Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:

Kakovost slike do 800ISO

Večino družinsko popotniških fotografij naredimo v teh pogojih. Kamera Nikon D60 dobro oceni osvetlitev, za to se iz tega pogleda ni treba bati za kakovost slike. Seveda pa je ob določenih svetlobnih pogojih treba poiskati korekturo. Celica za merjenje svetlobe in algoritmi, ki pomagajo pravilno oceniti podatke glede na motiv le niso vsemogočni.

Sam se v oceni bolj osredotočam na samo kakovost končne slike iz domene procesiranja slike in končnega pogleda na njo preko zaslona ali na papirju. Prve kamere DSLR vstopnega razreda so nam nudile v osnovnih nastavitvah datoteko z minimalnimi korekturami. Zato so slike iz teh kamer DSLR izgledale brez kontrasta, zasičenosti barv in ostrine. Kamere DSLR so namenjene kakovosti in če datoteko kameri malo obdela potem pusti še množico podatkov za obdelavo v računalniškem programu.

Vendar se je kaj kmalu videlo, da bi uporabniki radi imeli kamero DSLR, vendar iz nje že takoj všečno sliko kot jo naredi kompaktna kamera. Tudi Nikon je spoznal te želje in D60 nam že v osnovnih nastavitvah to tudi nudi. Barve so izredno zasičene, dodan je kontrast in elektronska ostrina. V nekaterih primerih že kar premočno, tako, da uporabo »D-Lighting« funkcije toplo priporočam.

V celoti gledano je slika kakovostna, povsem zadovoljiva za hobi fotografa in kot že omenjeno prirejena za takojšno všečnost ogleda na računalniškem ali TV zaslonu. Lahko tudi za direkten izpis preko tiskalnika ali fotolaboratorijskega stroja. Prav tako pa tudi za direkten prenos v program za izdelavo fotoknjig.

Napredni fotograf, oziroma tisti, ki svoje slike obdeluje v računalniškem programu pa z obdelavo, ki jo naredi kamera ne bo zadovoljen. Za to, je dobro spoznati funkcijo v meniju »Optimize Image« in preko nje prenastaviti korekture na 0. Ta možnost je omogočena samo v nastavitvah P, S, A in M. Toliko v vednost, če boste uporabljali kamero Nikon D60 in se vam bo datoteka že v osnovi zdela preveč obdelana in bi to funkcijo raje izklopili.

 

Glede osnovne kakovosti slike podajam mnenje, da je slika iz kamere že obdelana in kot taka kot nalašč za vse hobi fotografe, ki si ne žele dodatne obdelave slike z računalniškim programom. Če pa želite lahko avtomatsko obdelavo izključite ali prilagodite posameznim motivom. Ker pa je kamera v prvi vrsti namenjena hobi fotografom, je direktna dodatna obdelava še kako dobrodošla in za to je tudi moja ocena v tabeli krepko nad še zadovoljivim povprečjem.


100ISO. Nikon D60 v fazi procesiranja slike že močno obdela sliko. V večini primerov pa sem za moj pogled na fotografijo imel prekontrastno obdelavo. Zato sem v "Custum" nastavitvi vse parametre prestavil na 0. Hobi fotografu priporočam, da v izkoriščanju avtomatskih nastavitev vklopi funkcijo D-Lighting in bo slika tudi v temnih delih imela še nekja risbe. Primer (slika spodaj) nam pokaže, kako premočno kontrastno kamera obdela sliko če se prepustimo v celoti avtomatiki.


100ISO. Optimaze Image Custum, vse funkcije na 0.


100ISO.


100ISO.


100ISO.


800ISO.


800ISO.


800ISO.

Od 100 do 800 ISO občutljivosti slika obdrži veliko detajlov in tudi šum še ni izražen. Za hobi fotografa povsem zadovoljiva kakovost slike tudi za povečave 30x45cm in več. Priporočam, da se uporabnik kamere Nikon D60 takoj spozna s funkcijo D-Lighting in jo vklopi. Fotografija bo tako izpisana z več detajli v temnih delih, ohranila pa se bo zasičenost tonskih vrednosti in tudi kontrast.

 


 

 

Kakovost slike nad 1600ISO

 

Fotografska podjetja so že kar lepo začela reševati šum. Tudi Nikon ni izjema. So pa pri Nikon D60 raje posegli po možnosti 3200ISO in večjemu popravku slike, tako da že na zaslonu ne opaziš veliko napak. Je pa zaradi glajenja slike vidno manj detajlov pri povečavah na papir. Ker pa je kamera namenjena hobi fotografu in omogoča tudi AUTO ISO nastavitev, so se raje odločili za močnejše popravke šuma, kot pa da to prepuščajo fotografu, ki najbrž ne bo kaj dosti obdeloval sliko v računalniškem programu.

 

Pri 1600ISO je fotografija povsem solidna. Pri 3200ISO pa že močneje brez drobnih detajlov. So se pa izognili graji tej lastnosti tako, da so nam z napisom »Hi1« in ne 3200ISO dali vedeti, da je to programski dvig občutljivosti in ne realna občutljivost tipala. Toda vseeno, možnost imamo in zna nam priti še kako prav.

 

Kljub dejstvu, da je kamera namenjena fotografom, ki znanje o fotografiji šele pridobivajo, pa so pri Nikon vseeno poskrbeli za dobro sliko tudi pri visoki občutljivosti. Res da bo hobi fotograf to možnost redko izkoriščal, vendar je dobro vedeti, da lahko fotografiramo tudi ob izredno slabih svetlobnih pogojih. Zato njeno kakovost v tem elementu še vedno postavljam na mejo odličnosti.


1600ISO.


1600ISO.


1600ISO.


1600ISO.


3200ISO.


3200ISO.


3200ISO.


3200ISO.


3200ISO, osvetlitev 2 sekunde in vklopljen NR.


3200ISO, osvetlitev 2 sekunde in vklopljen NR.


3200ISO, osvetlitev 2 sekunde in vklopljen NR.

Tudi pri uporabi 1600 in 3200ISO (Hi1) bo lahko hobi fotograf več kot zadovoljen z rezultati. Če kameri določimo možnost AUTO ISO bo samo poskrbela za dovolj občutljivosti, da še ne bomo imeli stresen posnetek zaradi dolgih časov osvetlitve. Tako tudi neizkušen fotograf posname kakovostne slike v zelo slabih svetlobnih pogojih. Nikon je tudi s kamero Nikon D60, torej s kamero iz njihovega vstopnega razreda za hobi fotografa dokazal, da zna z enostavno, poceni tehnologijo doseči kakovostno sliko tudi pri najvišji občutljivosti tipala.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com