Ni informacij na kameri, ker je njihov prikaz na zaslonu onemogočen ali največja cvetka iz domene nebranja navodil, da se kupec pritoži, da s kamero ne more fotografirati. Na zaslonu se mu namesto motiva vedno prikaže samo zadnja fotografirana slika, ki jo je fotografiral pred dnevi. Pač, ni vedel, da ima kamera preklop za snemanje in ogledovanje slik.

 

Torej kameri Coolpix 5900/7900 dobro spoznajte preko navodil. Kajti različnih nastavitev, ki vam lahko pomagajo k še boljši fotografiji je zelo veliko.

 

Kot zajema je pri obeh kamerah enak. Ima pa 5900 opazno kakovostnejši zapis.

 

Prednost 7900 je samo v možni večji povečavi fotografije. V izrezih vidite razliko v velikosti fotografije pri največji ločljivosti.

 

5900, 100ISO.

 

7900, 100ISO. Opazna je razlika v povečavi kot v kakovosti zapisa.

 

7900, 400ISO. Šum je slabo izražen. Fotografija je še vedno zelo kakovostna.

$$PAGE$$

Kakovost fotografije

V tem elementu nam kamera še enkrat pokaže, zakaj je med najdražjimi. Večina kamer mini kompaktnega razreda ima zaradi majhnosti tipala tudi manjše leče in tudi objektive. Saj je treba ohraniti kompaktnost. Mislim, da se je Nikon s kamerama Coolpix 5900/7900 še najbolj približal dobri ostrini na robovih, kar je kar velik problem ostalih mini kompaktnih kamer. Seveda zopet poudarjam za zahtevne uporabnike. Saj manj zahtevni napak leč niti ne opazi.

V bližnji fotografiji je v širokem kotu kar nekaj distorzije slike. Makro posnetki so odlični, k temu pripomore tudi kakovostno ostrenje in merjenje svetlobe. Prav tu, pa nam pomaga poznavanje kamere. Ni vedno dobra že uporabljena zelena avtomatika ali pa makro avtomatika. Včasih se je treba poigrati z različnimi načini ostrenja, mogoče uporabiti tudi ročno in različne nastavitve merjenja svetlobe.

Šum ni močno izražen, temu pa pripomore tudi možnost vklopa funkcije popravka efekta šuma. Je pa potrebno to funkcijo lastnoročno vklopiti preko menija. Že s to funkcijo se vidi, da je kamera namenjena zahtevnejšim uporabnikom, ki so se že naučili kako do kakovostnejše fotografije.

Prav tako nam možnost ročne nastavitve bele barve pomaga v zahtevnih pogojih do še boljše fotografije. Zasičenost barv, tonske vrednosti, kromatska aberacija, fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih, kot v nasprotno svetlobo je brez pripomb. Seveda iz pogleda na kompaktno kamero in preko možnosti vseh mogočih nastavitev za izboljšanje končnega rezultata pri zajemu slike, to je fotografije. Vsekakor pa je večina lastnosti vsaj v višini konkurenčnih kamer oziroma višje.

Bliskavica je tudi na visokem nivoju. Prav tako merjenje svetlobe in možnost korekture ob delu z njo. Prednost pa ima Coolpix 5900/7900 v avtomatskem prepoznavanju rdečih oči portretirane osebe. V večini primerov, program v kameri uspešno opravi svoje delo.

Na koncu pa še ena prednost kamere CoolPix 5900/7900, ki nam lahko pomaga do boljšega končnega rezultata, kot nam ga ponujajo konkurenčne kamere. To je funkcija BSS (best shot selector. Pri fotografiranju z dolgimi časi lahko vključimo funkcijo BSS in kamera nam bo kljub nastavitvi časa, recimo ene sekunde naredila max. 10 posnetkov. Torej, vsake 1/10 sekunde enega. In program bo iz najboljših osvetljenih, predvsem pa najmanj premaknjenih delov slike naredil celoto. In rezultat je mnogo boljši, kot brez te lastnosti.

Nova možnost in velika uporabniška vrednost je še programska lastnost D-Lighting. HP in Casio že imata podobno tehnologijo. Sedaj se je k programskemu popravljanju slike pridružil še Nikon. In verjemite, da je D-Lighting zelo uporabna lastnost. Fotografiramo pri močno kontrastni svetlobi in program nam sam temnejše dele močno posvetli. D-Lighting deluje tudi pri fotografiranju z bliskavico. Tako pridobimo še dodatno vrednost, saj vemo, da so ponavadi z bliskavico težave pri osvetlitve oddaljenih objektov.

Bolj zahtevni uporabniki, pa lahko izbirajo tudi med »bracketing« lastnostjo osvetlitve in korekture bele barve.

Torej. Za kakovost slike s kamero Nikon Coolpix 5900/7900  se ni bati. Seveda, če ste pripravljeni odšteti več denarja, od konkurenčnih kamer in če boste zmožnosti kamere sploh pripravljeni uporabljati. V nasprotnem primeru opaznejših razlik od kamer iz cenovno nižje stopnice mini kompaktnega razreda ne boste opazili.

 

5900, 64ISO. Dobra osvetlitev in zasičene tonske vrednosti.

 

7900, 50ISO. Če kamer ne primerjamo med sabo v detaljih, razlik med zapisoma niti opazili ne bomo.

 

5900, 64ISO. Tudi v protisvetlobi je merjenje svetlobe dobro. Pomagamo pa si lahko še s +- korekturo.

 

S pomočjo 3X-nega zoom-a (118mm ekv.35mm) si lahko zadovoljivo približamo oddaljeni motiv. Kameri nam ne omogočata dodatnih predleč za širši ali ožji kot zajema motiva.

 

Tako 5900 kot 7900 sta lahko odlični družinski popotniški kameri.

 

Ker sta kameri majhni in lahki, jih lahko vedno nosimo s seboj in zajamemo vsak zanimiv trenutek.

 

Za zajem ožjega kota motiva je treba poseči v digitalni zoom. Če v njega ne posežemo preveč, nam 5900 nudi še vedno kakovostno sliko.

 

Kameri nam lahko odlično služita tudi za popotniško fotografiranje.

 

5900 nam že v osnovnem zapisu nudi malo bolj zasičene tonske vrednosti.

 

7900 ima bolj umirjene nevtralne barve.

 

Pri obeh pa so tonske vrednosti dobro zapisane in je v datoteki še veliko podatkov za nadaljno obdelavo slike.

 

Bliskavica pokrije široki kot zajema.

 

Pri 400ISO je brez uporabe filtra za redukcijo šuma (NR) le ta opazen. Toda v tako veliki meri kot na zaslonu, ga na fotografijah na papirju ne boste videli.

 

Kamera nam že nudi avtomatsko odpravljanje efekta rdečih.

 

D-Lighting. S pomočjo tega filtra, bodo vaše fotografije prikazovale več vidne risbe v teminah.

 

Še en lep prikaz kaj zmore funkcija D-Lighting.

 

Levo 7900, desno 5900 pri 118mm (ekv.35mm). Kakovost slike je močno na strani 5900.

 

Levo 7900, desno 5900 pri 118mm (ekv.35mm) in 4X-ni digitalni zoom. Še enkrat več je očitno, da večje število točk ne zagotavlja višje kakovosti zapisa.

 

Levo 7900, desno 5900.

 

Levo 7900, desno 5900.

 

Levo 7900, desno 5900.

 

Levo 7900, desno 5900.

 

Levo 7900, desno 5900.

 

Za konec

Iz katerega koli konca pogledam, sta kameri Nikon Coolpix 5900/7900 na najvišji stopnici v mini kompaktnem razredu. Tako po kakovosti slike, uporabnosti, končni izdelavi, upravljanju in nenazadnje tudi v ne toliko nepomembnem delu, t.j. končni ceni. Za ceno, cca. 78.000SIT (5900). 98.000SIT (7900) tolarjev dobite res veliko. Vendar samo v lastnostih, ki sem jih že zapisal v prejšnjem stavku. Vprašanje pa je, če ste za mini kamero pripravljeni odšteti toliko denarja, saj vam še višjo kakovost slike, uporabnost in zmožnosti ponujajo kamere iz »naprednejšega« razreda kompaktnih kamer. Vendar pa le te niso majhne, nasprotno so precej velike in bolj okorne za uporabo. Predvsem pa imata obe kameri nekaj odličnih programskih lastnosti (BBS, D-Lighting, Red Eye Fix). Katere vse bolj prihajajo v naše kamere in skrbijo za kakovostnejši zajem slike. Te lastnosti bodo kmalu dosegljive tudi v DSLR kamerah.

 

Torej! Nikon Coolpix 5900/7900  imata mesto točno na mestu, kamor ju postavlja že cena. In če potrebujete kamero s čvrstim ohišjem, kakovostno sliko in uporabnostjo potem vam ju toplo priporočam. Seveda, če ste trdno prepričani, da želite kamero mini kompaktnega razreda. Katero izmed obeh pa izbrati. Že od vsega začetka e-Fotografije pišem, da mega točke nič ne povedo o kakovosti zapisa. Tu je sedaj dokaz. 5900 ima naproti 7900 kakovostnejšo risbo. Več mega točk nam omogoča samo večje povečave. Toda ali res povečujete svoje fotografije nad A4 velikost. Odločitev pa je na koncu tako ali tako vaša. In zato vem, da vsa moja hvala odličnosti te kamere pri marsikateremu kupcu zbledi ob pogledu na njeno ceno.

 

Odločitev je kot vedno na vaši strani. Moje delo je, da vas samo seznanim z lastnostmi, uporabnostjo in kakovostjo kamere.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com