Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax Optio S6

Avtor:Matjaž Intihar
29.12.2005 11:25

 

Pentax je svojo serijo kompaktnih kamer Optio razširil še z novim modelom Optio S6.

Poleg že znanega oblikovno dovršenega, trdnega mini ohišja iz aluminija, so kameri dodali še več novih lastnosti. 6M točk, zaslon velikosti 2,5 palca in visoke ločljivosti 232.00 točk, MPEG4 video zapis, nov objektiv z asferičnimi lečami, 23MB notranjega spomina, ISO800, AF žarek za ostrenje in sledilni mehanizem za ostrenje premikajočega motiva.

 

Vse te lastnosti nam dajo vedeti, da Pentax ni samo povečal točk v kameri, ampak dodobra spremenil njeno delovanje in možnosti.

 

Optio S6 je izredno majhnih dimenzij. Š85.5 x V53.5 x G19mm

 

Objektiv je na novo skonstruiran, dodali so mu asferične leče in tako še izboljšali kakovost zapisa in še za 2mm zmanjšali njegovo dimezijo. Še vedno pa ohranja majhnost s pomočjo edinstvene Pentax tehnologije, ko se srednje leče ob vrnitvi objektiva v kamero umaknejo v njen zgornji del. Ta objektiv, vendar še starejše izvedbe je viden v kar nekaj konkurenčnih kamerah.

 

Zaslon nam ne nudi samo velikost, ampak predvsem izredno ločljivost kar 232.000 točk. Prav tako pa je s pomočjo novih tehnologij, mnogo boljši pogled na sliko pri močni sončni svetlobi.

 

Tipalo RGB CCD je velikosti 1/2,5 palca in ponuja zajem s kar 6 milijonov točk. Poenostavljeno delovanje mu omogoča funkcija, ki vse prednastavljene programe prikaže na zaslonu v dveh delih in pri kliku na vsako možnost, se prikaže kratek opis programa. Stilsko obli­kovano ohišje iz aluminija ponuja dober oprijem v roki ter vam zagotavlja da imate v rokah zelo kvaliteten izdelek.

 

Ločljivost kamere je 6.36 M točk, občutljivost tipala so razširili na 800ISO, video lahko zajamemo v stisnjeni obliki MPEG4.

 

Optio S6 ponuja zelo kvaliteten zajem video posnetkov pri ločljivosti 640 x 480 točk, 30 slik v sekun­di ter kompresijo DivX MPEG-4 (možnost snemanja daljši čas). Zelo uporabna in praktična je funkcija "anti-shake", saj z njeno uporabo filmski zapisi ne bodo več tresoči in nekvalitetni. Avtomatsko "sledilno" ostrenje, ki spremlja gibanje motiva, se samodejno vklopi pri izbiri funkcije šport ali domače živali. To je pri teh izbirah zelo dobrodošla nastavitev saj vsi objekti, ki jih želimo fotografirati, niso vedno pri miru. Prav tako je zelo dobrodošla možnost nastavitve ISO občutljivosti celo na vrednost 800 (program Candlelight).

 

Vgrajenega ima še 23 MB notranjega spomina (razširljiv s SD spominskimi karticami), AF žarek za pomoč pri izostritvi v sla­bih svetlobnih pogojih, fun­kci­jo za odpravo rdečih oči pri uporabi bliskavice, ter še mnogo več.

Pentax Optio S6 je odlična nad­gradnja prejšnjih zelo priljub­ljenih modelov. Kljub majh­no­sti, se kamero še ved­no dobro drži v ro­ki, enostavna je za rokovanje, prav ta­ko pa so ostale pregle­dne tudi funkcije menija. Njene prednosti glede na konkurenčne kamere pa so predvsem kompaktnost, enostavnost uporabe, možnost 800ISO, MPEG4 video zapis in dodatno spreminjanje že posnete datoteke. Tudi Pentax Optio S6 pa je ohranil možnost uporabe kamere kot zvočni zapisovalnik.

Zaslon je velikosti 2,5 palca in visoke ločljivosti 232.000 točk. Slika kot nastavitve preko menuja so zelo dobro vidni.

Nastavitveni gumbi so samo na desni strani. Spodnji desni zeleni gumb nam služi za nastavitev štirih lastno nastavljajočih funkcij. Preko tega gumba lahko hitro pridemo do za nas najpomembnejših nastavitev.

Zaslon po višini zasede celo kamero, zato ni prostora za klasično iskalo.

Kamera je brez ostrih robov, na vrhnjem delu pa imamo mikrofon, gumb za vklop/izklop kamere in prožilec.

Objektiv je na novo skonstruiran in ta novejša različica je zaenkrat samo v tej kameri. Nudi nam 3X-ni optični zoom od 37 do 112mm (ek.35mm).

Z novim objektivom je kamera še bolj pridobila na kompaktnosti.

Optio S6 ima že vgrajeno 23MB spomina.

Za shranjevanje podatkov potrebujemo SD pomnilne kartice in Li-Ion polnjivo baterijo, ki je že v kompaletu.

Okno z osnovnimi podatki med snemanjem.

Do največkrat uporabljenih funkcij lahko pridemo preko zelenega gumba na zadnjem delu kamere.

Programska in scenske nastavitve.

Začetek okna v meniju.

Pod to nastavitvijo si izberemo štiri želene funkcije, katere na zaslon prikličemo preko zelenega gumba (Fn).

Za formatiranje kartice je treba v nastavitev SetUp.

Izbira načina ostrenja. Avtomatsko "sledilno" ostrenje, ki spremlja gibanje motiva, se samodejno vklopi pri izbiri funkcije šport ali domače živali.

V funkcija pregleda že posnetih fotografij zelo enostavno najdemo želene možnosti.

Optio S6 nam omogoča izrez že posnete slike, kot pomanjšanje ločljivosti.

Pri pregledu že posnetih fotografij, si lahko ogledamo vse najpomembnejše podatke.

Kamera nam omogoča množico efektov. Sliko lahko ožamo in širimo.

100ISO. Solidna ostrina v celotnem delu slike.

800ISO. Pridobimo 3EV vrednosti naproti 100ISO in nekaj več šuma.

Tonski zapis je odličen.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com