Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D300s / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.01.2010 12:01
Stran:

 

Uvod

23. avgusta 2007 je Nikon predstavil kameri Nikon D3 in D300. Če je Nikon D3 takoj osvojila profesionalne fotografe je postala D300 želja vsakega naprednega fotografa z Nikon opremo. Če tudi so samo leto prej kupili novo Nikon D200, jih ni bilo malo, ki so hitro prešli na D300. Razlika v tehnični in uporabniški vrednosti je bila res velika.

Julija 2009 je Nikon predstavil nov model D300s. Tokrat niso naredili revolucije, ampak samo manjšo evolucijo z nekaj tehničnimi popravki in kameri kot novost dodali predvsem možnost video zapisa.

Ohišje

Nikon D300s je ostala enakih dimenzij kot D300 147x114x74mm. Le teža se je povečala za 13g. Držanje v roki, ergonomija, glavni nastavitveni gumbi, zaslon, in še večina drugih lastnosti ostaja enako. Razlike naproti D300 so skrite. HDMI izhod in vhod za priključek stereo zunanjega zvočnika sta za gumastim pokrivalom, za plastičnimi vratci pa se skriva dodatna novost, poleg CF pomnilne kartice zdaj lahko uporabljamo še SDHC pomnilno kartico.

Hitrost delovanja

Kamera je po vklopu v trenutku (če nimate vklopljeno funkcijo čiščenja tipala ob vklopu) pripravljena na delovanje. Po pritisku prožilca je predvsem od objektiva in njegove hitrosti ostrenja odvisno kako hitro boste ujeli posnetek. Z objektivom, ki je bil s kamero Nikon AF-S DX NIKKOR 16��"85 mm F/3,5��"5,6 G ED VR, je izostritev zadovoljivo hitra. Kamera je hitra v zajemu, saj nudi sedem posnetkov v sekundi (osem z uporabo MB-D10 dodatnega držala), kot v samem procesiranju podatkov.
Ker nam kamera nudi nastavitev pomembnih funkcij preko gumbov na njej, smo tudi v samem rokovanju z njo in nastavitvah lahko hitri. LCD zaslon na zgornjem delu kamere nam omogoča hiter in stalen pregled nad trenutno izbranimi nastavitvami.

Baterija

Baterija EN-EL3e ostaja enaka kot je v D300 in D700 ter zagotavlja dolgo, res dolgo avtonomijo. Seveda pa je veliko odvisno koliko uporabljate zaslon, vgrajeno bliskavico in AF način v kontinuiranem delovanju. Če z D300 naredite 1000 in več posnetkov, lahko z uporabo video načina, ki ga omogoča D300s delovanja kaj hitro prepolovite število posnetkov. Zato, če veste, da boste video zapis večkrat uporabili, je polna rezervna baterija še kako dobrodošla.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com