Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

360 stopinjska panorama z več posnetki

06.09.2016 15:39

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Smo pred zanimivim motivom, kateri ni ravno dostopen v sandalih. Zaplavali smo v 100m dolgo jamo Emerald, ki je izdolbljena v otok Koh Mook (članek in video o jami Emerald cave). Izstop jame na drugi strani je na plažo v visokem, ter ozkem jašku. Kako predstaviti to enkratno turistično destinacijo, čudovito delo narave, v vsej njeni širini. V bistvu bi bilo najlažje, če bi imel močan širokokotnik. V tokrat predstavljenem primeru motiva celo diagonalni ali še bolje cirkularni 180 stopinjski fish eye (članek razlika med linearnim, diagonalnim in cirkularnim objektivom). Na sredini jaška bi kamero postavil na tla in fotografiral navzgor.

Najbrž bi dobil želeno. Vendar se mi pojavita dve vprašanji. Bi objektiv res zavzel izstop jame in tla jaška ob celotnem robu, da se dobi jašek v vsej širini in od tal? In seveda, le redko kdo na FotoPOTEP vzame zelo namenski cirkularni fish-eye objektiv, kaj šele, da bi z njim plaval v jamo.

Če veš, narediš drugače. O panoramskih fotografijah in kako več posnetkov združiti že enega sem napisal več člankov. Enako tehniko sem uporabil tokrat. Le s to razliko, da sem fotografiral celoten krog 360 stopinj.

Članki Panorama - združevanje fotografij

Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format

Široki kot zajema z več posnetki pri bližnjih motivih I.

Široki kot zajema z več posnetki pri bližnjih motivih II.​

Zadovoljivo je že, da s seboj na zanimive lokacije vzameš fotokamero. Vendar, rad bi zajel celoten jašek. Premera je zgolj 50m. Preko fotografije bi rad, da se vidi, kako je majhna površina in s pomočjo videa podal več informacij od vstopa, ko zaplavaš v temno jamo in pokažeš jašek v katerega priplavaš na svetlobo. V članku "Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format" sem že opisal, kako lahko zajamemo večjo širino kot jo zmore objektiv, kasneje združimo fotografije in s tem so lahko detajli zaradi večje ločljivosti fotografije bolje vidni.

V prejšnjih članki sem že opisal, kako fotografirati za združevanje fotografij v programu. Vrtel sem se okrog in posnel 14 fotografij. V programu Photoshop/Bridge sem jih označil, izbral funkcijo Photomerge in program s svojimi algoritmi poišče najboljše dele na dveh sosednjih slikah in jih združi v celoto.

Iz vsake fotografe se vzame programu pomemben del. Tu sem sosednje plasti izklopil, da se vidi, kako program povzame dele iz posameznega posnetka. Če kakšen del po vašem mnenju program ni dobro združil, lahko v posamezni posnetek posežete ročno.

Združeni posnetki so zlepljeni, potreben je samo še izrez. Ker nisem imel stojala, teren pa je rahlo visel, sem se ob vrtenju s kamero v roki pomikal čedalje nižje. S stojalom lahko dosežemo bolj ravno linijo zajema in s tem manjši poseg v porezavo.

Tako. 360 stopinjska panorama je zaključena. Poizkusite ta trik sami že doma, še preden vam ideja da željo fotografirati na tak način ob motivu, katerega ne boste več mogli fotografirati. Za konec še enkrat link do članka, kako s programom Photoshop združiti fotografije (Fotografiranje in združevanje fotografij za panoramski format).

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com