Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Panasonic Lumix LX-3 / Majhna vendar zmogljiva kompaktna fotokamera

Avtor:Matjaž Intihar
14.12.2010 17:17
Stran:

Fotokamere podjetja Panasonic so v svetu izredno cenjene. Žal jih pri nas ni veliko videti, oziroma sploh slišati, da so na trgovskih policah in da je njihova kakovost povsem v vrhu.
S prihodom digitalne tehnike je korporacija Matsushita preko imena Panasonic močno vstopilo v digitalni fotografski svet. Ime Lumix se je hitro prijelo in z nekaj reklamnimi potezami, kot oglaševanjem, da njihove kamere uporabljajo Leica leče, so postali še bolj prepoznavni.
Danes je Panasonic med največjimi ponudniki fotokamer in očitno je, da želijo postati povsem normalen fotoponudnik in ne samo poznani po elektroniki. Za to so danes prisotni tudi v svetu fotokamer izmenljivih objektivov z elektronskim iskalom in s trenutno zelo prodornimi fotokamerami z večjimi tipali, brez zrcala.

Ohišje
Panasonic sledi trendom in željam. Ne usmerjajo se samo v široko potrošnjo. Dokaz je prav kamera Lumix LX-3. Izredno kompaktno, trdno aluminijasto ohišje da občutek varnosti. Manjše držalo prijetno oporo prstu za držanje.
Gumbi na ohišju dajejo tudi občutek robustnosti, so pa predvsem tisti na zadnjem delu kamere zelo majhni in stisnjeni eden k drugemu, tako da so nerodni za upravljanje. Gre pa vse to na račun 3 palčnega zaslona.
Na vrhu ohišja je tudi nastavek za zunanjo bliskavico.

Nastavitve
Kamera nudi obilo nastavitev kar preko gumbov. Zanimiva je že rešitev za spreminjanje formata fotografije. Tega na kamerah klasičnih fotoproizvajalcev nismo vajeni. Imamo možnost izbire starega televizijskega in računalniškega formata 4:3, klasičnega 3:2 in formata novih TV in računalniških zaslonov 16:9. Gumb za spremembo nastavitev je kar na vrhnjem delu objektiva.
Kamera preko vrtljivega gumba nudi vse kreativne kot slikovne programske rešitve za zajem fotografije. Vključno z inteligentnim programom iA, ki je namenjen tistim, ki se radi v popolnosti prepuščajo avtomatiki.
Da bliskavica deluje, jo moramo preko gumba odpreti iz ohišja. Za hiter pregled vseh nastavitev imamo na voljo gumb QuickMenu. Zraven še gumb za zaklepanje izmerjene osvetlitve ter fokusa, ter klasične nastavitve za hitrost zajema, bliskavico, korekturo osvetlitve in samoizberljivi funkcijski gumb, Fn.

Objektiv
Že ko kamero primemo v roke je na zunaj dobro opažen del, v katerem je skrit optični del. Ko kamero prižgemo je objektiv oddaljen od ohišja kar 5cm. Že to kaže, da ni nek navaden optični element. Na samem objektivu pa napis Leica z njihovo hitro razpoznavno tipografijo.
Objektiv nudi zadovoljiv široki kot 24mm (ekv.35mm) in ozki kot 60mm (ekv.35mm). Svetlobna moč je v širokem kotu f/2.0 in v ozkem f/2.8.
Premik zuma je zadovoljivo hiter, če ste samo uporabnik kompaktnih kamer, prav tako ostrenje, merjenje svetlobe kot samo proženje.

Meni
Vsak proizvajalec ima svojo filozofijo prikaza menija in izbora nastavitev samih. Tisti, ki Panasonic kamer ni vajen, bo sprva kar malo zbegan nad možnostjo izbora nastavitev preko menija. Toda, da se jih hitro privaditi in tudi izbor sam kmalu postane razumljiv.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com