Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus E-300 / prva uradna predstavitev

Avtor:Matjaž Intihar
27.09.2004 18:45

 

E-300 je nova članica sistema 4/3. Kljub izgledu kompaktne kamere, pa to ni. Kameri lahko izmenjujemo objektive iz sistema 4/3.

 

Predstavljamo Olympus E-300 digitalni SLR

 

Olympus E-300 je digitalni SLR z osmimi milijoni pikslov ter že na samem začetku izstopa iz množice ostalih. Njegova elegantna in za SLR fotoaparate neobičajna oblika je posledica zamenjave penta-prizme s TTL optičnim Porro iskalom. Ta model je idealen za ambiciozne uporabnike, saj gre za kombinacijo popolnega SLR delovanja, idealnega rokovanja in izjemno zanimive cene.  Olympus E-300 temelji na standardu 4/3, ki je prejel številne nagrade, med drugim tud nagrado TIPA za najbolj inovativen sistem na področju digitalne SLR fotografije. Ima vgrajen ultrazvočni filter, ki preprečuje prašnim in ostalim majhnim delcem vplivati na kakovost fotografije. Da bi fotografi imeli vso svobodo raziskovanja svoje ustvarjalnosti, je ta SLR model združljiv s celotnim naborom sistemske opreme, vključno z izjemno natančnimi objektivi. Za optični del je značilna skoraj telecentrična konstrukcija, ki omogoča kar največji izkoristek FFT svetlobnega tipala. Slikovni procesor TruePic TURBO nadalje zvišuje kakovost posnetkov, poleg tega pa poveča tudi hitrost njihove obdelave. Kompaktni, močni, vsestranski in uporabniku prijazni Olympus E-300 bo prišel na tržišče v kompletu s 14��"45 mm ZUIKO DIGITAL zoom objektivom. Ker vse naštete lastnosti Olympus E-300 dopolnjuje s cenovno dostopnostjo, bo gotovo pritegnil pozornost tako novincev, kot tudi starejših navdušencev.

 

 

Iskalo je na levi strani kamere. E-300 nima klasične prizme.

 

Olympus je nekoč že pokazal svojo nadarjenost za korenito razprostiranje sveta SLR fotografije. To je bilo leta 1972, ko je na tržišče poslal OM-1, takrat najmanjši SLR, ki hkrati predstavlja mejnik v fotografski zgodovini. Sedaj je podjetje odločeno približati digitalno SLR fotografijo širšemu občinstvu, kateremu je Olympus E-300 z osmimi milijoni gotovo namenjen.

 

Pri novem modelu bodo nedvomno vsi najprej opazili velikost in nenavadno obliko. Prav tako pa je takoj možno opaziti tudi prednosti. Željni uporabniki, ki želijo imeti fotoaparat vedno ob sebi, npr. na izletu ali ogledu mesta,  bodo prav gotovo navdušeni nad lažjim in kompaktnejšim »tovorom«. Velikost je bilo možno zmanjšati z zamenjavo penta-prizme, ki je tako zelo značilna za mnoge SLR, s TTL optičnim Porro iskalom. Posledično preoblikovanje ohišja nad objektivom je prineslo dovolj prostora celo za vgradnjo bliskavice v ergonomično telo fotoaparata.  

 

Olympus E-300 prinaša prednosti standarda 4/3, ki so bile pred tem dosegljive le v profesionalnih sistemih, veliko širši množici fotografov. Standard štiri tretjine je bil razvit v sodelovanju podjetij Olympus in Kodak posebej za digitalno fotografiranje in postavlja standarde na treh nivojih ��" mehanskem, optičnem in podatkovni izmenjavi ��" z namenom optimalnega  delovanja digitalne kamere, svetlobnega tipala in objektivov. 

 

 

Kamera ni majhnih dimenzij. V roki pa se jo dobro drži.

 

Ob menjavi objektivov na SLR fotoaparatih je praktično nemogoče preprečiti vdor prahu v notranjost telesa. Že najmanjši prašni delci pa lahko pokvarijo posnetek, v kolikor pristanejo na svetlobnem tipalu. Da bi uporabnikom prihranili čas in stroške čiščenja svetlobnega tipala, jim fotoaparat ponuja genialno rešitev. Olympus je razvil ultrazvočni filter, ki proizvaja vibracije z ultra visoko hitrostjo, ki odstranijo prašne in/ali ostale delce. Le ti se nato zberejo na posebnem lepljivem delu filtra. Ta operacija se samodejno izvrši ob vsakem zagonu fotoaparata, lahko pa jo vključite tudi ročno.  

 

S popolno združitvijo fotografskih operacij ter uporabniku prijaznih menijev in nadzora omogoča Olympus E-300 resnim ljubiteljem popoln izraz njihovih umetniških vizij. Na primer: izbira med posameznim samodejnim ostrenjem, neprenehnim samodejnim ostrenjem in ročnim ostrenjem ali pa izbira različnih načinov osvetlitve je povsem lahka. Združljivost z obsežnim naborom sistemske dodatne opreme, vključno z vsemi Olympus E-sistem objektivi, še nadalje razširja ustvarjalne možnosti. Trenutno je za ta model na voljo osem zamenljivih objektivov. Vsi temeljijo na standardu štiri tretjine in imajo skoraj telecentrično konstrukcijo, ki je nujna, če naj svetlobno tipalo zajame polno barvo, jasno in svetlo sliko ��" od središča do roba okvirja. 

 

Full Frame Transfer CCD (FFT svetlobno tipalo) ��" svetlobno tipalo, ki zajema svetlobni signal s celotno površino, zagotovi beleženje kar največje količine slikovnih podatkov. V primerjavi s svojimi 'medvrstično prenosnimi' (Interline Transfer)  sorodniki, ki jih najdemo v večini digitalnih fotoaparatov, ima FFT svetlobno tipalo večje področje s piksli, večje foto-diode in prenosne kanale. To pomeni, da lahko zajame več elektronov. Tako lahko  dosežemo večje razmerje impulz/digitalni šum ter širši dinamični razpon. Prednost tega je pri doseženi rezultatih zaznati v večji osvetlitveni širini,  več detajlih in manjšemu digitalnemu šumu. Nenazadnje enako tehnologijo uporabljajo trenutno digitalne nastavki za ultraprofesionalne kamere z 20 milijoni slikovnih točk in več.

 

TruePic TURBO slikovni procesor še nadalje pripomore h kakovosti slik in poveča hitrost snemalnega postopka.

 

Cenovno dosegljiv; kompakten in dovolj lahek za vsakodnevno uporabo; opremljen za polno ustvarjalni izraz in senzacionalne dosežke: vse to je Olympus E-300. Poleg objektiva 14��"45 mm ZUIKO DIGITAL, ki je že priložen v kompletu, bodo na voljo tudi novi objektivi, med drugimi tudi 40��"150 mm ZUIKO DIGITAL, kot tudi zunanja bliskavica FL-36 in baterijski okvir HLD-3. Olympus E-300 združljiv z večino profesionalne fotografske opreme v razponu Olympus E-sistema. Na voljo bo predvidoma konec leta 2004.  

 

 

Že iz zgornjega dela opazimo, da je kamera vmesni člen med kompaktnim in SLR ohišjem.

 

 

Levo nastavitveni gumb programske nastvavitve osvetlitve, v sredini zaprta vgrajena bliskavica, na desni dodatni priključek za zunanjo bliskavico. V ozadju iskalo.

 

 

Svetloba se iz zrcala odbije desno v sistem drugih zrcal, ki svetlobo odbijejo v iskalo. Klasične prizme ni.

 

 


 
 

 

 Olympus E-300 digitalni SLR ��" glavne lastnosti:

·         8,0 milijonov pikslov

·         kompaktna oblika (penta-prizma je zamenjana s TTL optičnim Porro iskalom)

·         temelji na standardu Štiritretjine, ki je prejel nagrado TIPA; uporablja izjemno natančne, zamenljive objektive s skoraj telecentrično obliko  

·         ultrazvočni filter za zaščito pred prahom

·         FFT svetlobno tipalo (Full Frame Transfer CCD)

·         TruePic TURBO slikovni procesor

·         Uporabniku prijazni meniji ter možnost popolnoma ročnega upravljanja

·         Posamezno samodejno ostrenje, neprenehno samodejno ostrenje in ročno ostrenje

·         Digitalno ESP, povprečno s poudarkom na sredini ter točkovno merjenje osvetlitve

·         Samodejni slikovni program in izbira slikovnih programov

·         Vgrajena bliskavica

·         Snemanje na CompactFlash in Microdrive spominske kartice

·         Olympus E-300 komplet vključuje ZUIKO DIGITAL 14-45 mm (28-90 mm)* objektiv f3.5-5.6

·         Združljiv s kompletnim naborom Olympus E-sistem objektivov in nove dodatne opreme, vključno z ZUIKO DIGITAL 40-150 mm (80-300 mm)* objektivom f3.5-4.5, FL-36 zunanjo bliskavico in HLD-3 baterijskim okvirjem

·         Seznam vseh združljivih objektivov*:

·    NOVO! ZUIKO DIGITAL 14-45 mm (28-90 mm) f3.5-5.6
    (na voljo v novembru 2004)

·    ZUIKO DIGITAL 14-54 mm (28-108 mm) f2.8-3.5

·    NOVO!  ZUIKO DIGITAL 40-150 mm (80-300 mm) f3.5-4.5
    (na voljo v novembru 2004)

·    ZUIKO DIGITAL ED 50-200 mm (100-400 mm) f2.8-3.5

·    ZUIKO DIGITAL ED 50 mm (100 mm) f2.0 Makro

·    ZUIKO DIGITAL ED 300 mm (600 mm) f2.8

·    ZUIKO DIGITAL 11-22 mm (22-44 mm) f2.8-3.5

·    NOVO!  ZUIKO DIGITAL ED 150 mm (300 mm) f2.0
    (na voljo v oktobru 2004)

·         FL-36 zunanja bliskavica in HLD-3 baterijski okvir sta dodatno na voljo

·         Podvodno ohišje bo na voljo v začetku 2005

* v oklepajih je navedena enakovredna vrednost pri35 mm fotoaparatih

 

Foto: Matjaž Intihar / e-Fotografija.com

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com