Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

Glavne tehnične značilnosti

Nikon D60 nam nudi tipalo z danes že standardnimi 10M točk. Na SD (Secure Digital) pomnilno kartico je možno poleg posameznih zapisov sedaj zajeti NEF (Nikon RAW) in JPEG datoteko naenkrat. Za hitro in tonsko čimbolj korektno sliko poskrbi EXPEED procesorska enota, ki je sedaj prenesena (malo okrnjena) iz profesionalnih sester D300 in D3. Iskalo nam pokaže 95% motiva, kar je tudi standard kamer vstopnega razreda. Pomeni, da tisto kar vidite na zaslonu ni vse kar bo na sami slike. Torej bo fotograf kasneje imel še kakšen mm slike več na vseh štirih stranicah. Tudi Nikon D60 ne podpira objektivov, ki niso tipa G ali D. V večini primerov, pa ljubiteljski fotograf, ki vstopa v ta nižji razred DSLR še nima nobenih starejših AF objektivov in si novo serijo AF-S dokupi ob nakupu ali kasneje. Nikon je predstavil ne samo kamero ampak v zadnjem času kar nekaj novosti tudi pri AF-S objektivih, ki so primerni za kamere, ki v ohišju nimajo motorčka za ostrenje med katere sodi tudi Nikon D60. Ima pa sedaj Nikon tudi med cenejšimi objektivi dobro izbiro takih, ki nudijo stabilizacije slike, VR. V iskalu imamo na voljo samo tri točke ostrenja, vendar sem mnenja, da jih ljubiteljski fotograf več nujno niti ne potrebuje. Že tako ali tako večina njih niti ne želi (zna) preklopiti iz širokega polja iskanja ostritve na samo ene točko.

Zaklop nam nudi čase osvetlitve od 30 sekund do najkrajšega časa 1/4000 sekunde, sinhronizacijski čas za bliskavico je 1/200 sekunde. Hitrost zaporednega fotografiranja je 3 posnetke v sekundi, merjenje svetlobe pa je napredno 3D-matrix z možnostjo uporabe tudi spot merjenja. Izbira občutljivosti je med 100 in 1600ISO z možnostjo dodatne +1EV razširitve (ekv. 3200ISO). Na kameri lahko uporabljate vse novejše SB bliskavice. Zaslon je velik 2,5 palca in standardne ločljivosti 230.000 točk. Baterija v kameri pa je že znana EN-EL9.

Novost v kameri Nikon je ultrasonično samočiščenje tipala s pomočjo večih frekvenc. Obenem so za odmik prahu iz svetlobnega jaška dodali še tehnično novost "Airflow Control System", da izkoriščajo premik zrcala in s tem tok ustvarjenega zraka za odmik prašnih delcev v poseben prostor.


Airflow Control System. V notranjosti za nastavkom za objektiv so odprtine v katere se umakne prah, ko zrcalo s pomočjo podtlaka v njih usmeri zrak.

Če pogledamo tehnične podatke kamere lahko hitro opazimo, da Nikon pri novi kameri D60 ni dodal nič posebno novega, kar že ne bi tudi uporabljala konkurenca. Pa to niti ni namen kamere D60. Očitno mora le zapolniti vrzel v vstopnem razredu, ostati »nova« in z nekaj novih dodatkov prepričati kupca v njegovo »pravo« izbiro, t.j. Nikon D60.

 


 

Čiščenje tipala / test


Ob vklopu se nam pokaže slika, da se je vklopila in izvršila funkcija samočiščenja tipala.

V meniju lahko nastavimo ali želimo, da se funkcija čiščenja izvrši ob vklopu, izklopu ali pri obeh funkcijah. Obenem lahko popolnoma izklopimo to funkcijo, s tem je kamera hitrejša od vklopa do proženja. Lahko pa tudi sami vklopimo funkcijo čuščenja direktno preko menija. Opazil sem, da kamera samo tri krat izvrši čiščenje, potem pa kljub temu da pritiskamo gumb ali da jo vklopimo/izklopimo nekaj dolgih sekund ne deluje.

S kamero sem se spoznaval dva meseca. Oziroma kar nekajkrat sem jo vzel na teren in fotografiral pod različnimi pogoji. Tudi menjaval sem objektive na povsem običajen način. Tik pred zaključkom preizkusa sem naredil še test na prah. Prvi posnetek in njegov pregled me je presenetil in prepričal, da ima sedaj Nikon dobro orožje za prah. Če je do sedaj samo Olympusov sistem veljal za res delujočega, me je prva testna slika pri f/22 prepričala. Po dveh mesecih ni niti enega prahu na sliki.

Odločil sem se narediti bolj trd test. Močno sem naprašil tipalo (glej video) in ponovno naredil posnetek na f/22. Prahu kolikor želimo. Ko sem tri krat vključil ultrasonično čiščenje sem zopet naredil posnetek. Polovica smeti se je odstranila. Še nekaj se jih je odstranilo po večkratnem čiščenju, a na koncu je večji in najbrž bolj masten prah ostal na tipalu. Seveda je to nekaj povsem normalnega po tako neizprosnem testu. Vendar, da po dveh mesecih ni bilo prahu na tipalu me prepriča, da ultrasonični sistem v sodelovanju z "Airflow Control System", ki poskrbi, da se odstranjuje prah iz svetlobnega jaška odlično deluje. Zdaj kamero sicer čaka čiščenje s čopiči ali mokro čiščenje, vendar sem vsaj spoznal kako sistem deluje.


Presenečen! Po dveh mesecih uporabe kamere na tipalu ni nobenega prahu. Prepričan sem, da vsaj na teh manjših tipalih ultrasonični sistem v sodelovanju s "Airflow Control System", dobro poskrbita, da bo na tipalu čimmanj prahu. Sem se pa odločil narediti en bolj restriktivni test. Močno sem naprašil tipalo in nato vklapljal ultrasonični sistem za čiščenje. Mislim, da se v normalnih razmerah kaj takega ne more zgoditi. A tudi kakšen bolj trd test včasih pokaže kaj neka funkcija še zmore.

 


Tole je rezultat po prašenju. Groza, da bi fotografirali s tako prašnim tipalom.


Po treh vklopih ultrasoničnega čiščenja.


Po več kot 10 vklopih. Sistem razumljivo ne more poskrbeti za najbolj trdovratne prašne delce. Tako kot sem sam izvedel test, se nam v praksi ne more dogoditi. Očitno "Airflow Control System" poskrbi, da pri normalni uporabi kamere večji prah ne pride do tipala. Ne mislim, da ga na tipalu kamere Nikon D60 nikoli ne bo. Vendar me je dvo mesečno fotografiranje brez prahu prepričalo, da je sistem odličen in da ni več Olympus osamljen z dobrim protiprašnim sistemom.


Nikon D60 - Airflow sistem (delovanje)

 


 

 

Hitrost delovanja

Vklop kamere je enostaven. Po izvršeni funkciji čiščenja tipala (cca. 2sek.) je kamera hitro pripravljena na delovanje. Prožilec s katerim vklopimo ostrenje in merjenje svetlobe je v fazi prvega kontakta zelo mehak in se trdo ustavi. Kar je za hobi fotografa še kako dobrodošlo, da ne pritisne prehitro prožilec do konca in proži kamero čeprav je želel samo izostriti. S klasičnim kit objektivom je ostrenje povprečno hitro. Tudi če delujemo s tremi posnetki v sekundi, v najvišji ločljivosti obljubljajo da bo zapis na SD kartico tako hiter, da lahko fotografiramo neomejeno dolgo. Vendar na kartico SD HC SanDisk Ultra II in Extreme, sem v tem primeru lahko zajemal posnetek samo med enim in dvema posnetkoma v sekundi. Samo procesiranje kljub najnovejšemu EXPEED procesorju le ni tako hitro, da bi kamera D60 v daljši seriji snemanja lahko delovala na polno s tremi posnetki v sekundi. Torej, zadovoljivo za hobi fotografiranje hitro premikajočih se objektov. Malo bolj zahtevni fotografi pa bodo morali kaj hitro poseči po Nikon kameri višjega razreda.


Spoznajte preko navodil, povprašajte bolj izkušene fotografske kolege ali obiščite kakšen fotografski tečaj in spoznajte tisti mali gumbek z oznako +/-. Možnost hitre korekcije osvetlitve vam lahko pomaga k hitri odločitvi kateri del kontrastnega motiva želite imeti bolje osvetljen.

V domeni ocene hitrosti delovanja kamera Nikon D60 komaj dosega mojo dokaj visoko postavljeno mejo, kjer naj bi bila v tem elementu še zadovoljiva. Dokler se bo kamera uporabljala za domačo/popotniško hobi fotografiranje je ostrenje še vedno zadovoljivo hitro, natančno in solidno ostri tudi v slabših svetlobnih pogojih. Vendar bo hobi fotograf šele v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi kamerami ali hitrejšim Nikon objektivom spoznal, da je lahko ostrenje še hitrejše, s tem pa večje tudi zadovoljstvo fotografa, ker je ujel motiv. Kamera izgubi pri hitrosti dela nekaj več mojih točk pri uporabi bliskavice. Pet, šest hitrih zaporednih posnetkov z vgrajeno bliskavico in le ta rabi kar nekaj krepkih sekund, da zopet prične delovati. Dvomim, da jo baterija ne napolni, saj ko sem bliskavico zaprl in zopet odprl je takoj oddala svetlobo. Mogoče jo izklopi elektronika zaradi pregretja. Opomba, da veste, če boste želeli narediti na hitro več posnetkov z bliskavico pa le ta ne bo delovala in kamere niti pustila sprožiti. Moteče je tudi preskakujoče delovanje v zaporednem načinu snemanja. Nekaj posnetkov kamera zajame s tremi posnetki v sekundi, potem pa se očitno pomnilnik prehitro zapolni in kamera neenakomerno zajema posnetke v razmiku, sekunde, dveh.

Kljub vsemu pa naj hobi fotografa kateremu je kamera namenjena pomirim. Le v redkih situacijah bo tako močno obremenjeval svojo kamero, da z njeno hitrostjo ne bo zadovoljen. Ko potrebuješ več, nisi več hobi fotograf in je pač treba poiskati drugo kamero. Industrija zna poskrbeti zase in tudi za kupca. Saj z nekaj slabšimi lastnostmi pada tudi cena kamere in si jo lahko tudi privoščimo.

 


 

Ostrenje AF/MF

Kamera natančno in zadovoljivo hitro ostri. Zelo dobro ostri tudi v slabših svetlobnih pogojih. Zapisano, če jo gledamo in ocenjujemo iz pogleda hobi fotografije. Z osnovnim kit objektivom je ostrenje za vse vajene ostrenja s kamerami višjega razreda in hitrimi SW motorji počasno. Vendar hitrost ostrenja še vedno dajem na mejo visoke uporabniške vrednosti. Hobi fotograf ni športni fotoreporter, ki vedno potrebuje ujeti trenutek. Že cena in izbor funkcij kamere Nikon D60, da vedeti, da v njej niso najboljše tehnologije. Tudi sam kit objektiv je bolj prilagojen ceni in uporabnosti hobi fotografu. Višjo vrednost ima vgrajena lastnost stabilizacije slike kot še višja hitrost premika leč ob ostrenju.

S kit objektivom je ročno ostrenje na meji sprejemljivosti. Toda zopet znano dejstvo. Hobi fotograf danes to tehniko le redko uporabi, zato so možnost ostrenja preko prednjega dela objektiva močno poenostavili. Ne pozabite na objektivu preklopiti iz funkcije A (avtomatsko ostrenje) na M (ročno ostrenje). Lahko poškodujete objektiv, oziroma plastične zobnike v njemu, če boste v funkciji A obračali obroč za ostritev.


Nikon je zelo poenostavil možnost ročnega ostrenja. Obroč je kar del prednjega plastičnega dela objektiva. Malo so prišparali, oziroma najbrž vedo, da se hobi fotograf s tem pbjektivom ne bo šel eksperimentov z ročnim ostrenjem.


Ko objektiv postavite med 34 in 35mm obroč za ostrenje že težko primete. Bodite pozorni, da če želite ročno vrteti prednji del objektiva, da na objektivu preklopite na ročno ostrenje.


Vidi se, da je objektiv namenjen univerzalni uporabi. Z njim se lahko motivu približamo na cca. 10cm. S tem so nam tudi v vstopni razred kamer DSLR prinesli eno od lastnosti digitalnih kompaktnih kamer.


Seveda z eno veliko razliko. Kompaktne kamere nam nudijo krepko manjše goriščnice in s tem mnogo več globisnke ostrine. Poudarjam zato, da ne bo hobi fotograf razočaran nad kakovostjo "makro" posnetka. Kompakti so za hobi bližnjo fotografijo superiorni! Sem pa glede na kit objektiv zelo zadovoljen z njegovo kakovostjo zapisa in univerzalnostjo.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com