Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax Optio T10 / foto kamera novega trenda

Avtor:Matjaž Intihar
06.06.2006 18:16

Pentax je med mini kompaktnimi kamerami že od vsega začetka prisoten s serijo Optio. Prav s temi kamerami so kazali, da so še vedno močni v foto industriji in da jim staro znanje kot dobrega izdelovalca foto kamer 35mm in srednje formatnega razreda ter optike še kako dobrodošlo tudi v digitalni tehniki zajema slike.

Novi Optio je bolj zaobljen kot predhodnice.


Prednost kamer Optio je bila predvsem v posebni konstrukciji objektiva (Sliding Lens system). Zato so bile njihove Optio kamere manjše, vidno tanjše od konkurenčnih. Predvsem podjetja iz sveta elektronike so si kmalu začela izposojati te male Pentax objektive. Tako je Pentax na lažji, predvsem pa cenejši način prihajal do elektronskih komponent in dodatnega denarja za nov razvoj. V lanskem letu so se že začele širiti govorice, da naj bi korejski Samsung prevzel Pentax. Kmalu pa so prišle prave informacije in s pomočjo izmenjave tehnologije med obema podjetjema je Pentax naredil še dodaten korak do novih elektronskih tehnologij. In prva kamera, ki kaže to sodelovanje iz strani Pentax-a (Samsung je pod svojim imenom predstavil refleksno kamero povzeto po *ist DL) je prav tokrat predstavljeni Pentax Optio T10.

Zaradi posebne konstrukcije objektiva je kamera lahko tanjša od konkurenčnih s podobnimi tehničnimi lastnostmi.


Po čem sploh sklepam, da je ta kamera že plod tega sodelovanja oziroma izmenjave tehnologij. Ve se, da je Samsung zelo močan v elektroniki med tem tudi v tehnologiji LCD/TFT zaslonov. In Pentax Optio T10 nam nudi nekaj, kar za podjetja iz nekdanjega foto sveta danes ni običajno. Ponavadi so »prava« foto podjetja zelo konzervativna pri TFT zaslonih. Nikoli nimajo prva velike zaslone in visoke ločljivosti le teh. Tokrat pa se je zgodilo prav to. Optio T10 nam nudi kar 3.0 palca velik zaslon z visoko ločljivostjo 230.000 točk. In samo to še ni tolikšna posebnost kot dejstvo, da ima Optio T10 zaslon občutljiv na dotik. Kar pomeni, da nastavitve upravljamo preko zaslona samega in dodatnih gumbov niti ne potrebujemo. Zato je pri Optio T10 zaslon lahko tako velik in kamera sama sprva zgleda kar malo čudno, ker ima na zadnjem delu kamere samo dva gumba. Tega do sedaj nismo bili vajeni pri digitalni foto kameri (razen Sony N1). In prav zadnji del kamere nam pokaže, da je kamera Optio T10 drugačna od večine konkurenčnih. Vse ostale lastnosti nam tega ne pokažejo.

Razen na zgornjem delu kamere ni dodatnih gumbov.

 

Pentax Optio T10 je za to serijo kamer relativno velika. Meri 97x58x20mm. Njena teža z baterijo in pomnilno kartico je 170g. Torej je kamera med večjimi in težjimi v razredu mini kamer s trdnim ohišjem. Oblika je moderna, na spodnjem in zgornjem delu je kamera močno zaobljena. Spredaj je dobro znani objektiv z lečo, ki se v ugasnjenem stanju skrije v zgornji del ohišja in je zato kamera lahko tanjša. Objektiv ima goriščnice od 37,5 ��" 112mm (ekv.35mm) in svetlobno moč f/2,7 v širokem in samo f/5,2 v ozkem kotu. Desno nad njim je bliskavica in lučka za doosvetljevanje motiva pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih. Na zgornjem delu kamere sta gumb za vklop/izklop kamere in prožilec. Na levi strani je USB vhod, na desni pa za napajanje. Na spodnjem delu kamere je navoj za stojalo in vratca za katerimi je Li-Ion baterija ter reža za SD pomnilno kartico.

Nalepka na kameri nam odkrije posebnosti te kamere. Zaslon občutljiv na dotik, možnost risanja in dodajanja efektov ter zelo velik zaslon z odlično ločljivostjo.

Ponavadi je potrebno največ napisati o gumbih na zadnjem delu kamere. Pri kameri Optio T10 ob pogledu na zadnji del ostanemo brez besed. Poleg zaslona sta samo še dva gumba in nič več. Tokrat je treba veliko več poudarka nameniti nastavitvam preko zaslona kot pa gumbom.

Prvo kar na zadnjem delu kamere Optio T10 daje pozornost je kar 3.0 palce velik zaslon. Ob vklopu kamere spoznamo, da se da preko njega odlično gledati na motiv. Na svoj račun pridejo tisti, katerim je slika na majhnih zaslonih in predvsem napisi z nastavitvami na njemu premajhni. Pri tej kameri smo rešeni teh težav. Poleg zaslona sta samo še dva gumba. Zgornji nam služi za pregled že posnetih fotografij, spodnji za vstop v osnovni MENU. Ko pa se dotaknemo zaslona se pravo spoznavanje kamere šele začne. Prav spoznavanje s kamero preko zaslona je na začetku zamudno, predvsem nam marsikatera lastnost lahko ostane skrita. Zato je dobro, da to kamero začnete spoznavati preko navodil in odkrijete vse možne nastavitve. Nekaj glavnih izmed njih je opisano ob zaslonskih slikah, saj vam jih le tako lahko približam in pokažem.

Prav z zaslonom je Pentax nakazal novo smer pri kompaktnih kamerah. Velik poudarek bo predvsem na zaslonih. Predvsem na višji ločljivosti, da fotograf lažje kontrolira motiv in pregleduje sliko.

 

Na tako velikem zaslonu si lahko brez težav ustvarite projekcijo fotografij.

 

Če na drugih delih kamere ni gumbov, to za manjše kompaktne kamere ni nič nenavadnega. Da jih ni na zadnjem delu, oziroma, da sta samo dva pa je med digitalnimi kamerami nekaj močno nenavadnega.

 

Kamera uporablja SD pomnilno kartico in Li-Ion baterijo. Če fotografirate več in radi pregledujete posnete fotografije si že ob nakupu kamere dokupite rezervno.

 

Ob vklopljeni kameri se samo dotaknemo zaslona in zaslon oživi.

 

Na nastavitve preko zaslona se je na začetku še treba navaditi. Ko pa enkrat spoznamo glavne nastavitve je upravljanje z njimi zelo enostavno.

 

Kakovost slike je povsem primerljiva s konkurenčnimi kamerami v njenem razredu. Kot pa sem že zapisal v članku "kompaktne digitalne kamere so našle svojo pot", v kompaktnih kamerah ne iščem več večjih napak glede kakovosti slike. Ve se za koga so te kamere namenjene in do kakšnih povečav se iz teh kamer tudi izdelujejo fotografije.

 

100ISO.

 

100ISO. Tudi izven centra slike je ostrina zadovoljiva.

 

400ISO. Zanimivo, da nam kamera omogoča samo 400ISO največje občutljivosti. Danes nam skoraj vsaka nova kamera nudi 800ISO.

 

400ISO. Korekcija šuma je močna. Ostrina kontrastnega zapisa pa še vedno ostaja dobra.

 

Kamera Optio T10 ima novo možnost. Ni več gumbov za premik funkcij. Vse opravimo z dotikom zaslona. Ker je na začetku iskanje teh funkcij malo nenavadno vam nekaj možnosti predstavljam. Vstopne nastavitve so povsem običajne in poznane. Možnost nastavitve ločljivosti dodajanje elektronskih popravkov slike in tudi samonastavitev funkcij. Vsakič ko kamero na novo vklopimo, kamera deluje pod nastavitvami, katere smo sami izbrali.

 

Prav tako kameri lahko določimo v spomin nekaj glavnih lastnosti in želja glede zajema slike. V dodatnih oknih ima možnost nastavitve zaslona, jezika, trajanje prikaza slike... Obenem pa lahko vklopimo tudi funkcijo Guide Display. Ta vodič nam ob izbrani funkciji napiše na zaslon za kaj je funkcija primerna.

 

Osnovne lastnosti glede izbire programa za osvetlitev, ločljivosti, ostrenja in kompresije slike.

 

Zanimive Pentax možnosti se skrivajo izza pregleda že posnete fotografije. Ob pregledu slike pritisnemo na zaslon in pokažejo se dodatne možnosti obdelave fotografije že kar preko foto kamere. Sliki lahko spreminjamo ločljivost, ji dodajamo zvok, po njej pišemo (preko zaslona), dodajamo okvirje in posebne efekte.

 

Preizkus dodajanja okvirjev, pisanja teksta in dodajanja zvoka.

 

Sliki lahko dodajamo množico posebnih efektov.

 

Ko izvrišemo željene funkcije na sliki imamo možnost sliko presneti ali narediti kopijo in s tem ohranimo original.

 

Osnovno okno in izbira funkcij, ko se dotaknemo zaslona.

 

Takšen in še mnogo drugačnih izdelkov lahko opravi fotograf kar preko foto kamere Optio T10. Kompaktne foto kamere bodo vse bolj postajale tudi naši foto albumi. Namizni računalniki družinskemu fotografu ne bodo več potrebni, saj bo lahko vse naredil preko dodanih funkcij preko foto kamere, ki bodo kmalu dobile močno podporo v še večjem notranjem spominu. Pentax Optio T10 je že predhodnica teh kompaktnih kamer.

 

Za konec

Pentax je s kamero Optio T10 nakazal novo smer med kompaktnimi kamerami, katero bodo posnemali tudi drugi. Izognili so se gumbom in uporabniku omogočili pogled na sliko preko zelo velikega zaslona in premik funkcij preko njega. Ostale dobre lastnosti kamer Optio pa so v celoti ostale. Kot prvo gre omeniti, da kamero še vedno lahko uporabljamo kot diktafon oziroma, da nam kamera nudi obilo možnosti popravka fotografije po samem zajemu. Pri kameri Optio T10 ima sedaj še možnost direktnega dodajanja okvirjev, po sliki lahko rišemo, dodajamo prednastavljene ikone itd.

Vsem vam, katerim je nova tehnologija zaslonov zanimiva in kateri si želite po fotografiranju že kar preko kamere dodajati določene elemente in tako dodatno poživiti sliko si le poglejte to zelo zanimivo kompaktno kamero. Predvsem pa nam Optio T10 glede na zmogljivost zaslona in za svoje uporabniške zmožnosti nudijo za zelo zanimivo ceno cca. 80.000 SIT.

In še nekaj! Ker boste že sedaj uporabljali kamero, ki je uvedla nove smernice boste tudi sami tisti, ki greste s časom naprej. Kompaktne kamere drugih proizvajalcev bodo z novostmi kot večji zaslon z visoko ločljivostjo, njegovo občutljivostjo na dotik in funkcijami za dodajanje efektov na sliko prišle šele čez čas. Pentax Optio T10 je zato trenutno tehnološko med najnaprednejšimi kamerami in posledično krepko pred konkurenco. In če ste radi s tehnologijo pred drugimi, potem je Optio T10 narejena predvsem za vas.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com