Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax K-1 / Več za manj (test)

28.07.2016 16:43
Stran:

Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Uvod

Pentax je prvo japonsko podjetje, ki je leta 1952 naredilo kamero SLR. Prav tako so bili vsa desetletja močan inovator na fotografskem področju (članek o zgodovini Pentax). Pentax je v analogni dobi vedno bil med veliko japonsko četverico. K-a sistem bajoneta (nastavek za objektiv) so prevzela mnoga druga podjetja, katera so izdelovala ohišja, za širok izbor objektivov so se naslonili na Pentax. V 70-tih je šel razvoj naprej v elektroniko in Pentax je zaostajal. S prihodom digitalne tehnike so vsake toliko časa prijetno presenetili, vendar izgledalo je, kot da ne vedo kam naj bi šla njihova pot. Poizkušali so najprej sodelovati s Samsung, nato jih je prevzela Hoya, zdaj so pod nekdaj odličnim izdelovalcem kamer SLR, ki so tudi uporabljali K-a bajonet, to je podjetje Ricoh.  Ni kaj, digitalna tehnika je ponovno zmešala »karte«. Vendar Ricoh je zastavil novo pot in ime ter produkte Pentax pelje pogumno naprej. Po toliko letih čakanja njihovih zvestih uporabnikov, so nekateri že obupali in prestopili k drugim, je Pentax tu s polnoformatno kamero visokega razreda. Jim bo uspelo prepričati trg, da bodo obstali in se širili naprej?

Pentax je že leta 2000 na sejmu Photokina, pokazal svojo prvo digitalno kamero SLR s takrat neverjetnih 6M točk, na CCD tipalu v polni velikosti 35mm formata. Kamera še ni bila namenjena proizvodnji. Veliki stroški izdelave in takrat vprašljivo število možnih kupcev, sta bili glavni zavori za njeno proizvodnjo. Vendar so pri Pentax že takrat pokazali, da znajo in bodo naredili kamero DSLR. 16 let kasneje, so s polnoformatno kamero s kar 36M točkami na trgovskih policah.


Pentax K-1

Po letih obljub, je FF kamera Pentax predstavljena in z njo odpirajo novo poglavje v svoji dolgoletni zgodovini. Zdaj so tu, na najvišji stopnici in na prav poseben način so stopili ob bok dvema vodilnima med kamerami DSLR. Kamera Pentax K-1 jih v mnogo elementih celo prehiteva in ne malo hobi fotografov po svetu, ki želijo polni format tipala, se je za njo že odločilo. In že takoj na zečetku lahko zapišem. Ti kupci so naredili odlično izbiro!

 

Oblika kamere Pentax K-1

Še nikoli do sedaj se pri digitalnih kamerah nisem tako močno ustavil pri obliki in vizuelnem učinku kamere, ob prvem pogledu in stiku z njo. Vse je enkrat prvič!
Ko kamero Pentax K-1 pogledaš in primeš v roke, se ti zdi velika. Nek drugačen videz kot smo vajeni pri dveh konkurenčnih kamerah iz 36M točk-plus razreda, Canon EOS 5Ds R (test) in Nikon D810 (test). Vendar v bistvu je ohišje v širini kompaktno in manjše od zgoraj omenjenih, povečuje jo samo globina. Zgornji del pod katerim je prizma je neverjetno dolg (sicer samo 4mm več kot D810) in poda na prvi vtis mnenje o veliki kameri. Toda nekam so morali vstaviti dodatne tehnične lastnosti, katerih konkurenca ne nudi, če niso želeli narediti širše in višje kamere.

Pentax je bil vedno močan v mehanski tehnologiji. Ne čudi, da so vse do prihoda elektronike imeli kamere (modeli K in predvsem LX), katere so bile sinonim za robustnost in trpežnost. Razen dveh kamer Pentax ME in MX (1976), se mi zdi, da niso naredili nobenega posebnega oblikovnega koraka naprej. Zato ne čudi, da kamera Pentax K-1 glede na oblikovno bolj moderni konkurentki Canon EOS 5Ds R in Nikon D810, poda zelo deljena mnenja o "všečnosti". Komur je všeč oblika ravnih linij in pravih kotov potem je to, to. Vendar tudi med fotografskimi kamerami je oblika dobila nove, pomembne dimenzije. Zato lahko oblika Pentax K-1 na prvi pogled ne deluje niti Pentax uporabniku. Oziroma ga lahko nasprotno, povsem osvoji ravno zaradi drugačnosti.

Italijanski oblikovalec Giorgetto Giugiaro (video iz predstavitve Nikon D3 v Tokio) je že leta 1980 začel sodelovati z Nikon. Sicer je bil najbolj znan po oblikovanju avtomobilov, vendar podal je nekaj zanimivih smernic.  Res, da je na prvo kamero kjer je sodeloval, pro model F3, lahko dodal bolj kot ne samo svoj podpis v smislu rdeče črte. Od takrat naprej imajo Nikon kamere rdečo črto ali nek drug rdeč, na prednji strani viden del. Z modelom kamere Nikon F-301 (1985) so se robovi že malo bolj zaoblili in Nikon kamere so se začele počasi umikati tradicionalni škatlasti obliki ravnih linij in ostrih robov.

Canon je leta 1986 naredil revolucionarni oblikovni korak. Če je Giugiaro lahko minimalno uveljavil oblikovno smer pri Nikon, so pri Canon dovolili proste ideje. Nemški industrijski oblikovalec Luigi Colani je povzel ideje Canon hišnih oblikovalcev in dodal polno mero futurizma. Kamera T90 ni bila za tisti čas samo elektronski tehnološki presežek. Še bolj je bila opažena kot revolucija v oblikovanju fotokamere in še danes daje smer vsem EOS kameram kot konkurentkam.

Kljub že dolgoletnim spremembam v oblikovanju fotokamere, se je Pentax s kamero K-1 oblikovno prepustil tradiciji. Vemo, oblika še ne naredi kamero. Vendar nam je v zadnjih letih Apple pokazal, koliko lahko doda oblika k odličnemu izdelku.

 

Ohišje kamere Pentax K-1

Ko kamero primeš v roke, začutiš odlično držalo, težo in trdnost. Kamera Pentax K-1 že v prvem stiku poda profesionalnost. Ohišje je v celoti iz magnezijeve zlitine, zaščiteno za vlago, prah, dežne kaplje. Zunanji deli so obdani v ne drsečo gumo.
Velikost ohišja je, 137x110x86mm, teža kar 1010g. Torej je le v globini malo večja od konkurentk. In zaradi nekaj dodatnih tehničnih lastnosti za okoli 100g težja.

 

Tehnika

Pentax K-1 ima tipalo polnega 35mm formata z visoko ločljivostjo 36M točk. Med kamerami DSLR sta ji konkurenčni iz pogleda mega točk samo Canon EOS 5Ds R in Nikon D810. Danes lahko med njih iz pogleda točk zraven dodamo še kamero Sony A 7R II, ki nudi 42M točk. Vendar nima optičnega iskala in faznega fokusa, kar ji za določene motive in tehnike fotografiranja ne daje povsem konkurenčne lastnosti.

Občutljivost tipala je od ISO 100, do ISO 204800. Za tako visoko ločljivost, je šum odlično korigiran vse do ISO 12800.

Zaslon je velikosti 3.2 palca, ločljivosti 1.04M točk. Pokritost motiva preko iskala je 100%, povečava v njem je 0.7X.

Ohišje je zaščiteno s silikonsko gumo na vseh vitalnih delih, tako da je dobro zaščiteno za dežne kaplje, vlago, pesek...

Modul za ostrenje ima 33 točk (25 točk je križnih), sredinske tri delujejo tudi pri v zelo slabi svetlobi EV -3.

Kamera deluje z max. 4.4 posnetki v sekundi (6.5 v APS-C izrezu ob izkoristku 15M točk)

Za shranjevanje kamera uporablja SD pomnilno kartico. Na voljo sta dva ležišča. Za prenos podatkov iz kamere imamo na voljo USB 2,0.

5-osna tabilizacija slike je preko tipala. Ker je tipalo gibljivo, so te funkcije izkoristili še za druge možnosti kot; Astrotrecker, Pixel Shift Resolution, Anti Aliasing Filter Simulator, popravek horizonata...

Pentax K-1 ima vgrajen GPS in WiFi modul. S pomočjo vgrajenega GPS in premika tipala lahko sledimo zvezdam (AstroTrecker), avtomatsko se poravna horizont s pomočjo zamaknjenega tipala.

 

Delovanje kamere

Pentax želi s kamero K-1 zajeti različne fotografe. Kamera nudi obilo možnosti za hiter dostop preko gumbov do naprednih funkcij. Več fotografov, več različnih želja. In že po prvem stiku s kamero se hitro opazi, da so dodali na tretji vrtljiv gumb funkcije, katere so nišne, a mnogim naprednim fotografom želene (HDR, Bracketing, Grid).

Po prvem srečanju s kamero se je treba dobro podučiti, da so ti vse možnosti jasne in, da jih znaš izkoristiti. Pentax je kamero odlično "oborožil" za resno delo kot za najbolj široko uporabo in je povsem konkurenčna s Canon, Nikon, Sony, 36M plus točkovnimi kamerami. Oziroma nudi še več.

Gumbi na kameri so kakovostni, dobro dosegljivi in, ko se enkrat navadiš je iskanje funkcij enostavno. Na zgornjem delu kamere je samo manjši LCD zaslon z vidnimi glavnimi nastavitvami, čas, zaslonka, ISO, baterija. Ob prestavljanju se pokaže še EV izbira. Vse te in ostale nastavitve so prikazane še na zadnjem delno vrtljivem in prepogljivem TFT zaslonu.

5-stopenjska stabilizacija slike deluje preko tipala. Premakljivo tipalo so izkoristili še za simulacijo AA filtra (tipalo med ekspozicijo vibrira in s tem rahlo zamegli sliko ter odpravi moire učinek) in Pixel Shift Resolution način, pri katerem s premikom tipala za en piksel v vsako stran izniči slabost Bayerjeve RGB matrike, ki lahko na posamezni točki zajame samo eno od osnovnih barv. RAW datoteka je zaradi obilo tonskih informacij velika kar 170MB.
S tem pa inteligentnih rešitev z uporabo zmožnosti premikanja tipala še ni konec: uporabniku sta na voljo možnosti Horizon Correction, ki razotira senzor v primeru, ko uporabnik fotokamero ne drži v horizontalni legi, ter Astrotracer, ki s premikanjem senzorja izniči premik, ki sicer nastane pri daljših ekspozicijah zaradi vrtenja Zemlje.

Pentax K-1 ima nov AF modul SAFOX 12 s 33 fokus točkami, od katerih je 25 križnih. Sredinske tri nudijo občutljivost do F2,8, sredinskih 25 točk deluje do -3EV. Za merjenje osvetlitve ima K-1 vgrajen RGB senzor z ločljivostjo 86k točk v 77 segmentih, za boljšo analizo scene pa si pomaga še s podatki AF sistema – to predvsem prid eprav pri načinu continuous AF.

Ob pritisku na gumb za osvetlitev se osvetli LCD zaslon, za lažji pregled nastavitev. Preko menija lahko vklopimo še dodatno osvetlitev, kar je nekaj novega med kamerami višjega razreda. Na zadnjo stran TFT zaslona so vgrajene štiri bele LED, ki se lahko uporabijo za osvetlitev kontrolnih gumbov na zadnji strani kamere. Še ena bela LED osvetljuje svetlobni jašek, s čimer olajša menjavo objektiva v temi, prav tako sta osvetljeni še ležišči  SD kartic ter priključek za daljinsko prožilo.

LED osvetlitev.

 

Pentax K-1 je združljiv s starejšimi FA objektivi (tudi priljubljenimi 21, 43 in 77 FA limited) ter seveda modernimi D-FA objektivi, vključno z novimi 15-30/2,8, 24-70/2,8, 70-200mm f/2.8 in 150-400/4,5-5,6. Možna je uporaba vseh K-mount objektivov. Pentax K-1 na teh objektivih omogoča uporabo obroča za nastavitev zaslonke ter zvočno potrditev ostrine na sredinski AF točki, tudi pri povsem manualnih objektivih. Kadar na Pentax K-1 namestite takšnega, vas pozove da vnesete goriščno razdaljo in s tem omogočite pravilno delovanje stabilizacije.

 

Uporabniška vrednost kamere

S kamero Pentax K-1 se da odlično delovati. Krasi jo obilo zaloge točk, še vedno odličen višji ISO in hitrost zajema, izredna dostopnost do vseh funkcij, izkoristek možnosti premika tipala...

Kamero sem hitro začel primerjati z drugimi kamerami polnega formata. Res, da jim ni v vsem konkurenčna, da Pentax še nima širokega nabora dodatne opreme predvsem objektivov. Toda samo Pentax K-1 nudi tako širok izbor funkcij in nekaj hitro dostopnih bonbonov za napredne hobi fotografe, ter predvsem razmerje; kakovost, uporabnost, funkcije, cena.

Ohišje je kompaktno z odlično ergonomijo. Enako velja za zaščitenost pred vremenskimi vplivi. Zelo uporaben je Smart Function izbirni gumb, ki sicer podvaja kakšno funkcijo a nam lahko omogoči lažje delo. Ni potrebe po pritisku gumba in obračanje vrtljivega gumba za nastavitev. Zdaj za izbrano funkcijo samo zavrtimo gumb.
Inovativna in dobrodošla je možnost vklopa dodatnih LED diod za osvetlitev ohišja. Stabilizacija slike preko tipala je sedaj pokazala dodatne prednosti in izkoristek možnosti premikanja tipala. GPS in orientacijski senzor v treh smereh pomagata pri zajemu slike. Lokacija, horizont in premik tipala omogoča takojšen popravek linije horizonta in spremljanje premikanja zemlje, kar je dobrodošlo pri fotografiranju zvezd.

Sam sem predvsem z veseljem izkoristil možnost dodatnega vrtljivega nastavitvenega gumba. Izbereš možnost ISO ali EV in samo z vrtljivim gumbom hitro spremeniš vrednost. Lahko vklopimo možnost izbire linij za poravnavo ali kompozicijo, HDR, Bracketin, Crop (FF - APS-C), W-Fi. Kamero ti tako ob premiku funkcije sploh ni treba dati od očesa.
Pentax K-1 žal niso dodali vgrajene bliskavice. Najbrž bi bil zgornji del ohišja nad prizmo še bolj dvignjen. Očitno so bliskavico reskirali za GPS.

Desni vrtljivi gumb (Smart Function) nam da možnost hitre izbire dodatnih funkcij. Vsak fotograf ima ob določenih motivih svoje prioritete. Izbrano funkcijo premaknemo z zgornjim vrtljivim gumbom. Tako ni treba dodatnega pritiska gumba, recimo +/- in obenem zavrteti obroč.

Pentax ima že dolgo v uporabi dve zanimivi programski izbiri Sv in TAv. Sv (Sensitivity priority). V tem načinu delovanja lahko fotograf prenastavlja občutljivost (ISO), kamera bo izbrala čas osvetlitve in zaslonko. TAv (Time Aperture) nastavitev nam omogoča samostojno nastaviti čas in zaslonko, kamera bo sama glede na količino svetlobe nastavila občutljivost (ISO).

Smart Function gumb je zelo dobra rešitev za dostop do želenih nastavitev. Kamera ima tudi vgrajen GPS.

Pentax K-1 ima dve reži za SD pomnilni kartici.

Baterija je znana že iz APS-C Pentax kamer. V primeru uporabe RAW in JPEG ločljivosti, ko kamera dolgo prenaša podatke na kartico in s tem več troši energije, sem posnel z eno polnitvijo med 700 in 1100 posnetki.

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Stran:
 

Komentarji

Jurij Korošec

08.09.2016 09:31

Pomembno bi še bilo omeniti tudi funkcijo "catch-in-focus", ki nam omogoča uporabo MF objektivov - z malo vaje - je slikanje skoraj tako hitro kot z AF objektivi. Deluje na vseh modelih Pentaxa.

http://www.pentaxforums.com/articles/photo-articles/catch-in-focus-tut orial.html

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com