Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon D3 in D300 - prvi občutki

Avtor:Matjaž Intihar
23.08.2007 12:51
Stran:


Nikon CEO in COO, Michio Kariya

Nikon D300 je predvsem zamenjava za D200, vendar bi tu poudaril že v začetku, da po videnem (vendar kot sem že omenil še ni bilo prave primerjave) ni kamera, ki bi lastnika D200 takoj vrgla v prodajo stare in nakup nove. Ohišje je iz predne strani vidno spremenjeno, iz zadnje zelo malo. Še najbolj odstopa zaslon; zdaj je 3 inčni in ima kar 922.000 točk


Nikon D300

Osebno me zaslon ni prepričal, saj sem na 3inčih že videl briljantno sliko (Sony G1). Novih 51 točk nima neke velike prednosti v količini. Ima pa v uporabniški vrednosti. Lahko nastavimo, da kamera deluje samo na 9, 22 fokusnih točkah. Velika prednost je v softweru, ki omogoča sledenje določenega motiva, recimo portreta. Ko ga ujamemo recimo v povsem desno točko, ga bo kamera vseeno še spremljala in po pritisku sprožilca ga še enkrat izostrila recimo v levem delu, če se bo premaknil.

Točke so zelo stisnjene med samo in njihovo vrednost vidim predvsem v table top fotografiji, kjer s pomočjo programa lahko upravljamo s kamero in preko računalnika tudi prožimo.

D300 ima še sistem čiščenja CMOS tipala. Njegovo kakovost oziroma vrednost bomo lahko videli šele v praksi. Možnost imamo tudi programskega izbrisa. Zakaj o sistemu se ne morem reči, da je dovršen? Zato, ker ga D3 iz določenih razlogov (prav še ne povsem dovršen sistem) nima. Vendar verjamem, da vsekakor neko vrednost ima in bo zahtevnemu hobi fotografu znal priti prav.


Fotografov kot na filmskem festivalu v Cannesu

Pri D300 kljub višini pogrešaš še kakšen cm. In bo grip za dobro držanje prišel še kako prav. S tem pa se pohitri zaradi večje kapacitete baterij sama hitrost na kar 8 fps. Seveda, odličen resnično izboljšan oprijem kamere na D3 te močno razvadi.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com