Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Pentax Optio W90 in njen test v puščavi

Avtor:Matjaž Intihar
21.06.2010 15:06
Stran:
Franc Vrtačnik, Matjaž Intihar

Priznam, jaz sem jo že kar težko pričakoval. Pentax je lansko leto predstavil osmo generacijo kompaktnih fotokamer, Optio W80, namenjenih fotografiranju v težkih klimomehanskih pogojih, tudi pod vodo. Ohišje se je le rahlo razlikovalo od predhodnice, Optio W60. Je bila pa zato posneta fotografija slabša kot so bile fotografije, posnete z Optio W60. Predvsem je bila izražena kromatska aberacija, izrazitejša je bila tudi zrnatost posnetka v slabših svetlobnih pogojih. O tem, da najnovejši model kompaktne fotokamere ne nudi vedno tudi tehnično boljše fotografije od predhodnice, je bilo v tej reviji že večkrat napisano. Vendar je Optio W90 že na pogled drugačna fotokamera od predhodnic in ima s prej omenjenima modeloma skupno le razporeditev tipk na zadnji strani ohišja. Ohišje proizvajajo v črni in pistacija zeleni barvi.

Zunanji izgled robustne fotokamere Pentax Optio W90
Optio W90 je kompaktna in trdna. Ko jo uporabnik zgrabi v roko, ima resnično občutek, da je grajena za fotografiranje v vseh pogojih, ki jih lahko entuziast doživi pri fotografiranju. Pri tem nam sme pasti na vezano leseno ploščo z višine 1,2 m, lahko jo vzamemo s sabo na zimski izlet, kjer pričakujemo zmrzali okrog -10 st. C. Proizvajalec deklarira tudi vodoodpornost do globine 6 m za čas 120 minut. Tu bom dodelal obrabljeno frazo, in sicer: ne samo, da človek ne vzdrži več teh pogojev, temveč tudi marsikateri morski sesalec ne.

Pentax Optio W90 za vse pogoje in priložnosti
To so dosegli z zares čvrstim ohišjem, ki mu bo v prihodnosti možno dokupiti še debelo silikonsko prevleko, ki bo še dodatno ščitila aparat zlasti pred odrgninami in udarci. Na sprednji strani ohišja se nahaja objektiv okrog katerega so tri visoko svetilne bele LED diode. Te vključimo preko menija. Vendar brez skrbi. Ukazi v meniju so razporejeni tako, da potrebujemo za vklop diod skupaj le tri pritiske na funkcijske tipke. Zadeva sveti tako močno, da v popolni temi omogoča branje, entuziastu pa bi v skrajni sili služilo tudi kot ročna svetilka. Proizvajalec jih je predvidel za osvetljevanje objekta pri makro fotografiji, namesto makro bliskavke. Ob teh diodah je še visokosvetilna oranžna dioda, ki v slabih svetlobnih pogojih pomaga osvetliti objekt in pri tem izdatno pomaga k hitrejšemu avtofokusu. Zaradi te LED diode lahko z vklopljeno bliskavko uspešno fotografiramo celo v popolni temi, vendar le do razdalje nekaj metrov, do kamor posveti vgrajena bliskavka. Dokupiti je možno tudi IR prožilo, ki ima IR sprejemnik ob že omenjeni diodi. Objektiv je neprodušno zaprt v ohišje, spremenljive goriščnice od 5 do 25 mm (28mm ��" 140 mm, ekv. 35mm), ki goriščnico nastavlja preko periskopa. Svetlobna jakost je primerljiva z objektivi konkurenčnih podjetij, ki izskočijo iz ohišja, in sicer od 3,5 do 5. Objektiv izostri objekt od 1cm do neskončnosti.

Na zgornji strani ohišja sta tipki za vklop fotokamere ter za proženje in mikrofon z zvočnikom. Vklop se izvede hitro. Proizvajalec trdi, da je Optio W90 popolnoma pripravljena za delo v 1,3 sekunde. Zakasnitev sprožilca je deklarirana na zgolj 0,03 sekunde. Na spodnji strani ohišja je prvi pokrov s tesnilom, ki preprečuje vdor vode in prahu. Tu sta nameščeni baterija (Lithium-Ion D-LI88) in SD/SDHC reža spominske kartice (kapacitete 4MB ��" 32MB). SDXC spominskih kartic še ne podpira. Drugi pokrov, prav tako opremljen s tesnilom, je na stranici. Pod njim sta HDMI in PC/AV konektorja za neposredni priklop kamere na PC računalnik ali HDTV. Na zadnji strani so še funkcijske tipke ter 2,7 inčni monitor resolucije 230.000 pikslov, ki bolje prikazuje sliko v bleščeči se svetlobi kot predhodniki.

Akumulator vzdrži okoli 200 posnetkov, 300 minut audio posnetkov in 85 minut snemanja filma. Akumulator se napolni v času 120 minut. Prvo soboto, ko sem testiral Optio W90 sem akumulator izpraznil in napolnil tri krat. Priporočam, da na potovanje vzamete s sabo rezervni akumulator ali vsaj polnilnik, s katerim ga boste polnili med kosilom v restavraciji.

Optio W90 ima optični CCD element velikosti 12,1 megapikslov, dimenzij 6.16 x 4.62 mm, površine 0.28 cm2, oziroma gostote 43Mpiksel/ cm2. Občutljivost CCD elementa se giblje med ISO 80-6400.

Optio W90 zajema posnetke z 1,27 posnetki na sekundo, najkrajši čas osvetlitve je 1/1500 sekunde, najdaljši čas je 4 sekunde v "nočnem načinu". Optio W90 nima neposrednih ročnih nastavitev zaslonke in časa, temveč si pri nastavitvi časa in zaslonke pomagamo s 24 scenskimi načini fotografiranja.

Optio W90 omogoča snemanje filma v sledečih ločljivostih, 1280 x 720 (30/15 fps), 640 x 480 (30/15 fps), 320 x 240 (30/15 fps). Edina pomanjkljivost snemanja videa pri Optio W90 je v posnetem zvoku motorčka autofokusa in motorčka zumiranja skupaj z zvokom, ki ga posnamemo v kadru. Razlog je v tem, ker je namreč vse nepredušno zaprto skupaj z mikrofonom. Vendar si uporabnik pri tem pomaga tako, da fokusiranje nastavi na Pan Focus. Pri tem bo Optio W90 nastavila ostrino na neko točko med nekaj metri in neskončnostjo. Pri zumiranju pa si pomagamo tako, da upoštevamo mojstre režije, ki so se zumiranju dosledno v celoti izogibali in so posneli praktično ves film brez uporabe objektiva s spremenljivo goriščnico. Naj omenim na tem mestu le Alfreda Hitchcoca.

Pred vzorčnimi fotografijami naj omenim še nekaj konkurenčnih prednosti, kot so:
Avtomatsko prepozna do 32 obrazov na sliki s tem da zazna ali se je določena oseba smejala ali imela zaprte oči.
Avtomatsko prepozna do tri pse ali tri mačke v kadru.
V načinu "Auto Picture Mode" avtomatsko izbere izmed osmih načinov slikanja najprimernejši način glede na trenutne pogoje zajema fotografije.
Omogoča dvojni način stabilizacije slike, in sicer Pixel Track Shake reduction ter avtomatsko izbiro višje občutljivosti, kar ima za posledico fotografiranje s krajšimi ekspozicijami.
Omogoča sledenje gibajočega se predmeta. Ko smo predmet izostrili, ostane izostren, tudi če se premika.
Funkcija "D-range" omogoča osvetlitev predmetov, ki so v senci in potemnitev predmetov, ki so presvetli.
Omogoča izvajanje "Pixel Mapping". Aparat najde neuporabne točke in jih ekstrapolira z okoliškimi točkami.
Ne nazadnje naj omenim tudi vgrajeno budilko, ki bo entuziasta budila pred sončnim vzhodom na potovanjih v odročnih krajih.

Posnete fotografije govorijo o uporabni vrednosti izdelka


Vašega ljubljenčka vam bo ovekovečil z ali brez načina "Pet", ki prepozna male živali.


Makro fotografija še nikoli ni bila tako enostavna.
Poročna fotografija in detajli s photo shootinga..


Ženin in nevesta.

Sklepna misel (Franc Vrtačnik)
Izguba časa je primerjati kompaktni Pentax Optio W90 z zrcalno refleksno kamero, sploh, če slednji zajema fotografijo v RAW načinu. Smiselno pa je primerjati Optio W90 s konkurenčnimi kompaktnimi izdelki. V istem cenovnem razredu bi mogoče konkurenčni kompaktne fotokamere procesirale kvalitetnejšo fotografijo, kar bi pa ugotovil le poznavalec s PC računalnikom in s programsko opremo za obdelavo fotografij. Vendar do sedaj od zaščitenih kamer le Canon D10 nudi kolikor toliko primerljivo sliko s klasičnimi kompaktnimi kamerami.
Pri jasni kriterijski funkciji, ki določa, da moramo izdelati zadovoljivo fotografijo do velikosti "A4", kadar koli, kjer koli, pri klimomehanskih pogojih, kjer marsikateri sesalec ne vzdrži več, trenutno na trgu v tem cenovnem razredu ni konkurenčnejšega izdelka. Pentax Optio W90 je fotokamera, katere oblika in konstrukcija ohišja omogočata, da jo imamo vedno pri sebi, pripravljeno za posnetek. Služila nam bo v naravi, v gorah, pod vodo, na gradbišču, pri sodni medicini, pri študiju... Lahko jo posodimo znancem, prijateljem, otrokom pri tem pa nas ne bo strah, da bi nam izdelek mogoče vrnili v nedelujočem stanju. Le naučite jih pravilno zapreti vratca za baterijo in pomnilno kartico. Ko jo umažemo jo enostavno kot zobno ščetko operemo pod tekočo vodo. Pravi terenec!

Na naslednji strani, praktični preizkus kamere Pentax W90.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com