Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Nikon Z9 praktični preizkus

04.06.2022 07:41
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

V prvem članku o kameri Nikon Z9 – novi CSC lider (dec. 21), sem lahko podal samo splošni vtis brez prikaza fotografij. Kamera je bila še predprodukcijska in pri le teh, se o kakovosti zapisa ne piše. Sem pa podal na koncu članka svoj poudarek; »Nikon je s kamero Z9 posegel po tehnološkem vrhuncu, kjer že kar nekaj časa ni bil. Če vemo, da je to v sistemu CSC, šteje še toliko več. Nikon se je vrnil v tehnološko igro in med fotografe na najvišji ravni. Brez težav lahko še enkrat poudarim naslov. Kamera Nikon Z9, je trenutni tehnološki lider.«

Minilo je pol leta in kamera Nikon Z9 je vmes dobila že novo strojno programsko nadgradnjo 2.0, ki prinaša obsežne novosti predvsem videoustvarjalcem. Zdaj omogoča snemanje v ločljivosti 8.3K/60p v surovem zapisu RAW. 

Po posodobitvi je mogoče izbirati izmed 20 različnih vzorcev postavitev točk AF (v širokem območju). Možna je nastavitev še višje frekvence osvežitve EVF zaslona, vse do 120Hz. Zdaj tudi Nikon Z9 omogoča »predsprožitveni« zajem posnetkov.

 

Nikon Z9 v praksi

Pripravljal sem se na FotoPOTEP v Dubaj. Ponavadi gre z mano na te konce lahka fotografska oprema. Veliko je hoje, torej nošnje nahrbtnika in kamere v roki. Kamera kot Nikon Z9 pa ti z osnovnim objektivom da 2kg teže in še par njih z dodatnimi objektivi v nahrbtnik. Kar nekaj izkušenj že imam s preizkušanjem težkih profesionalnih DSLR kamer, zato vem kaj me čaka in kje bodo poleg slabosti tudi prednosti. Vedel sem, da me čaka v puščavi veliko peska v zraku, ki ga nosi veter. Obenem fotografiranje avtomobilov med sipinami in veliko večerne fotografije, kjer bom izkoriščal visoki ISO.

 

Ergonomija in rokovanje

V prvem članku sem zapisal; »Vertikalno, kot horizontalno držalo kamere in zadnji del kamere z gumbi, so skoraj identični kot na D5 in D6. Torej brez presenečenj tudi v smislu rokovanja s kamero, kar je zelo dobrodošlo vsem, ki zgolj prehajajo na nov model.«

Ja, Nikon Z9 je velika kamera. Ohišje tehta 1340g ali le 60g manj kot Nikon D6 (DSLR). V primerjavo, Canon EOS R3 tehta 1015g, Sony A1 le 737g. Te teže ni lahko nositi s seboj in vsak hobi fotograf se bo začudil nad njo. Vendar pa mnogi profesionalni fotografi zaradi stabilnosti raje uporabljajo velike, težke fotokamere. Dokler uporabljaš manjše in lažje objektive, ti je velika in težka kamera lahko ovira. Ko uporabljaš večje in težje objektive pa je večje ohišje še kako dobrodošla stvar. 200 ali 300g več pa nepomemben podatek.

Kot rečeno, velikost ohišja nudi odličen oprijem, še zlasti ob uporabi daljših težkih objektivov. Ker je ohišje večje in ergonomsko prilagojeno tudi za vertikalno fotografiranje, ga samo zavrtimo za 90 stopinj in imamo na voljo enake kontrole in oprijem.

Že iz profesionalnih reporterskih kamer DSLR vemo, da je za hitro delo pomembna izbira in postavitev nastavitvenih gumbov. Pri Nikon niso odkrivali tople vode ali prešli na izbiro glavnih nastavitev preko zaslona. Torej že znana klasika, ki bo Nikon uporabniku takoj všeč. Tudi LCD zaslon na zgornjem delu kamere omogoča lažji pogled na funkcije, kot da se moramo vedno zanašati na TFT zaslon na zadnjem delu kamere. Obenem večjega zaslona za nastavitve niti ne potrebujemo in s tem ohranimo nekaj energije.

TFT zaslon je velik 3,2 palca z ločljivostjo 2M točk in občutljiv na dotik. Je oster in svetel in premakljiv. Vendar se nagne samo navzgor in navzven v desno.

Ločljivost EVF zaslona je glede na konkurenco in ceno kamere skromna. Nudi le 3,69 milijona pik, v primerjavi z 9,44 milijona pri Sony A1 in 5,7M EOS R3. Dobra stran je, da uporablja tehnologijo “Dual-Stream” za pošiljanje podatkov tipalu in EVF hkrati. S tem dobimo pregled brez zatemnitve tudi med hitrim fotografiranjem. V praksi se tako TFT zaslon kot EVF iskalo odlično obneseta. V tihem načinu fotografiranja se ob zajemu posnetkov osvetli rob iskala in tako vemo, da kamera zajema posnetke. Brez težav se preko EVF zaslona spremlja hiter objekt med gibanjem.

Ker je kamera res hitra v zajemu, je Nikon prešel samo na CFexpress pomnilne kartice. Z njimi ni kompromisa glede hitrosti tudi, če zajemamo RAW v seriji dolgih posnetkov in pri video za ProRes HQ ali RAW video. Obenem lahko snemamo na dve kartici hkrati za varnostno kopijo, brez kompromisov pri hitrosti.

Baterija EN-EL18D dolgo delovanje vsaj 700 posnetkov in več kot dve uri 4K videa. Za polnjenje je na voljo USB-C 3.2. Še ena dobra lastnost. Čeprav kamera na uporablja zaklopa, je vseeno vgrajen. Vendar samo kot zaščita pred prahom, ki lahko hitro pride na tipalo ob menjavi objektiva.

 

Hitrost delovanja

Vklop kamere in začetek delovanja je trenuten. Zelo hiter je tudi prožilec, kar v reporterskem svetu pride prav. Z novim firmware 2.0 je na voljo tudi zajem slik pred proženjem.

Nikon Z9 se oglašuje kot najhitrejša visoko ločljiva kamera z velikim predpomnilnikom. Glede na 46M točk je res ekstremno hitra v domeni zajema in snemanja podatkov na pomnilno kartico. V polni ločljivosti in RAW zapisu, sem deloval z 20 posnetki v sekundi. Če se ločljivost zniža na 11M točk, kamera zmore delovati s 120 posnetki v sekundi. V praksi se pri polni ločljivosti lahko zaporedno zajame cca. 40 RAW posnetkov, do zapolnitve med polnilnika. V kompresiranem RAW načinu pa nekaj več kot 60.

Zelo dober je AF in pri premikajočih motivih pride zelo prav način 3D sledenja. Še največ sem preizkušal hitrost kamere in AF delovanje v puščavi. Avtomobili med peščinami so hitri, vseskozi je v zraku veliko peska in premikanje je levo, desno, gor dol, ali hitro za nekaj trenutkov avto izgine za peščino.

Se pa vseeno lahko zgodi, da AF zapleše in izostri drugje. Vsak zase bo moral za svoj način fotografiranja izbrati ponujene možnosti, katere so v AF prišle s pomočjo umetne inteligence. Ostrenje na oči, osebo, žival, itd., je lahko zelo dobrodošlo. Se pa zgodi, da kamera ravno nam želeni trenutek AF izbere po svoje, ali prestavi ostrino na druge oči ali del objekta.

Nikon Z9, 24-120mm, 1/800sek, f/4, ISO 200, EV +2/3

Nikon Z9, 24-120mm, 1/2000sek, f/4, ISO 800, EV +2/3

Nikon Z9, 24-120mm, 1/2000sek, f/4, ISO 800

 

Nikon Z9 samodejno prepozna devet vrst subjektov: človeške oči, obraze, glave in zgornji del telesa; oči živali, glave in telesa; in avtomobili, letala, vlaki in motorji. Ob preizkusu novosti glede AF, je bila večina posnetkov izostrenih tudi pri visokih hitrostih zaporednih posnetkov. Vse manj sem uporabljal klasičen način ostrenja z lastno izbrano točko. Vendar vem, da tudi ta način ima še vedno svojo uporabno vrednost, kar sem opisal v članku; “Najbolj” primerne kamere za fotografiranje divjih živali.

Omenim naj še, da na fotografijah nisem opazil nobenega efekta premaknjega dela slike, ker kamera ne deluje z mehanskim zaklopom. Enostavno je tipalo izredno hitro v prenosu podatkov. 5-osna stabilizacija slike je dobra, obljubljajo 6 stopenj kompenzacije.

 

Kakovost fotografije

Nikon Z9 odlikuje visoka ločljivost, ekstremna hitrost zajema in odlična kakovost slike. 14 bitni RAW omogoča veliko podatkov pri obdelavi slike. Tu nisem imel nobenega dvoma in RAW zapis vse skupaj samo potrjuje. Torej je Nikon Z9 univerzalna kamera tako za studijo kot šport.

Tudi z ISO nisem imel nobenih težav. Pri hitrih motivih in potrebi po kratkih časih smo hitro na uporabi ISO 3200. Pri novih tipalih vsaj zame velja, da mi ISO sploh ni več neka posebnost glede pipetkanja. Jasno, da se nad ISO 6400 opazno zgubijo detajli, vendar še nikoli nismo imeli tako kakovostne fotografije v visokem ISO kot sedaj.

Nikon Z9 ima širok razpon ISO 64-25.600, ki ga je mogoče razširiti na 32-102.400.

Nikon Z9, 20mm, 1/1500sek, f/2.2, ISO 6400

Nikon Z9, 20mm, 1/6400sek, f/2.8, ISO 6400

Nikon Z9, 24-120mm, 1/400sek, f/4, ISO 12800

Nikon Z9, 24-120mm, 1/200sek, f/4, ISO 25600

Nikon Z9, 24-120mm, 1/125sek, f/4, ISO 12800, EV -2/3

 

Z9 nudi vrhunski zapis tudi v video. Strojna programska oprema 2.0 omogoča zapis 8.3K/60p v zapisu RAW. S ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ali Nikonovo novo obliko zapisa N-RAW (do 8K/60p in 4K/120p) dobimo že v interni obdelavi ostre posnetke v ločljivosti 4K/60p Ultra HD.

 

Zaključek po praktičnem preizkusu

Nikon Z9 je vrhunska, močno univerzalna kamera. Lahko bi rekli, da so z eno kamero združili konkurenčni Sony A1 in EOS R3. Seveda, vsaka ima svoje prednosti pri določenih motivih. Ampak pri Z9 me je univerzalnost res navdušila. Če se mi je v puščavi v domeni slike in robustnosti Z9 izkazala z odliko, se že pripravljam, da bi jo s seboj na preizkus vzel še na safari.

Nikon Z9 je vsekakor kamera, katero bi imel z veseljem vedno s seboj, ko bi potreboval vrhunski zapis pri širokem spektru motivov. Jasno, teža in volumen kamere kot sistema sta lahko marsikomu v napoto in take kamere niti ne rabi. Ampak ko potrebujemo posnetke iz vseh pogojev, potem ni dileme.

Od mojega prvega preizkusa kamere Nikon Z9 je minilo 6 mesecev in še vedno velja, kar sem takrat zapisal v zaključku.

»Nikon se je vrnil v tehnološko igro in med fotografe na najvišji ravni. Brez težav lahko še enkrat poudarim naslov. Kamera Nikon Z9, je trenutni tehnološki lider."

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com