Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D2X

Avtor:Matjaž Intihar
15.09.2004 18:40

 

Nikonovo najnovejše orožje za studijsko fotografijo se imenuje D2X. Kamera ima 12.4 milijona pikslov na CMOS tipalu, formata DX. Zaradi novih 4-kanalnih izhodov, se je povečal prenos podatkov iz procesorja na pomnilni medij. Zaradi teh izboljšav lahko kamera pri polni ločljivosti zajame 5 posnetkov v sekundi, tako v JPEG kot RAW obliki zapisa, v "buffer" pa shrani 15 slik. 8 slik na sekundo naredi pri ločljivosti 6.8 MP (naredi izrez iz sredine tipala). Zasičenost barv je bila izboljšana z novimi digitalnimi in analognimi procesnimi enotami. D2X poleg obicajnih Adobe RGB barv, podpira tudi sYCC barve, ki jih natisnejo novodobni tiskalniki.

 

 

Z novim tipalom, 3D Barvno Matrico II in boljšimi algoritmi, je končna slika barvno bolj bogata in ima večji tonski razpon. D2X je komaptibilen tako z Nikonovimi digitalnimi DX Nikkor objektivi, kot tudi starejšimi AF Nikkor prilagojeni za 35mm format. Ko uporabljamo bliskavice tipa SB-800 ali SB-600 lahko uporabljamo i-TTL kontrolo bliskavice. Ko pa uporabljamo SB-80DX ali SB-50DX pa D2X omogoča tudi D-TTL kontrolo bliskavice. Nikonov brezžični prenos podatkov WT-1 je odprl nove poti v SLR fotografiji, ki omogoča prenesti podatke direktno iz kamere z brezžično povezavo. Novi WT-2 pa omogoča še hitrejši prenos podatkov iz kamere do nekega zunanjega pomnilnega medija.

 

 

Nikon je razvil tudi novi kabel MC-35, ki omogoča da na kamero priključimo GPS, ki so kompatibilni s NMEA0183 standartom in v EXIF-u potem vidimo tudi podatke kot so višina, zemljepisna širina in dolžina. Prenos podatkov preko kablja poteka z USB 2.0 povezavo. 2.5 inčni LCD monitor je dovolj velik, da se na njem vidi slika z detalji. Monitor ima 235.000 pik. V menijih se nahajajo velike črke, tako da je z velikim monitorjem lažje urejati nastavitve. Histogram lahko prikazuje celotno sliko in vse 3 (RGB) barve hkrati. Lahko pa prikazuje vsako barvo posebej. Ko naredimo sliko v pokončnem formatu, jo kamera samodejno obrne, tako kot je to ž znano iz nekaterih kamer. Ohiše je narejeno iz magnezija in seveda je vodoodporno. D2X ima 11 AF točk. Zraven D2X je tudi nova verzija Nikon Capture 4 verzija 4.2, ki ima izboljšano obdelavo slik in hitrejše delovanje, dodali pa so nekaj novih funkcij. 

 

Tipalo D2X

 

D2X bo imel tudi funkcijo, da se bodo vsi podatki na kartici lahko zašitili z geslom, tako da nam bo omogočal maksimalno zašito podatkov. Toda ta funkcija bo bila omogočena samo z novimi Lexar pomnilnimi mediji, ki bodo bili razviti skupaj z D2X. Novi design kamere je delo Giorgetto Giugiara.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com