Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

 

Ohišje

Mere kamere Nikon D60 126x94x64mm so ostale povsem nespremenjene glede na model D40x. Očitno velikost in ergonomija ohišja povsem zadovoljujeta in so kupci že podali svoja zadovoljna mnenja. Je pa D60 za 14g težja. Ko pogledaš gumbe na ohišju je podobnost z D40x zopet popolna, le vrtljivi gumb za izbiro programskih nastavitev za zajem slike je sedaj ploščat. Ob detajlnem pregledu opazimo, da ima levi gumb ob prožilcu sedaj drugo funkcijo t.j. spremembo zapisa risbe s funkcijo D-lighting, medtem ko je na D40x, »info«. In skoraj niti opazil ne bi. Pod iskalom sta dve IR diodi, ki nam kot že nekaj časa na Canon in Sony kamerah izklopita zaslon, ko približamo oko iskalu.

In zakaj sem glede ohišja začel s primerjavo na D40x? Zato ker je bila ta kamera zelo malo časa na trgu in si jo je najbrž že marsikdo ogledoval za svoj vstop med uporabnike kamer DSLR. In ker med kamerama bistvene razlike ni, je dobro vedeti, če nas je že zanimala predhodnica potem bo Nikon D60 veliko lažja odločitev za nakup.

Nikon je vedno znal narediti dobro ergonomsko ohišje. Kljub temu, da je v celoti iz matirane plastike in da ima le prednji del držala tanko mehkejšo plastično maso za oprijem kamera ne zgleda ceneno. Držalo omogoča solidno oporo prstom, predvsem pa so gumbi na zgornjem delu kamere zelo dobro razporejeni in dosegljivi za kazalec. Tudi zadnji del kamere nam nudi dobro ergonomsko obliko ter oporo za palec. Zato je glede na majhne dimenzije kamere njeno držanje v roki še vedno presenetljivo dobro. Seveda bi za odlično držanje in večjo umiritev kamere v roki potrebovali še dodatno oporo za spodnji del dlani. To pa bi si lahko omogočili z dodatnim držalom, če ga bo Nikon za to kamero ponudil. Najbrž pa ga ni pričakovati. Kamere vstopnega razreda so namenjene družinskim/popotniškim hobi fotografom, ki si večjih, težjih ohišij niti ne želijo. In Nikon se tega dejstva še kako dobro zaveda.

Prednji del kamere nam nudi nastavek za objektive (bajonet). Kot modela Nikon D40 in D40x tudi model D60 omogoča delovati v AF načinu samo z novejšimi objektivi serije AF-S/AF-I, ki imajo motorček za ostritev v objektivu. Z vsemi starejšimi objektivi lahko delujemo samo v načinu ročnega ostrenja (MF). Desno je gumb za možnost odklopa objektiva. Levo je lučka s katero doosvetlimo motiv v svetlobno slabih pogojih, opozarja nas na delovanje samosprožilca, oziroma doosvetlimo osebo za preprečitev efekta rdečih oči. Na držalu pa je IR sprejemnik za delovanje preko daljinskega prožilca.


Objektiv je zaradi VR funkcije pridobil malo na veliksosti, predvsem na širini. Vendar ni moteče, tudi teža ne.

Na desni strani kamere je gumb za dvig bliskavice. Gumb nam omogoča tudi nastavitev +/- korekture moči bliskavice. Pod njim je gumb za vklop delovanja samosprožilca oziroma za nastavitve, ki jih lahko izberemo preko menija (Fn.). Desno je plastični zatič za katerim je video izhod in USB priklop. Na objektivu sta gumba za vklop/izklop avtomatskega ostrenja in stabilizacije slike (VR).

 


Gumb za premik med ročnim in avtomatskim ostrenjem je na objektivu. Prav tako za delovanje stabilizacije slike.


Na zadnjem delu kamere ni celiko gumbov. Kamera je namenjena fotografom, ki večjega posega na delovanje kamere niti ne potrebujejo. Zato so na kameri samo najosnovnejši nastavitveni gumbi.

Na zadnji strani večji del zasede 2,5 palca velik zaslon z 230.000 točkami ločljivosti. Levo od njega so štirje gumbi. Zgornji služi za vstop v pregled fotografij, sledijo gumb za vstop v MENU, gumb za zmanjševanje slike oziroma pregled večih na zaslonu pri predvajanju posnetih fotografij ter za priklic »info« informacij o trenutni izbiri načina osvetljevanja. Zadnji gumb pa služi za povečavo slike pri pregledu, za priklic informacij na zaslon in njihovo možno spreminjanje ter v kombinaciji z gumbom »info« na zgornji strani kamere povrnitev v osnovne nastavitve. Prav ta dva gumba z zeleno piko omogočata manj izkušenim fotografom in pa tistim, ki radi večkrat spreminjajo nastavitve hitro vrnitev med osnovne.

Zgoraj, desno od iskala je gumb za zaklenitev parametrov osvetlitve in ostrenja. Pri pregledu slik nam služi za zaklenitev fotografij, za katere ne želimo, da jih po nesreči ne izbrišemo. Ob njem na dosegu palca je gumb za premik nastavitev, časa, zaslonke, korekture. Štirifunkcijski gumb nam služi za premik večine funkcij preko »info« zaslona in Menija. V sredini je OK gumb za potrditev izbrane nastavitve. Najnižje je gumb za brisanje želene fotografije in dioda, ki nas opozarja na snemanje podatkov na kartico.


Pod iskalom sta dve majhni IR diodi, ki zaznata odboj ter s tem izklučita zaslon.

Leva stran kamere nam nudi samo plastična vratca, za katerim je ležišče za SD pomnilno kartico. D60 omogoča uporabo novejših in zmogljivejših SD HC pomnilnih kartic.


Tudi zgornja stran kamere je zelo pregledna in nudi najosnovnejše nastavitve. Slikovne programske nastavitve so razumljive in s pomočjo algoritmov v EXPEED procesorju pridobimo kar nekaj dodatnih lastnosti za kakovostnejšo obdelano fotografijo. Večina kupcev kamere DSLR vstopnega razreda na začetku izkorišča samo "zeleno" avtomatiko. Priporočam da preizkusite tudi ostale slikovne avtomatike saj so prilagojene za določene motive in vam bo s tem kamera pomagala k kakovostnejšim posnetkom. Priporočam tudi, da se naučite izkoristiti funkcijo D- lighting preko levega gumba pri prožilcu.

Zgornja stran kamere je pregledna, z malo in zelo kakovostnimi gumbi. Nad iskalom je vgrajena bliskavica (vodilno število 17) in za njo nastavek za zunanje bliskavice. Desno je vrtljivi gumb za premik programskih načinov osvetljevanja motivov. Verjamem, da jih uporabniki te kamere ne bodo velikokrat premikali. Pa vseeno mi glede na celotno ohišje ta gumb deluje preveč plastično in ceneno. Na vrhu držala je prožilec, okoli njega je gumb za vklop/izklop kamere, za njima pa še gumb za vklop/izklop funkcije D-Lighting (v kombinaciji z drugim gumbom z zeleno piko nam služi za prepis nastavitev v osnovne), ter gumb za korekcijo osvetlitve (služi tudi za predogled globinske ostrine).

Spodnji del kamere nam nudi samo vratca za Li-Ion baterijo in kovinski nastavek za stojalo.


Za vratci se skriva ležišče za SD pomnilno kartico.


Gumb kateri ima namen možnost izbire samosprožilca lahko preko menija prenastavimo da nam služi za drugo funkcijo in s tem hitrejšo izbiro izbrane lastnosti.


Za zatičem iz trde plastike se skrivata video in USB izhod.


Novi Nikon "kit" objektiv je pridobil uporabno lastnost, stabilizacijo slike. S tem nam je Nikon najbrž že dalj odgovor, da tudi v bližnji prihodnosti v njihovih kamerah ne bo stabilizacije preko tipala.


Svetlobna moč objektiva v slabših svetlobnih pogojih še kako potrebuje pomoč stabilizacije slike (VR), da se izognemu prehajanju v visoko občutljivost (ISO).

 
Da je objektiv namenjen zgolj hobi uporabi, da vedeti plastični nastavek za pritrditev na kamero. Njegovo optično kakovost pa bomo spoznali ob primerjalnem preizkusu z objektivi iz višje serije.


Če le redko menjavate objektive, naj vas plastični nastavek na objektivu ne moti.

Če gledam ohišje iz pogleda ocene v tabeli lahko z vso gotovostjo rečem, da še vedno presega tisto mejo v moji radar tabeli (rumena pika), ki nam zagotavlja dobro, kakovostno, dokaj čvrsto ohišje. Seveda pa mu za še višjo oceno manjka kakovostnejši material, zaščitenost ohišja in še boljše držanje v roki. Vendar se ve komu je kamera Nikon D60 namenjena in komu služijo še boljša ohišja. Toda Nikon se tudi z ohišjem za njihovo vstopno kamero ni spustil pod mejo visoke uporabne in kakovostne vrednosti. 


Nikon D60 - Image senzor

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com