Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D5000 - e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.08.2009 10:27
Stran:

Uvod

Nikon po treh uspešnih kamerah vstopnega razreda D40/D40x (test... KLIK) in D60 (test... KLIK), tokrat osvežuje fotokamere nižjih razredov z novim naprednim modelom Nikon D5000. Po kameri hobi razreda Nikon D90 (test... KLIK) je bil logičen korak, da bodo ta model malo okrnili in ga ponudili kupcem vstopnega razreda.

Pri Nikon so se tokrat že z imenom kamere odločili za radikalen korak. Nikon D5000 po dodanih ničlah kaže, da so kamero vidno postavili v drug razred.

Ohišje

Nikon D5000 se na prvi pogled malo razlikuje od Nikon D90. Samo ohišje je skoraj enakih dimenzij 124x104x80mm. Zaradi vgrajenega vrtljivega zaslona je celo za 1mm višja in za 3mm globlja. Je pa zato lažja za krepki 113g. Bolj opazna razlika je na zadnji strani kamere, saj ima kamera sedaj vrtljiv, vendar zato malo manjši 2,7 palčni zaslon.


Zaradi boljšega oprijema na zadnji levi strani kamere, so se odločili za pregib zaslona navzdol. Gibljiv in vrtljiv zaslon nam pride zelo prav pri snemanju videa.

Če ima v roki model D90 tisti pravi občutek za hobi fotografa, pa je model D5000 kljub večji meri po globini zelo skop z globino držala. Prsti ne najdejo prave opore. Enostavno ta kamera nima tiste »prave« Nikon ergonomije. Očitno je doprinos vrtljivega zaslona zahteval svoj davek prav na ergonomiji. Vendar le redko kdo kupuje kamero samo na njeni podlagi in so pri Nikon tokrat naredili izjemo zavedajoč se, da začetnik ali hobi fotograf v večini primerov le občasno potrebujeta možnost čvrstega držanja kamere in hitrega dostopa do nastavitev.

Na držalu in zadnjem delu ohišja kjer je del za oprijem palca, je dodan material za manjše drsenje in posledično boljši oprijem. Ohišje je iz plastičnih mas, vendar s strukturirano površino in kamera ne delujejo ceneno. Nastavitveni gumbi so iz dobrih materialov in fotograf ima odličen občutek ob njihovem pritisku.

Hobi fotograf glede ohišja niti opazi ne, da je kamera namenjena njim. Kakovostno mat ohišje in gumbi so podobni kot na Nikon kamerah višjih razredov. Poznavalcu le število gumbov in držalo da vedeti, komu je kamera D5000 namenjena. Zato za ohišje lahko podam visoko oceno.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com