Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax Optio W60 / popolen test na terenu

Avtor:Matjaž Intihar
20.06.2009 09:25
Stran:

 

 

Nemška avtomobilska industrija testira svoje izdelke v fenoskandiji, kjer se srečujejo s težkimi voznimi pogoji v ostrih sneženih zimah. In tudi z losi po katerih slovi tako imenovani losov test. Naša družina se je odpravila na morski dopust in obenem testirati najnovejšo Pentax kompaktno kamero. Imeli smo vse pogoje za testiranje vodotesnega kompakta, Pentax Optio W60. Kot so pokazali testi navedeni v nadaljevanju, je omenjena kompaktna kamera namenjena družinski uporabi, pa tudi pri resnem delu v službi. Naš namen ni bil preverjanje suhoparnih tovarniških podatkov o aparatu, saj jim je mnogo lažje verjeti, kot pa jih preveriti. Na voljo so na sledečih spletnih straneh.
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1747&z=1
http://www.pentax.jp/english/support/download_manual.html
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Pentax/pentax_optiow60.asp

 

Naš namen je bil ugotoviti primernost omenjenega modela kompaktne kamere pri fotografiranju na družinskem dopustu in hkrati narediti nekaj primerjav s predhodnikom, nekaj generacij starejšim modelom Pentax Optio W10.

 

 

Zunanji izgled kamere Pentax Optio W60.

Kot je razvidno iz zgornje slike je kamera kompaktna v pravem pomenu besede. Brez zunanjih gibljivih delov! Pod pokrovom je gumijasto tesnilo, ki preprečuje vdor vode v kamero. Baterija (akumulator Lithium-Ion (D-LI78)) je namenska, kar pomeni, da je ne moremo kupiti v vsakem kiosku, kot recimo lahko kupimo klasične AA baterije za nekatere konkurenčne modele. Zato toplo priporočam, da sta med osebno opremo tudi rezervni akumulator in polnilnik.

Za normalno družinsko fotografiranje, ob zadovoljivih svetlobnih pogojih, akumulator povsem upraviči svoje mesto v aparatu. Problem s kapaciteto akumulatorja se pojavlja le pri snemanju filmov ter pri funkciji "digital wide" ali "digital panorama". Pri slednjih je procesiranje posnete fotografije zelo požrešno po kapaciteti akumulatorja. Po mojem občutku je z enim polnjenjem možno narediti le od 40 do 50 tako procesiranih panoramskih posnetkov.

 

Vseeno naj navedem nekaj osnovnih podatkov o kameri. Bistven je objektiv, ki zelo dobro opravlja svojo funkcijo in je nepredušno zaprt v kompaktnem ohišju. Od predhodnikov se razlikuje zlasti po goriščnici, ki je 28-140 mm (ekv. 35 mm). Govorimo o pet kratnem zumu! S kamero Pentax Optio W60 lahko snemamo filmčke v HDTV resoluciji, katere lahko obdelamo z amaterskimi programi za obdelavo filmov (npr. Pinnacle, iMovie), snemamo zvočne informacije za dokumentacijo k posnetku, ga uporabimo kot diktafon in še in še. Za tiste ki se spoznate na milijone, naj povem, da ima Pentax Optio W60 CCD element z 10 milijoni pixlov (max. resolucija 3648 x 2736 pix.). Posnetke lahko opazujemo na odličnem 2,5 palčnem TFT zaslonu z 230.000 točkami. Da zaključim, Pentax Optio W60 je kompaktna kamera v pravem pomenu besede in brez zunanjih gibljivih delov. Z njo se lahko potopimo za 120 min. do 4 metre globoko pod vodo.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com