Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon D3 in D300 - prvi občutki

Avtor:Matjaž Intihar
23.08.2007 12:51
Stran:

Nikon D3

Kar takoj naj povem, tudi če še nisem videl fotografij iz kamere, da se z njo ne obremenjujte glede kakovosti slike. Tudi Nikon je z FX velikostjo lastnega CMOS tipala prišel do možnosti imeti večjo točko (8,45 piko m) in s tem začel Canonu konkurirati v domeni šuma.


CMOS tipalo


Zaklop je preizkušen za 300.000 proženj in je narejen iz karbona

 Mislim, da ne bo iz trte zvita možnost, da bomo dobili kamero, ki bo v šumu primerljiva ali celo boljša od 1D MkIII. Bomo videli je rekel slep, saj fotografij realnih še ni. A ne more biti daleč resnica, saj vemo, da večja točka v pogledu šuma prinaša prednost. Novi lastni EXPEED procesor je hiter, prenaša sliko kar iz 12-ih kanalov in ima dobre algoritme tudi za šum. Torej, konkurenco mora resno skrbeti kako naprej. Najbolj zanimivo bo videti, kaj v resnici zmore sedaj prvič videno možnost 6400ISO, ne da bi bila to neka elektronska pomoč.


Novi objektiv 14-24mm f/2.8. Po MTF testih je na 14mm celo bolj oster kot fiksen Nikkor 14mm.

Naj povem, da se tisti, ki imajo DX objektive lahko pomirijo. D3 avtomatsko prestavi senzor na delovanje APS-H format. Tudi v iskalu se preko LED projekcije prikaže velikost APS-H formata.


3 inča velik LCD zaslon z 922.000 točkami

Odzivnost kamere pri Nikon top kamerah nikoli ni bila problem. D3 je vklopljen po 0,12sek, shutter lag je samo 37ms. (D300 0,13 in 45ms). V FX formatu 36 x 23,9 zmore zajeti 9 fps, v manjšem APS-H pa celo 11 (z izključenim AF). (D300 6, z gripom 8).


85mm f/1.4

Novi procesor EXPEED omogoča hitro procesiranje iz 14 bitnih podatkov v 16 bitne in nato v novost dodatno programsko procesiranje (barve, aberacija, šum) za takojšno izboljšavo slike, med njimi tudi napak leč. Pravijo, da je sistem sicer prilagojen novim objektivom, vendar da bodo tudi tisti, ki imajo kakovostne starejše objektive presenečeni nad višjo kakovostjo. Seveda se slika ne popravlja v fazi procesiranja, če želite delovati v NEF formatu. Capture NX je izboljšan a še vedno bo v dodatni ponudbi. Z U-POINT trdno delujejo naprej, zato kake večje podpore do drugih RAW programov ni.

V meniju je funkcija Picture control in preko nje boste lahko dramatično vplivali na kakovost slike že kar preko kamere. Menda, da je način obdelave odličen in predvsem enostaven. Torej ker je kamera namenjena predvsem za reportersko delo naj bi se računalnik potreboval čim manj.

 

Pri ostrenju velja omeniti da vseh 16 sredinskih točk je kriznih in prilagojena za se boljše delovanje pri slabi svetlobi. Torej delovanje z f/5,6 objektivi bo se boljše.

Manj težav bo sedaj tudi pri stresenju kamere predvsem na stojalu, saj ima D3 sistem shutter balance, ki omeji udarec in odboj zrcala.

Na naslednji strani si oglejte še fotografije iz press konference.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com