Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D70 test

Avtor:Matjaž Intihar
11.03.2004 16:59

Po nekajmesečnem čakanju, kaj nam bo Nikon resnega ponudil v cenovno nižjem DSLR razredu, je D70 končno na prodajnih policah. O tej kameri je bilo kar nekaj mesecev veliko govora in ugibanja. Prava vroča roba. Kaj kamera v resnici zmore, pa nam pove šele takrat ko jo res ponudijo na trg in kot tako tudi na preizkus. Sedaj je tu. Z znano ceno cca. 335.000 SIT, kit kompleta z objektivom 18 - 70 mm nove serije AF-S in po prvem preizkusu z znano kakovostjo in uporabnostjo.

Po uradni predstavitvi na koncu lanskega leta je bilo več ugibanj. Predvsem napovedana cena za ohišje cca, 1000 EURO je že ponujala različna vprašanja in odgovore. Na kateri uporabniški in kakovostni stopnici je kamera, se je že videlo po prvih fotografijah ohišja in tehničnih podatkih. Da bo kamera nad modelom EOS 300D je kazalo že črno zelo dobro oblikovano ohišje. Prve napovedane lastnosti kamere so obljubljale veliko. Predvsem zaradi močno konkurenčne cene se je na kamero tudi gledalo kot odgovor na EOS 300D. Po predstavitvi in prvih opisih kamere pa se že vidi, da je Nikon krepko pospešil v razvoju digitalne tehnologije in kameri z zanimivo ceno dodal mnogo uporabnih in zanimivih lastnosti.

Ko kamero vzameš v roke veš, da je D70 tam kjer je po tehničnih lastnostih v analogni SLR tehniki F80. Torej v sredini ponudbe in ne nekje na začetku. Čvrsto ohišje s polno tehnične kakovosti že po prvem prijemu v roke zadovoljuje tudi zahtevnejše hobi fotografe. Lahko rečem, da je D70 podobno kot pred pol leta EOS 300D nakazal, kaj je že danes zmožna ponuditi industrija za to tehnološko obdobje zelo sprejemljivo ceno.

In kaj v resnici kamera ponuja?

Že poznate Nikon? Imate že njegovo analogno opremo? Vam trenutno še vedno edina cenejša kamera EOS 300D ne ponuja tistega kar ste vajeni iz analogne SLR tehnike boljših kamer? Za EOS 10D, D100, S2 pro, Pentax *istD, Olympus E-1, ali še boljše kamere pa niste pripravljeni odšteti denarja!

Po tem je odgovor že kar tu na začetku. Če želite v digitalni SLR svet, kupite si D70. Kamera vam v tem času za ta denar nudi res veliko. In Nikon vam do Photokine sigurno ne bo predstavil kaj konkurenčnega za to ceno.

Ohišje

Večkrat poudarjam, da se že po samem materialu, obliki in končni obdelavi ohišja lahko hitro ugotovi, komu je kamera namenjena, v kateri razred sodi in predvsem kako dobra je tehnologija v njej. Filozofija podjetij je enostavna. Ne ponujaj preveč za malo denarja, ker potem ti dražjih »boljših« kamer nihče ne bo kupoval. EOS 300D je že prvi tak primer. Lahko bi naredili podobno črno in matirano ohišje kot ga ima D70 in kamera bi takoj delovala bolj »profesionalno«. Opazili smo že razne programske rešitve za 300D, kako obiti nezmožnost delovanja določenih lastnosti. Torej tudi podjetje samo bi lahko to naredilo. Vendar, koliko pa bi nas nato kupilo dražjo kamero, ki nudi več. Torej filozofija je enostavna. In če iz tega pogleda pogledam na D70, je točno tam kjer je njegova cena. Pa čeprav bi lahko bil z nekaj prijemi, boljša plastika, možnost uporabe 50 in 100 ISO še krepko višje. Že popolna zamenjava za D100 in primerljiv s EOS 10D. Toda kdo bi pa potem potreboval novo Nikon kamero, ki bo najbrž kmalu prišla in bo v enem razredu višje? Že v teh pogledih lahko vidimo, da ima vsaka slabost, kot prednost svoj "zato". Kupec pa na podlagi tistega kar potrebuje, tudi izbere.

Nikon pa je prav pri ohišju uspel narediti velik preskok v tem cenovnem razredu. Ko kamero primeš v roke poznavalec SLR kamer takoj začuti, da je kamera nekaj več. Čeprav je ohišje izdelano iz čvrste plastike, pa le to ni gladko in hladno na otip. Je matirano, z odtisom strukture na plastiki, ob držalu pa je material podobnega občutka kot bi bila mehka guma. Tako nam kamera ne drsi iz rok. Predvsem uporabnikom Nikon kamer je večina gumbov na kameri dobro in jasno postavljenih in tudi dosegljivih.

Na prednji strani imamo gumbe za sprostitev možnosti odvzema objektiva iz kamere, prestavitev lastnosti AF ali M ostrenja, dvig bliskavice in z istim gumbom možnost vklopa nastavitve korekture bliskavice. Spodaj desno pri objektivu je gumb za kontrolo globinske ostrine, lučko za pomoč pri ostrenju v slabše svetlobnih pogojih ter redukcije efekta rdečih oči. Na vrhu dobro oblikovanega držala, vrtljivi gumb s katerim premikamo vrednosti zaslonke, spremembe + - nastavitve za korekturo ekspozicije ter bracketing lastnosti. Tudi te v + - različnih nastavitvah. Z njim lahko tudi nastavljamo nastavitev + - WB lastnosti in 3 različna stiskanja zapisa.

Na zgornjem delu kamere ob  prožilcu je nastavitev za vklop in izklop kamere, prožilec, gumba za korekturo ekspozicije in nastavitev vklopa nastavitve bracketing možnosti. Gumb za vklop osvetlitve LCD zaslona z informacijami. Ta gumb v kombinaciji s pritiskom na gumb za način zajema posnetka omogoča še hitro formatiranje brez potrebe za vstop v meni. Na levi zgornji strani kamere je še kolo za izbiro programov. Vseh skupaj je 10 programskih nastavitev in ročno M.

Na zadnjem delu kamere imamo kar 13 gumbov. Pod programskim kolesom sta gumba za vklop nastavitve bracketing lastnosti in hitrosti snemanja. Poleg iskala je nastavitev za izravnavo dioptrije, sledi gumb za vklop zaklepanja nastavitve ekspozicije in AF, ter vrtljivi gumb za nastavitev časa ekspozicije, vklopa/izklopa bracketing funkcije, ISO, WB, različnih formatov zapisa RAW, RAW in JPEG, JPEG in različnih ločljivosti. Na levi strani ob zaslonu so še gumb za pregled posnetih fotografij, vklop menija, vklop nastavitve ISO in različnega ogleda večih ali samo ene slike v pregledni funkciji. Sledi gumb za vklop nastavitve WB in zaklepanje možnosti brisanja slik. Tu je tudi gumb za vklop nastavitve različnih formatov zapisa, ločljivosti in stiskanja datotek, z njim pa še v pregledni lastnosti vklopimo povečavo in potrjujemo nekatere funkcije v meniju. Desno od zaslona je okrogli gumb s štirimi izbirnimi možnostmi. Uporablja se za premikanje v meniju, premikanja slike pri pregledu fotografij, premikanjem med histogramom in zapisom s kakšnimi nastavitvami smo fotografirali ter za premikanje med točkami ostrenja v iskalu. Pod njim je gumb za vklop izklop možnosti delovanja tega gumba in čisto spodaj na desni strani zaslona še gumb za izbris posnetih fotografij.

Toliko o vseh nastavitvenih gumbih. Možno pa je da sem v tem prvem pregledu kamere katero lastnost delovanja in uporabnosti tudi izpustil. Na žalost poleg dveh preizkusnih kamer nisem dobil angleških niti slovenskih navodil, da bi lahko videl, če kamera nudi še kaj več.

Kamera zapisuje na CF kartice tipa I. in II. Sam sem uporabil MicroDrive.

Li-Ion baterija ima napetost 7,4V in moč 1400mAh. Sigurno zdrži preko 1000 posnetkov.

Tudi objektiv 18 - 70mm, ki je v kit izvedbi ima kovinski bajonet. Možno pa je objektiv dobiti tudi s plastičnim nastavkom. Zato bodite pozorni pri nakupu v tujini. Lahko, da je cena nižja prav zaradi drugačnega nastavka objektiva.

USB, video in AC kontakti so dobro zaščiteni.

Preizkusil sem dve kameri D70, novo bliskavico SB-800 in kako delujejo starejši objektivi AF 80 - 200 mm f/2,8 D in makro 105mm f/2,8 D

In kaj sem ugotovil med prvim preizkusom vseh teh možnih nastavitev?

Kamera mi zelo lepo sedi v rokah. Za uporabnika vajenega dražjih kamer pa se takoj čuti nežna plastika ohišja. Vendar se ve, za katere uporabnike je kamera namenjena. Le ti, pa v večini primerov kamero lepo čuvajo in niti ne potrebujejo ohišja iz dražjih močnejših materialov.

Nastavitveni gumbi so prijazni. Ko se jih enkrat privadiš tudi dovolj logično postavljeni in za različne nastavitve ne potrebujemo veliko časa. Seveda, slednje velja, če se s kamero dodobra spoznate in večkrat z njo tudi fotografirate. Predvsem praksa in poznavanje tehnike je tista, ki nam omogoča spoznati vse nastavitve in nam jih približati do te mere, da smo z logičnostjo nastavitev tudi zadovoljni.

V kameri je Li-Ion baterija visoke kapaciteta 1400mAh, napetosti 7,4 V. Po zagotovilih proizvajalca naj bi nam v normalnih pogojih fotografiranja zagotavljala kar 2000 posnetkov. Sam sem jih ob prvem preizkusu z eno kamero naredil preko 400. Veliko sem uporabljal TFT zaslon za spoznavanje z nastavitvami in pregledom menija in se na indikatorju baterije še ni nič spremenilo. Polnilec in baterija sta v kompletu priložena, za prvo popolno polnjenje pa je bilo treba cca. 3h. Edina zamera v tem delu pregleda kamere gre na račun odpiranja vrat za baterijo. Odpiranje plastičnega malega zatiča z nohtom, je zaradi notranjega utora lahko boleče, sploh pa nemogoče za vse še sploh pa ženske z daljšimi nohti. Priporočam zelo pazljivo odpiranje.

Kameri je v kompletu priložen novi objektiv iz serije AF-S, ki je prirejen za tipalo velikosti 23,7 x 15,6mm, kot ga uporablja Nikon. Goriščnica od 18 do 70 mm ( 27 do 105mm ekv. 35mm) nam omogoča zadovoljiv široki kot in že rahel teleobjektiv. Svetlobna moč 3,5-4,5 pa je še vedno zadovoljiva tudi za zahtevnejšo amatersko delo. Objektiv je lahek, ohišje je iz trdne plastike kot ohišje kamere, nastavitvena obroča za ostrino in zoom sta iz trde gume. Na prvi pogled mi deluje, kot bi ga naredili v Sigmi. Svoje v pozitivno smer, doda še skala z možnostjo odčitka oddaljenosti od motiva ter oblikovno in statusno zlati napis Nikon, DX, ED. Višjo oceno pa si zasluži še zaradi kovinskega bajoneta. Saj je ta kamera že namenjena tudi fotografom, ki bodo večkrat menjali objektiv.

Prvo mnenje

V tem prvem delu spoznavanja s kamero, se že lahko poda prvo mnenje. Nikon je v tem cenovnem razredu z obliko, materiali, možnostmi nastavitev in uporabnosti kamere, ter solidnim objektivom in zmogljivo baterijo naredil odlično kamero. Seveda to oceno podajam iz momenta tega trenutka. Kajti digitalne DSLR kamere se bodo še cenile, vsi bodo pokazali še boljše kamere v tem cenovnem razredu, predvsem pa, konkurence bo vse več. Vendar to nikakor ne zmanjšuje današnje vrednosti kamere D70.

Po prvem vklopu

Z osnovnimi nastavitvami na kameri se da hitro spoznati. Že na začetku naj povem, da je njen namen uporabnosti mnogo večji kot samo ljubiteljskemu nedeljskemu fotografu. S svojimi zmožnostmi in nastavitvami, ter lastnostmi nudi zelo veliko. Predvsem pa je nastavitev toliko, da se je treba z njimi dobro spoznati, če jih vsaj del želimo tudi uporabljati. Osnovne nastavitvene gumbe, ki so na kameri sem že opisal. Sledi meni, ki ga vidimo z veliki črkami (vsaj 4mm) na 1,8 inča velikem zaslonu s 130.000 točkami. Toda preko menija je možno toliko nastavitev, da v tem prvem opisu in preizkusu kamere vseh ne mislim opisovati. Še sploh pa iz pogleda fotografa, ki vseh teh nastavitev tudi ne potrebuje. Toda možnosti so tu, njihova uporabnost ima za vsakega uporabnika določeno vrednost in vsak si lahko izbere svoje, njemu lastne favorizirane nastavitve.

Nekaj nastavitev, ki so v meniju lahko nastavljamo že z gumbi na kameri. Najbolj zanimive in uporabne, ki pa so dosegljive samo preko menija so. Barvno optimiziranje slike (optimize image), ki nam omogoča nastavitve različnih barvnih, ostritvenih in prilagoditvenih (direct print) možnosti. NR (noise reduction) filter, ki nam pomaga delno izničevati efekt šuma pri daljših ekspozicijah. Menu Reset, ki nam povrne podatke v meniju v prvotno obliko, kar je predvsem dobrodošlo, ko damo kamero v roke prijatelju, ki rad raziskuje in prenastavlja naše nastavitve. Vklop in izklop zvočnega signala. Vklop izklop pomožne bele lučke za pomoč pri ostrenju v slabše svetlobnih pogojih. Možnost zaklenitve brisanja spominske kartice. Vklop izklop pomožnih črt (grid), mreže v iskalu. EV nastavitev popravljanja v stopnjah 0,3 ali 0,5. Možnost nastavljanja kompenzacije osvetlitve brez uporabe gumba za vklop ki je na zgornjem delu kamere. Tako lahko zelo hitro nastavljamo kompenzacijo za vsak posnetek posebej. Možnost nastavljanja velikosti merjenja svetlobe v načinu center weight, 6,8,10 ali 12mm. Kdaj kamera lahko uporablja bracketing lastnost. Način snemanja v bracketing funkciji. Nastavitve AF/AE lock. Posamezna nastavitev AE lock lastnosti. Območje ostrenja, samo v točki ali tudi v njeni bližini. Različne nastavitve bliskavice. S katero hitrostjo naj bliskavica deluje (1/60 max. z vgrajeno). Čas delovanja TFT monitorja in čas prikaza izmerjenih nastavitev v iskalu. Čas delovanja samosprožilca in čas vzpostavljenega delovanja z daljinskim prožilcem.

Že po tem bežnem pogledu je nastavitev toliko, kot jih do sedaj v tem cenovnem razredu nismo bili vajeni.

Še enkrat več lahko potrdim, da je trenutno Nikon z kamero D70 prav tam kjer je njegova cena. In za ta denar boste dobili veliko.

Merjenje svetlobe po celotni površini.

Merjenje svetlobe v centru. V meniju lahko nastavimo različne velikosti merjenja. Od 6 do 12mm.

Fotografiranje

Pri filmu kakovost slike ni odvisna od kamere same. Če vstavimo v F65 ali F5 enak film in fotografiramo z enakim objektivom razlike v kakovosti zapisa ni. Poznamo pa različno uporabnost kamere. Profesionalni fotograf, ki fotografira veliko ne posega po F65, F80. Kamere so prenežne in tudi nekaterih nastavitev ne premorejo. Hobi fotograf pa že zaradi cene in tudi večje teže kamere, ne posega po F100 in F5. Kameri mu za njegov način uporabe ne nudita nič kaj več.

V digitalni tehniki je drugače. Poleg uporabnosti ohišja imamo sedaj še nov faktor, ki ga je treba upoštevati. To je sama tehnologija zajema svetlobe preko CCD/CMOS tipal, A/D pretvornika in vseh programskih rešitev, ki nam elektronske signale spremenijo v bitni zapis. Vendar vseeno nam tudi med digitalnimi DSLR kamerami še vedno tudi ohišje kroji uporabnost kamere. Seveda ne kakovosti slike same. Vemo že, da končni produkt fotografija ni odvisen od ohišja kamere, števila točk na tipalu in vseh možnih nastavitev. Za dobro fotografijo je še vedno najpomembnejši fotograf, ki za kamero stoji. Če pa nam kamera omogoča množico nastavitev in če jih fotograf pozna, potem si lahko olajša samo delo pri zajemu dobre fotografije. In z D70 to ni težko.

Sam sem preizkusil dve kameri D70 s tremi objektivi. AF-S 18 ��" 70 mm, f/3,5-4,5, ki je priložen v kompletu, makro 105mm f/2,8 D in starejšim AF Nikkor 80 ��" 200 mm f/2,8 D.

Nekaj fotografij prvega preizkusa tudi prilagam. Preizkus je narejen predvsem iz pogleda uporabnika, ki tako kamero želi v bodoče kupiti. Zato sem k preizkusu preko foruma povabil tudi vse zainteresirane kupce, da se s kamero spoznajo in podajo tudi svoje mnenje.

In zaljučna ocena iz povsem uporabniškega vidika.

Kamera je namenjena hobi fotografom, ki so kljub še vedno visoki ceni kamer že pripravljeni vstopiti v DSLR svet. D70 nudi zares veliko. Mnogo več kot kamera EOS 300D s katero jo bodo najbrž tudi največ primerjali. Toda primerjava je brezpredmetna. Če ste pripravljeni odšteti več denarja, boste tudi dobili več. Saj je 300D še vedno cenejša kamera. In ne boste s D70 dobili več v kakovosti končnega produkta slike. Ampak predvsem v uporabnosti kamere. Kakovost fotografije, se ne razlikuje skoraj v ničemer od ostalih DSLR kamer. Uporabniki kamer tega cenovnega razreda le redko povečujejo fotografije v velikost 30 x 45 cm, uporabljajo fotografije za kakovostni grafični tisk itd. Danes se v večini primerov fotografije iz teh kamer uporabljajo za pregled in oceno na računalniškem zaslonu. In se iščejo napake v velikih povečavah, kar pa je velikokrat povsem brezpredmetno. Sam vedno poudarjam, da se da tudi z najenostavnejšim kompaktom posneti dobro fotografijo. Seveda ne v vseh pogojih, toda v normalnih svetlobnih pogojih se da dobro zajeti marsikateri motiv.

Zato v tem prvem preizkusu ne mislim opisovati vseh zmožnosti pri različnih nastavitvah, predvsem v višjih ISO. To bom opravil pri detaljnem preizkusu po DIWA merilih.

Opozarjam pa na eno že od EOS 300D znano dejstvo, katerega sem zapisal v rubriki »Matjaževa ocena«. Kamera je dobra, kolikor od nje uporabnik pričakuje in potrebuje. Že za EOS 300D sem opozarjal, da vsi, ki jo želite kupiti in ste vajeni SLR kamer višjega razreda, dobro razmislite pred nakupom. Na začetku vlada evforija nad že dosegljivo ceno in množico nastavitev digitalne kamere. Toda fotograf kmalu ugotovi, da je to le DSLR kamera ki mu za njegov način fotografiranja nudi premalo. In kot sem že zapisal na začetku. Filozofija podjetij deluje prav na tem principu, da šele čez čas ugotovite, da od kamere mogoče želite več. Prav tako je tudi pri D70. Če ste vajeni delovati s film kamerama F100 in F5 ali digitalnima D100 in D1x, D1h, premislite, ali vas bo D70 v celoti zadovoljila. Lahko pa jo sedaj uporabite za vstop v DSLR svet, kasneje zamenjate ali uporabljate kot drugo kamero. Vendar ta končni zapis vzemite samo kot moje osebno mnenje oziroma moj nasvet. Kajti če ste zahtevnejši fotograf in še ni sila v DSLR, dobro razmislite. Nekateri lastniki EOS 300D, že čakajo novosti, oziroma pogledujejo vsaj po 10D.

Je pa res nekaj drugega. Z že kupljeno digitalno kamero so lahko kupci vsaj že delovali, kajti boljše kamere so še občutno dražje. In prav tu nastopa v tem trenutku D70. Nudi toliko več možnih nastavitev za to ceno, da jo samo plastično ohišje loči od še večje uporabnosti. No še ena meni nerazumljiva lastnost v množici dobrot, ki jih D70 ponuja. Pa je tudi ta najbrž pojav filozofije, ki sem jo že omenjal. Kamera nam omogoča najnižjo nastavitev občutljivosti samo 200 ISO. Že to nakazuje, komu je ta kamera namenjena. Preizkusne fotografije sem fotografiral nad 1/1000 sekunde in zaslonko cca. 8. Res je, kar si nekateri mislite. Za svetlobno slabše objektive in normalno uporabo kamere je to celo prednost, če imamo tudi pri višji občutljivosti ISO dobro končno sliko. Vendar kaj pa, če želimo motiv zajeti z dolgimi časi in odprto zaslonko? Odgovor je zopet na dlani. Fotograf, ki pozna tehniko fotografiranja in uporabno vrednost pripomočkov, bo posegel po sivem filtru. Zadeva je rešena! Ja, vendar, bi nam jo že lahko rešili tudi programerji. No, pa saj jo bodo. Kot obstajajo za EOS 300D doma spisani programi za delovanje sedaj zaklenjenih funkcij, bodo to najbrž naredili tudi za D70. Oziroma, se že lahko veselimo. Nova Nikon kamera bo čez čas prinesla še več. Med drugim tudi možnost nižjih nastavitev občutljivosti. Seveda za tistega ki to lastnost sploh potrebuje. Vendar če vas možnost delovanja s samo 200 ISO ne moti, oziroma se znate ogniti temu problemu, ne čakajte novih kamer, kajti za novo, bo prišla še novejša itd, itd.

Toliko o prvem praktičnem preizkusu s kamero Nikon D70. Več o tehnični vrednosti kamere, njenih zmožnostih nastavitev, kakovosti fotografije pod različnimi nastavitvami, pa v obsežnejših preizkusih pod pogoji, kot jih določa DIWA. Za veliko večino hobi fotografov, za katere je D70 namenjena je zapisanega in pokazanega povsem dovolj. Zahtevnejšim uporabnikom, pa lahko uporabnost kamere pomeni povsem nekaj drugega!

D70 in AF 80 - 200mm, f/2,8 D. 200mm, 1/125 sek, f/2,8. EV -0.7, ISO 200, WB AUTO

D70, 40mm, 1/500 sek, f/11. EV 0, ISO 200, WB AUTO

D70, 18mm, 1/320 sek, f/9. EV 0, ISO 200, WB AUTO

D70, 60mm, 1/400 sek, f/11. EV 0.7, ISO 200, WB AUTO

D70, 55mm, 1/200 sek, f/7.1. EV 0, ISO 200, WB AUTO

D70, 80 mm, 1/200 sek, f/8. EV -0,7, ISO 200, WB AUTO

3D color matrix merjenje svetlobe s 1005 RGB točkami dobro opravi svoje delo. 80mm, 1/3200 sek., f/5, EV -0.7, ISO 200, WB AUTO

Možni imate dve poti. Že kupiti DSLR kamero, ali še počakati na nižje cene. Oziroma za tiste, ki že imate D100. Menjati ali ne?

Tudi za studijsko delo lahko uporabite D70. Kakovost? Vse je odvisno od vašega narošnika in vašega fotografskega znanja.

D70 in nova bliskavica SB-800. Ob desni strani bliskavice je prostor za peto baterijo. Nastavavek bliskavice za priklop na kamero je v celoti kovinski.

D70 in bliskavica na kameri. S pomočjo iTTL možnosti kamera dobro oceni svetlobo ambienta.

Kamera D70 in bliskavica SB-800, dobro opravljata svoje delo.

Doosvetlitev s bliskavico na kameri.

Na LCD zaslonu so napisi zelo veliki. Tisti, ki težko berejo majhne črke bodo zadovoljni.

Možnost prenosa fotografije v polni velikosti. JPEG, NEF. Plus EXIF zapis.

Fotografirano v JPEG FINE zapisu.

Fotografirano v RAW.

ISO 200

ISO 1600

D70, makro 105mm f/2,8 D, 1/30 sek, f/11, ISO 200, AUTO WB

JPEG

RAW, originalni NEF zapis

Za konec

Vem, da se bodo počasi začeli zbirati tabori enih in drugih. DSLR kamer je že kar nekaj na trgu, še več jih bo.

D70 ni zamenjava za D100. Res, da ima enako tipalo, izboljšan LSI procesor, tak kot je v D2h in veliko novih funkcij v meniju. Toda samo telo kamere še ni tisto, ki bi zahtevnejšega fotografa res zadovoljilo.

Ne primerjajte kamere D70 s 300D. 300D je na trgu že sedem mesecev in sami veste, kaj pol leta v digitalni tehniki pomeni. Predvsem pa, kakovost slike je pri obeh dobra. In kakovost slike je vedno odvisna od pogleda na njo z očmi vsakega fotografa posebej. Vsaka kamera ima svoje rešitve, tako v pozitivno kot negativno smer. In zaenkrat se kakovost slike med cenejšimi kamerami in tistimi najdražjimi ne razlikuje veliko. Še sploh če kakovost gledamo v povečavah 30 x 45 cm na foto papirju. So malenkosti, toda zopet od fotografa do fotografa drugače opažene.

Odgovori v prid enih ali drugih pa vedno obstajajo. Vendar kamero kupujte s premislekom. Za kaj jo potrebujete. In če boste pravilno izbrali, bo to vaša najboljša kamera z najkakovostnejšo sliko. Sam nikoli nisem uporabljal Velvie. Enostavno je nikoli nisem za svoje delo in oko, oziroma za moj pogled na motiv in fotografiranje potreboval. In zavedajte se, najboljša kamera ne obstaja. Če, kamere primerjate med seboj poglejte na celotno tehnologijo v njej in njene resnične uporabniške zmožnosti. Ker če gledate samo svoje uporabniške želje, nikoli ne morete biti dovolj objektivni. V naslednjem preizkusu kamere Nikon D70, ki ga bom opravil po merilih organizacije DIWA bom o tem zapisal več.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com