Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D3 in Nikon D300 / po prvem praktičnem preizkusu

Avtor:Matjaž Intihar
25.09.2007 13:36
Stran:

 


Nikon je novo serijo AF-S tele objektivov odlično prenovil.

 

 

Ohišje Nikon D3

Odlično se ga drži v roki, ljubitelji hitro dosegljivih funkcij preko gumbov pridejo na svoj račun. Meni ni veliko spremenjen glede na prejšnje kamere. Velik 3 palčni zaslon že takoj ob pregledu prve slike pokaže svojo prednost in napredek v tem elementu. Live View funkcija nam omogoča tudi nastavitev stalne ostritve, oba nova objektiva se izkažeta za odlično orodje fotografa in nazadnje baterija drži in drži. Na srečanju Nikon NPS fotografov in kasneje ko sem sam preizkušal kamero sem z baterijo naredil 2200 posnetkov in še je bila prikazana ena črtica od štirih. Torej lahko govorimo, da nam baterija drži med 2500 in 3000 posnetki.

Sam imam pri Nikon ohišjih serije D1 in D2 večjo pripombo samo na gumo na ohišju in na obeh vrtljivih gumbih. Guma na ohišju se ob daljši redni uporabi rada odlepi, prav tako se na koleščkih malo razgradi (napihne) in premikanja koleščka ni več tako natančno.

 

 

 

Kakovost fotografije Nikon D3, ki sem jo na zaslonu primerjal z D200, D2xs, D300

Zaenkrat nam jo dovolijo pregledati, primerjati in njeno kakovost opisati samo preko zaslona na kameri. Saj bi za katero drugo kamero delovalo smešno, če bi pisal oceno o kakovosti slike na tak način. A Nikon D3 je v tem trenutku nekaj posebnega, želenega, predvsem pa Nikon uporabniki želijo zvedeti več. Kamero si želijo, želijo biti v prvi vrsti in želijo izvedeti oziroma si samo še dodatno potrditi svojo odločitev. Odlično, da je zaslon velik in predvsem z visoko ločljivostjo. Tako se lahko hitro pregledajo prvi detajli in predvsem kakovost slike pri visokem ISO.

Kaj lahko rečem? Občutek imam, da so pri Nikon D3 popravili barvitost. Če je Nikon D200 zajel sliko ob vodnem izviru kjer je bilo veliko odbite zelene barve od listja dreves zelo močno z zelenim poudarkom, pa je Nikon D3 vse skupaj lepo tonsko popravil. Prav tako tudi Nikon D300, ki tudi ima novi sitem za prepoznavo motiva (Scene Recognition System), ki očitno lepo pripomore k boljši tonski reprodukciji.

 


Dodatni nastavek za baterije nam pri D300 omogoča uporabo AA baterij kot baterijo iz D3.

 

 

Če pa pogledam razliko pri zapisu z visoko občutljivostjo tipala, pa je Nikon D3 pravi šampion. Že pri ISO 1600 je opazna velika razlika med D2xs, D300 in D3. D2xs ima sliko zelo »popeglano« in se izgubijo vsi detajli. D300 ima sliko z manj popravljanja šuma vendar tudi tu zmanjkajo detajli. Ko pa pogledaš sliko iz D3 pa se ti zdi kot da bi fotografiral pri ISO400. Torej vsi dosedanji zapisi in trditve držijo. Nikon je z novim tipalom in algoritmi v D3 dosegel ali celo presegel (bomo videli v primerjalnem preizkusu) kakovost zapisa iz EOS 1D MkIII. Predvsem pa, kamera nam omogoča dodati še višjo občutljivost vse do ISO 25600 in po mojem prepričanju je slika povsem zadovoljiva za fotoreporterske namene. Kot sem že omenil se že 31 let ukvarjam s skeniranjem. Torej v pripravi za tisk sem že dolgo let profesionalno doma in vem kaj je zadovoljiva slika za tiskovine. Z besedami grem še tako daleč, da se pri ISO 25600 ohrani več detajlov kot pri drugih dveh kamerah (D2xs, D300) pri ISO1600. Le malo več zrnatosti je. A se ve, to je vidno pri 1:1 izrezu.

Opazil pa sem na ekranu še eno zanimivost. Nikon D300 (predprodukcijski) je pod osvetlevala za cca. 0.5EV glede na D200 in D3. Ali je merjenje svetlobe drugačno ali pa je celo tipalo manj občutljivo. Zaenkrat, lahko da bo »pravi« D300 krepko boljši, mi le ta deluje celo z bolj poudarjeno zrnatostjo kot D200, a je barvitost in ostrina zapisa detajlov pri D300 krepko boljša. No bomo videli D300 in njeno pravo kakovost iz tiste iz prodajnih polic. Vendar kot že vemo. Šum še zdaleč ni neko vsesplošno merilo o kakovosti celote. Tako da po preizkusu kamer brez težav lahko rečem, da je D300 občuten napredek od D200. Nikon D3 pa je v elementu šuma res pravi odgovor na EOS 1D MkIII. Se že veselim prave primerjave med kamerama.

 

 
Zason nam kaže odlično ostrino s pomočjo visoke ločljivosti.

 

 

Nikon LiveView

Sedaj je tudi Nikon vstopil med ponudnike manjših »bonbončkov«! Koliko je ta funkcija primerna za fotografa bo vsak presodil in ocenil sam. Za kadriranje v dvignjeni kameri dokler še vidimo zaslon mi je LiveView funkcija prišla že zelo prav. Prav tako v temačnih rudniških rovih, kjer nam zaslon s pomočjo visoke občutljivosti lahko kaže realno zajeto sliko in preko zaslona vidimo detajle, ki jih v normalnem pogledu ne vidimo.

Mi je pa Nikon filozofija vklopa in delovanja funkcije LiveView zaenkrat manj prijazna kot pri Canon. Pri Canon funkcijo delovanja pod gumbom SET samo enkrat vklopimo v meniju. Nato pa vedno potrebujemo samo pritisniti SET gumb na zadnji strani kamere, vklopi se LiveView, pritisnemo AF-ON gumb za izostritev in prožimo preko prožilca. Pri Nikon je treba obvezno prestaviti na Lv funkcijo (pri Canon tega ni treba) preko vrtljivega gumba na levi zgornji strani kjer premikamo hitrost zajema. Torej bo premik za podvodno fotografiranje najbrž nemogoč. Oziroma, stalno moramo prestavljati med nastavitvami če želimo delovati z ali brez LiveView. Ko smo prestavili na funkcijo Lv, pa pritisnemo prožilec, da se dvigne zaklop in vidimo sliko na zaslonu. Torej, ne moremo tako kot pri Canon delovati normalno preko iskala, prožiti preko prožilca ali pa s pritiskom SET dvigniti zrcalo pogledati motiv preko zaslona in s prožilcem prožiti.

Če ponovim. Pri D3 in D300 je treba obvezno premakniti vrtljivi gumb na Lv, pritisnemo prožilec za dvig zrcala, pritisnemo gumb AF-ON za izostritev in še enkrat pritisnemo prožilec za proženje. Torej pri Nikon ni možno delovati hitro in se brez zamudne zamenjave funkcije odločiti za delovanje preko iskala ali preko zaslona, saj moramo vedno v prestavitev vrtljivega gumba na levi zgornji strani. A verjamem, da to Nikon uporabniku ne bo vzelo veliko časa, ali da se bo s tem obremenjeval. Pač uporabil bo potrebno proceduro, kaj ima Canon pa ga niti ne zanima.

Ima pa Nikon D3 možnost samostojnega stalnega ostrenja v funkciji Lv (D300 je nima). Funkcijo prestavimo preko menija in kamera nam ob dvignjenem zaslonu samodejno ostri. Je pa ostrenje krepko počasnejše od ročne izbire in zato primerno predvsem za studijsko fotografiranje, kjer imamo miren motiv.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com