Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

Vrednost kamere Nikon D60 glede na ceno

 

Zaenkrat se cene kamer vstopnega razreda kar držijo med 500 in 600€. Takoj, ko bi bilo potrebno spustiti ceno podjetje že napove nov model z nekaj več funkcijami in zopet podobno ceno. Kamera Nikon D60 ima kar primerno ceno. Je nova, z nekaj zanimivimi lastnostmi, pomembna za hobi fotografa je predvsem ta, da kamera sama že v osnovnih nastavitvah procesira sliko do višje všečnosti in za to ne potrebujemo računalniškega programa. Ko fotograf enkrat preseže prvo neznanje in zna nastaviti prve osnovne nastavitve predvsem popravek slike do všečnosti ali zna sliko obdelati v računalniku, ima konkurenca pripravljen še kako dober odgovor. Torej je tu pomemben zopet marketing in kupčevo poznavanje kamer ter do kje želi iti v domeni fotografa.

 

Menim, da je Nikon D60 za hobi družinskega/popotniškega fotografa odličen nakup. Vendar samo če bo na tem tudi ostal. Takoj, ko bo spoznal nekaj osnovnih fotografskih funkcij zna biti Nikon D60 že premalo. Seveda iz pogleda konkurenčnih kamer, ki so na začetku manj prijazne, a kasneje nudijo nekaj več funkcij. Toda, ko raste fotografsko znanje, raste tudi želja po več. In potem lastnik D60 odločeno poseže po Nikon kameri višjega razreda. Investicija pa zopet posega v družinski proračun. Možnosti sta torej dve. Za prve korake vzeti Nikon D60 ali že v začetku za podoben denar konkurenčno kamero, ki v nadaljevanju lahko nudi več.

 

Odločitev je vsekakor na vas. Vedite pa, da kamera Nikon D60 za današnje razmere glede na ceno uporabniško vrednost presega prag odličnosti. Malo dvoma je lahko samo v tem, če si od fotografije želite več ali si boste želeli. Takrat vedite, da bo treba v nov nakup. Menim, da je namen kamer D40 in nove D60 vglavnem loviti tržne deleže. Kar ni nič narobe. Obe sta za svoj namen dobri. Moj nasvet pa je, da ob nakupu mislite tudi malo naprej in če veste, da vas je fotografija že osvojila za malo več kot samo domačo fotografijo, potem se ozrite na Nikon D80 ali katero izmed konkurenčnih kamer. Marsikdo si je pred dvemi ali celom enim letom kupil enostavno kompaktno kamero, danes že izbira zrcalno refleksno. Kar pomeni, da bo ta kupec kaj kmalu zahteval več. Industrija nas zna na lep način prepričati v novosti!

 


 

 

Zaključna ocena

 

Po podrobnem preizkusu kamere lahko zapišem, da že vse videno, razen nekaj programskih lastnosti. Vendar ne v slabšalnem smislu. Kamera nudi točno to, kar danes fotograf, ki vstopa v fotografijo potrebuje. Pri Nikon D60 so raje z nekaj manjšimi rešitvami dodelali prejšnji model. Le te nove funkcije pa prinesejo toliko k lažjemu rokovanju in razumevanju kamere, da si bo fotograf, ki še ne pozna DSLR sveta z njo dokaj hitro na ti. Potrebujete le druženje z navodili ali pa povprašati bolj izkušene fotografe za glavne potrebne funkcije. Kot poznam fotografe, ki si kupijo kamero vstopnega razreda DSLR njih večina lepo še leto ali več uporablja zgolj »zeleno« avtomatiko in se pusti kameri voditi pri zajemu posnetka. Vendar kamera nudi še mnogo več in zna zadovoljiti tudi bolj zahtevne. Za lažje spoznavanje kamere D60, predvsem bolj naprednih funkcij priporočam obisk fotografskega tečaja. Boste videli, da vam bo kamera kar naenkrat bolje poznana, predvsem pa se da z nekaj dodatnih izbir nastavitev doseči iz same fotografije mnogo več. Še toliko bolj je Nikon D60 prijazna kamera, ker nam poleg hitrega opisa funkcij preko gumba »?« nudi kar nekaj možnosti retuširanja na kartici že shranjene slike že preko same kamere. Tudi če smo sliko fotografirali v NEF (RAW) datoteki jo lahko kar preko kamere konvertiramo v JPEG in je pripravljena za ogled ali izpis.

Z IR funkcijo izklopa zaslona ob pogledu skozi iskalo so kameri dodali še eno uporabno lastnost. Prav tako s funkcijo samo čiščenja tipala, ki deluje ob vsakem vklopu in izklopu kamere, vmes pa s pomočjo »Airflow Control System«delovanja zrcala izkoriščajo ustvarjanje podtlaka in odstranijo še prah, ki je v svetlobnem jašku. Ta sistem bom kar temeljito preizkusil v primerjavi z do sedaj edino res dobro delujočim Olympus sistemom.

Naj še omenim, da je Nikon za kamero D60 pripravil nov kit objektiv z razponom goriščnic 18 – 55mm, ki pa sedaj že ima funkcijo stabilizacije slike VR. Konkurenca, ki ima stabilizacijo preko tipala jih je enostavno prisilila, da so dodali VR lastnost tudi v cenejše objektive in jim ne preveč zaradi VR lastnosti dvignili ceno. Če ste se odločili za kamero Nikon D60 vam priporočam, da ne razmišljate o drugem objektivu, ker je ta kot osnovni kit objektiv za hobi fotografa odličen. Če ste bolj popotniško usmerjeni lahko pogledate po 18 - 200mm VR.

 

 

Sam sem več kot mesec dni uporabljal kamero Nikon D60. Z njo sem se dodobra spoznal in jo uporabljal v različnih razmerah in želenih pogojih. Za končno oceno lahko rečem, da je Nikon D60 kamera, ki je močno »lepljiva« za hobi fotografa. Skoraj nima izbire! Saj mu kamera nudi zelo poenostavljen način rokovanja in uporabe, predvsem pa dobro, že kar preveč všečno, tonsko obdelano fotografijo. Z uporabo kamere Nikon D60 se fotograf, ki v DSLR svet vstopi preko kompaktne kamere ne bo več spraševal, zakaj ima njegov »stari« kompakt bolj všečno fotografijo. Nikon D60 datoteko že tako močno procesira, da je slika podobna tisti iz kompaktna v domeni kontrasta, zasičenosti barv in ostrine in seveda v celoti višji kakovosti. Dobro! Ja to je še kako dobro za vse, ki si ne žele preveč ukvarjati z nastavitvami na kameri ali s programi preko računalnika. Torej za vse do takrat, ko ste hobi fotograf. Takoj, ko boste želeli več, vas Nikon D60 ne bo več zadovoljevala. In smo prišli do pravega bistva in uporabniške vrednosti te kamere.

Ne želite gumbov, ne želite obdelave slike preko računalnika in ne želite več od vaše fotografije in kamere kot biti in pokazati, da ste hobi fotograf. Do tu je Nikon D60 več kot odlična izbira.

 


V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimikot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil
.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta ima največ % in je najboljša in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

 


 

e-Fotografija pripravlja v mesecu aprila skupni preizkus vseh kamer DSLR na našem trgu. Konec meseca bodo že objavljena mnenja in naša ocena kamer. V ocenjevanju bo sodelovalo več sodelavcev e-Fotografija iz slovenske kot e-Fotografija.hr hrvaške spletne strani.

V mesecu maju bomo organizirali spoznavanje opreme po podjetjih. Vsako podjetje ima neke specifične lastnosti, zato se bomo na enodnevnem tečaju v praksi spoznavali s kamerami in njihovimi nastavitvami samo enega podjetja. Ker imajo tako kompaktne kot kamere DSLR zelo podobne nastavitve boste lahko recimo lastniki kompaktnih ali DSLR Nikon kamer prišli na svoj izobraževalni dan. Prav tako lastniki Olympus, Sony, Canon in če bo zanimanje tudi drugih kamer. Prijave za tečaje v praksi bomo najavili v sredini aprila. Lahko pa že sedaj sodelujete v anketi, ki je na levi strani te strani, da se bomo lažje odločili katere delavnice hitreje izpeljati.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com