Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax K-x / Test

Avtor:Matjaž Intihar
24.11.2009 11:11
Stran:

Uvod

Podjetje Pentax v fotografskem svetu nikoli ni bilo veliko v količini izdelanih fotokamer. Ob vstopu v korporacijo Hoya se ni veliko spremenilo. Vendar pri Pentax vztrajajo in svojim zvestim uporabnikom ob pravem času nudijo novosti. Le te pa s pravo ceno in množico naprednih uporabniških funkcij omogočajo, da si Pentax kamero vzame še kateri novi uporabnik kateremu ni pomembno, da ima kamero enega izmed dveh največjih proizvajalcev kamer DSLR. In prav s kamero Pentax K-x je Pentax ponovno presenetil. In to v pozitivnem smislu. Ko sem prvič videl kamero in povprašal za njeno ceno sem bil močno skeptičen. Cena ni majhna, tudi bolj znana konkurenca ima kamere v tem cenovnem razredu. Vendar! Ko sem dobro pogledal kaj kamera nudi sem kaj hitro opazil, da sem se uštel. Kamera po videzu sicer kaže, da je v vstopnem razredu. Toda po vseh uporabniških funkcijah sem snedel svoj prvi dvom in kar v uvodu lahko zapišem, da boste za ta denar težko dobili več.

Ohišje

Kamera je majhnim mer Š123 x V92 x G68mm. Kljub uporabi 4AA baterij je s svojimi 580g, še vedno dokaj lahka. Ohišje iz trdne plastične mase je dobro izdelano, držalo je veliko, zato glede na majhnost odlično leži v roki. Uporabniški gumbi so dobro postavljeni, veliki in razločni.


Kljub temu, da kamero ne predstavljajo kot zaščiteno za močno vlago in dežne kaplje, jo lahko brez težav preizkusite tudi v teh pogojih.

Hitrost delovanja

Po vklopu je kamera hitro pripravljena na posnetek. Če imamo vključeno funkcijo samočiščenja tipala kamera to funkcijo tudi izvrši ob vklopu kamere. Kamera lahko zaporedno snema s kar 4,7 posnetka v sekundi.
Ostrenje je za hobi razred kamere zadovoljivo hitro, seveda pa je še bolj odvisno ali uporabljamo objektive z motorjem za premik leč v kameri ali v objektivu. Zaenkrat še nimajo vsi objektivi hitro in manj slišno notranje ostrenje.

Baterije

Kamera uporablja 4AA baterije. Torej je število posnetkov odvisno predvsem od njihove kapacitete. Sam sem uporabljal baterije Sanyo eneloop s kapaciteto 2000mAh. Z njimi sem fotografiral tri dni na terenu, posnel preko 700 posnetkov in še je ostalo energije.

Nastavitve na kameri

V osnovnem delovanju je lahko kamera povsem enostavna in jo lahko brez težav postavimo ob bok vstopnim kameram. Vendar takoj, ko se prestavimo v kreativno delovanje, imamo na voljo množico dodatnih nastavitev nad katerimi ne bo vihal nos niti napredni fotograf.


Nad iskalom je drsnik za korekcijo dioptrije.

Iskalo

Je zadovoljivo svetlo s 96% pokritostjo motiva in 0.85X-no povečavo. V iskalu vidimo skoraj vse glavne informacije ter polja v katerih se izvršuje ostrenje. Zanimivo, da Pentax v iskalo ni dodal vidnih točk kje točno kamera ostri. V preizkusu sem opazil, da so točke široke in sam prikaz ostrenja v majhni točki v iskalu niti ne bi bil realen. Pa vseeno, sam vidno točko ostrenja za resno delo pogrešam.


Preko zaslona imamo pregled nad glavnimi funkcijami.

Zaslon

Je velikosti 2,7 palca in ločljivosti 230.000 točk. Dobra velikost in solidna ločljivost zagotavljata odličen pogled na funkcije in dober pogled na že posneto fotografije.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com