Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax Optio S4i / Test

Avtor:Matjaž Intihar
20.05.2004 17:08

 

Verjamem, da ime Pentax zelo malo poznate. Ker ima ta mali Pentax kar nekaj zanimivih tehničnih rešitev je prav, da se seznanite tudi z zanimivim dejstvom, da je imelo to podjetje v fotografiji vseskozi zanimive tehnične rešitve. Mnoge izmed njih so bile prve uporabljene v svetu foto kamer.

Vsako fotografsko podjetje želi na svoj način pokazati prednosti svojih tehnoloških rešitev v kamerah. In podjetju Pentax, ki je bilo ustanovljeno leta 1919 pod imenom »Asahi Kogaku Goshi Kaisha« to še vedno uspeva. Ustanovitelj g.Kumao Kajiwara je začel z izdelavo stekel za očala. V tistem času je bila večina te proizvodnje v Nemčiji. S pomočjo svežega kapitala, ki ga je leta 1923 v podjetje prinesel g.Saburo Matsumoto so začeli z izdelavo objektivov za kinematografske projektorje. V letu 1931 so proizvodnjo razširili na fotografske objektive za podjetji Molta in Konishi, bolj znanima pod kasnejšim imenom Minolta in Konica, ki pa sta se v letošnjem letu združili v enotno podjetje KonicaMinolta (zanimiva so pota fotografske zgodovine). Ime podjetja so sčasoma spremenili v Asahi optical Co. in se v petdesetih odločili, da bodo pričeli z izdelavo svojih lastnih foto kamer in ne bodo več samo izdelovali objektivov za že druga uveljavljena foto podjetja.

 

AsahiFlex I. Prva japonska zrcalno refleksna kamera. Čeprav veliko kupcev današnjih digitalnih kamer ime Pentax ni znano, pa imajo že dolgoletno tradicijo inovacij tako v optiki kot med foto kamerami.

 

Leta 1951 je bil še bolj vidna vseskozi velika, toda manj opazna vloga podjetja pri raznih naprednih inovacijah in ponudbah le teh na trgu. Asahi je leta 1952 kot prvi japonski proizvajalec na trgu začel ponujati zrcalno refleksno kamero z imenom Asahiflex I. In teh prvih mest je bilo še veliko. Med njimi leta 1979 najmanjša zrcalno refleksna kamera na svetu Pentax Auto 110. Pentax, ime ki so ga povzeli leta 1976 je v tej kameri uporabil format filma 110. Mogoče se ga še spomnite! Tem kameram in filmom smo tudi rekli »pocket« format kamere (film).

In preko malo predstavljene zgodovine podjetja Pentax smo prišli do spoznanja, da nam to podjetje že od svojega obstoja nudi veliko naprednih tehnoloških rešitev ( pentaprizma in navoj M42, pentaprizma in napenjalnik filma z vzvodom v desno, delitev osvetlitvenih časov kot jih poznamo danes, copal square vertikalni zaklop iz kovinskih lamel, prvi zrcalno refleksna 6X7 kamera, prvi so naredili SMC super spectra zaščitto leč, itd ). In če so znali narediti najmanjšo SLR kamero Pentax Auto 110, kaj ne bodo danes znali narediti najmanjšo digitalno kompaktno kamero s 3X-nim optičnim zoom objektivom.

 

Najmanjša zrcalno refleksna kamera na svetu Pentax Auto 110, katero so začeli prodajati leta 1979. V kompletu so bili trije objektivi, bliskavica in motor za previjanje filma.

 

Optio S4i je naslednica lansko leto predstavljene Optio S4. Že s to kamero so pokazali, da še vedno znajo biti inovativni in kakovostni. Nove tehnološke rešitve, možnosti in zniževanje stroškov in posledično cen pa nam prinesejo kmalu nove rešitve in več za manj denarja.

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje je vsaj zame eno izmed najkakovostnejših v tem ulta-kompaktnem razredu. Velikost kamere je samo 84x52x20mm. V celoti (razen vratic za baterijo in kartico na spodnjem delu) je narejeno iz aluminija. Na sprednji in zadnji strani krožno gravirano, ostali del pa matiran tako, da se ne opazi prstnih odtisov na ohišju. Izdelava kamere je odlična in še predno jo primemo v roke, ji marsikdo nameni nasmešek. Kako tudi ne, saj si zaradi njene majhnosti skoraj ne moremo predstavljati, da je to foto digitalna kamera z možnostjo 3X-nega optičnega zoom-a. Ko kamero primemo v roke se še toliko bolj izrazi njena majhnost in zraven še njena majhna teža. Z baterijo in kartico vred je težka samo 120g. Kot vedno. Kamero je treba gledati in ocenjevati iz njenega namena. Ta pa je pri S4i predvsem kompaktnost. Kajti, če želite večjo ali težjo kamero, potem vas mini kompaktne kamere kot je Optio S4i ne zanimajo in jo je iz vašega pogleda tudi brezpredmetno ocenjevati. Če pa jo gledamo iz »pravega« pogleda, Optio S4i izgleda zanimivo že zaradi majhnosti, vendar še vedno resno in predvsem kot »prava« kamera.

 

 

Fotografirano pri goriščnici 35mm.

 

Fotografirano pri goriščnici 105mm.

 

Na sprednji strani kaže vse tisto kar imajo večje vrstnice. Iskalo, bliskavico, še dve manjši lučki za prikaz delovanja samosprožilca, sprejemnik daljinskega proženja in velik krog za katerega tudi takoj vemo, da je za njim objektiv. 

Na vrhnjem delu kamere imamo samo dva gumba na desni strani. Manjši ki je povsem na desnem robu je namenjen vklopu kamere ali če ga držimo štiri sekunde, se kamera spremeni v diktafon. Okoli gumba za vklop po vklopu sveti zelena in rdeča svetloba. Zelena nam pove, da kamera deluje v foto načinu, rdeča, da kamera deluje kot diktafon. Samo 5mm od gumba za vklop pa je prožilec. Sicer je trikrat večji kot gumb za vklop, vendar se zaradi njegove bližine marsikateremu še nevajenemu uporabniku rado zgodi, da kamero ugasne s prvim manjšim gumbom, namesto, da bi sprožil posnetek. Bodite na začetku, ko se s kamero še spoznavate pozorni na to neljubo možnost. No pa z nekaj dni vaše prakse in poznavanja kamere, bo ta nasvet brezpredmeten.

Zadnja stran ohišja je kljub majhni površini in velikemu TFT zaslonu lepo oblikovana. Vse gumbe je lahko zelo enostavno in predvsem hitro pritiskati s palcem.

 

Na spodnji strani kamere sta dve reži za baterijo in spominsko kartico, ob strani kamere pa priključki za TV/PC in električni adapter.

 

Na spodnji strani ohišja so na žalost plastična vratica, pod katerimi se skriva prostor za baterijo in spominsko kartico. Delujejo ceneno in nežno. Mislim, da so prav ta vratica najslabši del ohišja. Tudi odpiranje samo je malo čudno. Ker se s prsti oprete ob kamero, se mi je večkrat zgodilo, da sem ob odpiranju vratic kamero tudi prižgal in včasih še prožil. Počasi pa sem se navadil tudi te nerodnosti in sem kamero ob menjavi baterije ali kartice odpiral s samo eno roko. Če želiš rešitev, jo vedno tudi najdeš.

Baterija je Li-Ion z močjo 710mAh, spominska kartica pa SD/MMC. V kompletu je priložena velikosti 16MB. Baterija ima varnostno zaporo, tako da nam ne pade ven iz ležišča tudi, če so odprta vratica, ki jo zaprejo. Kartica gre zelo enostavno iz ležišča. Zapomnite si tisti uporabniki, ki še niste vajeni teh spominskih kartic, da jo je treba najprej pritisniti noter in nato za nekaj mm sama skoči iz ležišča.

Tako pri bateriji kot kartici bodite pozorni, da jih ne vložite  kamero nazaj obrnjenih napačno. Oboje je možno. Samo, da vam bo kartica gledala mm iz ležišča. Baterijo pa lahko celo zapnete z zaporo tako, da nite ne veste, da ste jo napačno vložili. In kamera, na vaše začudenje ne bo delovala. Potrebovali boste kar nekaj časa, da ugotovite, da je nedelovanje kamere povzročeno zaradi napačno obrnjene baterije. Torej bodite pozorni tudi na to neljubo možnost.

Na desni stranski strani kamere imamo dva izhoda, ki sta dobro zaščitena in pokrita s gumastima ščitnikoma. Prenos podatkov iz kamere poteka preko USB 1.1 izhoda. Na isti izhod lahko priklopite tudi kabel za priklop kamere na TV. Spodnji priključek pa je namenjen priključitvi usmernika. Med tema dvema priključkoma je še reža za pričvrstitev zapestne vrvice za nošenje kamere.

Na levi stranski strani je samo zvočnik.

Na spodnjem delu pa je navoj za stojalo in trije kontakti. Optio S4i ima že v osnovnem paketu pri nakupu poseben nastavek, na katerega lahko postavimo kamero in na njemu polnimi baterijo. Za to tudi služijo ti trije kontakti na kameri. Plastični nastavek sam, pa služi tudi kot polnilec dodatne baterije. Na žalost, pa niso izkoristili možnosti, da bi ta nastavek služil tudi kot prenosnik podatkov v računalnik.

 

CCD tipalo v kameri Optio S4i je veliko 1/2.5 inča, ločljivosti 4,23 milijona točk. Ločljivost efektivnega zapisa fotografije je 2304x1728 točk, filma pa samo 320x240 točk. Možna nastavitev občutljivosti tipala je od 50 do 400ISO.

 

Zaradi majhnih goriščnic je globinska ostrina zelo velika.

 

Po vključitvi kamere se objektiv iztegnje do dolžine 26mm. Ohišje kamere v katero je objektiv skrit je v celoti široko 20mm.

 

Ob vračanju objektiva v ohišje, se srednja skupina leč dvigne iz ležišča v objektivu v zgornji del ohišja. Ob ponovnem vklopu kamere in iztegu objektiva se povrnejo v sredino objektiva. Zanimiva rešitev, ki je pomagala do izredne majhnosti kamere.

 

Objektiv v kameri Optio S4i je posebne konstrukcije, poznane že iz kamere Optio S in S4. Prav pri tem objektivu se vidijo dolgoletne izkušnje njihov strokovnjakov kako rešiti primer kompaktnosti. Rešitev so našli na ta način, da se ena skupina leč odmakne iz ležišča v objektivu na drugo mesto nad objektivom. Tako se dolžina objektiva v zaprtem stanju močno zmanjša. Ko pa kamero prižgemo se leče zopet vrnejo med ostale. Na ta način so pridobili na majhnosti ohišja po globini kamere, kakovost objektiva glede zarisa slike pa se je ohranila.

Razpon goriščnic je med 5,8 ��" 17,4mm, (ekv. 35mm je 35 ��" 105mm). Sestavljen je iz 6 steklenih leč (dve asferični), ki so sestavljene v 5 skupin. Svetlobna moč objektiva je zaradi potrebe po majhnosti skromna. Ta znaša 2,6 v širokem kotu in samo 4,8 v tele območju. Sam objektiv je zelo dobro integriran v kamero, ko pa je zunaj v delujočem stanju gre za kar 26mm ven iz kamere. Ker je zaradi konstrukcije umikanja leč tudi z velikim premerom je treba biti pozoren, da ga po nerodnosti ne poškodujemo. Še najhitreje se lahko zgodi, da z objektivom pritisnemo ob kak predmet in objektiv porinemo v kamero. Tak primer poškodovanja kamere sem že videl, ko je fotograf kamero po nevednem prižgal in ker objektiv v iztegnjenem stanju nima nobene dodatne zaščite, je poškodba hitro tu. Še posebej, ker je prav na račun majhnosti sama konstrukcija objektiva narejena iz lahkih in tankih materialov. Ta neželena možnost poškodbe se ne zgodi kar tako. Za tak neljubi dogodek morajo biti izpolnjeni vsaj štirje pogoji. Da po nevednosti prižgete kamero, da preslišite zvočni signal, da je kamera v delujočem stanju, da kamero potisnete v trd predmet in na koncu morate to storiti z neko silo. Torej je ta možnost opisana samo zato, da to veste in s kamero ravnate tako, da se vam tak neljubi dogodek ne bi pripetil. Povsem normalno je, da je treba z majhnimi kamerami ravnati drugače kot z večjimi in bolj čvrsto konstrukcijo.

Prva leča je zaščitena samo s plastično zaklopko. Ker je na sredini deljiva, je tudi možno, da jo v torbici lahko z ostrim predmetom odprete in poškodujete lečo. Tudi tu ne želim poudarjati, da so to pogosti primeri. Želim vam povedati in vas opozoriti, da kamera in svinčnik v mehki torbici ne gresta skupaj. Kajti lahko pride do določenih poškodb.

 

Avtomatsko ostrenje v kameri poteka s pomočjo TTL načina razpoznavanja kontrasta. Sistem je zelo podoben tistemu iz zrcalno refleksnih kamer. Lahko ostrimo s pomočjo 7 točk, samo centralne ali pa v panorama načinu, s stalno možnostjo nastavitve na neskončno. Dodatne lučke, ki bi nam osvetlila motiv v slabših svetlobnih pogojih nimamo. Zato ima kamera kar nekaj težav pri ostrenju v zelo slabih svetlobnih pogojih. Ostrenje je možno od 40cm v normalnem načinu AF ostrenja, od 18cm v normalnem makru načinu in od samo 6cm v super makro načinu. V fotografsko normalnih pogojih kamera zelo hitro in dobro izostri sliko.

 

Iskalo v digitalnih kompaktnih kamerah postaja vse bolj za okras in samo še kot vaba fotografom, ki iz filma prehajajo na digitalno fotografsko področje. Ker so ti uporabniki ob nakupu digitalne kamere iskala vajeni, gredo njihovi prvi pogledi na motiv še vedno preko njega. Kakšne večje uporabnosti pa nimajo več. Skozi vidimo samo še cca. 75% motiva, imajo veliko paralakse, nasploh pa so neuporabni pri makro posnetkih. Poleg iskala sta še dve klasični lučki. Prva nas opozori na delovanje in pravilnost ostrenja, druga je namenjena za prikaz delovanja in pripravljenosti bliskavice.

 

TFT zaslon je ena izmed prvih zelo opaznih razlik med S4 in novo S4i. Tokrat se je tudi Pentax odločil posnemati Sony in Casio in na kamero enakih mer dal večji zaslon. Zaslon je velik 1,8 inča. V tej velikosti pa je pogled na sliko zelo dober. Postavljen je na levo stran kamere. Ločljivost zaslona je samo 85.000 točk. Vendar je slika zelo lepo vidna, ostra in tudi laže je na tako veliki sliki določiti pravilnost nastavljene ostrine ali ročno ostriti. V slabših svetlobnih pogojih se vidi močno zrnata slika, ko pritisneš prožilec do polovice.

Sam pogled na sliko na zaslonu je pri močni svetlobi otežen. Moti tudi, da ne moremo nastavljati svetlosti zaslona in si s tem pomagati pri močni ali slabi svetlobi. Vsekakor pa je prednost te kamere v velikosti TFT zaslona. Posebne zaščite zaslona ni, zato bodite pozorni, da ga ne opraskate z ostrimi trdimi predmeti. Na zaslonu si ob fotografiranju in ob pregledu fotografij lahko ogledamo vse glavne nastavitve s katerimi fotografiramo. Vključno s prikazom histrograma.

 

Set-up meni.

 

Bliskavica vgrajena v kameri je močno povprečna. Dobro je postavljena tako, da jo je skoraj nemogoče prekriti s prsti med fotografiranjem. Slabost pa je njena zelo majhna moč. Pri občutljivosti 200ISO (poudarjam 200ISO) nam zadovoljivo osvetli motiv do 3,5m pri 35mm in do 2m pri 105mm goriščnice. Konkurenčne kamere te lastnosti dosegajo pri 100ISO. Bliskavico lahko kontroliramo z osnovnimi nastavitvami. Vkop/izklop bliskavice, avtomatsko proženje, in redukcijo rdečih oči. Kamera pa nam ne omogoča kontrolirati moč bliska v plus, minus nastavitev.

Bliskavica v kameri S4i je dobra za normalno družinsko fotografiranje in za doosvetlitev motiva. Za kaj več pa je preslabotna. Pa tega uporabniki te kamere v večini primerov ne pričakuje, saj se zavedajo, da mini kamere niso vsemogočne.

 

Pokritost motiva s svetlobo bliskavice je tudi v širokem kotu 35mm dobra.

 

Vgrajena bliskavica je preslabotna.

 

Kamera in bliskavica odlično sodelujeta. Če do motiva seže zadostna količina svetlobe, bo motiv odlično osvetljen.

 

Doosvetljeno z vgrajeno bliskavico.

 

Pri izrazito močni sončni svetlobi bliskavica skoraj nima nobene moči,

da bi pomagala izničiti močne sence.

 

Levo brez bliskavice, desno z. Razlika v informaciji fotografije je velika.

Naučite se izkoristiti vgrajene bliskavice za doosvetlitev motiva.

 

Funkcije in možnosti

 

Zanimivost kamere je njen notranji, že vgrajeni spomin. Le tega je za 10 MB. Tako, da nekaj posnetkov lahko zajamemo tudi, če spominske kartice sploh ni v kameri. Optio S4i uporablja za shranjevanje datotek SD/MMC spominske enote. Zaradi pomembnosti stiskanja komponent v čim manjše ohišje mini kompaktnih kamer, so majhne SD/MMC kartice nuja. Manjše so samo še Xd, ki pa so domena Fuji in Olympus foto kamer.

S pomočjo večih različnih funkcij na kameri in v meniju lahko kontroliramo način fotografiranja in kakovost slike. Pentax Optio S4i ni namenjen kreativnemu načinu fotografiranja s pomočjo ročnih nastavitev. Omogoča pa nam 20 različnih programskih načinov, s katerimi lahko kontroliramo veliko različnih fotografskih situacij. Poleg povsem osnovnih že dobro znanih programskih nastavitev, P (program), nočni portret, narava, portret, rože itd., nam kamera ponuja še nekaj zelo zanimivih in za nekatere uporabnike uporabnih programskih nastavitev. Imamo možnost nastaviti prirejeno nastavitev za fotografiranje, muzejev, hrane, avtoportreta, zime, morje, panorama z možnostjo združevanja slik, nastavitev za fotografiranje jesenskih barv, podvodno fotografijo in 3D efekt, ko sliko nato pogledamo v treh dimenzijah skozi poseben nastavek. Do nastavitev pridemo zelo enostavno s pritiskom na gumb MODE, nato pa se nam prikažejo vse sličice. Tisto, katero pa smo označili pa vidimo še predstavljeno z napisom za laže razumevanje. Izbrano samo še označimo s tipko OK in že lahko delujemo z nastavljenim programom. Prav enostavnost izbire in dobro vidne ikone marsikaterega uporabnika prepričajo, da jih bo uporabil.

 

Gumbi in priključki na kameri so dobre kakovosti in odlično razporejeni po kameri.

 

Kamera kontrolira ekspozicijo z elektronskim zaklopom v objektivu in CCD elektronskim zaklopom. Najdaljši osvetlitveni čas je 4 sekunde, najkrajši 1/2000 sekunde. Osvetlitev lahko korigiramo v razponu +-2 samo v programski nastavitvi USER. Na kameri imamo še »hitri gumb za izbiri« zeleni gumb Quick kateremu lahko v meniju določimo katero funkcijo naj nam omogoči ob pritisku (WB, format, programski načini fotografiranja itd.). S pomočjo premika levo ali desno štiri funkcijskega gumba pa lahko hitro nastavljamo še eno izmed nastavitev, ISO, ločljivost, kompresijo itd. Tako nam kamera omogoča dve možnosti hitrih nastavitev, brez potrebe, da posegamo v meni. S tem se čas nastavitev skrajša in poenostavi. Lastnost hitre izbire je zelo dobrodošla in odlična lastnost kamere.

Merjenje svetlobe poteka preko TTL merjenja z možnostjo merjenja po celotni površini v večih segmentih, poudarkov na srednjem delu in spot načinu. Merjenje avtomatskega ostrenja in osvetlitve zaklenemo s polovičnim pritiskom na prožilec. Možnosti bracketing načina osvetlitve ni, lahko pa nastavljamo korekturo slike, ostrino, kontrast in zasičenost barv. Preko menija lahko nastavljamo štiri različne ločljivosti slike in tri različne moči kompresije JPEG datoteke. TIFF ali RAW možnosti zapisa nam kamera ne omogoča.

Za korekturo bele barve (WB) imamo vse glavne nastavitve, plus možnost lastne nastavitve. S4i nam ponuja hitrost fotografiranja enega posnetka v sekundi pri polni ločljivosti. Samosprožilec deluje 10 sekund. Imamo pa opcijo dokupa samosprožilca, s katerim lahko samosprožilec prožimo v samo treh sekundah. Nastavitve vklopa ali izklopa lastnosti redukcije šuma nam kamera ne omogoča. Ta lastnost se vklopi avtomatsko, kadar fotografiramo s podaljšanimi časi osvetlitve. 4-kratni digitalni zoom lahko nastavljamo v 12 korakih od najmanjše do največje nastavitve. S pomočjo možnosti DPOF pa lahko nastavimo možnost izpisa datuma na sliki. Kamera nam omogoča še nekaj nastavitev in možnosti. Lahko izključimo avtomatski izklop kamere ali pa nastavimo izklop v treh ali petih minutah. Posebej pa lahko nastavimo izklop zaslona.

Kamera zmore še eno zanimivo rešitev. Če držite gumb za vklop še dve sekundi potem, ko gre objektiv že iz kamere, se vklopi možnost snemanja zvoka. Kamera v tej nastavitvi deluje kot diktafon in snema zvok vse dokler ne zmanjka prostora na kartici.

Nastavitve v meniju kamere nam dajo vedeti, da je kamera namenjena delovanju preko avtomatike nastavitev. Zato v tej mini kompaktni kameri ne iščite zahtevnejših samostojnih nastavitev. Le te so domena kamer večjega uporabniškega kompaktnega razreda.

Je pa Pentax Optio S4i ena izmed tistih kamer, ki nam nudi prijaznost in lahkotnost nastavitev in rokovanja. Prav to pa večini uporabnikov teh kamer največ šteje.

 

Playback meni.

 

Motivu se lahko približamo na vsega 6cm.

 

Že posnete fotografije si lahko ogledamo, ko pritisnemo na zadnji strani kamere modri gumb za hitri ogled slik. Na zaslonu vidimo večino nastavitev s katerimi smo fotografirali, vključno s histogramom. Lahko si prikažemo 9 malih sličic naenkrat ali pa s pomočjo gumba za nastavitev zoom-a povečamo sliko do štiri kratne povečave. Nato pa z ��" zoom gumbom sliko pomanjšujemo nazaj na polno zaslonsko velikost. S pomočjo nastavitve za kontinuirani ogled posnetkov si lahko v meniju nastavimo čas prikaza slike. Preko te lastnosti, kamere same in priloženih kablov si lahko prikaz ogledamo tudi na TV zaslonu. Optio S4i nam omogoča DPOF lastnost priprave fotografije za tisk, zapis podatkov je v EXIF 2,2 zapisu, direktno na tiskalnike pa lahko izpisujemo preko PictBridge tehnologije. Optio S4i pa nam omogoča še eno dobro lastnost, ki jo že dolgo poznamo v Pentax kamerah. Že posneto fotografijo lahko spreminjamo tako po ločljivosti zapisa in kompresiji, kot izrezu slike. Prav tako imamo omogočeno možnost kopiranja fotografije iz notranjega spomina v kameri v SD pomnilniško kartico ali obratno. Ti dve zadnje lastnosti, katerih večina konkurentov nima nam lahko večkrat pridejo prav.

Velikokrat se zgodi, da smo spominsko kartico zapolnili. Pri večini ostalih kamer je treba brisati v tistem momentu nam nezanimive fotografije, da pridobimo prostor za nove fotografije. In zna se zgoditi, da so nam čez čas izbrisane slike kar naenkrat pomembne in nam bo žal za njimi. Optio S4i pa nam omogoča, da že shranjeni sliki zmanjšamo ločljivost, povečamo kompresijo in s tem pridobimo prostor na kartici in še kar je najpomembneje, vse slike so nam tudi ostale shranjene.

 

Rec-mode meni.

 

Kamera je po vklopu v cca. dveh sekundah pripravljena na proženje. Odziv prožilca je hiter, prav tako ostrenje kot merjenje svetlobe. V tem elementu pa je mini kamera Dimage serije G še vedno krepko hitrejša od ostalih. Od širokega do najbolj ozkega kota zoom potrebuje dve sekundi. Približno toliko časa potrebuje kamera tudi za shranjevanje podatkov v polni kakovosti in ločljivosti. Hitrost pregleda slik poteka zelo hitro. S polno baterijo pa lahko posnamemo cca. 200 do 250 posnetkov. Baterija se napolni v cca. 100 minutah.

 

Kakovost slike

 

Vsaka dobra lastnost prinaša tudi slabosti. Kaj pa je uporabniku več vredno, oziroma ali slabost sploh opazi, pa šteje pri izbiri nakupa. Ker je Optio S4i mini kamera, mora imeti tudi zelo majhen objektiv s primerno majhnimi lečami. In tu za zahtevne že nastanejo prve težave. Kakovost slike je dobra, seveda za povprečnega uporabnika. Ne smemo pa od mini kamer pričakovati preveč. Omenil sem že majhnost objetiva in leč. Z zahtevo po kompaktnosti pa je slika predvsem ob robovih slabša od večjih konkurentk namenjenih široki potrošnji. Prav tako je opazna distorzija v širokem kotu. Barvitost slike je dobra, kromatske aberacije je malo, šum pa močno izražen samo pri 400ISO. Pri fotografiranju v nasprotno svetlobo večkrat dobimo premočan kontrast. Bližnje motive lahko doosvetlimo z bliskavico. Le ta ima dobro pokritost motiva in kakovostno osvetli motiv. Temu pripomore tudi TTL merjenje svetlobe. Slabost bliskavice pa je njena slabša moč.

V praksi, ko fotografiramo klasične motive, opisanih napak večina fotografov ne opazi. Fotografirajo znane motive, povečini želijo ostro sliko v sredini, saj je tam njihov glavni objekt. Bistvo je da so barve zadovoljivo zasičene in da je slika dobro osvetljena.

In ker nam Pentax Optio S4i večino motivov kakovostno osvetli, globinske ostrine pa je zaradi majhnih goriščnic veliko, je večina s kakovostjo posnetkov zadovoljna.

 

Fotografija je tako tonsko, barvno kot svetlostno odlična. Pozna pa se slabost male optike. V centru je slika ostra. Na robovih pa ne. Pa če pogledate spodnje fotografije ali vaše domače fotografije, boste opazili, da je glavni del fotografije vedno v sredini. Zato neostrina na robovih v večini primerov ne moti. In vedite, da imajo enake težave vse mini kompaktne kamere. Majhnost in kompaktnost prinese nove kompromise.

 

Fotografirano s goriščnico 105mm pri 100ISO občutljivosti. Kakovost je zadovoljiva. Neostrina ob robovih je manj izražena kot v širokem kotu 35mm.

 

Isti motiv fotografiran pod enakimi pogoji in s pomočjo digitalnega zoom-a.

 

Ostrina v centru objektiva je dobra.

 

Na robovih pa se že opazi slabša ostrina in popačenje slike.

 

Motiv katerega uporabljam za preizkus fotografiranja pri času osvetlitve 1/10 sekunde.

 

1/10 sekunde, 100ISO.

 

1/10 sekunde, 200ISO.

 

1/10 sekunde, 400ISO.

 

2 sekundi, 100ISO. Dobra zasičenost barv in malo šuma. Avtomatska lastnost redukcije šuma dobro opravi svoje delo.

 

2 sekundi, 400ISO. Barvni zapis je še vedno dober, prav tako zapis sivin. Moteč pa je močan šum.

 

Za konec

 

Kamera ima svoje omejitve. Te pa izhajajo predvsem iz njene kompaktnosti. Torej nam potreba po minituriazaciji in všečnosti kamere iz ene smeri, doprinese k določenim slabšim zmožnostim na drugi strani. Vendar še enkrat poudarjam, da so opisane napake plod zahtevnega preizkusa, da se kamero kar najbolje lahko oceni. V praksi pa se kamero velikokrat izbere tudi na oko. Torej na njeno všečnost. In če so vam male mini kamere všeč potem ne morete mimo Optio S4i. Ko pa izbirate med konkurenco začnete iskate prednosti in slabosti enih in drugih.

Pentax Optio S4i ima prednost v kakovostnem zelo majhnem ohišju, velikemu zaslonu, notranjem 10MB velikim spominom, možnostjo uporabe kamere kot diktafon, lahko dostopnim in širokim izborom programskih nastavitev, dvema gumboma katerima lahko samostojno nastavite lastne nastavitve in možnost spreminjanja lastnosti datoteke, ko je le ta že shranjena na kartici...

Kamera ima še več dobrih lastnosti, vendar te niso izrazitejše prednosti pred konkurenco. Po drugi strani pa kupec, ki se je zagledal v konkurenčno kamero enostavno spregleda te boljše možnosti, saj se jih mogoče ne zaveda ali pa v drugi kameri vidi za svoj način fotografiranja povsem drugačne boljše rešitve.

 

Večkrat poudarjam. Najboljše kamere ni. Tako tudi ta mali Pentax Optio S4i ni. Vendar ga sam uvrščam v sam vrh mini kompaktnih kamer tako po fotografu znanih možnostih, sami uporabnosti in programskih rešitvah, kot kakovosti slike za ta razred.

 

Vsak zanimiv trenutek je možno zajeti s mini kamero Optio S4i.

Predvsem iz enega dobrega razloga. Zato, ker jo imate vedno pri roki.

 

Kamera je že pripravljena na naslednji fotografski trenutek.

 

Zelo dobra ostrina v macro načinu fotografiranja.

 

Fotografirano v močno nasprotno svetlobo. V nastavitvi USER,

lahko nastavljamo korekturo osvetlitve v minus in plus.

 

Kamera je tako majhna in lahka, da jo lahko vzamemo tudi na kolesarski izlet

in fotografiramo kar med vožnjo.

 

S pomočjo digitalnega zooma, se da spremljati tudi ptico v letu.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com