Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon sistem Z / Ob prvi predstavitvi

23.08.2018 10:10

VečDeli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Že v članku Brezzrcalni sistem CSC / Prihaja evolucija ali revolucija sem kar prav zapisal, da prihaja evolucija brezzrcalnega sistema (CSC). Torej nadgradnja z novimi rešitvami. Zdaj smo dobili konkurenco že močno uveljavljenemu polno formatnemu sistemu CSC, Sony Alpha. Kar prinaša samo dobro za vse fotografe. Konkurenca vzpodbudi tudi druge, k novemu in hitrejšemu razvoju ter dodatni ponudbi v celotnem sistemu. Obenem pridejo še pritiski na ceno.

 

Prišel je ta Nikon dan revolucije!

Ne revolucija, da Nikon predstavi novi kameri in sistem Z. Pri kamerah Z je samo evolucija sistema CSC. Ampak revolucija, ko je Nikon šel v prenovo F nastavka za objektiv (bajonet), ki ga je tako čuval. Sicer novost ni prii kamerah DSLR, kjer je F bajonet že od leta 1959, ampak v brezrcalnem sistemu, ki počasi že daje DSLR v zgodovino.

Če si je Nikon do zdaj še želel ščititi DSLR sistem in se z brezrcalnimi kamerami (CSC) Nikon 1 ni preveč izpostavljal, je očitno prišel čas, ko je treba pokazati konkurenčne novosti.

V novi CSC sistem Z, je šel Nikon premišljeno, vendar evolucijsko. Prvo predstavljeni Nikon brezzrcalni kameri Z 7 in Z 6, sta povzele bit že pred 10 leti prvo predstavljene Panasonic G1 in njenih kasnejših naslednic drugih proizvajalcev. Ni zrcala, medlice in prizme v iskalu. Tu je elektronsko iskalo (EVF). Vse skupaj omogoča po globini krajši svetlobni jašek 16mm (Sony 18mm). S tem se pridobi na bližini zadnje leče do tipala in nove možnosti tehnoloških rešitev. In prva je tudi že znana iz Olympus E sistema (l. 2003). Za 2X manjše tipalo kot ga ima polnoformatna kamera DSLR, so naredili celo širšo odprtino bajoneta.

Nikon je naredil enako. Notranji premer bajoneta Z je zdaj kar 55mm. Nikon F kamer DSLR, ima premer zgolj 44mm, kar je predstavljalo obilo težav pri zagotavljanju visoko kakovostnih objektivov z višjo svetlobno močjo.

Za primerjavo, Canon EOS je že od leta 1987 s premerom 54mm. Že uveljavljeni Sony E bajonet na Alpha 7 in 9 kamerah ima premer 46,7mm.

Serija Z z večjo odprtino omogoča širšo zadnjo lečo objektiva, oziroma celoten sklop zadnjih leč. S tem se lažje doseže telecentričen vhod svetlobe na celotno tipalo. Kar že od Olympus objektivov iz serije E, podaja vedenje o možni višji kakovosti zapisa tudi na robovih, saj žarki na točko, ki je iz strani v zaprtem ohišju ne padajo pod kotom. In po prvih fotografija lahko rečem, da bo z S objektivi kakovost slike taka, kot jo ima sedaj srednjeformatna kamera CSC.

Nikon je tudi po globini naredil zelo kratek svetlobni jašek. Od zadnje leče, do tipala je zgolj 16mm (Nikon F - 46.5mm / Sony E mount 18mm).

Večje leče in krajša razdalja omogočata še dodatno prednost objektivu. Svetlobna moč bo sedaj lahko opazno višja, ob še vedno visoki kakovosti zapisa. V najavi je že prvi izmed objektivov NIKKOR 58mm f/0,95, z legendarno oznako Noct.

 

Nikon CSC kameri Z 7 in Z 6

Nikon je za začetek predstavil dve kameri z novim bajonetom Z, tri objektive nove Nikkor serije S in FTZ konverter za objektive F.

Razlika med kamerama Z 7 in Z 6, je predvsem v ločljivosti tipala 45,7M / 24,5M točk in tem povezanimi lastnostmi kot ISO 64 – 25.600 / ISO 100-51.200 (razširljivo ISO 32 – 102.000 / ISO 50-204.800) ter 9 in 12 posnetkov v sekundi. Ostrenje preko slikovnega tipala je z 90% pokritostjo ter 493 in 273 točkami. Druge lastnosti so si enake.

Ergonomija ohišja, funkcijskih gumbov in sama izdelava je že tradicionalno vrhunska. Večje ohišje in držalo odlično pripomoreta k dobremu držanju kamere v roki. Ohišje je zaščiteno kot kamere DSLR najvišjega razreda.

Novost je sistem stabilizacije slike (VR) preko tipala, ki je delujoč tudi z objektivi F preko konverterja FTZ.  Nov je procesor EXPEED 6. Kameri uporabljata XQD pomnilno kartico.

EVF iskalo je OLED tehnologije, ločljivosti 3.6M točk, 100% pokritostjo motiva in 0.8X-no povečavo.

Zaslon je občutljiv na dotik, velikosti 3.2 palca in 2.1M točkami ter z nagibnim mehanizmom.

Video ločljivost je z zajemom v polnem formatu 4K UHD (3840 × 2160 /30p) in (FHD (1080/120p). Pri snemanju videoposnetkov v kakovosti 4K UHD in FHD so na voljo tudi aktivna osvetlitev D-Lighting, elektronsko zmanjšanje tresljajev in označevanje območja izostritve za pomoč pri ročnem ostrenju. Nikonov N-Log se lahko uporablja tudi z 10-bitnim izhodom HDMI. Časovne kode olajšujejo sinhronizacijo videa in zvoka, posnetih z različnimi napravami. Poleg tega je mogoče s kontrolnim obročem, vdelanim v objektive NIKKOR Z, tiho in nemoteno prilagoditi nastavitve, kot sta zaslonka in kompenzacija osvetlitve.

Intervalno fotografiranje omogoča zajem videoposnetkov 8K.

Nastavitve preko menija, so povzete iz Nikon DSLR kamer. Baterija je že znana Li-ion EN-EL15b in po CIPA standardih naj bi zdržala okoli 700 posnetkov. V razvoju je tudi baterijsko držalo za dve bateriji.

Nikon je sistem DSLR lepo zapolnil z vrhunskimi modeli D5, D850, D750 in D500. Vstop v sistem CSC je z dvema kamerama predstavil podobni uporabniški stopnici, kot ju predstavljata D850 in D750.

Razlika predvsem v ločljivosti tipala v enakem ohišja je že poznana pri Sony A 7 kamerah. Kot pri hitro opazno ločljivosti, je med Z 7 in Z 6, takoj vidna razlika v ceni.

Kamera Z 7 bo na trgu že konec septembra za cca. 3699€. Kamera Z 6 bo na trgu konec novembra za cca. 2299€.

 

Objektivi NIKKOR Z serije S

Ob dveh fotokamerah Z 7 in Z 6, je Nikon predstavil tri objektive z bajonetom Z in konverter za možnost uporabe objektivov serije F.

Ob možnosti uporabe vseh objektivov z F bajonetom, so na začetku predstavljeni, standardni zoom objektiv NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, širokokotni objektiv s fiksno goriščnico NIKKOR Z 35mm f/1.8 S in standardni objektiv s fiksno goriščnico NIKKOR Z 50mm f/1.8 S.

Objektivi nudijo sledeče funkcije. Kompenzacijo spremembe zajema slikovnega kota med ostrenjem (t.i. focus breathing), tiho delovanje, brezstopenjsko upravljanje osvetlitve, obroč, ki lahko poleg ostrenja služi še drugim namenom, in zmogljivosti, posebej ukrojene za snemanje videoposnetkov.

 

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

Najmanjša razdalja ostrenja 0,3 m v celotnem zoom razponu.

Optična elementa iz ED-stekla z enim od obeh v asferični obliki in trije asferični optični elementi.

Nanokristalni premaz za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjih odbojev svetlobe.

Objektiv je velikosti, ki je potrebna za doseganje visokega standarda optične zmogljivosti; odlikuje ga mehanizem zložljivega objektiva, s katerim je mogoče rokovati brez pritiska za to namenjenega gumba.

Celoten objektiv je vključno z njegovimi gibljivimi deli zaščiten proti vdoru prahu in vodnih kapelj.

Na sprednjo površino prednje leče objektiva je nanesen fluorov premaz.

 

NIKKOR Z 35mm f/1.8 S

Optična elementa iz ED-stekla in trije asferični optični elementi.

Nanokristalni premaz za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjih odbojev svetlobe.

Celoten objektiv je vključno z njegovimi gibljivimi deli zaščiten proti vdoru prahu in vodnih kapelj.

 

NIKKOR Z 50mm f/1.8 S

Dva optična elementa iz ED-stekla in dva asferična optična elementa.

Nanokristalni premaz za zmanjšanje podvojenih virov svetlobe in notranjih odbojev svetlobe.

Uporaba novega, zmogljivega koračnega motorčka (STM) omogoča tiho in natančno samodejno ostrenje pri fotografiranju in snemanju videoposnetkov.

Celoten objektiv je vključno z njegovimi gibljivimi deli zaščiten proti vdoru prahu in vodnih kapelj.

 

Konverter FTZ

Fotografiranje s funkcijami AE ali AF/AE je na voljo za približno 360 objektivov NIKKOR F od vrste AI naprej

Funkcija VR je vdelana v ohišje in je na voljo z NIKKOR F objektivi

Objektivi NIKKOR F z vgrajeno funkcijo VR in VR preko tipala skupaj učinkovito odpravljata tresenje (triosni VR)

Adapter je zatesnjen in zagotavljajo zaščito proti vdoru prahu in vodnih kapelj, ki je enakovredna zaščiti pri objektivih NIKKOR F.

Objektivi s še višjo svetlobno močjo in optimalno kakovostjo, katero omogoča novi večji bajonet, bodo na voljo že v naslednjem letu.

 

Razvoj novega objektiva NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct

NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, ki ga trenutno še razvija Nikon, bo simbol nove dimenzije optičnih zmogljivosti Nikonovega sistema objektiva Z.

58-mm objektiv s fiksno goriščno razdaljo bo izjemno svetlobno močjo f/0.95 in z ročnim ostrenjem.

Prevzel je oblikovni koncept izvirnega objektiva s fiksno goriščnico AI Noct-Nikkor 58mm f/1.2, ki je bil predstavljen leta 1977 in poimenovan po besedi »nokturno« (glasbena kompozicija, ki jo navdihuje evokativnost nočnih prizorov). Priljubljen je bil zaradi svoje sposobnosti, da točkovne vire svetlobe natančno reproducira kot točke. Novi objektiv Noct, ki je trenutno v razvoju, bo izkoristil vse prednosti, ki jih na področje optične zasnove prinaša bajonet Z. Stremel bo k popolnosti v optičnih zmogljivostih. Cilj nadaljnjega razvoja je doseči izjemno veliko svetlobno moč f/0,95, ki bo omogočala ultimativno zmogljivost upodabljanja objektivov NIKKOR z osupljivimi podrobnostmi in ostrino. Poleg tega je cilj doseči odlično zamegljenost ozadja t.i. »bokeh« in hkrati zagotoviti izjemne zmogljivosti oblikovanja točkovnih virov svetlobe. 

 

Skica predvidenih predstavitev prihodnjih NIKKOR Z objektivov

Več po prvem preizkusu kamer in objektivov sistema Nikon Z.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com