Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus Camedia mju800

Avtor:Matjaž Intihar
28.10.2005 21:09

 

V poplavi kompaktnih kamer Olympus ohranja tradicijo. Že leta 1991 so trgu ponudili kompaktno kamero mju1. Seveda v tistem času analogno!

Toda mju kamere so zaslovele po svoji kakovosti izdelave, zaščiti proti prahu in vlagi in odlični optiki v primerljivem razredu.

Ni veliko drugače v kompaktnem digitalnem razredu. Že od januarja 2003 nudijo kamere pod oznako mju. Prva kamera je bila mju 300. Pokazala je prav to kar so kamere mju vedno nudi­le. To pa je pre­d­vsem robu­st­nost in do­bro kakovost slike.

Ker pa se v digitalni dobi vse spreminja veliko hitreje, imamo že po dveh letih (vmes mju400, 410, mju mini, 500) na trgovskih policah kamero Olympus mju800.

 

Ob pogledu na kamero jih veliko še vedno najprej pogleda na število točk. To merilo se pri novih kupcih in trgovcih ne da in ne da izkoreniniti kot eno najpomembnejših, ki pove kako kakovostna je kamera. Pri nas je ta osveščenost velika, a v tujini so še krepko zadaj za tem spoznanjem. In zato je danes kar nekaj kamer, ki nudijo osem in več mega točk tudi v kompaktnem razredu kamer.

Toda mju800 nam nudi kar nekaj novih lastnosti, katere so mnogo bolj pomembne od visokega števila točk na tipalo.

 

Kamera nam nudi dobro ergonomijo, zato jo lahko trdno držimo v rokah v večih pozicijah. Pri mju 800 so se odrekli klasičnemu iskalu. Le to je zaradi močne paralakse vse bolj v ozadju. Povsem ga menjajo 2,5 palca veliki TFT zasloni.

 

Kot prva nova odlična lastnost je LCD zaslon velikosti 2,5 palca (6,4cm) s kar 215.000 točkami ločljivosti. Nova HyperCrystal tehnologija nam omogoča odličen pogled na sliko tudi pri močni sončni svetlobi in pod širokim kotom gledanja na zaslon (do 160 stopinj). V slabih svetlobnih pogojih pa nam pomaga zajeti motiv brez bliskavice prav tako nova tehnologija Bright Capture. Z njeno pomočjo se nam slika na zaslonu močno posvetli in dobro vidimo motiv tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih.

 

Tehnologija Bright Picture pa je tista druga dobra lastnost te kamere. Veliko število točk bolj kot kako­vosti slike pri ločljivosti 8M točk, pripomore k kakovosti slike pri slabih svetlobnih pogojih. S pomočjo tehnologije Bright Picture kamera vzame informacij iz večih točk in tako je slika svetlejša, predvsem pa z manj šuma. Tako lahko s kamero delujemo tudi pri 1600ISO občutljivosti z malo šuma a povprečno kakovostjo zapisa. Toda sliko v slabih svetlobnih pogojih imamo, včasih pa je to bolj pomembno od same kakovosti. Ker pa nam kamera povzame informacije iz večih točk, imamo pri višji občutljivosti 800 - 1600ISO sliko ločljivosti samo 3M točk. Toda še vedno je to dovolj za fotografije velikosti 13x18cm. Tehnologijo zapisa motiva Bright Picture pa lahko kombinirao tudi z uporabo bliskavice in tako osvetlimo še tiste dele motiva, ki so v popolni temi.

 

Ohišje je zaščiteno proti vdoru vlage, dežnih kapelj in prahu v njeno notranjost.

 

V kamero je vgrajeno 19MB notranjega spomina. Za dodatni zapis pa Mju800 uporablja xD pomnilne enote. Sedaj so že na voljo do pomnilne količine 1GB. Za hitrejše iskanje že posnetih fotografij odlično služi funkcija iskanja "koledar". Slike se razvrstijo po datumih fotografiranja, lahko pa iščemo tudi po mesečnem koledarju.

Za kakovosten zajem skrbi kar 19 programskih možnosti. V večini primerov vam sploh ni treba odpreti priročnika z navodili za uporabo - vgrajena funkcija Vodnika fotografu na zaslonu LCD predstavi namen in priporočeno uporabo za različne funkcije. V Super Makro funkciji lahko fotografiramo od 3cm oddaljenosti od motiva.

Na koncu pa ne gre pozabiti še enkrat poudariti, da nam mju kamere nudijo odlično zaščito ohišja pred dežnimi kapljami, prahom, in visoko vlago.

 

Mju kamere nam niso nikoli nudile "mini" velikosti. Njen namen je drugačen. Kamera, ki je še zadosti majhna, da jo lahko vzamemo kamerkoli tudi v slabših vremenskih pogojih.

 

Zaslon nam nudi velikost, 2,5 palca, odlično ločljivost in dober pogled na sliko.

 

Kamera kot gumbi so zelo kakovostno izdelani.

 

Gumb za vklop, prožilec in bliskavica so na dobrih pozicijah, da kamere ne izključimo po nerodnosti, je prožilec dobro postavljen za palec in da bliskavice ne moremo prekriti s prsti.

 

Gumb za premik med goriščnicami, programske nastavitve in premik v meniju.

 

Mju800 uporablja xD pomnilne kartice. Posebna mehka guma na vratcih skrbi, da na delih ki so gibljivi ne pride do vdora vlage in prahu v kamero.

 

Li-Ion polnjiva baterija. Tudi ta vratca so zaščitena.

 

Če je v pogledu ohišja, njegove ergonomije, robustnosti in upravljanja lahko zapisanih veliko dobrih besed, pa je v pogledu kakovosti slike mju800 povsem v povprečju. Pri 100ISO je kakovost za slike velikosti 13x18cm povsem zadovoljiva za naš družinski album. Od tu naprej, pa že opažamo težave, ki jih imajo tudi druge kompaktne kamere s tipali nad 5M točk.

 

100ISO. 8M točk na majhnem tipalu prinaša več slabosti kot prednosti. Velikih povečav, katere nam nudi 8M točk (A3) potrebujejo le redki, a višjo kakovost slike mnogi. Toda tudi pri drugih ponudnikih kamer ni drugače. Še vedno miselnost več točk vabi kupce. A rezultati kažejo, slabosti. Zapis ni lep mehak, zvezni, ampak močno razbit. A poudarjam še enkrat. Na sliki velikosti do 13x18cm bomo to težko opazili. V A4 povečavi pa je slika že pri 100ISO takole grajena.

 

100ISO. Bližnji motivi so na robovih že neostri.

 

100ISO. Na papirju v povečavi A4, za kolikor zadostuje 8M točk, se opazi napako zapisa. A to je kompaktna kamera in večina uporabnikov višje kakovosti niti ne potrebuje.

 

400ISO. Majhno tipalo in veliko število točk, zaradi njihove majhnosti in posledično premalo signala, že kaže slabost v zapisu.

 

400ISO. Šum in neostrina sta izražena.

 

400ISO. Zopet poudarjam. Na velikosti slike na papirju 13x18cm, teh napak večina ne bo videla. A pri A4 povečavi (kar nam 8M točk omogoča) izgleda zapis takšen. Podobno kakovost smo lahko videli v analogni tehniki pri 400ISO občutljivosti.

 

1600ISO. Razen tega, da v slabih pogojih sploh lahko fotografiramo, druge razlage zakaj možnost take občutljivosti ni. Ker kamera pri 800 in 1600ISO za izračun slike vzame več točk (premalo podatkov iz ene same točke) dobimo datoteko velikost, kot bi fotografirali s 3M točkami. Še vedno zadovoljivo za sliko formata 13x18cm. A zapis je takšen!

 

1600ISO. Kakovost zapisa je še komaj sprejemljiva. A sliko imamo. In le redke so kompaktne kamere, ki nam sploh omogočajo fotografirati pri slabih svetlobnih pogojih.

 

1600ISO. Opazna velika razlika v primerjavi z 100 in 400ISO.

 

Zapis tonskih vrednosti. Barve so dobro zasičene, brez večjega mešanja z drugimi osnovnimi barvami. V obdelavi pa se jih da odlično popraviti, do še bolj kakovostnih vrednosti.

 

100ISO. V povečavi se na tonsko povsem enaki površini že opazi razdrobljen zapis.

 

400ISO. V velikosti slike 13x18cm ne bo tako močno izražen efekt šuma. Na papirju, v povečavi A4 pa izgleda takole.

 

1600ISO. Program v kameri izgladi efekt šuma. A kot se opazi že na zgornjih fotografijah pri 1600ISO se močno izgubi ostrina.

$$PAGE$$
Osnovni motiv pri 38mm.

Izrez 1:1 iz zgornjega motiva pri 38mm. Do velikosti povečave na papir 13x18cm, bo fotografija povsem korektna. A v polni povečavi kolikor še lahko iz 8M točk brez interpolacije povečamo na papir, se že pri 100ISO opazi nepravilen zapis.

Izrez 1:1 iz zgornjega motiva pri 38mm.

Izrez 1:1 iz zgornjega motiva pri 38mm. Več točk samo po sebi ne primaša več kakovosti. V kompaktnem razredu je veliko število točk glede kakovosti zapisa prej slabost.

Osnovni motiv pri 114mm.

Izrez 1:1 iz zgornjega motiva pri 114mm. Ostrina sicer ni slaba, a je zapis med kontrastnimi deli zelo zrnat. A kot že večkrat poudarjeno. Na manjših povečavah tega ne boste opazili.

Izrez 1:1 iz zgornjega motiva pri 114mm.

114mm in 5X-ni digitalni zoom.

Doosvetlitev z bliskavico. Obrazi so odlično osvetljeni. Bele majice pa preosvetljene. A v kombinaciji močne sončne svetlobe in bliskavice se je temu problemu težko izogniti.

Mju 800 nam lahko služi kot dobra kamera za dokumentiranje v vseh vremenskih pogojih.

Povečave 10x15cm bodo povsem korektne tako v ostrini kot tonskih vrednostih.

Mju 800 je še toliko kompaktna kamera, da jo lahko s seboj vzamemo kamorkoli in ne bo moteča. Lahko nam služi tako za družinsko, popotniško kot poslovno fotografijo.

Če je za manjše povečave dobra, niti ne potrebujemo 8M točk. Brez težav lahko fotografirate pri manjših ločljivostih. A kaj, ko nam kamera ponuja kar 8M točk.

Izrez 1:1 iz zgornje fotografije. Sliko v velikosti A4 boste brez težav postavili na steno. Tudi redki bodo opazili napake v zapisu.

ISO800 in doosvetlitev z bliskavico. Za manjše povečave zopet dobra slika.

A v povečavi 1:1? Mju800 je uporaben za zadovoljivo kakovostne fotografije nekje do formata 13x18cm. Pri večjih pa že zna priti do težav glede zahtev po kakovosti.

Če zaključim. Olympus Camedia mju 800 nudi odlično zaščiteno ohišje, zaslon in nekaj novih tehnologij. A zaradi tipala s preveliko ločljivostjo na premajhni površini le povprečno sliko. A kot večkrat poudarjeno, slabša kakovost zapisa je opazna samo pri večjih povečavah. Le te pa si le redki izdelajo. Računalniški zasloni pa tako ali tako niso pravo merilo za pregled kakovosti slike.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com