Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon D90 / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
17.11.2008 21:19
Stran:

Uvod

Fotografu o podjetju Nikon ni treba veliko pisati. Ustanovljeni leta 1917, ime Nikkor so objektivom dodali 1932, leta 1946 so svojim prvim kameram dali ime Nikon in leta 1959 prehiteli fotografski reporterski svet s kamero Nikon F, ki je takoj osvojila profesionalne reporterske fotografe. Od takrat naprej pa vse do leta 1977 je bilo ime Nikon namenjeno samo profesionalni kameri, ostale njihove kamere SLR so dobile ime Nikkormat. Tudi v nadaljevanju je Nikon skrbel, da so bile njihove profesionalne kamere sinonim za foto reportersko fotografijo, v 80-tih pa so počasi začeli vstopati na trg hobi fotografov in tudi drugim kameram SLR dodajati ime Nikon. Odlična izdelava, robustnost, vrhunski deli in tehnika, ki je bila izbrana tudi od drugih najboljših proizvajalcev raznih sestavnih delov so tisto zagotovilo, da si je veliko naprednih fotografov želelo fotokamero tega proizvajalca.
V začetku fotografske dobe avtomatskega ostrenja (1986) si je Minolta vzela primat kot prvo podjetje, ki je v ohišje kamere SLR vstavilo sistem avtomatskega ostrenja (AF). Nikon je hitro sledil novi tehnologiji in fotografskemu pripomočku, toda konkurent Canon jim je s patenti na dve ključni tehnični lastnosti začel hitro skakati v svet foto reporterske fotografije. Kljub dejstvu da je bila kamera Nikon F5 in njegova tehnika še vedno priznana kot najboljša, se je že takrat videlo, da v AF dobi dobijo večjo težo objektivi in tehnika hitrega ostrenja ter stabilizacije tresenja.
Vendar kljub dejstvu, da se je razmerje uporabe kamer med podjetji v foto reporterskem svetu obrnilo, je ime Nikon še vedno ohranjalo spoštovanja vreden profesionalni prizvok. Ko pa je tudi Nikon dobil tehnologijo hitrega ostrenja ter stabilizacije tresenja se je začela doba digitalnih kamer SLR. Zdaj jih poznamo kot kamere pod oznako DSLR.
Konkurent je zopet s svojo tehnologijo tipal CMOS, osvojil profesionalne fotografe in Nikonu dal nov čas za razmislek s kakšno tehnologijo in načinom se zopet povzpeti na tehnološki vrh.
Čakali smo in dočakali. Avgusta 2007 nam je Nikon predstavil kamero, ki je bila tehnološki presežek. Kamera Nikon D3 je pokazala, da se Nikon nikakor ni vdal in da si želi povratka med večino profesionalnih foto reporterskih fotografov. Počasi in vztrajno jim to uspeva, leto 2009 pa nam bo pokazalo ali konkurent Canon še namenja denar za tehnološke novosti v visokem profesionalnem svetu, za ohranitev količinskega primata. Že res, da profesionalnih kamer v povprečju vseh ni veliko. Toda prav njihova tehnološka prednost, prisotnost in razširjenost v profesionalni fotografiji generira prodajo v nižjih fotografskih razredih. Zato je danes boj za te fotografe še toliko bolj silovit.
In se je po odlični profesionalni kameri Nikon D3 začelo. Kameri za hobi in napredne fotografe Nikon D60 ter Nikon D300 sta se po svetu odlično prodajali. Čakali smo samo še zamenjavo za malo ostarelo Nikon D80 in točno po enem letu predstavitve profesionalne D3, smo jo dobili.
27. avgust nam ni predstavil samo zamenjavo za kamero Nikon D80. Nikon je v kamero DSLR, kot prvi dodal tehnologijo HD video zapisa. Tako je Nikon priznan tudi kot pionir HD video zapisa v kamerah DSLR in s tem kameri Nikon D90 dodal še dodatno predvsem marketinško prednost.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com