Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Digitalna kamera in padec na beton

07.09.2003 22:59

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

EOS D60, EF 28 - 135 mm IS in Sky filter. Samo filter je utrpel škodo. Sedaj na njega ne morem nastaviti pokrovčka. Pa me za kamero niti ne čudi, da je zdržala udarec, saj je ohišje iz kompozitnih materialov. Ampak objektiv 28 - 135 mm IS je res malo bolj za nežno uporabo, ko ga takole po rokah nosiš. Pa se je izkazal kot pravi robustnež. Prvi udarec je bil ravno na prednji del objektiva, ki se že v normalnem stanju močno premika. Čudo vredno Medjugorja, ali pa velika sreča. Karkoli že je, ta tehnika mi bo še dolgo služila (članek sem zopet prebral konec leta 2017. Kamero EOS 60D imam še danes in še vedno deluje).

 

Članek je iz leta 2003!
Samo inženirji v proizvodnji preizkušajo kakšna bližnja srečanja s trdimi predmeti, ali ob njih zdrži digitalna kamera. Teh podatkov nam nikoli ne objavijo. Videl sem že kako testirajo zaklope in ti razpadejo. Kako dajo kamero v hladen prostor na krepke minus temperature in spremljajo delovanje. Pomnilno kartico smo celo testirali v Krškem na sevanje, pa je preživela s podatki vred.

Pa pridejo včasih odgovori kar sami od sebe. Iz lastne prakse, čeprav si tega nikoli ne želimo spoznati sami na svoji koži, oziroma naši tehniki. Canon EOS D60, mi je med tekom na frankfurtskem letališču, ko sem lovil rep letala enostavno padel iz nahrbtnika na trdna tla. Tla so ostala nepoškodovana!

 

Edino vidna praska bližnjega srečanja s trdim betonom. Na srečo kamera in objektiv še vedno delujeta.

 

Še en dokaz več, da nam lahko zaščitni filter obvaruje objektiv.

 

 

Kaj pa se zgodi z digitalno tehniko? Bolje rečeno s plastičnim ohišjem in elektroniko, ko pade iz več kot enega metra na trdi beton.

Še dobro se spomnim kamere Canon A-1 katero je pred mnogimi leti uporabljal Franci Virant. Na prizmi je zaradi padca na tla zevala luknja. Dobesedno je preluknjalo tanek aluminij. Pa je kamera še dolgo bila uporabna.

V začetku prihoda digitalnih kamer na naš trg, so med preizkusom pozabili malo kompaktno PowerShot A50 na strehi avtomobila. Pa jo je naslednji avto lepo povozil. Ker je bilo ohišje iz dokaj debelega alumija in brez večjih izboklin jo je skupila samo lamela, ki zapre objektiv po izklopu.

In kaj pravijo serviserji ter praksa?

Nekdo samo grdo pogleda digitalno fotokamero in že ne deluje. No, povedano malo za šalo!

Toda o izgubljenih podatkih na kartici zaradi udarcev je bilo že večkrat zapisano. Zelo hitro se lahko pri cenejših kamerah kjer je elektronika močno sumljivo sestavljena ob udarca tudi prekine kakšen kontakt. Ob močnejših udarcih lahko oslepi tudi tipalo. Večkrat se zgodi, da tipalo ali elektronika oslepi samo na eno barvo. Veliko je odvisno od sreče. Kako kamera udari ob trdi predmet in, ali je takrat vaš srečni dan. Vsaj jaz sem imel srečnega kar se moje fotokamere tiče in bilo je nekaj sreče v nesreči. Letalo sem zamudil, a je to že druga, močno poučna zgodba.

EOS D60 in beton!

Do sedaj sam še nisem imel izkušenj z metanjem objektivov in kamer na trdno podlago. Jih le kupujem sam in po možnosti tudi šparam. Spomnim pa se, ko sem delal še v Delu reporterske legende Marjana Zaplatila. Nikonovi objektivi so leteli tudi dva metra do torbe. No pa tudi novodobni reporterji, če so prave klase niso nič manj nežni z opremo. Malo si oglejte objektive od njih. Če se ne boji šefa... Prvo je posneti fotografijo, šele nato se razmišlja kaj bo rekel šef.

In pride dan, ko se vse enkrat zgodi, in je moj neprofesionalni EOS D60 z neprofesionalnim objektivom EF 28 do 135mm f/3,5 - 5,6 IS letel iz nahrbtnika na trdna tla. Ob teku na letališču, se je počasi odpirala vodoravna zadrga nahrbtnika in zaslišal sem samo še topi udarec za seboj. Pa je nahrbtnik fotografski, ravno zato ima dva paščka z zaklopko, da se kaj takega ne more pripetiti. No malo nepazljivosti, ker se je tako močno mudilo ujeti letalo in učna ura je tu. Mudilo se je in sem samo pobral kamero iz tal, zagledal še pokrovček in ostale drobnarije, ki so poletele na vse strani ter jih na hitro zbasal v nahrbtnik. Nič nisem razmišljal o opremi, pomemben je bil samo lov za avionom. Pa mi ne bi bilo treba niti teči na letalo, saj sem videl samo še njegov rep. Natančni Nemci pač in šlamparija naše Adrie!

Kamere niti pogledati nisem hotel, saj sem imel preveč dela kako do novega poleta do cilja. Šele po opravljenih vseh formalnostih sem le pogledal kamero. VKLOP! Dela. Pogledam skozi iskalo! Lučke svetijo. Hočem ostriti! Ne dela. Šele takrat pogledam objektiv. EF 28 - 135 mm IS ni kakšen profi robustni izdelek. Že, ko ga po nakupu vzamete iz škatle lahko opazite da se prvi del rahlo premika levo in desno. Pa pogledam malo bolje in vidim da se je iztaknil obroč ki je pred gumo za nastavitev goriščnice. Malo se potrudim, obroč skoči nazaj in AF deluje. Še ostro se mi zdi. Tudi po posnetku na TFT zaslonu nisem opazil nič nenavadnega z ostrino. Vendar, treba bo počakati na izdelano fotografijo pri večih goriščnicah in nastavitvah oddaljenosti od motiva. Nato sem opazil še udrt obroč od filtra. Le ta je iz zelo močne kovine, niti ni tako tanek. Kar pomeni, da je kamera najprej padla ravno na obroč filtra. Na samem ohišju pa ni vidnih odrgnin, niti, da bi počila plastika ohišja.

Torej kamera deluje in po srečnem prihodu na Mallorco sem lahko naredil še vedno nekaj primerjalnih fotografij z novo Olympusovo E-1.

Iz lastnih izkušenj sem spoznal, da tudi digitalne kamere zdržijo marsikaj. Vedno pa je veliko odvisno od sreče.

Štorijo sem zaradi veselega konca z veseljem podajal tudi na Mallorci. Olympusove inženirje je močno zanimalo kaj se je zgodilo s kamero. Ko sem jih vprašal, ali bi tudi katero izmed E-1 lahko preizkusili na podoben način, so se samo nasmejali. Ve se, da so v njihovih laboratorijih z E-1 delali še marsikaj drugega. Me prav zanima, kaj vse zdržijo naše refleksne kamere?

Sam sem en preizkus že izvedel nevede in nehote kar s svojo opremo. Sem pa že tuširal analogno EOS 1V in vrgel v sneg digitalno EOS 1D. No za sodobne profesionalne kamere ni to nič posebnega, saj le te lastnosti že oglašujejo. Za metanje po tleh pa še nisem slišal reklame. Proizvajalci, pričakujem vaš odgovor. Že ta mesec bom lahko opravil razgovor c Canon strokovnjaki in...

Saj poznate tisto. Dajte nam vašo obtolčeno in izrabljeno opremo v zamenjavo za sodobno tehniko! HA HA

Seveda smejem se njim, ker bi mi podstavili kakšen EOS 10D v zamenjavo. Hvala, še vedno raje uporabljam D60, čeprav obtolčen. Objektiv narejen za anologno kamero pa je že vprašljiv pri uporabi na digitalcu. Čakam nove odgovore tako o robustnosti kot novih optičnih rešitev za kamere. Vendar že sam iz lastnih dolgoletnih izkušenj vem, da fotooprema zdrži marsikaj. Kar vem, da ji dokončno naredi harakiri je slana voda. Vse ostalo, je odvisno od naše sreče.

 

Takole sem konec leta 2001 preizkusil profesionalno fotokamero EOS 1D. Če obljubljajo vodotesnost dežnih kapelj, potem v sneg z njo. Zdrži ali ne zdrži me na preizkusu ne zanima. Obljuba dela dolg! Članek - Canon EOS 1D / Digitalni stroj

 

Ne priporočam pa vsakemu preizkuševalcu podobnega preizkusa. Kamero in njene vitalne dele je treba poznati. Oziroma pripravljeni morate biti na morebitne težave. Pa ne v smislu hitrega posredovanja. Ampak odprtja vaše denarnice, če je potem s kamero kaj narobe. Kateri uvoznik opreme si domišlja, da boste kamero preizkusili dobesedno. Oziroma, ko se kamero prevzame na preizkus je bolje biti tiho. V večini primerov jo imajo v raznih redakcijah na mizu in pogledu na njo pišejo članek.

 

Na koncu pustimo, da se sneg stopi na kameri. Dihta ali ne dihta? To naj bo proizvajalčevo vprašanje, saj obljubljajo silikonsko tesnitev vseh vitalnih delov. Jaz sem ob preizkusu le močno firbčen ali tehnika deluje. Pa to še ni nič. Kaj šele bo ko bom preizkusil ali zaklop res zdrži 150.000 posnetkov, itd. Pripravljen sem na svoje izzive. Pa o tem raje po preizkusih, saj drugače ne bom več dobil nobene kamere na test.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com