Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Nikon Speedlite SB-900 – »naj« bliskavica z zadržkom

Avtor:Matjaž Intihar
18.06.2010 15:10
Stran:

 

Nikon je dokaj hitro k bliskavici SB-800 dodal novo, v nekaterih elementih zmogljivejšo SB-900. Že ob odprtju škatle spoznamo, da bliskavica ni majhna in da ob obilici gumbov nudi nekaj več. V paketu dobimo še veliko zaščitno torbico (SS-900) v kateri je tudi prostor za dodatni plastični nastavek za mehčanje svetlobe, nastavek za samostoječo postavitev bliskavice (AS-21), nosilec za filtre SZ-2 in set filtrov (SJ-900).

Bliskavica Nikon SB-900 ima kar nekaj novosti. Prvo spoznamo že po tehničnih podatkih, saj pokriva kot zajema od 17mm pa kar do 200mm (ekv.35mm). Drugo zelo uporabno spoznamo po rokovanju z bliskavico, saj se glava bliskavice sedaj vrti za 180 stopinj v obe smeri. Še kako dobrodošlo pri hitrem praktičnem delu. Sprememba kota bliska se ne prilagaja samo informaciji o goriščnici objektiva, ampak tudi informaciji ali uporabljamo FX (polnoformatno kamero D3x, D3s, D700) ali DX (crop kamero D300s, D90).

Tretja novost je edinstvena. SB-900 ima merilec temperature. Bliskavica proži veliko količino svetlobe in s tem oddaja veliko toplote. (Ste že kdaj dali roko na plastiko pred bliskavico in prožili? Pazite kar pošteno speče!) Ob hitrem polnjenju in več zaporednih posnetkih prav tako tudi baterije dodajo svoj del temperature. In lahko se zgodi, da se zaradi pregretosti pokvari bliskavica. Zato so v to močno bliskavico dodali toplotno varovalko. Če pa je vam bolj pomembno, da bo bliskavica kljub visoki temperaturi in posledično možnim težavam delovala, lahko to avtomatsko varovalo preko menija tudi izključite.
SB-900 so dodali nekaj drugačnih rešitev upravljanja kot jih ima SB-800. Za premik nastavitev je sedaj na voljo vrtljivo kolo. Lažji je vklop bliskavice in nastavitev glede "slave" ter brezžičnega delovanja.
SB-800 je imela za hitrejše polnenje še dodatno peto baterijo. Pri SB-900 te možnosti ni, kljub temu pa je polnjenje po proizvajalčevih zapisih hitrejše. Obenem pa je na SB-900 možnost uporabiti še zunanji napajalnik SD-9.
Nikon je za profesionalne uporabnike dodal še posebne nastavke, ki preprečujejo, da dežne kaplje ali visoka vlaga pridejo do kontaktov med bliskavico in ležiščem na kameri. Torej prava profesionalna bliskavica!

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com