Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Panasonic FZ2000 / kompaktna "all in one" fotokamera

20.03.2017 14:04

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Kompaktne kamere se vse bolj umikajo iz trgovskih polic. (Beseda kompaktna fotokamera se marsikdaj napačno razume, kot majhna. Kompaktna fotokamera pomeni, da je v ohišje vgrajen še objektiv).
Če je bila še pred petimi leti večja ponudba kompaktnih "mega zum" fotokamer, se je sedaj izbira močno skrčila.

Panasonic še vidi tržno nišo med kompaktnimi kamerami z večjim ohišjem, ki je močno podobno kameri DSLR. Objektiv ima večje razmerje goriščnic in tako te kamere postavljamo v razred "mega zum".

Uvod

Panasonic ima v svoji ponudbi več kamer mega zum razreda. Model FZ2000 med njimi nima ekstremno dolgih goriščnic. To mu onemogoča večje tipalo, ki je velikosti 1 palca. Vendar ta poteza kameri omogoča višjo kakovost slike.
Da je FZ2000 močno konkurenčna, je na voljo še 4K video, WiFi povezava, RAW zapis in odlično elektronsko iskalo (EVF) z visoko ločljivostjo 2,3K točk.

Ohišje

Veliko je, zelo veliko in še težko. Mere 138 x 102 x 135 mm, sicer ne povedo dosti, vendar so to podatki za večjo kamero DSLR. Teža kamere je kar 915g.
Torej je to kamera za tiste, ki jim velikost in teža ni ovira. Seveda iz pogleda kompaktnih kamer. Pri kamerah DSLR ali CSC svoje mere in težo doprinesejo dodatni objektivi.

Ohišje je zelo kakovostno narejeno in odlično se ga drži v roki. Obenem je za ta razred pohvalno, da je zaščiteno proti vlagi in prahu. Kar pomeni da ji dežne kaplje ne pridejo hitro do živega in je kot nalašč za prašne ceste safarija
Gumbi na kameri so dobro postavljeni in uporabni. Tudi v tem pogledu jo hitro zamenjamo za kameram DSLR podobno. Niti veliko jih ni. V bistvu so nam na voljo preko njih najbolj želene nastavitve. Na volje je še sedem Fn. gumbov, katerim lahko sami po želji nastavimo funkcijo.

Pri tej kameri pod ohišje spada tudi objektiv, na katerem je lepo opazen Leica napis. Veliko tipalo, 20X-ni razpon med goriščnicami in dobra svetlobna moč f/2.8-4.5, doprinese impozanten in velik objektiv. Tu je glavna teža kamere in tista podobnost s kamerami z izmenljivimi objektivi. Ob vklopu kamere je objektiv relativno hitro v položaju za delovanje. Ob spremembi goriščnice se premikajo leče v notranjosti, tako ostaja mera kamere nespremenjena.

Na objektivu imamo poleg treh Fn. gumbov, še možnost nastavitve ND filtra, ki nam v izbrani meri zastre svetlobo, da lahko pri močni svetlobi uporabljamo daljše čase osvetlitve.

 

Tehnične karakteristike

Tipalo ima 20M točk in je po diagonali velikosti 1 palca (13.2 x 88mm).
Objektiv ima razmerje goriščnic 24 – 480mm (ekv.35mm). Dobra je svetlobna moč f/2.8 - 4.5.
ISO (občutljivost) je od 125 do 12,800 (razširjeno 80 - 25,600.
Časi osvetlitve so od 1/4000 do 60 sekund (16.000 elektronsko).
V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo 12 posnetkov v sekundi.
AF deluje v načinu kontrasta z različnimi možnostmi nastavitve izbire točk. Zaslon je občutljiv na dotik, premakljiv v vseh smereh, velikosti 3 palca in ločljivosti 1M točk.
EVF iskalo nudi 100% pokritost motiva in visoko ločljivost 2,3M točk.
Fotografiramo lahko tudi v RAW formatu in z vsemi kreativnimi nastavitvami.
Wi-Fi funkcija je vgrajena, kamero lahko krmilimo preko NFC komunikacije na pametnem telefonu.
Video je ločljivosti UHD 4K in zapisom s 24 sličicami v sekundi. (z možnostjo 10-bitnega izhoda 4:2:2 prek HDMI) in možnostjo V-Log L (opcijsko).
FZ2000 uporablja SD pomnilno kartico.

Kamera Panasonic FZ2000, tudi preko tehničnih karakteristik nudi veliko. V sodelovanju z odlično ergonomijo, videzom, nastavitvenimi gumbi in 4K video zapisom ima ta kamera zelo visoko uporabniško vrednost tudi za naprednega fotografa.

V praksi

Kamero Panasonic FZ2000 se odlično drži v roki. Preko nastavitvenih gumbov imamo na voljo vse glavne funkcije, kar omogoča hitro delovanje, brez iskanja funkcij po zaslonu. EVF iskalo je zelo ločljivo in preseneti z ostrino.

Po vklopu se opazno iztegne objektiv iz ležišča, vendar hitro in tudi v tem elementu je kamera približana tistim iz vstopnega DSLR ali CSC razreda. Ostrenje in proženje ne zaostajata za drugimi funkcijami.

Premik goriščnic je preko motorčka in zato kompaktom podobno, počasno.

V fazi zajema lahko nastavimo več možnosti, tako da recimo lahko snemamo v 4K zapisu in nato izmed 100 ali več sličic izberemo želeno. Lahko shranimo slike dve sekundi preden smo prožili in sekundo za tem.

Da ima kamera še širšo uporabniško vrednost poskrbi funkcija ND filtra in možnost uporabe dodatne bliskavice. Stabilizacija slike je solidna, pri najdaljši goriščnici uspe zajeti nestresen posnetek tudi pri 1/40 sekunde.

Glede na dejstvo, da je objektiv vgrajen in, da je to kljub vsemu tehnologija znana iz kompaktnih kamer, FZ2000 deluje presenetljivo hitro.

 

Kakovost slike

Za kompaktno kamero je odlična. Oziroma je na najvišjem nivoju. K temu pripomore večje tipalo, ki omogoča tudi pri višji občutljivosti še vedno zadovoljivo kakovost in objektiv z odlično ostrino in ločljivostjo.
Seveda, kakovost ni primerljiva s kamerami DSLR ali CSC, na katerih uporabimo najboljše objektive. Vendar je za hobi fotografa še vedno lahko več kot odlična. Tudi pri visoki občutljivosti ima dober zapis vse do ISO 3200. Pri ISO 12800 se že opazno izgubijo detajli. Vendar tu smo že na področju zelo slabe svetlobe.
V video zapisu je odlična. Preko HDMI izhoda nudi možnost 10-bitnega izhoda 4:2:2. Dodatno lahko naložite V-Log L program, ki še razširi dinamični obseg z 10 na 12 stopenj in izboljša kompatibilnost z Varicam. V-Log L nudi podobne karakteristike kot Cineon.

24mm

480mm

Odzivnost od vklopa kamere, iztega objektiva, premika goriščnice na najdalšo vrednost, ostrenje in proženje, je za kompaktno kamero zelo dobro.
Panasonic FZ2000, 1/320sek., f/9, ISO 125, AWB, 480mm.

Panasonic FZ2000, 1/800sek., f/8, ISO 125, AWB, 480mm.

Panasonic FZ2000, 1/160sek., f/9, ISO 125, AWB, 75mm.

Panasonic FZ2000, 1/200sek., f/9, ISO 125, AWB, 480mm.

Panasonic FZ2000, 1/50sek., f/4.5, ISO 200, AWB, 480mm.
Stabilizacija slike dobro deluje in omogoča, da kljub slabši svetlobe kasneje dvignemo občutljivost.

Panasonic FZ2000, 1/60sek., f/3.5, ISO 6400, AWB, 24mm.
1 palčno tipalo kaže svoje prednosti pred manjšimi predvsem pri višjem ISO. Hobi fotograf bo bil tudi pri ISO 6400 zadovoljen s kakovostjo. Z izkoroščanjem RAW datoteke se da šum odlično odpraviti.

ISO 125. Oster zapis, kateremu botruje odličen objektiv.

ISO 640. Še vedno odlična ostrina in ločljivost, detajli v mehkih prehodih in barve se še ne izgubijo v višji vrednosti.

ISO 12800. Šum se da kontrolirati z nadaljno programsko obdelavo, izgubijo pa se že detajli in barve. Vendar vseeno je rezultat za kompaktno kamero nadpovrečen. Če ni dovolj svetlobe je bolje izkoristiti visoko občutljivost, kot fotografije ne imeti.

Zgoraj ISO 125, sredina ISO 6400, spodnja ISO 12800.
V ločljivosti se šele pri ISO 12800 izgubi zadovoljiv zapis.

Levo ISO 125, sredina ISO 6400, desno ISO 12800.
V mehkih tonskih prehodih se drobni detajli izgubijo že pri ISO 6400.

Nikon D500, ISO12800. Za primerjavo kakovosti z eno izmed najboljših kamer glede zapisa pri visoki občutljivosti.

 

Za konec

Primerjava velikosti s kamero DSLR najvišjega APS-C razreda.

Če sta Canon in Nikon vse bolj oddaljena od kompaktnega razreda, sta Panasonic in Sony prevzela njune deleže. Za posebne kompaktne kamere se še vedno najde kupca. In kamera Panasonic FZ2000 je res posebna med megazum kamerami.

Ni dileme glede uporabniške vrednosti in kakovosti. Večja je, ali vstopiti med te kamere, ali raje izkoristiti moč kamer CSC in DSLR. Konec koncev želijo za to odlično megazum kamero 1250€.

Vendar glavna točka kamere je imeti vse v enem, brez da bomo menjali objektive. In kdor bi rad imel zmogljivo kamero in ne menjal objektive, mu velikost in teža nista oviri, potem zna biti megazum kamera Panasanic FZ2000 odlična izbira. Kakovost zapisa je za megazum kompaktne fotokamere na najvišjem nivoju. Bolj zahteven fotograf se zaveda, da je to le kompaktna kamera z nekaj večjim tipalom, vendar neprimerljiva s kamerami z izmenljivimi (boljšimi) objektivi.

Fotokamera Panasonic FZ2000 zna biti uporabna tistemu, kateremu je blizu fotosafari (želi in potrebuje daljše goriščnice), rad dobro drži kamero v roki, fotografira vse in se ne želi preveč poglabljati v tehniko ter dodatne objektive. V razmerah, ko nam je pomembna dolga goriščnica in dobra kakovost, pa je FZ2000 že izenačena s kamerami CSC in DSLR, ko imamo na njih povprečne zum objektive z daljšo goriščnico. Kamera Panasonic FZ2000 zmore delovati v video zapisu po kakovosti zapisa višje, od večine kamer DSLR ali CSC.

Za konec še ta zanimivost. Panasonic je predstavil kamero FZ2000 septembra 2016. Po tehničnih specifikacijah enaka, le z objektivom 25-400mm je dve leti prej prišla kamera Leica V-lux. Pri nas je začuda, ravno obratno kot v tujini, Leica cenejša.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com