Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited / test s pridihom nostalgije

Avtor:Matjaž Intihar
09.02.2011 19:46
Stran:

Pentax nas že desetletja razveseljuje s svojimi idejami in produkti. (Zgodovina Pentax) Nekatere dlje, druge manj časa, toda še vedno se trudijo fotografu podati kaj drugačnega, samosvojega.
Sicer jim ne gre več tako dobro kot pred desetletji, vendar imajo še vedno svoje uporabnike in to zelo zveste uporabnike.
Ob pogledu na objektive mi je takoj padel v oko tokrat predstavljeni Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited. Zanimivo, saj je bilo ob njemu 10 in več danes klasičnih zum objektivov, kateri so občutno večji. Ta mali Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited, se je podobno kot majhen in sramežljiv otrok med odraslimi, med njimi komaj videl. Toda vseeno, če si vajen in si nekdaj podobno uporabljal, potem takoj opaziš razliko med plastiko in kovino.
Kako prijetno je v roki zopet držati objektiv s kovinskim ohišjem, čutiti hladno kovino, večjo težo a obenem še vedno neverjetno kompaktnost. Danes so za »stare« razmere objektivi veliki, že preveliki.
Ko na objektivu zagledaš še gravirane številke, skalo z zaslonkami za pregled na ostrino po globini slike, se ti kar malo oko orosi. Ja vem, novodobni fotograf tega ne razume in ga niti ne zanima. Za to sem zapisal, da je to tudi test s pridihom nostalgije.
Še 25 let nazaj nihče videti ni hotel plastičnega objektiva. Toda proizvajalci znajo in so v 90-tih kovino menjali za plastiko. Večina je sprejela njihovo odločitev. Ampak, če le imate možnost si oglejte ta »mali« Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited. To je objektiv in izdelava. To, kar nam nudijo z današnjimi sodobnimi materiali je le približek tega.


Za tiste, ki ne vedo zakaj vse te številke in črtice. Zgornje številke za ostrino pri določeni oddaljenosti so nam dobro znane. Prav tako številke za osnovne zaslonke. Linije, katere povezujejo številke pa imajo zanimivo lastnost. Preko njih hitro vidimo od kje do kje bo ostro. In fotografi smo se v dobi ročnega ostrenja večkrat posluževali te rešitve. V zgornjem primeru imamo pri f/22 ostrino po globini slike od 0.25m pa vse do 1m. Pri f/11 pa je ostrine po globini slike samo še od 0.3m do 0.5m. V primeru, da bi obroč za ostrenje ustavili v neskončno pri f/22, bi bila ostria slike v vsem polju do 0.28cm.

Videz, velikost, teža
Objektiv je majhen. Kot že zapisano je za današnje poznavanje objektivov miniaturen. Tako, da ga po videzu novodobni fotograf skoraj ne bo opazil.
Objektiv Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited meri v dolžino vsega 39.5mm. Premer je 63mm. Premer za filter je 49mm. Teža 212g.
Za primerjavo med zadnje preizkušenim objektivom Nikkor 35mm f/1.8 G (test). Nikkor je za cm širši in daljši, ima motorček za ostrenje v objektivu, enako število opazno večjih leč, pa je za celih 15g lažji.
Ja, ko Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited, primeš v roke opaziš razliko med njim in današnjimi objektivi.

Konstrukcija
Objektiv Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited ima goriščnico 15mm. Ker je tipalo razreda APS-C, je kot zajema enak kot pri polno formatnih kamerah 35mm pri 22,5mm (860 po diagonali). Svetlobna moč objektiva je f/4.
Ohišje je iz aluminija. Celotna konstrukcija je kovinska in že občutek v roki ti lahko pove več. Premik sicer preozkega obroča za ostrenje je za današnje plastične objektive božanski.
Na prednjem delu objektiva je vgrajena, kovinska sončna zaslonka. Le to je treba ob uporabi potegniti iz objektiva.
V objektivu je osem leč, ki so razvrščene v šest skupin. Ena leča je hibridno asferična, ena posebej brušena z minimalno disperzijo svetlobe (ED), za katero pa so zapisali, da je iz stekla. Ja, danes je vse manj pravih leč iz stekla. Kar pa ne pomeni, da plastika in razne hibridne leče ne opravljajo dobro svojih lastnosti. Po tem ko so morali vsi proizvajalci iz stekla za leče odstraniti element svinca, so poizkušali z novimi tehnološkimi rešitvami in z materiali pridobiti na kakovosti ter seveda veliko glede na razmerje, cena, teža, uporabniška vrednost. Zaslonka v objektivu ima sedem lamel.

Bajonet
Nastavek za kamero je klasični KAF, izdelan iz kovine. Objektiv nima vgrajenega motorčka za ostritev, za to je nastavek za kardansko vodilo iz kamere na samem obroču.

Ostrenje
Kot že zapisano poteka preko motorčka v kameri. Je glasno in ne najhitrejše. Toda zamik leč ni velik in za to glede hitrosti ni težav. Ročno ostrenje poteka preko obroča na prednjem delu objektiva. Zaradi izredne kompaktnosti je obroč majhen, vendar še vedno odlično vrtljiv in vodljiv.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com