Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon D3 in Nikon D300 / po prvem praktičnem preizkusu

Avtor:Matjaž Intihar
25.09.2007 13:36
Stran:

 

 

 

Mnenje o Nikon D3 in D300

Seveda pišem o predprodukcijskih kamerah. Če o Nikon D3 lahko že sedaj rečem stopite v vrsto če ste fotoreporter iz vrst Nikon sistema, pa bom za D300 zapisal, da če ste lastnik D200 še malo počakajte. Razlika med kamerama je, a ne vem če tako velika, da izgubite kar nekaj denarja za menjavo. No, če služite z D200 in veste, da boste še naprej z D300 bo pa zamenjava vredna nekaj dodatnega denarja.

Nikon D3 mi kaže, da je Nikon v pogledu AF lepo napredoval. O merjenju svetlobe preko CDD tipala ne gre zgubljati besed saj ga poznamo že iz F5, pa še izboljšan je. Expeed procesor in algoritmi poskrbijo za hitrost obdelave in za odlično izničitev šuma tudi pri visokem ISO. Sistem za razpoznavo motiva »Scene Recognition System« v JPEG načinu poskrbi, da je slika že dobro obdelana tako v barvah in kontrastu (preizkušeno). Picture Controle funkcija omogoča še dodatne lastne korekture. S pomočjo D-lighting funkcije pa vplivamo še na zapis slike, ko zajemamo močno kontrasten motiv. Kot sem preizkušal, se da v JPEG hitro in enostavno priti do končno že zelo dobro obdelane fotografije in dodatna obdelava v programu za obdelavo slike ne zahteva večjega posega. Možnost snemanja na drugo kartico v RAW zapisu pa nam omogoči, če smo zgrešili nastavitve, da iz RAW zapisa dosežemo kakovost.

Hitrost zapisa na kartico je tudi pri 9fps tako kot piše. Naredil sem tudi test hitrosti zapisa in SanDisk Extreme IV se je edina izkazala za 100% zanesljivo. Sledila ji je še nova ATP Pro Max II s 300X-no hitrostjo. S tema dvema karticama v JPEG zapisu držimo prožilec in streljamo do zapolnjene kartice. Že SanDisk Extrem III in ostale ustavijo zapis v seriji in ne zmore polne hitrosti kamere (Extrem III mi je zapisala do 60 posnetkov, nato je bil buffer že zapolnjen). Test s karticami bo objavljen v posebnem članku.

 

 

 

 

Nikon D300 pa mi še mora dati nekaj odgovorov. Še enkrat. Preizkušal sem predprodukcijsko kamero in v mesecu dni se da marsikaj spremeniti v samem FirmWare. Če ste hobi fotograf potem ne tecite kamere že rezervirati v trgovino in na vrat na nos prodajati D200. Če pa ste fotograf, ki vam je fotografija tudi delni vir zaslužka, potem pa že kar vedite, da bo D300 vredna svojega denarja in bo nakup in zamenjava smiselna. Prav tako začnite razmišljati o D300, če bi radi prešli iz D40x ali D80 na kamero Nikon iz višjega razreda.

 

Predvidevanje

Sedaj ko že en mesec gledam novi kameri, ko sem jih že dobro pregledal in delno preizkusil (čakam samo še finalni kameri za končni preizkus slike) lahko že gledam naprej. Nikon D3 je predvsem fotoreprterska kamera s svojimi dobrotami (hitrost, malo šuma), a manjka najboljši zapis drobnih detajlov, ki jih dosegajo kamere z manjšo točko, seveda pri nizki občutljivosti do ISO 400. Torej, mogoče nam že PMA drugo leto v začetku leta prinese kašno D3x s cca. 20M točkami na tipalu FX. Če ne PMA, pa bo Photokina 2008 tisto prizorišče.

Razmišljam še naprej! Nikon je začel hitro slediti Canonu. Torej kaj še manjka? Nikon D30! Kamera, ki bo imela FX tipalo polnega Leica formata in ohišje v obliki D300. Kot vidim sedaj, ko je Nikon vstopil v tipala polnega formata, D300 nikakor ni tista kamera, ki bi lahko bila druga kamera pravega profesionalca. Meni niti D200 kot sedaj D300 še ne delujeta kot kameri Nikon F90(x) ali F100 katero je uporabnik F4 ali F5 uporabljal kot rezervno ohišje. OK, danes da, a realno v nadaljevanju to ne bo tako. In kamera kot sem jo napovedal (Nikon D30?) bo morala v roku enega leta biti predstavljena. Torej nas bo Nikon še presenečal in nam pokazal kdo je bil in naj bi bil glavni v razredu profesionalnih DSLR kamer. Ali jim bo to uspelo pa je predvsem odvisno ali se bo Canon še šel konkurenčnosti v tem razredu. Pri njih je tako. Če ni dobrega zaslužka se tudi ne trudijo preveč. Konec koncev se kamer najvišjega razreda proda zelo malo. Količine gredo povprečno okoli 2000 na mesec. O tej temi in kaj nam podjetja še dolgujejo pa v kratkem v naslednjem članku. Ali veste, da nam še vedno v DSLR kamere niso dodali tehnologij iz leta 1965 ali 1995, ki bi omogočale oziroma v analognih kamerah so dodatne prednosti in da nam množico tehnoloških rešitev predvsem dodajajo iz rešitev, ki smo jih poznali v analognih kamerah. Torej sta nam tako Nikon kot Canon še velika dolžnika. In sedaj, ko je Nikon dobro stresel fotografski trg se obeta v bližnji prihodnosti kar nekaj novosti.

 


Oba nova objektiva sem že dodobra preizkusil. Sta pa oba uporabna predvsem na D3. Na D300 so njune goriščnice zaradi faktorja izreza slabo izkoriščene.

 

Toliko zaenkrat. Obe produkcijski kameri pričakujem še v tem mesecu, takrat pa predstavim vse podkrepljeno s testnimi fotografijami. Nisem omenil novih objektivov 24 – 70mm f/2,8 in 14 – 24mm f/2,8. Oba sem preizkusil in tudi o njih več v kratkem.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com