Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D3100 - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.10.2010 17:36
Stran:

Uvod
Nikon je močno vstopil v novo poslovno strategijo. Če so bili vse do konca 70-tih zelo skeptični do fotokamer nižjih cenovnih razredov, so v 80-tih svoje uporabnike navajali tudi na to, da ima lahko Nikon kamero tudi hobi uporabnik.
Še kako dobro se spomnim, ko je Nikon leta 1979 dal na trg model EM. Kamera je bila za današnje razmere odličnega ohišja in z nič kaj plastičnimi ohišji (serija E) objektivov in lečami. Uporabljala je samo en ročni čas osvetlitve 1/90 sekunde, za več pa je skrbela avtomatika časa (A). Toda po revijah in v odmevih bralcev ter odzivi Nikon uporabnikov so kazali ogorčeno mnenje, da kako si lahko Nikon kot profesionalno podjetje dovoli, da postavi na trg tako amaterski izdelek, ki je takrat konkuriral Canon AE-1, Fujica AZ-1, Minolta XD-7 in Pentax ME. To so pa le široko potrošni izdelovalci kamer, ki Nikon v resnem foto svetu niti ne pridejo blizu.
In še ta zanimivost. Nikon je razen profesionalnega modela F, ki je od leta 1959 kraljeval svetu profesionalne fotografije šele leta 1977 prvo kamero (model FM) iz nižjega razreda poimenoval z imenom Nikon. Vse ostale so se imenovale Nikkormat. Pa tudi te so bile pojem visokega tehnološkega razreda za ostale proizvajalce.
Vse se enkrat obrne. Tako je Nikon danes najbolj prodoren prav pri kamerah DSLR iz najnižjh cenovnih razredov. Že vedo kje je denar in predvsem množice, ki naj bi čez nekaj let prešle med uporabnike kamer DSLR višjih cenovnih razredov.
Za naše razmere skoraj nemogoče. Ohišje predhodnice tokrat predstavljene kamere, se je v zadnjih še dosegljivih kosih dobilo za borih 350€.

Ohišje kamere Nikon D3100
Ostaja majhnih dimenzij 124x96x75mm. Na proti D3000 je pridobila nekaj mm v dimenziji držala, kar je vedno dobrodošlo za boljši oprijem. Teža se je zmanjšala in je sedaj z baterijo zgolj 505g.
Ohišje je iz prijetne plastične zmesi, držalo je gumasto, prav tako zadnji del kamere, kjer držimo palec. Gumbov na kameri ni veliko (21), so na dobro postavljenih pozicijah in se jih hitro navadimo. Konec koncev pa je to le kamera za vstopne in hobi fotografe, ti pa se z večino gumbov niti ne bodo ukvarjali.
Ob oceni ohišja lahko zapišem, da je zaradi majhnih dimenzij in nizke teže še kako dobrodošlo za vse, ki si ne žele večjih fotokamer. Za večjo moško roko je to ohišje že kar premajhno, toda vedno obstajajo kompromisi. Nikon D3100 je cenovno ugodna, majhna in lahka kamera. Vas to kot vstopnega ali hobi fotografa zadovolji? Če ja, potem je držanje v roki drugotnega pomena. Še vedno je tako, da proizvajalci večja ohišja z več tehnike postavijo v višje cenovne okvire.

Hitrost delovanja
Ob vklopu je kamera v trenutku pripravljena na delovanje. Tokrat se na ekranu kljub vklopljenemu čiščenju tipala ob vklopu in izklopu kamere napis za delovanje tresenja tipala ne vidi. Deluje tako, kot da sam sistem ne deluje, saj takoj po vklopu že lahko pritisnemo prožilec in ostrimo ter prožimo. Za to poglejte v meni, če imate to funkcijo vklopljeno, po tem pa se o delovanju sistema čiščenja ne obremenjujte več.

 

Baterija
Baterija je nova in tiste iz D3000 ne morete uporabljati v njej. Nič narobe, saj bo res redki uporabnik D3000 prešel na D3100. Je pa zmogljiva. Le popotniški fotograf naj še razmišlja o rezervni bateriji. Za enodnevna fotografiranja pa mora baterija zdržati in še ohraniti nekaj energije.

Nastavitve na kameri
Funkcij preko gumbov na kameri ni veliko, menim pa, da jih je za večino hobi fotografov povsem dovolj, ali še celo preveč. Na tečajih in drugih druženjih opažam, da velika večina izkorišča popolno avtomatiko ali slikovne programe.
Glede na to, da je kamera Nikon D3100 vstopni model ima povsem zadosti nastavitev. Za že malo bolj zahtevne pa je še kako dobrodošlo, da lahko hitro pridemo do korekture osvetlitve (+/-) ali da recimo na funkcijski gumb (Fn) nastavimo nam najbolj želeno izbiro, recimo ISO. Gumb za predogled motiva na zaslonu je dobro postavljen, velik, kar omogoča hiter preklop in začetek snemanja videa.

Iskalo
Je solidno svetlo, z vsemi potrebnimi informacijami. Pogled skozi iskalo pokriva 95% motiva z 0.8 kratno povečavo. Ker je slika v iskalo dokaj majhna priporočam vsem, ki imate očala, da se navadite fotografirati brez njih. Saj če ne boste oko prislonili k iskalu niti videli ne boste celotne slike kot samih operativnih številk v spodnjem delu iskala. Na desnem vrhnjem delu iskala imate vrtljivi gumb za nastavitev dioptrije. Vstopnim in hobi fotografov je treba kar poudariti za kaj je ta gumb nad iskalom, saj na tečajih opažam, da ima marsikdo neostro sliko, če tudi ne nosi očal.

Zaslon
Velik je danes že standardnih 3 palce. Za današnje razmere je podpovrečen v ločljivosti. Zmore samo skromnih 230.000 točk in pogled na sliko ni ravno briljanten. Ima pa na srečo velike črke v meniju, kar bo mnogim, ki že malo slabše vidijo še kako dobrodošlo.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com