Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS / Kje je objektiv?

Avtor:Matjaž Intihar
06.12.2012 14:28
Stran:

 

Zaključna ocena

Objektiv Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS me nikakor ni pustil hladnega. Seveda bolj zaradi samega materiala, občutka v roki, konstrukcije, kot zaradi vrhunskih optičnih lastnosti. Če prav tudi iz tega pogleda še daleč ni slab. Še toliko bolj, če ga gledamo iz primerjave z zum objektivi.
Vsak kompromis doprinese tudi k kakšni slabosti. In kompaktnost doprinese pri tem objektivu tudi potrebne posebne optične rešitve. Da objektiv ne bi bil prevelik so se odločili za svetlobno moč f/2.8 in optični kompromis pri velikosti leč. Da ne bi bil predrag, so kompromisi tudi pri lečah samih.
Toda gledano v celoti. Objektiv Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS je toliko posebneža, da dela skomine vsakemu resnemu uporabniku kamer Pentax. Zelo lepo paše na brezrcalno K-01, seveda, če se zna ali je želja uporabiti samo enogoriščni objektiv.
Ko enkrat spoznaš princip delovanja z enogoriščim objektivom, te potreba po takem objektivu hitro potegne. Ni rečeno, da bo objektiv hitro osvojil tudi novodobnega fotografa vajenega zum objektivov, a vse pride enkrat na vrsto. Objektiv je pritegnil vsakogar, ki je pogledal kamero, saj izgleda, kot da ga na kameri sploh ni. In če že sam objektiv ni »čuden«, so kmalu po prvem ogledu sama vprašanja. Ali ima zum?


Ob dodanem pokrovčku je še težje ugotoviti, kje je objektiv.

Glede na to, da ima Pentax podoben, dražji objektiv Limited in še 43mm f/1.9, je zanimivo, da ima objektiv Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS tudi kovinski bajonet. S plastičnim bi bil še cenejši in povsem zadovoljiv za kamero K-01 in naslednice. Vendar vsekakor pohvalno iz smeri uporabnika. Objektiv je lahko tudi tako majhen, ker je Pentax izkoristil možnost ostrenja preko motorčka v kameri in ker v objektivu ni dodatnega sistema leč in stabilizacije slike. Pentax ima stabilizacijo slike urejeno preko tipala.
Objektiv ima majhen premer leč na proti celotni širini objektiva. Pred lečo za zaščito lahko nastavimo plastični pokrov. Kadar ga nimamo na objektivu, kaj hitro lahko primemo za lečo. Držanje kamere ni podobno kot z večjim objektivom in hitro pustimo sled prsta na leči. Zato je meni moteče, da ob robu objektiva ni navoja za večji filter. Sicer lahko dodamo na objektiv 27mm filter, vendar ga pri nas v ponudbi ni zaslediti. Glede na to, da je premer objektiva 63mm, bi na njega lahko dodali filter s premerom 62mm. Veliko lažje in z manj bojazni je očistiti filter, kot lečo.

Da zaključim, objektiv Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS, je eden izmed tistih, ki zna pritegniti pozornost. Vsakdo ga pogleda, ta »pokrovček« za bajonet kamere in se nasmeji. Toda to je resen objektiv in tudi rezultati niso nič kaj slabši, kot z normalno velikimi objektivi. Pentax ve, kaj pravi Pentax ljubitelj potrebuje.


Res, da ime Pentax ne vleče toliko kot Canon, Nikon. Toda s to malo "palačinko" boste vedno v centru pozornosti.

 


 

Na Pentax objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
D* - najboljša optična kakovost in zaščitenost ohišja tudi če ni oznake WR ter Quick Shif sistem ostrenja. Objektivi samo za APS-C tipala
DA - Objektivi samo za APS-C tipala brez zaščite (WR)
DA Limited - Posebna serija objektivov
D-FA - Objektivi, ki so namenjeni za polni 35mm format
ED (Extra Low Dispersion) posebno brušene leče za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
AL (Aspherical) - posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
IF (Internal Focusing) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
WR (Water Resistant) - objektivi z dodatno zaščito
SDM (Supersonic Drive Motor) motorček za hitro in tiho ostrenje
XS - Objektivi s klasičnim KAF bajonetom, z velikostjo bolj namenjeni brezzrcalnim kameram iz serije K
SP - Premaz proti odbojem svetlobe

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com