Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR - Test

07.06.2016 20:57
Stran:

Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Zaključek

Nikon ima v lastni hiši nekaj zanimive konkurence, ko iščemo objektiv s 300mm; 70-200 f/2.8 in 1,4X konverter, 200-400mm f/4, 300mm f/2,8...
Vendar niso niti lahki, niti majhni, da bi v teh komu pomebnih elementih znali konkurirati Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR.

Objektiv s Fresnel lečo (PF) je najboljši kompromis med velikostjo, težo in kakovostjo. Poznal sem prve objektive s Fresnel lečo in njih večje napake. Pri objektivu Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR, sem najprej pomislil prav na njih in jih delno tudi pričakoval. Vendar tistih večjih krogov, odbite svetlobe od reflektiranjih delov motiva ni več opaziti. Tu je najbrž več pripomogla konstrukcija, saj je Fresnel leča v notranjosti in z "nano" antirefleksnim nanosom.

Objektiv sem uporabljal na kamerah Nikon D610 in največ na Nikon D7200. Z manjšim tipalom sem dobil kot zajema kot na kameri FF s 450mm. Če bi dodal še 1,4X-ni konverter bi se kot zožal kot bi uporabljal objektiv s 630mm.

Na kameri Nikon D5 ali D500, bi lahko zaradi boljšega AF sistema, ki ima f/8 točke bližje centru lahko uporabil celo konverter 2X.

Objektiv Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR se je odlično obnesel na pravem preizkusu. Vsakodnevna uporaba in iskanje zanimivih motivov so še kako resna preizkušnja, kako se obnese objektiv z eno goriščnico ter Fresnel lečo. Kompaktnost in nizka teža sta bili še kako dobrodošli. Je pa bilo večkrat hitro stopiti naprej ali nazaj, da sem ujel želeni del motiva, oziroma se med živalmi zapeljati po boljši kot. Toda to bi bilo pri vseh enogoriščnih objektivih enako. Bolj zanimivo je, da roka ne trpi, prav tako je kamera z objektivom lahko vedno pri roki. Recimo Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II je daljši za 12cm in težji za več kot 2kg.  Nikkor 200-400mm f/4G ED VR II je še daljši in težji. 70-200mm s konverterjem pa že opazno izgubi na kakovosti slike.
Objektiv Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR je res zanimiv kompromis in Nikon je odlično rešil težave Fresnel leče v proti svetlobi.
Cena je vedno neko merilo. Ni nizka. Za objektiv želijo okoli 2000€. Toda enogorišni objektivi višjega razreda nikakor niso poceni in objektiv Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR je na proti 300, 400, 500mm klasičnim PRO objektivom celo poceni. Da ima nekaj nižjo ceno, objektiv Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR proizvajajo na kitajskem. Če držijo kontrolo kakovosti v Nikon normah, potem ne bi smelo biti težav.

Kdor potrebuje tako goriščnico in so mu kakovost, majhnost in nizka teža v prednjem planu, potem mimo objektiva Nikon Nikkor AF-S 300 mm f/4E PF ED VR ne more.

 

Na Nikon objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:

AF-S (Auto Focus Silent) oznaka za objektive z vgrajenim hitrim in tihim motorčkom SWM (Silent Wave Motor) in so edini primerni za kamere, ki nimajo več motorčka v kameri kot Nikon D3200, D5100 in D5200
G (Genesis / Gelded) objektivi, ki nimajo več obroča za ročni premik zaslonke in prenos za motorček v kameri

E (electromagnetic aperture) zaslonka vodena na elektro magnetni način
DX oznaka za objektive, ki so prirejeni za kamere z manjšimi tipali (lahko jih nastavite tudi na kamere s polnim formatom (FX) vendar bo kamera upoštevala manjši zajem
VR (Vibration Reduction) sistem za stabilizacijo slike
AF-D (Distance) sistem za razpoznavanje oddaljenosti, ki deluje s 3D-Matrix sistemom. Ti objektivi ne delujejo v načinu AF s kamerami Nikon D3200, D5100 in D5200.
D ED (Extra Low Dispersion) - objektivi iz serije AF-S in G imajo vgrajeno/e posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
SIC (Super Integrated Coating) premaz za čim manjšo refleksijo svetlobe od leč
N (Nano Crystal Coat) način nanosa antirefleksijskega premaza z izredno drobnimi delci (nano) in večplastnim nanosom
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
PF (Phase Fresnel) posebej brušena leča, za skrajšanje loma svetlobe

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

 
 Avtor: Matjaž Intihar

 

 
 
Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com