Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Z 7- Prvi praktični pogled

07.11.2018 12:58

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Brezrcalni sistem, se je fotografom priljubil sam po sebi. Začel je Olympus, nadaljevali so Panasonic, Samsung, Fujifilm, Sony, ki je s polnoformatnimi kamerami dobro posegel v tržni delež kamer DSLR. Canon in Nikon sta v brezrcalnem sistemu več ali manj statirala. Ko je Sony pokazal še zadnje serije visoko zmogljive A7 in A9, je bilo šale konec.

V svetu fotografije se je vse bolj širila čudna teza, da je kameram DSLR odzvonil čas. Marsikateri napredni fotograf je brezzrcalne kamere vzel za eno in edino. Predvsem  Sony uporabniki polnoformatnih kamerah so zapisovali na forumih, kot da so te kamere eno in edino, da je vse drugo že zastarelo. Fotografi, ki so kamere gledali iz uporabniške vrednosti so se samo čudili.

Vedno sem pisal, da je treba počakati na Canon in Nikon polnoformatne brezzrcalne kamere. Šele takrat se bo videlo, kam se bodo v uporabniškem smislu postavile. Oba sta kar čakala in čakala. Seveda, rabila sta nekaj časa, da nista škodila lastnemu razredu kamer DSLR in, da vidita kam bo šla smer teh kamer.

Nikon je avgusta predstavil svoj koncept polnoformatne brezzrcalne sistemske kamere. Dobili smo odgovor in predvsem revolucijo pri samem Nikon z dvema kamerama. Z7in Z6, se še najbolj razlikujeta glede ločljivosti tipala.

Odgovor je v dveh predstavljenih kamerah Z6 in Z7 (članek: Nikon sistem Z - ob prvi predstavitvi). Revolucija za Nikon je nov, krepko širši bajonet.

In pomembno za vse tiste govorice, da je sistem DSLR že za pozabo. Obe kameri ne menjata kamer DSLR, ampak dodaja kakovost več v kakovosti zapisa. Ve se! Kamere DSLR so v vseh dolgih letih razvoja postale pravi profesionalni delovni stroj. Tiste iz nižjih razredov pa tudi cenovno zanimive. Slabost pa je odprtina bajoneta in globina svetlobnega jaška, zaradi potrebe po zrcalu in prizmi.

Nikon je z brezzrcalnima kamerama dal vedeti, da ima sistem DSLR še vedno svoje večje prednosti, ne morejo pa z njim več narediti na kakovosti zapisa in se tako približati konkurenci.

Nikon Z7 specifikacije
• Tipalo: 45.7M točk polni format
• Procesor: Expeed 6
• AF točke: 493-toč hibridni fazni/kontrast
• ISO: 64 - 25,600 (32 - 102,400)
• Maksimalna ločljivost: 8,256 x 5,504px
• Video: 4K UHD - 30p, 25p, 24p
• Iskalo:  EVF, 3,690k točk, 100% pokritost
• Spominska kartica: XQD card
• LCD: 3.2-palčni - pregibliv - 2.1M točk
• Posnetkov v sekundi: 9
• Povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth
• Velikost:  134 x 101 x 68mm
• Teža: 675g

 

Nikon Z 7 prvi vtis

Kamero Nikon Z7 sem že uspel preizkusiti. Sicer me daljši preizkus na kakšnem FotoPOTEPu še čaka, vendar prvi občutki in praktični rezultati so tu. Ohišje je iz magnezije zlitine je enako kakovostno kot tista iz najvišje serije DSLR in zaščiteno na vitalnih delih za prah, vlago, dežne kaplje.

Ko kamero primeš v roko, te že na začetku prepriča dovolj veliko držalo. Ergonomija ohišja je dobra. Sicer bo Nikon uporabnike kamer DSLR ohišje malo begalo. Nekaj drugačnih oblikovnih elementov je le tu. Gumbi na ohišju so veliki. Nismo vajeni velikega vrtljivega gumba na vrhnjem delu kamere. Drugače pa je vse na svojem mestu.

Bistvena razlika je v EVF iskalu. Tega se bo fotograf vajen klasičnega iskala še najtežje navadil. Uporabniki kamer v elektronskim iskalom, so nad njim navdušeni. Nudi nekaj novih možnosti. Predvsem svetlejši pogled na motiv v slabih svetlobnih pogojih, stalen pogled na motiv tudi med zaporednim proženjem, v njem je viden histrogram, na splošno je na voljo več informacij. 

Tisti, ki te drugačnosti potrebuje bo nad EVF hitro navdušen. Še toliko bolj, če bo Z7 postala vaša edina kamera. Če bo le druga, pa še ne kmalu. Čeprav je EVF iskalo v Z7 iz danes najvišje tehnološke serije, boste še vedno videli zamik motiva in trepetanje. Jasno, če si date roko na srce in na njega ne gledate navijaško, ker ga enega in edinega uporabljate.

3,7M točk ločljivosti je še premalo, enako osvežitev s 60 slikami v sekundi, da oko ne bo opazilo napak trepetanja.

Toda ob daljši uporabi kamere in kot rečeno, če ne boste uporabljali Nikon kamere DSLR, bo iskalu služilo svojemu namenu.

Na zgornjem delu kamere, je vrtljiv obroč za nastavitev programskih avtomatik z zatičem za zaklenitev premikanja. Nad držalom so vsi gumbi že poznani iz DSLR. Drugačen je le zgornji OLED zaslon. Je manjši in ozadje je temnejše. Na večini brezzrcalnih kamer so sedaj ti zasloni, ker trošijo manj energije. Tudi na zadnjem delu kamere nam je že vse znano. Za stranskimi vratci se skrivajo kontakti in ležišče za eno XQD kartico. Takoj po predstavitvi kamere je bilo mnogo mnenj predvsem uporabnikov konkurenčnih kamer, zakaj je samo ena pomnilna kartica. Je to tako hudo pomembna lastnost v fotografski kameri, na proti drugim elementom? Sicer pa. To je Nikon začetek v seriji Z. Ko bo treba, bodo predstavili model, ki bo v vseh elementih nudil še več. Možno da štiri ležišča za kartice tako kot v video pro kamerah. Bo za dve povsem dovolj. Baterija je posodobljena, z visoko kapaciteto.

Lahko se uporabijo tudi vse EN-EL 15, katere uporabljate v kamerah DSLR. Je pa brezrcalna kamera zaradi EVF iskala in stalnega delovanja tipala ter procesorja, krepko bolj požrešna z baterijo. Uporabniki Nikon kamer DSLR so v tem elementu z Z7 padli za 10 let nazaj.

Veliko tehničnih lastnosti za zajem slike je podobnih z DSLR. Tako da je Nikon Z sistem v bistvu podoba teh kamer z nekaj novimi lastnostmi. Te prinašajo glavno prednost brezzrcalnih kamer naproti DSLR. Večji bajonet (55mm) in kratko razmerje med zadnjo lečo in tipalom (16mm), omogoča nove možnosti predvsem v kakovosti slike. Prvim kameram, ki so prišle na trg leta 2009, so dodali EVF iskalo zaradi njihove kompaktnosti. Danes kompaktnost ni prednost, jo pa prinese krajša razdalja svetlobnega jaška, zato ni več prostora za zrcalo in sistem s prizmo. Ker imajo klasični DSLR objektivi daljšo razdaljo, jih preko FTZ adapterja lahko uporabimo na Z7. Vsekakor dobrodošlo, da lahko DSLR objektive uporabimo tudi na novih kamerah. S tem je preko 300 objektivov z F bajonetom delujočih na Z7.

Nikon Z 7, NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

 

Prav večji bajonet prinaša možnost izdelave večjih leč v zadnjem delu objektiva in s tem telecentrični vpad svetlobe na tipalo. Kakovost slike na robovih je boljša, predvsem bodo objektivi lahko višje ločljivosti in dovolj dobri za po ločljivosti še bolj zmogljiva tipala.

Zaenkrat sta na voljo samo dva Z objektiva. 24-70mm f/4 in 35mm f/1,8. Pri obeh se poudarja kakovost zapisa in prav to pokaže tudi v praksi.

Nikon je v kamero dodal še sistem za redukcijo tresenja (IBIS). Zanimivo je, da je sistem kompatibilen z F objektivi, ki imajo VR v objektivu in lahko uporablja oba naenkrat.

AF deluje v 90% območja tipala. Pri Nikon so lepo zapisali, da uporablja standardni način preko kontrasta in hibridno fazno delovanje.

Deluje odlično, vendar ne primerjati ta hibridni način AF po hitrosti s tistim v D500, D850 in D5.

 

Zaključek po prvem preizkusu

V bistvu je to prvo srečanje s kamero Z7 šele začetek. V nekaj dneh težko narediš kaj več, da kamero spoznaš, primerjaš razlike in z nekaj posnetki ugotoviš bistvo. To je, da je nov sistem narejen za višjo kakovost slike, kot so jo lahko nudili objektivi v DSLR. Premajhna odprtina objektiva tehnološko ni omogoča še višje kakovosti.

Nikon se nikakor ni odrekel kameram DSLR. Te imajo še svoje uporabniške prednosti in športni fotoreportetji jih še nekaj let ne bodo izpustili iz rok. Tudi ni rečeno, da se bo sistem DSLR sam po sebi umaknil. Vsaj pri Nikon ne.

Z brezzrcalnim sistemom Z, si je Nikon zagotovil, da bo imel vrhunsko kakovost slike tudi kasneje, ko bomo imeli še bolj zmogljiva tipala. Obenem obljubljajo objektive, ki bodo imeli svetlobno moč pod f/1,0. Posledično to pomeni, da bomo v slabih svetlobnih pogojih lahko delovali s krepko nižjimi številkami ISO.

Sistem Nikon Z je nov začetek. V nekaj letih se bo že solidno izgradil, prišle bodo nove še bolj zmogljive kamere in Nikonu se prihodnosti ni bati.

Več o kameri Z 7 in tudi o Z 6 ter objektivih, po prvem daljšem praktičnem preizkusu, ki pravkar poteka na FotoPOTEP Oman.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com