Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

 

Meni za hobi fotografa

Sam meni je kar obsežen, res pa, da če fotografirate s pomočjo zelene avtomatike ali slikovnih programov veliko ni potrebno posegati po njih. Šele čez čas, ko fotograf osvoji prve osnove rokovanja s kamero naj fotograf spoznava možnosti bolj podrobno. Je pa meni dobro pregleden z velikimi črkami in s pomočjo gumba »?« lahko prikličemo pomoč, da nam razloži čemu funkcija služi. Preko menija lahko spremenimo kar nekaj zanimivih lastnosti. Kot prvo lahko prenastavimo vizualni pogled na funkcije na zaslonu. Izberemo možnost dodajanja datuma na sliko. Torej ga imamo že kar direktno na sliki in ni potrebe po DPOF nastavitvah, da imamo datum samo na natisnjenih slikah na papirju. Omogočeno imamo nastaviti efektni filter za luči ali drug močan izvor svetlobe, uporabiti funkcijo Stop-Motion Movie preko katere lahko izdelamo krajši filmček, lahko korigiramo zajeto sliko kot takoj v kameri naredimo korekture NEF datoteke. Kdor se bo spoznal preko navodil s kamero ali se kako drugače podučil o možnostih kamere bo spoznal, da mu nudi marsikatero zanimivo lastnost. Manjka pa meni v slovenščini za lažje razumevanje vseh, ki niso vešči enega izmed vgrajenih svetovnih jezikov.

Po nakupu kamere se marsikateri kupec ustraši vseh možnih nastavitev preko menija. Nikon D60 jih niti nima veliko, oziroma vse najpomembnejše funkcije lahko na zaslon prikličemo že preko gumba »i«. S štirifunkcijskim gumbom se premikamo med nastavitvami in z gumbom OK potrjujemo njihov izbor.


Preko zgornje CMS nastavitve lahko razširite okno z nastavitvami.

Priporočam, da si najprej ogledate v meniju četrto okno »SETUP«. V njemu je na prvem mestu funkcija »CSM/Setup menu«. Preko te funkcije si lahko razširite pogled na funkcije menija, oziroma lahko vklopite še dodatne. Nastavite si možnost »FULL«. S tem boste imeli v tretjem oknu »Custum Setting Menu« vklopljeno večino potrebnih funkcij, tudi če ste z nastavitvami zahtevnejši fotograf.

Prvo okno menija »Playback Menu« je namenjeno posnetkom na kartici, njihovemu pregledu, predvajanju ali tiskanju. Funkcije so enostavno razumljive.

Drugo okno (slika spodaj) »Shooting Menu« nam nudi glavne nastavitve glede optimizacije slike po tonskih vrednostih, ločljivosti in kompresije, korekture bele barve, ISO občutljivost in redukcije šuma pri daljših osvetlitvah.


Osnovno okno s prvimi nastavitvami. Preko funkcije Optimaze Image lahko izbiramo različne korekture fotografije, ki se opravijo v fazi procesiranja slike.


Če ne želite vaših fotografij popravljati preko programov v računalniku, potem spoznajte možnosti s katerimi vplivate na proces obdelave/popravka vaše fotografije že v fazi procesiranja slike. Kot opomba. Kamera že v lastnih nastavitvah skrbi za večjo všečnost fotografije. V primeru fotografiranja portreta, ali drugih specifičnih motivov pa le naredite lastni izbor. Če pa bi radi in znate slike obdelavi v računalniškem programu pa si izberite funkcijo »Custum« in postavite vse lastnosti na 0.


Izbiramo lahko tudi takojšen vzporeden zapis NEF in JPEG datoteke na pomnilno kartico.


Funkcijo AUTO ISO lahko nastavite samo v zeleni avtomatiki in slikovnih programih. Za P, S in A način jo morate vklopiti v oknu "Custum Setting Menu".


V funkciji samoizbire občutljivosti imamo na razpolago več možnosti izkoriščanja te funkcije.


Vklop izklop D-Lighting funkcije lahko opravimo tudi preko menija.

Tretje okno »Custum Setting Menu« smo z dodatnimi nastavitvami (četrto okno Setup Menu) že razširili. Funkcije, ki jih boste nastavili v tem oknu bodo izbrane vedno ko boste vklopili kamero. Na tovarniško nastavljene pa jih lahko enostavno prestavite s prvo funkcije »Reset« (R) ali preko obeh gumbov z zeleno piko na ohišju.


Izbira lastnih nastavitev...

Pod funkcijo »Focus mode« (02) lahko izbiro načine ostrenja, v »AF-area mode« (03) širino zajema fokusnih točk, oziroma način delovanja, sledi »Shooting mode« (04) način zajema z enim posnetkom, tremi v sekundi, samosprožilec in način delovanja daljinskega prožilca, »Metering« (05) nam nudi izbor različnih načinov merjenja svetlobe, »AF-assist« vklop/izklop (09) lučke za doosvetlitev motiva v slabih svetlobnih pogojih, »ISO auto« (10) način delovanja pri nastavitvi avtomatske izbire občutljivosti, »Fn button« (11) je gumb na desni strani kamere, ki nam služi tudi za izbiro delovanja samosprožilca, v tej funkciji pa mu lahko izberemo drugo možnost. Omeniti velja še funkcijo »AE lock« (13) preko katere lahko nastavimo, da ob pritisku na prožilec do polovice ne zaklenemo samo ostritev, ampak tudi parametre s katerimi bomo osvetlili motiv in »Self-timer« (16) pod katero lahko nastavimo različne čase delovanja samosprožilca.

Za hobi fotografa več kot dovolj funkcij, ki bolj izkušenemu znajo pomagati do tehnično kakovostnejših posnetkov. Prav nič narobe ni, da je treba za večino funkcij v meni in da niso že omogočene glede prenastavljanja preko gumbov na kameri. S tem kamera ohrani enostavnost delovanja manj izkušenim, ki si kamero vstopnega razreda želijo, oziroma preko menija kamera še vedno omogoča bolj kreativne nastavitve. Za tiste, ki pa želijo več, oziroma lažji dostop do nastavitev in seveda še kopico drugih pa bodo tako ali tako posegli po D80 ali D300. Nikon D60 pa naj ostane kamere za enostavno fotografiranje.


Izbira ostrenja. Dynamic area, kjer kamera sama izbira eno izmed točk ostrenja, odvisno kje najde boljši kontrast je možna samo v zeleni avtomatiki ali slikovnih programih.


Nikon D60 nam nudi tudi spot (točkovno) merjenje.


Preko tega okna izberemo za kaj naj služi gumb Fn. na levi strani kamere.


Izbira in možnosti izpisa datuma na sliko.


Kamera nam omogoča tudi programsko odpravo prahu. Prvi korak je vklop te funkcije...

Če fotografirate v RAW načinu se lahko na enostaven način rešimo napak, ki so posledica prahu na tipalu. Res pa je, da brez obdelave slike preko računalniškega programa ne bo šlo. Nikon je sedaj v kamero dodal ultrasonični način čiščenja in še dodatno odsesavanje prahu iz svetlobnega jaška s pomočjo »Airflow Control« sistema.


... drugi slediti navodilom in posneti preizkusni posnetek.


Če imate program Nikon Capture NX lahko na podlagi testnega posnetka naredite referenčno sliko za programsko odpravo prahu iz NEF datotek.

Zadnje okno »Retouch menu« je lahko zelo dobrodošlo vsem tistim, ki si žele nekaj dodatnih popravkov na fotografijah brez računalnika. Preko njega lahko izbrane že posnete fotografije v določeni meri tudi popravimo. Funkcija »D-lighting« nam omogoča posvetlitev temnejših delov slike. »Red-eye correction« nam popravi efekt rdečih oči. Funkcija »Trim« omogoča izvesti izrez fotografije. »Monocrome«, z njim spremenimo sliko v ČB ali Sephia efekt. »Filter effects« omogoča enostavno tonsko korekturo. Slike, ki smo jih posneli z visoko ločljivostjo lahko znižamo v ločljivosti s funkcijo »Small picture«. Če pa smo posnetke posneli v RAW zapisu pa lahko v zadnji funkciji »Image overlay« dodamo sliko v sliko.


Možnosti direktnega popravljanja naše zajete fotografije.


Popravek svetlosti.

RAW datoteko lahko kar preko kamere delno tonsko obdelamo in shranimo v JPEG datoteko preko funkcije »NEF (RAW) processing«. Povsem zadnja funkcija »Stop-motion movie« nam omogoča izbrati več sličic, katere nam kasneje združi v GIF datoteko in že imamo video zapis. Zanimiva lastnost, ki kameri kot prvi že da nekaj točk v poglavju video zapisa. Priporočam, da te funkcije ne izkoriščate preveč, saj sam zaklop pri dolgem zaporednem snemanju močno trpi. Tudi sama kakovost zaklopa ni primerljiva z zaklopom profesionalnih kamer in zdrži samo cca. 60.000 posnetkov. Samo? Niti ne, hobi fotograf bi moral narediti v treh letih vsak dan 50 posnetkov, da doseže to številko. Vedite pa, da lahko zaklop zdrži več ali manj posnetkov. Tovarna samo da neko okvirno številko, katero ob njihovih preizkusih material predvidoma zdrži.

 

Povsem spodnja ikona »?« nima druge funkcije kot da opozarja, da imamo možnost za vsako izbrano funkcijo pritisniti gumb »?« in dobimo odgovor čemu je namenjena. Torej, karkoli v meniju izbirate imate preko gumba »?« tudi razloženo. Na žalost pa ne v slovenščini.

 

 

V četrtem oknu »Setup menu« preko prve funkcije »CSM« (full, My menu) dodajamo ali odvzemamo funkcije iz zgoraj opisanega zgornjega okna »Custom Setting Menu«. Vsi, ki boste lastniki kamere D60 se spomnite na to možnost, da ne boste v primerjavi s kolegovo kamero mislili, da v vaši kameri nekaj nastavitev manjka.

Drugo funkcijo »Format memory card« si je tudi dobro zapomniti, da je ne iščete predolgo ko rabite izbrisati podatke iz kartice. Proti koncu nastavitev je še od pomembnejših funkcij »Mirror lock-up«, ki pa služi samo kot dvig zrcalo in odprtost zaklopa za čiščenje tipala, ter funkcijo »Dust off ref photo« preko katere naredite testni posnetek za kasnejšo računalniško odstranitev (Capture NX) napak povzročenih zaradi prašnih delcev na tipalu.


Ko pritisnete gumb "?", se vam na zaslonu pokaže opis funkcije.


Pri močno kontrastnih motivih nam funkcija D-lighting še kako koristi. Dobra rešitev je tudi ta, da efekt lahko uporabimo šele po tem, ko smo posnetek že zapisali na kartico.


Opis funkcije za popravek efekta rdečih oči.


Opis delovanja programskega načina zajema pod slikovno funkcijo "portret". Kameri predvsem fotografom, ki še niso spoznali osnov fotografije na tak način pomagata k lažjemu in kakovostnejšemu fotografiranju.

Nastavitve preko menija kamere Nikon D60 so za hobi fotografa enostavne in razumljive, oziroma še bolje povedano prijazne. Seveda je treba najprej dobro spoznati vse glavne možnosti preko navodil. V zgornjih opisih sem jih podal tudi sam. Verjamem, pa da mnogi uporabniki kamere menija niti uporabljali ne bodo veliko. Kar koli pa že je enostavno najti in uporabljati. Bistvo je, da vam kdo odkrije prve lastnosti vaše kamere. Za vse, ki si s svojo kamero želijo spoznati več in predvsem izkoristiti tisto kar nudi za še boljšo vašo fotografijo priporočam obiska fotografskega tečaja. Če pa ste preveč posegali v sam meni in ne veste kako prenastaviti v prvotni položaj vse lastnosti, enostavno stisnite oba gumba ob katerem je zelena pika in nastavitve se bodo povrnile na »tovarniško« prednastavljene.

Nikon se je s svojimi naj ožjimi nastavitvami preko menija dobro približal začetnim uporabnikom in si za to zasluži v oceni menija za hobi uporabnike visoko oceno. Nastavitve v meniju so dobro vidne, ni jih veliko in hitro se jih da spoznati. Po nakupu kamere si le vzemite čas za funkcije preko menija. Marsikatera vam bo omogočila narediti tisto kar si želite. To je, še boljšo fotografijo. Za vse, ki si želite datum direktno na fotografiji vam meni nudi tudi to možnost.

 


 

 

Meni za naprednega fotografa

Tu bom zelo kratek. Kamera tem fotografom niti ni namenjena in iz tega razloga je prav da nam nudi samo osnovne, najbolj potrebne nastavitve, ki so prikazane že v zgornjem zapisu.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com