Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon Coolpix 8700 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
09.09.2004 18:36

 

Poznate ime Nikon? Ja! Že imate njihovo analogno ali digitalno kompaktno kamero in želite stopnico naprej? Vas osem milijonov točk prepriča za nakup kamere, ki je po mojem mnenju namenjena za zahtevnega fotografa in popotniško fotografijo. Ja! Potem za vas in še marsikoga drugega ni druge izbire. Tu je Nikon Coolpix 8700.

 

Nikon Coolpix 8700 je enak modelu Coolpix 5700, edina velika opazna razlika je ločljivost tipala

 

 

 

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje je izdelano iz magnezija, samo na nekaterih mestih je uporabljena plastika. Kamero se zelo lepo drži v roki predvsem zaradi izbočenega držala, prevlečenega z gumo. Mere kamere so 113 x 105 x 78 mm njena teža pa je vključno z baterijo in CF kartico 520 gramov. Izdelava kamere je zelo kakovostna in ti da občutek, da bo zdržala tudi bolj grobo delovanje. V ohišju se nahaja objektiv kateri ima najvišjo začetno vrednost goriščnice (35mm, ekv. 35mm) med vsemi hibridnimi digitalnimi kamerami. Objektiv je tudi med najbolj ranljivimi deli kamere, saj ko kamero prižgemo se le ta pomakne za 28mm iz ohišja, v tele območju pa za kar 50mm.

 

 

 

Na sprednji strani se nahaja objektiv z 8-kratnim zoomom, bliskavica, ki je skrita nad objektivom in jo lahko ročno spravimo iz ohišja ali pa to namesto nas opravi avtomatika. Lučka za pomoč pri ostrenju je prav tako nahaja poleg bliskavice. Na sprednji strani se nahaja še držalo v katerem je vgrajena bela lučka, katera prevzame lastnost opozarjanja, ko vklopimo samosprožilec. Sprednja stran pa ponuja samo še dve luknjici, za katerima se nahaja mikrofon.

 

Na vrhnjem delu kamere se nahaja gumb za proženje, ki je obdan z gumbom za vklop/izklop. Poleg se nahajajo štirje gumbi, vrhnji zaslon kateri prikazuje stanje baterije, št. posnetkov, program v katerem slikamo, čas zaklopa ali zaslonke, kompresijo slike, način merjenja svetlobe, zaslon lahko ob slabi svetlobi tudi osvetlimo. Na vrhnji strani se nahaja še priključek za zunanjo bliskavico in vrtljivo kolo, s katerim spreminjamo čas zaklopa, zaslonko, nastavitve v menijih itd.

 

Zadnja stran ohišja nam ponuja dva zaslona. Večji, kateri se lahko obrača za 270 stopinj je LCD z 134.000 točkami in velikostjo 1.8 inča. Manjši pa je fiksen EVF in je sestavljen iz 235.000 točk. Na obeh zaslonih se prikazuje povsem enaka slika z enakim številom ikon. Poleg se nahajajo gumbi za dostop do menija, za hiter dostop do ogleda zadnjih posnetih slik, za dostop do predogled menija, gumb za zoomiranje, štiri smerni gumb pa pomikanje po menijih, gumb za vklop/izklop in spreminjanje podatkov na displayu in pomični gumb za izbiro načina delovanja kamere ali bo kamera bila pripravljena na zajem slik ali samo za pregled že posnetih slik.

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja navoj za stojalo in pa vratca, pod katerimi se nahaja baterija.

 

Na desni stranski strani se nahajajo plastična vratca, pod katerimi se skriva reža za CF pomnilne medije.

 

Na levi stranski strani se poleg zvočnika in A/V, DC in I/0 priključka nahajajo še štirje gumbi, vsak namenjen za drugo funkcijo. Z enim spreminjamo ločljivost in kompresijo, drugi je uporaben za vklop/izklop bliskavice, nastavitev delovanja le te in za spreminjanje vrednosti ISO. Tretji je namenjen za zaklenitev AE/AF in četrti za vklop makro funkcije, samosprožilca ali preklop na ročno ostrenje.

 

 

 

CCD tipalo je veliko 2/3 inča, ločljivosti 8.31 milijona točk. Ločljivost efektivnega zapisa fotografije je 3,264 x 2,448 točk (8MP), filma pa 640 x 480 točk (pri tej ločljivosti lahko snemamo 35 sekund) pri nižjih dveh pa 3minute. Možna nastavitev občutljivosti tipala je od 50 do 400ISO.

 

Objektiv ima 8-kratni optični zoom razpon goriščnic med 8.9 - 71.2 mm (ekv. 35mm je 35 ��" 280 mm). Svetlobna moč objektiva je skromna predvsem v tele območji kjer ima zaslonko 4.2, v širokem kotu pa 2.8. Objektiv je sestavljen iz 14-ih leč, ki so sestavljene v 10 skupin.

 

Avtomatsko ostrenje. Ostrimo lahko centralno ali v multi načinu, kjer nam ostri v eni izmed 5-ih točk ostrenja. Ostrenje poteka na osnovi kontrastnega TTL merjenja. Merjenje svetlobe, pa lahko kamera ocenjuje v spot, multi 256 matrix ali Spot AF načinu. Kameri imata tudi lučko, ki nam osvetli motiv v slabših svetlobnih pogojih. Zato kamera zadovoljivo ostri tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 50cm v normalnem načinu AF ostrenja in od 3cm pri makro ostrenju.

 

Iskalo. Kdor pri digitalnih kompaktnih kamerah, še vedno gleda skozi iskalo bo bil pri kameri Coolpix 8700 zagotovo navdušen nad kvaliteto EVF. EVF je sestavljen iz 235.000 točk in na njem vidimo identično sliko kot na LCD zaslonu. EVF je fiksen in ga ni možno premikati. Omogoča nam tudi nastavitev dioptrije.

 

TFT zaslon na kameri je s svojimi 134.000 točkami in velikostjo 1.8 inča nekje v povprečju kvalitete zaslonov. V nastavitvah (menu) lahko nastavimo svetlost in HUE nastavitev zaslona. Zaslon lahko obračamo za 270 stopinj.

 

 

 

Bliskavica vgrajena v kameri je odlično postavljena, saj jo je skoraj nemogoče pomotoma prekriti. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vkop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, redukcijo rdečih oči in slow-synchro. Bliskavica nam v širokem kotu zadostno osvetli predmet od oddaljenosti 0.5m do 4.1m. V tele območju pa nam prav tako osvetli predmet od 0.5m do 2.7m.

 

 

 

 

Funkcije in možnosti

 

Notranjega internega spomina kamera nima in s tem nam je onemogočeno zajeti posnetek, ko v kameri ni pomnilnega medija. Tako kot pri veliki večini Nikonovih kamerah tudi 8700 uporablja CF pomnilni medij. 8700 je predvsem namenjen uporabnikom, ki so že vsaj malce seznanjeni z digitalno fotografijo, saj nam kamera ponuja tako nastavitev zaklopa (S), kot nastavitev zaslonke (A) in pa seveda tudi ročno nastavitev zaslonke in časa (M). Nikon pa ni pozabil tudi za ostale uporabnike in kamera ponuja tudi povsem avtomatsko možnost (AUTO), kot tudi programsko uravnavanje zaslonke in časa (P). Prav tako avtomatske nastavitve pa so še scenske funkcije, katerih je kar dvanajst.

 

Kamera kontrolira ekspozicijo z elektronskim zaklopom v objektivu in CCD elektronskim zaklopom. Najdaljši osvetlitveni čas je 8 sekund (v AUTO načinu 2 sekundi), najkrajši 1/4000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-2EV v vseh načinih fotografiranja. 8700 nam ponuja tudi možnost bracketing. V meniju lahko nastavimo EV stopnje bracketinga od +-0.3 do +-1.0 (zajame lahko 3 ali 5 slik), ponuja pa nam tudi WB bracketing.

 

Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini v večih segmentih, v spot, spot AF ali v centralnem načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na prožilec, merjenje ostrenja pa z gumbom LOCK na levi strani kamere. Možnosti bracketing načina osvetlitve 8700 ponuja. Prav tako nam ponuja nastavitev korekture slik, ostrine, saturacije in kontrasta. S pritiskom gumba na levi strani lahko v katerem koli programu delovanja kamere spreminjamo ločljivost fotografije in tudi kompresijo. 8700 nam poleg zajema slike v JPEG formatu, ponuja tudi zajem slike v RAW in TIFF formatu. Velikost posnete fotografije v polni ločljivosti in TIFF formatu nam zasede 23MB prostora na pomnilnem mediju.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve (TTL Avto, Dnevna, Oblačno, Umetna luč, Fluorestenčna, Bliskavica in ročno nastavitev). Pri najmanjši ločljivosti video zapisa je video velik 320 x 240 točk in se snema s 15fps. Najboljša kvaliteta video zapisa pa ima 640 x 480 točk, z 30fps. Pri manjši ločljivosti je omejitev zapisa 3 minute, pri večji pa 35 sekund.

 

Samosprožilec vklopimo z gumbom na levi strani kamere. Samosprožilca se da nastavljati na 3 ali 10 sekund. Nastavitve vklopa ali izklopa lastnosti redukcije šuma nam kamera omogoča. Tudi če imamo lastnost redukcije šuma izklopljeno, se le ta samodejo vklopi, ki je čas zaklopa daljši od 1/4  sekunde. 8700 omogoča 8-kratni optični zoom, ki ga lahko nastavljamo v 30 stopnjah (v hitrem načinu zoomiranja) in v 38 stopnjah (v počasnem načinu zoomiranja), od najmanjše pa do največje vrednosti, ter tudi 4-kratni digitalni zoom, ki ga nastavljamo v 15 stopnjah. S pomočjo možnosti DPOF pa lahko nastavimo možnost izpisa datuma na sliki. 8700 ima tudi funkcijo PictBridge, ki omogoča direktni iztis fotografij preko tiskalnika na papir. Kamera nam ponuja tako povsem osnovno programsko funkcijo (AUTO) kot tudi povsem ročno (M), tako da je namenjena tako začetnikom, kot tudi tistim malo bolj zahtevnim uporabnikom.

 

Predogled slik. Že posnete fotografije si lahko ogledamo, s pritiskom preview gumba za vstop v pravi preview meni pa moramo premakniti gumb iz pozicije za zajem slike v pozicijo za pregled slik. Na zaslonu se nam izpiše datum zajete slike, čas, ime mape, v katero je bila slika shranjena, ime slike, stanje baterije, ločljivost in kompresijo, ter tudi zaporedno število posnete fotografije. 8700 pa nam lahko pokaže celotno EXIF datoteko v funkciji pregleda slik. Samo z vrtljivim gumbom se moramo pomakniti naprej. 8700 nam pokaže histogram in tudi na kateri izmed petih točk je ostril. Lahko si prikažemo 4 ali 9 malih sličic naenkrat ali pa s pomočjo gumba za nastavitev zoom-a izberemo povečavo slike. Sliko lahko povečamo do 6-kratne povečave in s tem vidimo dovolj detajlev, ki smo jih zajeli na fotografiji. 8700 nam omogočata DPOF lastnost priprave fotografije za tisk, zapis podatkov je v EXIF 2,2 zapisu. Pri že posneti fotografiji lahko spremenimo njeno velikost in sicer na ločljivost 640 x 480, 320 x 240 ali na 160 x 120 pik, lahko je premaknemo v drugo mapo, jo skrijemo, zaščitimo ali zbrišemo.

 

Kamera je po vklopu v cca. štirih sekundah pripravljena na proženje. Odziv prožilca je hiter, ostrenje pa čeprav gre za kompaktno kamero ni med najhitrejšimi. Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje manj več dve sekundi. Približno toliko časa potrebuje kamera tudi za shranjevanje podatkov v polni kakovosti in ločljivosti (seveda je močno odvisno od hitrosti pomnilnega medija). Hitrost pregleda slik je v kameri 8700 izjemno hitra. Pri najvišji ločljivosti in najmanjši kompresiji, je potrebna stotinka za pomikanje med slikami, potem pa traja manj kot sekundo, da se slika izostri. S polno baterijo pa lahko posnamemo cca. 300 do 400 posnetkov, seveda odvisno tudi od ločljivosti s katero slikamo.

 

 

Nastavitev, tudi lastnih v tej kameri nikoli konec.

 

 

Kakovost slike

 

Na kratko lahko zapišem! Dobra je, dokler ne zaidete v področje 200 ali 400ISO. No tudi v tem področju zna zadovoljiti večino uporabnikov. Vendar je slika vidno slabša kot pri občutljivosti 100ISO. Delno se slabši kakovosti pri višji občutljivosti izognemo tako, da nastavimo nižjo ločljivost, recimo 5MP. Tako več točk zajame svetlobo in procesiranje ustvari nekaj več podatkov. Vendar potem je že bolje vzeti Coolpix 5700. Hja, za te 8MP kamere res nimam veliko povedati glede kakovosti slike. Vse sem že povedal ob njihovem prihodu na trg v zapisu o hibridnih kamerah s 8MP tipalom (TUKAJ). Čudežev se danes še ne dela, pa čeprav piše na kameri »digital«. Vedno znajo pretiravati in pri 8MP kamerah so. Kdo rabi take povečave ne vem. Vem pa, da imajo te hibridne kamere druge prednosti, ki so v tem zapisu že bile izpostavljene. Tako je na žalost najmanj mojega zapisa namenjeno kakovosti slike. Pa naj bo to za 8700 ali kakšno drugo kamero enakega razreda. Na žalost je v nekem trenutku prevladala potreba po ločljivosti in ne kakovosti.

Vendar še enkrat poudarjam. Pišem iz pogleda zahtevnega uporabnika, ki preizkuša in ne povprečnega hobi fotografa, ki si kamero kupi za popotniško fotografijo.

 

 

35mm

 

 

280mm

 

 

280mm in digitalni zoom

 

 

Za konec

 

V prvih zapisih glede hibridnih kamer v osem milijonskem razredu sem že podal svoje mnenje. Vse skupaj mi diši na dogovor med podjetji, ki so povzele Sony osem milijonsko tipalo in naredile te hibridne kamere s 1000 in eno možnostjo. Nikon se je tu odločil za svojo pot. Vedeli so, da bodo kmalu imeli v ozadju pravo DSLR kamero D70 in naredili so hibridno kamero, ki ne bo konkurent bodoči DSLR kameri in bo še vedno drugačna od drugih v hibridnem razredu. Predvsem z ergonomičnim majhnim ohišjem in objektivom z razponom 35 ��" 280mm (ekv. 35mm) jim je to uspelo. Če vse ostale kamere osem milijonskega razreda ponujajo široki kot 28mm in tele področje do 200mm (Olympus 140mm), se je Nikon odločil, da bo s svojo kamero ponudil goriščnico 280mm. S tem so drugačni od konkurence. Predvsem pa, zahtevnim fotografom so ponudili kakovostno kamero za popotniško fotografijo, kjer so nam daljše goriščnice še kako dobrodošle.

Nikon pa ne more iz svoje kože. Karkoli naredi mora biti drugačno in tehnično nad konkurenco. Magnezijevo ohišje, odlično držanje v roki, odličen zoom objektiv od 35 ��" 280mm, množica nastavitev delno nastavljiva preko gumbov na kameri, vse to ponazarja množico dolgoletnih izkušenj pri izdelavi kamer. Predvsem pri kompaktnih kamerah znajo že kar pretiravati. Model kamere 8700 je že na tej meji. To je še vedno kompaktna kamera, namenjena zahtevnim družinskim, popotniškim fotografom. In mogoče je prav zaradi vseh tehnoloških naprednosti in vseh mogočih nastavitev na meji pretiravanja. Toda ve se. Samo za tiste fotografe, ki si hibridnih kamer in množice nastavitev niti ne želijo. Nastavitev pa je toliko in predvsem za neizkušenega fotografa so tako nerazumljivo postavljene, da se enostavno izgubiš med vsemi pa če tudi želiš uporabljati samo klasično P programsko nastavitev.

Ne, Nikon nikoli ni bil in ni namenjen povprečnemu uporabniku. V kameri moraš videti nekaj več oziroma od nje to tudi zahtevati in jo izkoristiti. Če ne, je bolje, da posežeš po konkurenčnih kamerah. Samo s tako odločitvijo se odrečeš množici kakovostnih lastnosti, ki jih lahko nudi samo Nikon.

Kot prvo ohišje. Je iz magnezija, kljub vsej elektroniki, vrtljivemu iskalu in izrednemu razponu goriščnic še vedno majhno, težko manj kot pol kilograma in predvsem zaradi držala zelo dobro za držanje v roki.

Tipalo je enako kot v vseh osem milijonskih kamerah. Občutljivost tipala lahko korigiramo med 50 ��" 400ISO. Veliko je samo 2/3 inča in s kar osmimi milijoni točk. To pa za sabo povleče potrebe za kakovostnim objektivom. Tudi v tem elementu poznamo ime Nikon, oziroma objektivov Nikkor v samem vrhu in jim gre zaupati, da so tudi pri tej kameri pokazali najboljše. Goriščnica, ekv. 35mm razreda je 35 ��" 280mm (8X zoom), svetlobna moč, 2,8 ��" 4,2. S pomočjo dodatnih leč, lahko dosežemo tako širši kot ozki kot.

EVF (elektronsko iskalo) je dobre kakovosti z vsemi informacijami, kot jih imamo na TFT zaslonu. Če gledam kamero kot celoto, je kakovost slike na zaslonu najslabši del kamere. Slika je mehka in neostra. Ima pa zaslon možnost vrtenja, kar nam velikokrat pride prav. Sami zasloni tudi nikoli niso merilo za kakovost končne slike, zato me slabša kakovost pogleda na sliko ne moti. Toda vseeno je opazna.

O vseh možnostih merjenja svetlobe, nastavitev WB in zapisa slike je že zapisano. Tu se vidi, da je Nikon v kamero prenesel veliko znanja iz svoje bogate tehnične zbirke. Lahko rečem, ni da ni! Koliko vseh teh možnih nastavitev rabimo, je druga pesem. Toda tu so in kdor jih zna izkoristiti, mu bodo pomagale k zares kakovostni končni sliki. Toliko bolj če uporabimo RAW zapis in ga nato s pomočjo računalniškega programa pravilno obdelamo, razvijemo.

 

 

100ISO, odličen zapis.

 

 

400ISO, odlična ostrina, močan šum

 

 

100ISO, lepo izražene zasičene barve in sive vrednosti.

 

 

400ISO, barve še vedno lepo izražene, šum močno popači sive vrednosti

 

Sedaj sem še toliko bolj prepričan, da je vsako podjetje v osem milijonskem razredu ob razvoju te kamere imelo v mislih tudi konkurenco med lastnimi kamerami. Coolpix 8700 je Nikon kamera najvišjega kompaktnega razreda, vendar narejena z določenim namenom. Ta pa je ne konkurirati D70 in predvsem fotografu, ki potrebuje majhno kamero z možnostjo fotografiranja v večini pogojev. In zato so tu zmogljive hibridne kamere. Ena izmed njih je Nikon Coolpix 8700, ki ima svoje prednosti in slabosti. Že zaradi goriščnice 280mm pa je toliko drugačna od drugih, da jo med konkurenčnimi kamerami opazimo. Zame je Coolpix 8700 odlična kamera za vse popotniške fotografe, ki si želijo dobro fotografijo z možnostjo večje povečave slike in predvsem tiste, ki znajo z različnimi nastavitvami kamero tudi izkoristiti za kaj več kot le običajno zajeti posnetek. Če pa je vaše fotografiranje v glavnem domena programskih nastavitev, pa ste 8700 izbrali samo zaradi prvega stavka v tem zapisu, »ime Nikon še vedno vleče«!

 

 

Levo zgoraj, preizkus bliskavice pri 35mm. Ne pokrije celotnega zajema objektiva. Zgoraj desno. Pri 35mm je barrel distorzija opazna. Prav tako zamik barv. Levo spodaj. Makro se da s to kamero odlično posneti. Desno spodaj. Čakamo motiv, ga vidimo na začetku zaslona, sprožimo in motiv gre mimo. Iz katerikoli pogleda gledamo 8700 je še vedno samo kompaktna kamera.

 

 

280mm in digitalni zoom. Čez kakovost bi redki imeli pripombe.

 

 

280mm. Barve so lepo izražene. Fotografirajte tak motiv za ženo, mamo, ljubitelja rož. Nihče vas ne bo spraševal po kameri. Lepo se vam bo zahvalil za prečudovit posnetek. 8700 zmore še več.

 

 

280mm. Bodite pozorni na prekratke čase osvetlitve. 1/100 sekunde je že premalo. Priporočam da pri tele goriščnicah uporabite iskalo in ne LCD zaslon.

 

 

Pri močni svetlobi je aberacija še toliko bolj vidna.

 

 

Za popotniško fotografijo je kamera več kot primerna. Še toliko bolj, če znate rokovati z njenimi nastavitvami.

 

 

35mm, 1/125, f 5,6, ISO 100

 

 

Makro
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com