Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

 

 

Oman - Potovanje od Muškata do Salalaha

03.01.2020 20:47

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Od 1. do 14. marec 2020
info in prijave (info@e-fotografija.com)
(Vabljeni na predstavitev 28. januarja ob 19h - lokacija)

 

Oman FotoPOTEP! So potovanja, ki te presenetijo! V bistvu vstopiš v še dovolj nepoznano, a iz dneva v dan si lahko bolj presenečen, koliko ti lahko tako potovanje da. V članku o Omanu in osnovnih popotniških nasvetih, sem zapisal;

"Oman me je izredno presenetil in mi dal novo popotniško izkušnjo. Veliko so doprinesli domačini in njihov pristop do mene kot turista. Vsekakor ima Oman tudi veliko za pokazati in dati popotniku širša obzorja. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov s palmami in vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Plaže in toplo morje spočijejo oko on telo ob napornem potovanju. Kampiranje v puščavi pa daje občutek svobode, enkraten pogled na sončni vzhod ali zahod, ter nočni pogled na zvezdnato nebo. Kadarkoli želite, se lahko umaknete v divjino med pesek in redka drevesa, si pripravite šotor, ogenj, večerjo in uživate v tišini.
Bolj je šlo moje prvo potovanje po Omanu k koncu, večja je bila želja, da bi se v to državo še vrnil. Želim si spoznati in videti še več. To je dežela, ki te lahko očara in da vedeti, da smo si ljudje kljub različnim kulturam tako blizu."

Članka udeleženk prejšnjih FotoPOTEPov Oman:
Petra Škarja - Oman
Irena Gregorc - Omanski biseri

 


 

Naša pot - FotoPOTEP Oman (od vzhoda do zahoda - od Muškata do Salalaha)

V dosedanjih petih FotoPOTEPih Oman smo spoznali, kako prijazna je popotniku in fotografu ta dežela. Vedno raziščemo še kaj več kot le vzhodni del dežele. Odpeljemo se v srce puščave Wahibi. Gremo na otok Masirah. Tokrat se odpravimo povsem na mejo z Jemnom. Salalah je prava oaza sredi kamnitih puščav. V najbolj sušnih mesecih je trava še zelena. V gorah je več slapov in manjših jezer, morje nudi čudovite peščene plaže. Ceste pa nas vodijo čez visoke prelaze. Ogled tega področja pokaže, da naša predstava o kamnitih puščavah ni prava in, da je tudi v tem delu sveta lahko velika zelena oaza z zmerno klimo. Je pa Salalah, kjer se je rodil sultan Qaboos odročen in turist ga ne vidi.

Oman nam ponudi kopanje v ozkih soteskah s palmami (wadiji), ogled želv velikank, puščavo Wahibi in spanje pod milijon zvezdami, visoke gorske prelaze s prekrasnimi razgledi v globino in prijazne ter ustrežljive domačine, ki si na vsakem koraku žele kratek pogovor.

Potovanje Začenjamo s poletom v glavno mesto Muškat, prevzamemo avtomobile in po širokih večpasovnih avtocestah do prvih zanimivih lokacij. Da pogledamo še malo iz cest, na prelaze in v puščavo...

 

1. dan / SLOVENIJA - MUŠKAT
Transfer na bližnje letališče in polet proti glavnemu mestu Muškat.

​2. dan / MUŠKAT - NIZWA - ZAČETEK POTOVANJA PO OMANU
Iz glavnega mesta gremo v nekdanjo prestolnico Omana. Nizwa nam z obiskom okolice nudi odličen stik s pristnim Omanom. Od vasi, mimo trdnjav do visokih prelazov.

3. dan / NIZWA tržnica - BAHLA - JIBREEN - AL HAMRA - MISFAH - NIZWA
Danes bo dan za ogled kulturnih zanimivosti in vasi. Oman je dežela trdnjav in manjših gradov. Bahla je najbolj poznana in pod UNESCO zaščito. Najlepši je grad Jibreen. Vasi Al Hamra in Misfah pa nam nudita vpogled v tradicionalno življenje.

4. dan / NIZWA - JEBEL AKHDAR - NIZWA
Gremo v višine. Prelaz Akhdar je nekaj posebnega. Že takoj na začetku se dvigneš v strm klanec. Vendar še prej nas čaka kontrola avtomobila. Če avto nima funkcije reduktorja, te na prelaz niti ne spustijo. Gor ni težav, vendar navzdol so se že marsikomu pregrele zavore in sledi samo še izlet v ograjo. Cesta je odlična, ima kar nekaj con za izvoz v primeru nezmožnosti zaviranja.
Je tudi dan za lahki, nekaj urni treking. Čakajo nas res enkratni razgledi.

5. dan / NIZWA - SALALAH
Bo kar dolga vožnja, vendar se bo splačalo. Iz gora in čez kamnito puščavo pridemo v zeleno oazo. Salalah je nekaj posebnega. Mesto in celotno pokrajino ščitijo visoke gore, ki zadržujejo oblake in prinesejo tudi dež. Kar neverjetno, oaza s slapovi, zelenjem in prijetno klimo.

6. dan / SALALAH
Gremo v gore k morju in slapovom med zelenje. Zvečer pa tržnice v centru mesta.

7. dan / SALALAH
Čakajo nas visoki prelazi in peščene plaže. Malo trekinga in kopanje v topli vodi oceana.

8. dan / SALALAH do puščave
Zapustimo Salalah in se približamo puščavi Wahibi. Do kam pridemo? Ni pomembno. Prespimo na prostem v šotorih pod milijoni zvezd. Še prej pa zgodbe in o naši poti ob tabornem ognju. Neprecenljivo.

9. dan / puščava WAHIBI
Čaka nas sončni vzhod, kava, čaj, za zajtrk pa palačinke. Odpravimo se proti mestecu Bidiyah, spustimo tlak v gumah in gremo v srce puščave. Ko pade noč pa fotografiranje zvezd in večerja sredi ničesar. Ste že slišali tišino? No tokrat jo boste.

10. dan / Puščava WAHIBI - SUR
Sončni vzhod na vrhu sipin in jutranja kava. Med vožnjo nazaj nas bodo spremljale kamele, zapustimo osrčje puščave Wahibi in se odpravimo
 proti mestu Sur. Sprehod ob mestni plaži in po mestu in ponovno večerja v restavracije ter postelja.

11. dan / SUR - WADI SHAB in WADI TIWI - SUR
Oman je puščava, kamnite gore! Vendar prav v njihov apnenec je voda iz visokih gora izdolbla visoke in ozke kanjone, v katerih se skozi celo leto obdrži voda. Tolmuni s kristalno čisto vodo po kratkem trekingu kar vabijo k kopanju. Wadiji so neverjeten kontrast povsem kamnitih gora in zelenih predelov z vodo. Visoke gore in strmi prelazi kažejo s svojimi kanjoni in starimi zaselki občutek, da ste zašli v neko drugo časovno obdobje. Spomin me je takoj podal med pustolovske romane Karla Maya.

12. dan / SUR - SINK HOLE - MUŠKAT
Ob obali in peščenih plažah pridemo do zanimivosti Bimah sinkhole. Udor je v spodnjem delu napolnjen z vodo, možno je kopanje. Nadaljujemo mimo Wadijev do Muškata.

13. dan / MUŠKAT - MOŠEJA - OPERA - PALAČA - SUK
Ogledali si bomo mošejo, ki jo je dal zgraditi sultan Qaboos in sprejme 5000 ljudi, nacionalno operno hišo. Nadaljujemo do sultanove palače in se ob obali sprehodimo na največjo tržnico (suk). Čaka nas samo še pot do letališča, oddaja avtomobilov in polet proti domu.

14. dan / MUŠKAT - SLOVENIJA
Konec potovanja. Polni vtisov pridemo Slovenijo. Vendar z nami bodo spomini in fotografije. Ob arhiviranju in obdelavi le njih in izdelavi prezentacije ali fotoknjige, nas bodo grele in spominjale na enkratno potovanje še leta.

 

Destinacija: Oman - 1 do 14. marec 2020 (Vabljeni na predstavitev 28. januarja ob 19h - lokacija/vstopi)
Trajanje: 14 dni
Odhod: 1/3/2020 - Prihod: 14/3/2020
Cena: 1,690€ (pri 8 potnikih)
V primeru višje sile, prestavitev letov, vremena, odpovedi trajekta na Masirah, se na licu mesta odločimo za spremembo poti.

Cena na osebo vključuje:
• Povratno letalsko karto v ekonomskem razredu bližnje letališče – Muškat z vsemi taksami;
• Vse nastanitve, hoteli v Muškat, Salalah, Sur in Nizwa;
• Najem 4X4 avtomobilov;
• Vodenje, organizacijo in DDV.

Cena ne vključuje:
• Hrane (je poceni, tako v trgovini kot lokalih).
• Bencin (ne bomo zapravili veliko, cca. 45 centov/liter).
• Dodatni izleti; treking...
• Viza (cca. 50€).

Možna doplačila:
• Zavarovanje rizika odpovedi;
• enoposteljna soba;

Rok za prijavo: Zaželene čim prejšnje prijave. Skupina bo majhna.

Potovanje urejamo s pomočjo agencije AVANTURA d.o.o. Ljubljana

Splošne informacije:
• KAKO POTUJEMO PO OMANU? S 4X4 avtomobili, ki so dovolj prostorni za 4 osebe. Naredili bomo okoli 3500 km, po odličnih novih avtocestah, makadamu in peščinah.
• NASTANITEV: V Muškatu, Salalah, Suru in Nizwi spimo v hotelih. V okolici sipin in sipinah puščave WAHIBI, pa v šotorih.
• HRANA: V mestih gremo lahko v bolj evropske kot lokalne restavracije. V puščavi si bomo skuhali sami. Trgovine so dobro založene.
• ZAHTEVNOST POTI: Nenaporno potovanje.
• ŠTEVILO OSEB: najmanjše 8 – največ 12.
• OBLAČILA: Lahka poletna oblačila, edino za vstop v mošejo se potrebuje zakriti ramena, kolena in ženske lase. Na ulici se sprehaja prosto z oblačili po želji.
• VREME: Pričakujemo lahko temperature od 20-35 stopinj. Dežja je v marcu za vzorec.
• ZDRAVJE: Ni kakšnih posebnih bolezni ali nevarnosti. Za natančne informacije preglejte spletne strani www.zdravinapot.net. Prav tako se posvetujte glede morebitnih cepljen z vašim osebnim zdravnikom.
• VARNOST: Dežela je izredno varna. Kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino.
• DENAR: Dobro je imeti s seboj kreditno kartico (Mastercard, Visa) ter Maestro BA kartico za dvigovanje na ATM (bančnih) avtomatih.
​• VIZUM: Pred odhodom se uredi e-viza (trenutna cena je 45€).

Dobro je vedeti: Avtomobile bomo vozili sami. Avtomobili so zavarovani z največjo možno zavarovalnino.

Informacije in prijave (info@e-fotografija.com)

Članka udeleženk prejšnjih FotoPOTEPov Oman:
Petra Škarja - Oman
Irena Gregorc - Omanski biseri

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com