Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon CoolPix 8400 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
29.03.2005 19:52
 

 

Še leto dni nazaj, so bile univerzalne kompaktne kamere z možnostjo uporabe dodatnih priključkov v rokah marsikaterega zahtevnega fotografa. Nove DSLR kamere nižjega cenovnega razreda, pa med zahtevnejšimi fotografi počasi že izrivajo tiste prej uporabljane iz dražjega kompaktnega razreda. Proizvajalci pa še vedno menijo, da je za te kompaktne kamere še dovolj kupcev. Le malo drugačen moraš biti od konkurentov, ki pa jih je v tem razredu zelo malo. Vse več je tistih uporabnikov cenejših kompaktnih kamer, ki si želijo več, ne bi pa posegli po DSLR kameri in nimajo potrebe po množici dodatne opreme. Večino nastavitev želijo imeti v eni kompaktni kameri, kakovost fotografije in specifične uporabnosti kamere pa jim ni na prvem mestu. Nikon je tako kamero trgu tudi ponudil. CoolPix 8400 naproti predhodnici CoolPix 5400 ni pridobila samo tipalo iz hibridnih kamer z 8M točkami. Ampak nam kamera sedaj ponuja objektiv z začetnim širokim kotom kar 24mm (ekv.35mm). Prav ta širokokotnik je zame največja prednost in predvsem uporabnost te kamere.

 

Oblika je povsem stvar okusa. Možnost in kompromis med prostorsko rešitvijo in oblikovno všečnostjo.

 

Odlična kamera za arhitekte, gradbenike, popotnike, ki veliko fotografirajo v notranjih prostorih, prav tako zahtevne družinske in popotniške fotografe, ki daljših goriščnic ne potrebujejo, rabijo pa široki kot in predvsem dobro kakovost fotografije.

Ni dileme. Olympus C-8080 (imata enako tipalo) je dobil resnega konkurenta, oziroma CoolPix 8400 ima že eno prednost. Ponuja nam skoraj vse kar C-8080, za dodatek pa še široki kot 24mm (ekv.35mm). Res, da nam C-8080 nudi 140mm. Vendar v krepko večjem ohišju. Novi C-7070, ki po velikosti in obliki konkurira kameri CoolPix 8400 pa ne premore 2/3 tipala z 8M točkami, niti široki kot 24mm. Torej, prednost kamere CoolPix 8400 je prav v širokem kotu!

 

Rdeča črta, katero je leta 1980 na kamero Nikon F3 prvič dodal priznani italijanski oblikovalec Giorgetto Giugiaro, nam že od daleč da vedeti od katerega proizvajalca je kamera.

 

CoolPix 8400 nam že zaradi svojim mer črnega ohišja, 113x82x75mm in velikega držala oblečenega v gumo zelo dobo sedi v roki. Da je kamera plod Nikon-ovih inženirjev ni potrebno videti napis na njej. Na to nas že opozori rdeča barva na držalu in gumbi na njemu. Rdeča črta, katero je leta 1980 na kamero Nikon F3 prvič dodal priznani italijanski oblikovalec Giorgetto Giugiaro, nam že od daleč da vedeti katerega proizvajalca je kamera. Gumbi ob prožilcu so oblikovno tudi preneseni iz analognih SLR kamer. Njihova postavitev je poznavalcu Nikon kamer dobro znana, oziroma prepoznavna brez da bi jo pogledal. Vse ostalo na kameri pa je možnost in kompromis med prostorsko rešitvijo in oblikovno všečnostjo.

 

Objektiv Zoom Nikkor ED 24 - 85mm (ekv.35mm) je v izklopljenem stanju kamere, dobro integriran v njo. Sestavljen je iz 10-tih leč v sedmih skupinah. Dve leči sta z oznako ED, kar pomeni, da pripomoreta k manjši razpršitvi barvnega spektra in posledično k tehnično boljši fotografiji. Prednjo lečo pokriva in ščiti plastični pokrovček. Svetlobna moč objektiva je od 2,6 do 4,9. Vklop kamere se izvrši ob premiku gumba ob sprožilcu. Da lahko zajamemo posnetek od vklopa kamere traja dve, tri sekunde. Torej, kamera je še vedno pravi kompakt.

 

Objektiv je v izklopljenem stanju dobro skrit v kameri.

 

V normalnih svetlobnih pogojih ostrenje deluje dobro. Za to poskrbi tako pasivno kot TTL merjenje oddaljenosti motiva. Ostrimo lahko v centralni točki, petih avtomatsko izbranih točkah, ali ročno med deveti izbirnimi točkami nekje na polovici centralnega dela zaslona. V slabših svetlobnih pogojih pa je ostrenje počasno in velikokrat nenatančno. Tako, da nas zelena lučka z utripanjem opozarja, da ostritev ni izvršena. Kakor pravim, "kompakt je kompakt". Ne pričakujte preveč, oziroma ne pričakujte nemogoče.

 

Pogled na motiv je omogočen preko vrtljivega TFT zaslona velikosti 1,8 palca in ločljivosti 134.000 točk, ali preko EVF (ElectronicViewFinder), elektronskega iskala z 235.000 točkami.

TFT zaslon je za današnje kamere majhen. Vendar nam nudi dober pogled na motiv in informacije na njemu. S temi kakovostnejšimi kamerami pa bomo večkrat pogledali na motiv tudi preko iskala. V tem primeru (24mm) nam klasično optično iskalo ne more ponuditi zadovoljiv pogled na motiv, zato so se pri Nikon odločili za elektronsko iskalo s 100 odstotnim pogledom na motiv. Vsekakor tak pogled na motiv ni primerljiv s tistim preko DSLR optičnega iskala. Je pa vsekakor boljši od klasičnih iskal v kompaktnih kamerah. Ti imajo kot prvo samo cca. 80% videnosti motiva in veliko paralakso pri bližnjih motivih. Ostrenje, ali kontroliranje posnetka preko njih pa nikakor ni možno. Tudi v primeru iskala je Nikon s kamero CoolPix 8400 naredil velik korak naprej, glede konkurence (C-7070).

 

TFT zaslon lahko skrijemo v kamero. S tem ga odlično zaščitimo, ko kamero nosimo še z drugimi predmeti v torbi.

 

1,8 palčni zaslon je vrtljiv. Zelo prav nam pride pri različnih načinih fotografija.

 

TFT zaslon je za današnje kamere majhen. Vendar nam nudi dober pogled na motiv in informacije na njemu.

 

Kamera nam omogoča preko okroglega izbirnega gumba vse glavne programske in ročno nastavitev osvetljevanja. Ker pa je CoolPix 8400 še vedno kompaktna kamera, so ji dodali še scenske nastavitve. Na samem izbirnem gumbu imamo še tri nastavitve, ki nam že kažejo, da je kamera namenjena izkušenejšim fotografom. To so ISO, WB in nastavitev ločljivosti. Tako nam ni treba za posamezne nastavitve med njimi v MENU lastnost. S tem smo pri nastavitvah hitrejši. Levo od prožilca imamo še gumb FUNC. katerega lahko programiramo, da nam služi kot najbolj želena funkcija nastavitve. Sam si na take gumbe največkrat nastavim možnost spremembe občutljivosti ISO.

TTL merjenje svetlobe je možno (Matrix) v 256 poljih, (Spot) točkovno v centru, točkovno glede na eno izmed 9 izbranih točk ostritve in s poudarkom na sredini. Merjenje svetlobe se je za razred kompaktnih kamer izkazalo odlično.

 

Bliskavica je na sredini kamere in se ob vklopu dvigne. Kamera je namenjena tudi zahtevnejšim uporabnikom. Zato imamo možnost uporabe dodatne bliskavice.

 

CoolPix 8400 nam omogoča fotografiranje v RAW (NEF), TIFF in različno stisnjenih JPEG zapisih. Datoteke se zapisujejo na CF pomnilne kartice. Video lahko zapisujemo v max. kakovosti 640x480 točk s 30 slikami v sekundi. Mehanski, centralni zaklop v objektivu in elektronski na tipalu nam omogočata najdaljši osvetlitveni čas 8 sekund in najkrajšega 1/3000 sekunde. Vrednosti pa se spreminjajo glede na način programske avtomatike.

 

Bliskavica se odvisno od nastavitve, sama odpre iz zaprtega položaja. Ker je cca. šest centimetrov dvignjena od optične osi objektiva, do efekta rdečih oči ne pride hitro. Če pa že pride do tega efekta, pa Nikon-ova tehnologija Red-Eye-Fix sama poskrbi, da se bo že v fazi procesiranja slike ta efekt izničil.

 

CoolPix 8400 uporablja CompactFlash pomnilne kartice.

 

Možnih nastavitev na kameri je izredno veliko. Večina je takih, katere nikoli ne uporabimo, oziroma jih potrebujemo v specialnih razmerah. Res pa je, da se za tako kamero spodobi, da nam jih nudi čimveč. Tako ima fotograf povsem lastno možnost presoje kaj bo pri fotografiranju od nastavitev uporabil.

Omeniti je treba možnost tako AF kot AE zaklenitve nastavitev. Na zaslonu lahko pokažemo tako histogram kot mrežo črt. Na kameri je gumb, ki nam omogoča takojšen preklop med AF in ročno ostritvijo. Res pa je, da nam tako TFT iskalo kot zaslon ne omogočata dobrega pogleda na ostrino. Gumb za hitri ogled zadnje posnete fotografije ima dve lastnosti. Ko ga pritisnemo enkrat se nam na zaslonu pokaže manjša slika v levem zgornjem kotu in še vedno lahko opazujemo realno sliko na zaslonu. Če gumb pritisnemo 2X, pa se nam slika pokaže na celotnem zaslonu.

Pod gumbom MENU je množica že znanih nastavitev, WB, način merjenja svetlobe, hitrost zajema, enkratno ali kontinuirano ostrenje, BSS, korektura kontrasta, saturacija barv, ločljivost, ISO (med 50 in 400), elektronsko ostrino, korigiranje pri uporabi predleč, redukcijo šuma pri daljših osvetlitvah, uporabi dodatne bliskavice, bracketing zajem večih posnetkov itd.

  

Li-Ion baterija je zelo vzdržljiva.

 

V roki kamera ne izgleda tako velika. Vsi nastavitveni gumbi so zelo kakovostni.

 

Veliko držalo nam omogoči odličen oprijem kamere. Povzeto je iz Nikon SLR kamer.

 

Kakovost slike

To je trenutno edina kompaktna kamera z optičnim zajemom kota 24mm. Zato neke primerjave s konkurenčnimi kamerami niti ne morem podati. Vendar pa se je Nikon tudi v elementu kakovosti slike močno potrudil. Marsikateri objektiv namenjen profesionalnemu uporabniku ima težave v širokem kotu zajema slike. Zato sem lahko s sliko zajeto s CoolPix 8400 še toliko bolj zadovoljen. Ostrina, kontrast, barve, kot pravilnost osvetlitve so odlični. Avtomatska nastavitev bele barve pa je nekajkrat zgrešila in slika tonsko povleče v zeleno. Ni kritično, je pa opazno, če gledaš več fotografij skupaj. Iz te kamere pa bomo najbrž hoteli imeti tudi povečave na papirju. V tem primeru pa vam bo vsak, ki vsaj malo obvlada korekture tonskih vrednosti, ta preveč vplivajoči barvni ton izničil. Tudi pri 400ISO je šuma malo.

Tudi za element kakovosti slike lahko potrdim, da je CoolPix 8400 povsem v vrhu kompaktnih digitalnih kamer.

 

Objektiv je pokazal svojo kakovost. Izredna ostrina tako v centru kot robovih.

 

Tudi pri zapisu nevtralnih in zasičenih barv ni težav.

 

Vgrajena bliskavica še komaj doseže robove v širokem kotu 24mm. To zelo lepo opazimo na tavni površini. Pri fotografiranju objektov, oziroma razgibanega motiva to niti ne opazimo. Je pa bliskavica zadovoljivo močna.

 

Osvetlitev 2 sekundi. Kamera nam nudi možnost vklopa in izklopa funkcije redukcije šuma.

 

24mm (ekv.35mm). Izredno širok kot zajema, pa še vedno zelo kakovosten zapis. Nikon je izdelal odlično konstrukcijo objektiva in v njega dodal kakovostne leče.

 

85mm (ekv.35mm). Pozitivna lastnost te kamere, široki kot, se v ozkem spremeni v slabost. 85mm je premalo, da bi nam kamera nudila zadovoljivo zajeti bolj oddaljene motive. Kakovost slike pa je odlična tudi v ozkem kotu zajema. Na tej sliki sem prvič opazil, da korektura bele barve, ni bila opravljena povsem korektno.

 

85mm (ekv.35mm) in digitalni zoom.

$$PAGE$$

CoolPix 8400 naproti predhodnici CoolPix 5400 ni pridobila samo tipalo iz hibridnih kamer z 8M točkami. Ampak nam kamera sedaj ponuja objektiv z začetnim širokim kotom kar 24mm (ekv.35mm). Prav ta širokokotnik je zame največja prednost in predvsem uporabnost te kamere.

 

Za konec

Trenutno mi CoolPix 8400 daje občutek "najboljše" kompaktne kamere. Seveda, če ne upoštevam popolnoma samosvojega hibridnega razreda kamer od katerih je kamera tudi povzela tipalo in EVF iskalo. Kamera po kakovosti slike ni primerljiva z DSLR kamerami. Vendar pa je glede uporabnosti, kompaktnost in enostavnost uporabe, lahko za marsikaterega uporabnika celo nad njimi.

 

Tako ima CoolPix 8400 vseeno svojo visoko vrednost. Predvsem široki kot 24mm (ekv.35mm) je tisti magnet, ki marsikaterega uporabnika prepriča v pravi nakup. Kakovost slike je za kompaktno kamero izredna. Lahko rečem, da ji težko najdemo v tem elementu konkurentko. Zato verjamem, da bo predvsem zaradi uporabnosti kamera našla kar nekaj kupcev med poslovnimi fotografi. Zakaj mislim, da med njimi? Zato ker je njena cena že nad najcenejšimi DSLR. In za tako ceno, morate poznati namen in uporabnost kamere. Ker pa nam CoolPix 8400 že v osnovi nudi tisto, kar nam ne omogočajo ostale kompaktne kamere in nam vse to omogočijo DSLR samo z dodatnim nakupom objektiva in s tem pogojeno krepko višjo ceno, težo, velikostjo in težjim rokovanjem s kamero, predvidevam, da je CoolPix 8400 trenutno ena izmed najkakovostnejših kamer v kompaktnem razredu.

 

24mm marsikateremu fotografa zna priti zelo prav. Če pa je poleg tega slika še kakovostna, dileme ali je kamera vredna svojega denarja, ni.

 

Ostrina in izredno zasičene barve.

 

24mm nam motiv zajame povsem drugače kot klasične kompaktne kamere s okoli 35mm goriščne razdalje.

 

Res pa je, da nam znajo ravne linije tudi padati.

 

V nasprotni svetlobi Matrix način merjenja svetlobe odlično oceni osvetlitev.

 

Kdor potrebuje kamero s širokim zajemom motiva, potem mu med kompaktnimi kamerami preostane samo CoolPix 8400.

 

24mm nam tudi v notranjih prostorih pride zelo prav.

 

Kamero lahko brez težav uporabljamo za snemanje notranjosti. Arhitekti, oblikovalci in gradbeni, so končno dobili kompaktno kamero zase.

 

24mm nam pokaže že skoraj panoramo.

 

85mm pa že zadovoljivo približa motiv. Ker pa ima kamera dobro zalogo točk (8M), si lahko brez težav naredimo še močan izrez.

 

Brez težav zajamemo vsak zanimiv motiv, v zelo dobri kakovosti.

 

S 85mm se da ukrasti marsikateri motiv.

 

Si želite za fotografiranje detaljev še več?

 

400ISO za to kamero ni problem glede pretiranega šuma. seveda, če ne pretiravamo pri povečavah.

 

Bližnji motivi pa so pri 24mm hitro deformirani.

 

Tudi v povsem direktni svetlobi, je napak leč zelo malo.

 

24mm nam že ponuja poseben pogled na motiv. Fotografija dobi neko posebno dimenzijo, ki jo ponavadi s prostim očesom ne opazimo.

 

 

Visoka kakovost in uporabnost pa ima tudi svojo slabo plat. Višja je kakovost, večja je uporabnost, krepko višja je cena. In prav zaradi cene, cca. 215.000 SIT menim, da bo kamera našla kupce samo v poslovni fotografiji. Arhitekti, gradbeniki in ostali, ki potrebujejo pravi široki kot, druge izbire niti nimajo.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com