Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Panasonic Lumix GX8 / kamera CSC za napredne

31.05.2016 12:44
Stran:

Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike in videa / 3.Zaključek

S prihodom digitalne fototehnike, smo med ponudnike fotokamer dobili nekaj novih podjetij. Panasonic je bil med prvimi, katera so iz elektronskega sveta prešla med njih. Prvo Panasonic kamero sem preizkusil že leta 2003 (Panasonic DMC-F1 test).

Panasonic je bil tisti, ki je sledil ideji Olympus glede sistema 4/3 in manjšega tipala, ter tako povsem na začetku predstavil kamero iz razreda CSC. Odstranili so zrcalo, namesto prizme vstavili EVF zaslon in dobili smo m4/3 sistem, ki je dal smernice tudi drugim za novi razred kamer CSC.
Kamere brez zrcala in z elektronskim iskalom (EVF) so se predvsem na vzhodnih trgih lepo prijele. Pri nas imajo iz meseca v mesec vse več zagovornikov in uporabnikov. Med želenimi kamerami je seveda tudi Panasonic.

Na vsako potovanje si vzamem za tistih 1000 "spominskih" posnetkov kamero CSC. Je majhna, lahka, dobro kakovost zapisa, objektive z večjim razponom goriščnic, in tako mi je lahko vedno pri roki.

Obenem sem si na letošnjem FotoPOTEPu po Namibiji zaželel preizkusiti še 4K video zapis. Panasonic ga nudi v svojih kamerah CSC in kamera GX8 je bila kot nalašč za potovanje in beleženje vsakdanjih trenutkov. Čeprav mi kamera Panasonic GH4 (test e-Fotografija) bolje leži v roki in je meni bolj "prijazna" za resno fotografiranje, sem se odločil za novejšo GX8. Ima višje ločljivo tipalo z 20M točkami in vem, da bom to zalogo pri marsikateri fotografiji potreboval.

Obenem ima Panasonic na izbiro kopico odličnih objektivov. Med njimi je tudi nekaj Leica objektivov. Zaradi enakega bajoneta (nastavka za objektive) se lahko uporabi tudi vse Olympus objektive. Nekaj jih nudi tudi Sigma.

Uvod

Kamere CSC so se uspešno vrinile med klasične kompaktne in kamere DSLR. Imajo še nekaj začetnih težav, vendar vse bolj se kaže, da ima kompaktnost ob visoki kakovosti slike za mnoge svojo prednost.

Sam na potovanjih 80% posnetkov naredim s kamero CSC. Majhna in lahka je vedno pri roki. Za tisto več, v roke še vedno vzamem kamero DSLR. Tisti, ki si s kamero DSLR nikoli ni bil na ti, ali potrebuje zgolj kakovostne družinske, popotniške, fotografije bo brez težav kamero CSC takoj in v celoti vzel za svojo. Kompaktnost objektivov se predvsem na potovanjih še kako obrestuje.

Ohišje

Panasonic GX8 želi ostati kompaktna kamera s klasičnim ohišjem, ki ne spominja na kamere s prizmo. Zato nima velikega držala, elektronsko (EVF) iskalo je postavljeno v ohišje. Ker je kamera namenjena naprednemu fotografu ohišje niti ni majhno (133x78x63mm, teža 487g), saj mora lepo ležati v roki.

Ohišje je iz magnezije zlitine in daje močan občutek trdnosti. Je zaščiteno proti vlagi, dežnim kapljam in prahu, kar se je še za kako odlično pokazalo v namibijskih peščinah. Na zadnjem delu kamere zaradi velikega (3 palce, 1M točk) vrtljivega zaslona ostane malo prostora za nastavitvene gumbe. Zato so na zadnjem delu kamere majhni in večkrat po nerodnosti pritisnjeni, kar zna biti moteče pri hitri uporabi kamere. Vrhnji del nudi vrtljive gumbe. Ti so večji in ko se jih enkrat navadiš, ti omogočajo hitro izbiro funkcij.

Panasonic GX8 nima klasično postavljenega EVF iskala. Postavljen je na levi zgornji del kamere. Vendar ima možnost postavitve v pozicijo vse do 900. Predvsem pri makro fotografiji zna priti prav pogled od zgoraj. Slika je velika in ločljiva (2,3M točk).

 

Tehnične karakteristike

Tipalo iz sistema m4/3 je velikosti 17.3x13mm in nudi 20M točk.

ISO (občutljivost) je od 200 do 25600, (nastavljivo na ISO 100).

Časi osvetlitve so od 1/8000 do 60 sekund, (elektronsko do 1/16,000).

V zaporednem fotografiranju lahko zajamemo 10 posnetkov v sekundi.

AF deluje v načinu kontrasta z različnimi možnostmi nastavitve izbire točk.

Zaslon je občutljiv na dotik, premakljiv v vseh smereh, velikosti 3 palca in ločljivosti 1M točk.

EVF iskalo nudi 100% pokritost motiva in visoko ločljivost 2,3M točk.

Fotografiramo lahko tudi v RAW formatu in z vsemi kreativnimi nastavitvami.

Wi-Fi funkcija je vgrajena, kamero lahko krmilimo preko NFC komunikacije na pametnem telefonu.

Video je ločljivosti 4K (podatkovni tok 100Mbps) in zapisom s 30 ali 24 sličicami v sekundi.

V praksi

Kamera Panasonic GX8 je točno to, kar nudi sistem CSC. Je dovolj kompaktna, vendar z vsemi lastnostmi kamer DSLR v smislu funkcij in kakovosti fotografije. Le za tisto "resno" delo, ko potrebuješ hitrost, čist pogled skozi prizmo veš, da kot ostalim kameram iz razreda CSC tudi GX8 še nekaj manjka. Vendar, če kamer iz višjih razredov DSLR ne poznaš, potem te lahko v celoti zadovolji. In zdaj ko ima še prijetno zalogo točk (20MP), je kamera še bolj uporabna. O tem, da nudi 4K video pa sploh ni za izgubljati besed.

EVF iskalo in večkrat izkoriščen zaslon ter stabilizacija slike preko optičnega dela zahteva kar precej energije. Kamera je za današnje kamere iz razreda DSLR požrešna z energijo in že po 300 posnetkih smo lahko brez možnega delovanja, če nimamo rezervne baterije. Ta se prazni še hitreje ob video zapisu. Zato ne pozabite ob nakupu kamere vzeti še rezervne. Tudi polnilec naj bo vedno z vami, če boste delovali več.

Z nastavitvenimi gumbi si si hitro na ti. Glavne funkcije so dosegljive preko njih, za nekaj dodatnih nastavitev imamo na voljo hitri MENU.

1.Tehnika / 2.Kakovost slike in videa / 3.Zaključek

Stran:
 

Komentarji

Miran Željko

28.09.2016 10:44

Ali ste pri uporabi kamere Panasonic Lumix GX8 opazili "shutter shock" (stresene posnetke pri časih osvetlitve okoli 1/125 sek)? Ta težava je omenjena npr. tukaj:
https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gx8-review/7
https:/ /www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gx8-review/4#IS_shock
Težava menda izgine, če se uporabi elektronski zaklop - ali pri tem v praksi nastanejo kakšne težave? (Razumem, da ne dela fleš in da pride do deformacij pri hitro gibajočih se objektih)
Če se s to kamero snema 4K video, se nekoliko zoži zorni kot - ali obstaja ocena, koliko se spremeni efektivna goriščna razdalja npr. pri uporabi objektiva 14-140 mm?
matjaz

28.09.2016 12:22

Sam nisem opazil napak glede neostre slike. Bom pa še enkrat preveril vse posnetke narejene okoli 1/125sek. Če kaj opazim dopišem.
Glede izreza pri 4K. Po ogledanem je krop okoli 1,25X-ni.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com