Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus Camedia C-770/765/760 UZ / Test

Avtor:Matjaž Intihar
15.07.2004 17:51

  

Olympus je že dolgo prisoten na trgu z digitalnimi kamerami s 10x-nim optičnim zoomom. Tokrat so v ohišje enakih mer in istega objektiva vstavili malenkost drugačne tehnologije in na trg postavili tri kamere. Vsaka pa ima svojo prednost. C-760 je najcenejša in ima optično goriščnico od 42 - 420mm. C-765 ima goriščnice od 38mm - 380mm, prav tako kot C-770, vendar s slabšo lastnostjo snemanja filma. Toda C-765 je občutno cenejša. C-770 pa je črna, z odličnim video zapisom in malo drugačnimi gumbi za nastavitev. Razlike med temi tremi kamerami je še ravno toliko, da imamo med njimi kaj izbirati.

 

C-770. Nad TFT zaslon lahko opazite drugačen gumb za vklop. C-770 ima na drsnem gumbu še funkcijo predogleda slik in video zajema.

 

C-760

 

Osnovne lastnosti

Ohišje vseh treh kamer je dimenzij 104.5mm x 60.0mm x 68.5mm. So najmanjše kamere v razredu 10-kratnega zooma. Zaradi svoje majhnosti, so je kamere plačale tudi slabšo plat, saj nam ne ponujajo izbočenega držala za desno dlan. Vse tri kamere so težke cca. 280gramov in se razlikujejo v zelo malo lastnostih. Vendar za kupca znajo biti pomembne in so opisane v nadaljevanju.

 

Na sprednji strani se nahaja poleg velikega objektiva še mikrofon in lučka, ki nam služi pri samosprožilcu in nas opozarja na proženje kamere.

 

Na vrhnjem delu kamere imamo tri gumbe. Največji je namenjen spreminjanju programskih nastavitev, manjši je sprožilec, okoli sprožilca pa se nahaja zoom gumb, ki ga lahko premikamo v levo ali desno.

 

Zadnja stran ohišja nam ponuja trinajst gumbov. S skrajnim levim, si določamo dioptrijo na EVF iskalu. Najvišje so postavljeni štirje gumbi, s katerimi določamo delovanje bliskavice, samosprožilca, odpiranje bliskavice, bližnjico itd. Pod njimi je pri modelu 770 drseči gumb, s katerim določimo ali bo bila kamera izklopljena, bomo pregledovali fotografije, fotografirali ali snemali video. Pri modelu 760 in 765 pa je tam samo gumb za vklop/izklop kamere. Za določanje načina delovanja kamere se pri modelu 760 in 765 uporablja vrtljiv gumb na vrhnjem delu kamere.

 

C-770 ima samo eno manjšo razliko. Na izbirnem gumbu nimamo nastavitve za pregled že posnetih fotografij, ampak dodatno programsko lastnost, avtoportret. Gumb za predogled fotografij se nahaja na hrbtu kamera.

 

C-765. Tako iz zgornje kot spodnje pozicije je kamera identična s C-760.

 

Na spodnji strani ohišja se nahaja plastični nastavek za stojalo in pa vratca, za katerimi se skrivata dve reži. Prva je namenjena bateriji, druga pa spominski kartici xD. Baterija je Li-Ion z močjo 1090 mAh. Pri 770 je zraven priložena kartica xD zmogljivosti 128MB, pri drugih dveh 760 in 765 pa je zraven priložena kartica s kapaciteto 16MB. Baterija ima varnostno zaporo, tako da nam ne pade ven iz ležišča tudi, če so odprta vratca, ki jo zaprejo. Kartica gre zelo enostavno iz ležišča. Zapomnite si tisti uporabniki, ki še niste vajeni teh spominskih kartic, da jo je treba najprej pritisniti noter in nato za nekaj mm sama skoči iz ležišča. Kartico ni možno vložiti v kamero, če je napačno obrnjena. Baterija pa vam bo v primeru napačne vstavitve gledala nekaj mm ven iz reže. Tako se ne more zgoditi, da bi kartico ali baterijo narobe vstavili v kamero, potem pa bi se spraševali zakaj kamera ne deluje.

 

Na desni stranski strani se nahaja samo izboklina, skozi katero zapnemo pašček.

 

Na levi stranski strani kamere se nahajajo vratca, za katerimi najdemo USB, A/V izhod in pa DC priključek.

 

CCD tipalo v kameri Olympus 765 in 770 je veliko 1/2.5 inča ločljivosti 4.2 milijona točk. Maksimalna ločljivost zapisa je 2288 x 1712 točk, interpolirana ločljivost pa je 3200 x 2400 točk. Olympus 760 ima veliko tipalo 1/2.7 inča ločljivosti 3.32 milijona točk. Maksimalna ločljivost zapisa je 2048 x 1536 točk, interpolirana ločljivost pa je enako kot pri 765 in 770. Tipalu v kameri Olympus 760 lahko nastavljamo občutljivost ISO 100, 200, 400 ali pa to nastavitev prepustimo avtomatiki. V kameri 765 in 770 pa lahko nastavimo tudi občutljivost 64ISO. V vseh treh kamerah je vgrajen CCD senzor z RGB barvnim filtrom.

 

C-760. Razlika med njo in C-765 je opazna samo v napisih na levi strani pri objektivu.

 

Kameri C-760 in C-765 sta si navzven povsem enaki.

 

C-770. Edina opaznejša razlika, poleg črne barve, je dvojna bliskavica.

 

Objektiv je v vseh kamerah enak. Vsi objektivi imajo 10-kratni optični zoom. Pri vseh je razpon goriščnic med 6.3 ��" 63mm, samo zaradi drugačnih dimenzij tipal med kamero 760 in kamerama 765, 770 se spremeni razpon goriščnic v primerjavi s 35mm formatom. Tako da nam kamera 760 ponuja razpon goriščnic od 42mm do 420mm (v 35mm formatu), kameri 765 in 770 pa razpon zooma od 38mm do 380mm (v 35mm formatu). Vse kamere imajo enake svetlobne moči objektiva. V širokem kotu 2.8 in v tele območju 3,7. Objektiv je zaščiten s pokrovčkom, ki ga moramo ročno odstraniti ali nastaviti pred prvo lečo. Objektiv je že v osnovi zelo izbočen iz ohišja (29mm). Ko pa kamero prižgemo se objektiv pomakne ven za 50mm od ohišja. Na objektiv lahko dodamo tudi konverterje za široki kot (WCON-0.7x CLA-4), ali pa konverter za tele (TCON-1.7x CLA-4).

 

Ob robovih slike med močnimi kontrasti je "cvetenje" tipala opazno.

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo TTL načina razpoznavanja kontrasta. Kamera nima lučke za pomoč pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih, tako da ima kot tudi druge kamere brez te lučke, kar velike težave pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih. Ostrenje v normalnem AF načinu je možno od 0.6m (široki kot), 2m (tele), v makro načinu od 0.07m (široki kot) 1.2m (tele) in v super makro načinu od 3cm.

 

Iskalo je EVF z enako pokritostjo motiva kot zunanji TFT zaslon. Število pik ki jih premore EVF je 240.000 točk. Zaslonu lahko nastavljamo dioptrijo. Glede prikaza slike sta TFT in EVF zaslon identična. V notranjem EVF zaslonu vidimo vse tisto kar na zunanjem TFT zaslonu.

 

TFT zaslon je velik 1.8" (4.6cm), kar ga uvršča med večje zaslone v kompaktnih kamerah. Sestavljen je iz cca. 114.000 točk. Slika je zelo čista in ostra. Na zaslonu lahko reguliramo svetlost, drugih načinov pa nam kamera ne omogoča. Med fotografiranjem nam prikaže vse pomembne podatke, vključno s histogramom. Posebne zaščite zaslona, kot pri veliki večini digitalnih kamerah ni, zato bodite pozorni, da ga ne opraskate z ostrimi trdimi predmeti. Zaslon je fiksen, kar pomeni da ga ne moremo premikati.

 

C-760 ima zaradi goriščnice samo 42mm najbolje pokrit motiv s bliskavico.

 

Bliskavica je varno shranjena v ohišju kamere. Ko je potreba po dodatni svetlobi nas kamera opozori in takrat jo s pritiskom na gumb na zadnjem zgornjem delu kamere spravimo iz ohišja. Bliskavica se nahaja direktno nad objektivom. Skorajda se nam ne more zgoditi, da bi bliskavico prekrili s prstom ali čem drugim. Bliskavica ima več možnosti delovanj in možnost reguliranja moči bliska za +-2EV. Bliskavica je dovolj močna da osvetli predmet oddaljenosti 4.5m, ko je objektiv v širokem kotu. Če pa je objektiv nastavljen na tele pa bliskavica v kameri 770 osvetli predmet oddaljenosti 5.2m, v kameri 765 in 760 pa predmet oddaljenosti 3.2m. V vseh treh kamerah, še posebej s C-770 pa se je delovanje bliskavice odlično obneslo.

 

Večja razlika je ob pogledu na ohišje kamere še nad iskalom.

 

C-770 nam omogoča priklop dodatne bliskavice.

 

Funkcije in možnosti

Kot večina kamer Olympus, tudi te trije uporabljajo pomnilne kartice tipa xD. 770 ima ob nakupu priloženo 128MB kartico, 765 in 760 pa samo 16MB. Vse kamere omogočajo poleg avtomatskih nastavitev in scen, tudi ročne nastavitve, kot je prioriteta zaslonke (A), časa (S) in manualna nastavitev (M). Vendar je sam način izbire neposrečen. Saj imamo na istem mestu vse tri nastavitve in se je zato treba premakniti v Meni za prenastavitev. Zelo zanimiva programska nastavitev s katero se kamera več kot odkupi za prejšnji nesmisel je »My mode« v kateri v meniju nastaviš vse kar ponuja kamera po svojih lastnih željah, od WB, EV, AF, ISO nastavitev, redukcije šuma, kontrasta, saturacije itd. Do My Mode pridemo tako da zavrtimo gumb, s katerim izbiramo med programskimi nastavitvami. V My Mode imamo štiri različne My Mode načine in vsakega lahko nastavimo drugače.

 

Kamera kontrolira ekspozicijo z elektronskim zaklopom v objektivu in CCD elektronskim zaklopom. Najdaljši osvetlitveni čas je 16 sekund, najkrajši 1/1000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-2 v kateri koli programski nastavitvi. Kamera nam ne omogoča, da si naredimo svojo bližnjico na enem izmed gumbov. Ima pa tudi svoje bližnjice za bliskavico, samosprožilec.

 

Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini v večih segmentih, poudarkov na srednjem delu in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na sprožilec. Kamera nam ponuja tudi možnost bracketing načina osvetlitve, digitalne nastavitve ostrine, kontrasta in zasičenost barv. Preko menija lahko nastavljamo šest različne ločljivosti slike (plus interpolirano ločljivost in ločljivost v formatu 3:2) in dve različne moči kompresije JPEG datoteke. Z vsemi kamerami lahko slikamo tudi v TIFF načinu. RAW možnosti zapisa nam kamere ne omogočajo.

 

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve, plus možnost lastne nastavitve. Olympus 770 naredi pri polni ločljivosti in v High načinu proženja 2.1fps in 5 zapored. Pri Normal načinu proženja naredi 1.6fps in 24 zaporedoma. Olympus 765 naredi pri polni ločljivosti 2.1fps in 2 zapored pri Normal 2,1fps in 9 zapored. Olympus 760 naredi v High načinu proženja 2.8fps in 2 zapored in v Normal načinu 1.5fps in 11 zapored. Samosprožilec je v vseh kamerah nastavljen na 12sekund. Do 10-kratnega zooma lahko pridemo z največ 49pritiski na zoom gumb. Digitalni zoom je 4-kratni, pri kameri 770 in 765 in pri kameri 760 3-kratni. Kameri lahko določimo po koliko sekundah oz. minutah neaktivnosti naj se ugasne. Avdio zapis je možno dodati k posneti fotografiji.

 

Video zapis je v kameri 770 najbolj kvaliteten saj nam omogoča zapis ločljivosti 640 x 480 točk s 30 fps in nižje ločljivosti zapisa. 765 nam omogoča prav tako zapis ločljivosti 640 x 480 toda s 15 fps in nižje ločljivosti. S 760 ne moremo snemati v ločljivosti 640 x 480 pik.

 

Meniji so standardni Olympusovi. Kdor je že imel Olympusa, se bo tudi pri teh treh kamerah počutil domačega. Meniji so razdeljeni na štiri sklope: camera, picture, card, set. V camera meniju nastavljamo vse kar je povezano s programskimi nastavitvami kamere. V picture meniju nastavljamo vse kar je povezano s sliko. V card meniju imamo dostop do formatiranja pomnilne kartice in v set meniju, nastavljamo vse funkcije, ki so povezane s kamero.

 

Pri modelu 770 pomaknemo gumb za eno pozicijo bolj desno (če je kamera izklopljena), pri kameri 765 in 760 pa premaknemo vrtljiv gumb, ki je na vrhnji strani ohišja v položaj za pregled slik. Tako pridemo v meni za ogled slik. Na zaslonu se prikaže ena fotografija brez podatkov. Z dvema klikoma pridemo do vseh informacij. Vse kamere omogočajo tudi pregled fotografije s histogramom. Na zaslonu se nam lahko pokaže 4, 9 ali 16 fotografij hkrati. Kamera omogoča 4-kratno povečavo fotografije. Fotografije lahko obračamo in jih zaščitimo pred brisanjem (če formatiramo kartico, se tudi zaščitene zbrišejo). Fotografiji lahko tudi zmanjšamo resolucijo ali jo obrežemo. Kamere nam ponujajo tudi playback funkcijo, ki nam sama prikazuje fotografije, v 5 sekundnem razmaku. Če pa je k fotografiji dodan zvočni zapis, pa fotografijo zamenja po 9 sekundah.

Kamera rabi cca. 5-6 sekund da je pripravljena na proženje. Ostrenje je v dobrih svetlobnih pogojih hitro, v slabih pa se pozna, da kamere nimajo lučke za pomoč pri ostrenju. Odziv sprožilca in merjenje svetlobe poteka zelo hitro. Shranjevanje poteka hitro in med testom se mi ni zgodilo, da bi moral čakati, da se buffer sprazni, razen v CONTINIOUS načinu. Baterija je zelo vzdržljiva, brez problema se z njo naredi preko 300 posnetkov, ob stalno prižganem LCD-ju.

 

Vse tri kamere uporabljajo enako Li-Ion baterijo in xD spominsko kartico. Na levi strani kamere so odlično zaščiteni priključki za energijo, USB in Video.

 

C-760. Kakovost slike je veliko bolj odvisna od kakovostne osvetlitve, kot od razlik med tipali in procesi obdelave slike v kameri.

 

C-765. Opaznejša je razlika samo v barvnem tonu "štihu". C-760 pelje bolj v tople barve, C-765 in 770 pa bolj v hladno zeleno.

 

Tudi ostrina je pri vseh treh kamerah močno podobna. Opaznejših razlik ni videti.

 

Kakovost slike

Vse tri kamere nam omogočajo programske osvetlitve za manj zahtevne, kot kreativne nastavitve za zahtevnejše. Že s pomočjo pravilne osvetlitve motiva dosežemo v kakovosti slike mnogo več kot pa, če nam kamera te možnosti ne ponuja. Pogosto je brezpredmetno govoriti o kakovosti kamere in slike, saj nam napačno osvetljen posnetek tudi iz najboljših kamer ne nudi kakovosti kot jo kamera zmore. Tega dejstva se večina uporabnikov vse premalo zaveda in premalo uporablja zmožnosti kamere.

Edina večja razlika med temi tremi kamerami v kakovosti slike je v pogledu možnosti povečave. C-760 ima preprosto manjše število točk in se na kakovosti povečave nad 13x18 cm razlika opazi. V ostalih parametrih pa bistvenih razlik ni. Veliko večja razlika v kakovosti slike nastane ob različnih svetlobnih pogojih, oziroma nastavitvah kamere. Še največ nam povedo fotografije in njihove primerjave. Zato si o kakovosti slike lahko več preberete na ostalih dveh straneh kar pri fotografijah samih.

  

Za konec

Kamere so si med seboj le toliko različne, da imamo kaj izbirati med njimi. Če pa jih primerjamo s konkurenco, pa lahko že takoj opazimo, da imajo svojo zanimivo prednost. So najmanjše v svojem razredu. In to marsikateremu kupcu šteje.

 

C-760 ima malo daljši optični zoom 420mm in najnižjo ceno. Dobite jo že za 95.000SIT.  Res pa je, da premore samo 3,2MP. Vendar za povečave 13x18 cm nam povsem zadovoljuje.

 

C-765 ima vsaj zame najboljše razmerje cena, kakovost. Za samo 110.000SIT nam kamera nudi začetnih 38mm in končnih optičnih 380mm in kar 4X-ni digitalni zoom. Ločljivost 4MP zadošča tudi za povečave.

 

C-770 pa je namenjena tistim uporabnikom, ki si želijo majhno kamero v razredu 10X-nega zooma, vendar jim je najvišja kakovost in uporabnost bolj pomembna od cene. Prav na račun cene pri ocenjevanju C-770 izgubi prednost pred C-765. Vendar kdor si želi črno ohišje, možnost snemanja filma v ločljivosti 640x480 točk s 30 slikami v sekundi in imeti možnost uporabe dodatne bliskavice, potem tudi cena 150.000SIT ne bo prevelik zalogaj.

 

Kamere imajo svoje cenovne in kakovostne konkurente. C-760, KonicaMinolta Z1. C-765, KonicaMinolta Z-2 in Canon s1 IS. Slednji je že v osnovi malo dražji. Če pa pogledamo še to razliko, da nam vse tri Olympus kamere že nudijo v kompletu Li-Ion baterijo in polnilec, pa je cenovno merilo že na strani Olympus kamer. Tako pri KonicaMinolta Z1, Z2, kot pri Canon s1 IS je treba baterije in polnilec še dokupiti. Tako lahko opazimo, da se tudi cena C-770 ne zdi več visoka. Še sploh če primerjamo celoten komplet, ki je dopolnjen še s 128MB xD kartico, ki jo pri tej kameri že dobimo ob samem nakupu.

Kamere Olympus Camedia 760, 765, 770 imajo svoje dobre argumente, da si jih kupec zaželi. Katero izmed treh predstavljenih pa bi si vi zaželeli, oziroma bi bila primerna za vas, pa je povsem vaša osebna odločitev. Poglejte pa si testne fotografije. Opazili boste, da je razlike v kakovosti slike bore malo. V igri je prestiž, boljši video zapis, več točk in možnost dodatne bliskavice. Vendar nam je Olympus možnost izbire dal. Kaj boste izbrali pa je povsem vaša osebna odločitev.

 

 

C-760

 

C-765

 

C-770. Tudi v preizkusu fotografiranja zasičenih barv in sivih tonov, opaznih razlik med kamerami ni.

 

C-760, 1/10 sekunde, 400ISO. Tudi v tem preizkusu je kamera C-760 zapisala toplejše tonske vrednosti.

 

C.765, 1/10 sekunde, 400ISO. Slika je malenkostno temnejša od zgornje posnete s C-760 in malenkost svetlejša od spodnje posnete s C-770.

 

C-770, 1/10 sekunde, 400ISO. Tudi v preizkusu moči šuma ni razlik.

 

Tudi te tri kamere kot večina kompaktnih nam zaradi neuporabe križnega tipala za ostrenje ne omogoča izostriti vodoravnih linij.

 

Zato naredimo mali trik. Kamero zasučemo za vsaj 30 stopinj, pritisnemo prožilec za polovico, kamera sedaj lahko izostri...

 

... se povrnemo v prvotni položaj iz katerega bi radi zajeli motiv in pritisnemo prožilec do proženja.

$$PAGE$$

C-760. Bliskavica odlično deluje. Predvsem pa, kamera tudi v svetlobno slabših pogojih dobro izostri motiv.

C-765. Doosvetlitev z bliskavico odlično oceni osvetlitev.

C-770. Osvetlitev je odlična.

ISO 100. Šum je zelo malo izražen.

ISO 400. Šum je že bolj viden.

C-770 in 380mm.

C-760 in 420mm. Ostrina je odlična.

C-770 in 380mm. Ostrija je odlična.

C-765. Doosvetlitev z bliskavico.

C-770. Brez bliskavice.

C-770. S bliskavico.

C-770. Makro.

C-765. Tudi svetlobno zahtevnejše motive kamera pravilno osvetli. Sistem merjenja svetlobe ESP odlično opravi svoje delo.

C-760.

C-770.

C-770. Tudi večje objekte se da zajeti.

C-765. Objektiv ima še vedno široki kot. Res pa, da 38mm ni ravno v nivoju širokokotnega objektiva. Vendar, da se.

Pazite na izostritev motiva. V tele območju se vam kaj hitro zgodi, da je vam pomemben motiv neoster.

C-760. Odlično osvetljen motiv.

C-760. Komentar ni potreben.

C-770. Marsikateri trenutek se da odlično zajeti.

C-760. S tako dolgo goriščnico 420mm, lahko ukrademo marsikateri motiv.

C-770.

C-765 iz bližine.

Cvetenje tipala. Vendar pa se ve. To je kompaktna kamera. Primer pa je samo povečava, ki želi pokazati napako. V normalni povečavi vaše fotografije tega še opazili ne boste.

$$PAGE$$

C-760, 42mm.

C-760, 420mm.

C-760 in 3x-digi zoom.

C-760 in 42mm.

C-760, 420mm.

C-760 in 3x-digi zoom.

C-765 in 38mm.

C-765 in 380mm.

C-765 in 4X -ni digi zoom.

C-770 in 38mm.

C-770 in 380mm.

C-770 in 4x-ni digi zoom. Razlike se že opažajo.

C-765 in 38mm.

C-765 in 380mm.

C-765 in 4x-ni digi zoom.
 

C-770 in 38mm.

C-770 in 380mm.

C-770 in 4X-ni zoom.

Ostrina pri 38mm. Detalj je 1:1.

Ostrina pri 380mm. Detalj je 1:1.

Ostrina pri 4x-nem zoomu. Detalj je 1:1.

Makro C-760.

Makro C-765.

Makro C-770.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com