Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS / Kje je objektiv?

Avtor:Matjaž Intihar
06.12.2012 14:28
Stran:

Pentax nas že desetletja razveseljuje s svojimi idejami in produkti. (Zgodovina Pentax) Nekatere dlje, druge manj časa, toda še vedno se trudijo fotografu podati kaj drugačnega, samosvojega.
Sicer jim ne gre več tako dobro kot pred desetletji, vendar imajo še vedno svoje uporabnike in to zelo zveste uporabnike.
Ob pogledu na objektive mi je takoj padel v oko tokrat predstavljeni miniaturni Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS. Torej, njega bom izbral za preizkus ob novi kameri DSLR, Pentax K5 II (test).
V bistvu nam je ta objektiv že poznan od prej (l. 2004), ko je Pentax naredil objektiv enake goriščnice in velikosti Pentax smc DA 40mm f/2.8 Limited. Hitro je dobil ime »palačinka«. Toda tisti prvi, je imel tudi gravirane podatke o metrih in je bil namenjen uporabnikom Pentax kamer DSLR. Podobno kot že preizkušeni posebnež med objektivi, Pentax smc DA 15mm f/4 ED AL Limited.
Kamera z izmenljivimi objektivi brez zrcala Pentax K-01 ima enak bajonet KAF, zato so se pri Pentax najbrž odločili narediti še tanjšo in lažjo izvedbo objektiva 40mm Limited. Obenem je novi XS (280€), občutno cenejši od verzije Limited (400€).


Kje je objektiv?

 

Videz, velikost, teža

Objektiv je majhen, res majhen, res res majhen. No tudi kamera Pentax K-01 je in zanimivo, da so se pri Pentax kot edini odločili, da tudi na njej uporabijo navoj, ki ga uporabljajo kamere DSLR. Kot že zapisano je za današnje poznavanje objektivov Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS res miniaturen. Celo tako močno, da ga na kameri fotograf ali fotografirani skoraj ne bo opazil.

Objektiv Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS meri v dolžino zgolj 9mm. Ne nisem se zmotil, zato zapišem še z besedo, devet milimetrov. Premer je 63mm. Premer za filter je 27mm. Teža samo 45g, kar je 2X manj kot 40mm Limited »palačinka« iz leta 2004.
Za primerjavo med po goriščnici podobnim preizkušenim objektivom Nikkor 35mm f/1.8 G (test). Nikkor je 7mm širši in za kar 44mm daljši ter za 165g težji.
Ja, ko Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS primeš v roke, opaziš razliko med njim in drugimi »normalnimi« objektivi.


Pentax klasični kit zum objektiv (levo) je med manjšimi. V primerjavi se šele opazi resnična miniaturnost 40mm objektiva. Ni čudno, da se je teh Pentax objektivov prijel vzdevek "palačinka".

 

Konstrukcija

Objektiv Pentax smc DA 40mm f/2.8 XS ima goriščnico 40mm. Ker je tipalo razreda APS-C, je kot zajema enak kot pri polno formatnih kamerah 35mm pri goriščnici 60mm. Svetlobna moč objektiva je f/2,8.
Ohišje je iz aluminija in malo trdne plastike. V roki deluje zelo trdno. Premik sicer preozkega obroča za ostrenje na prednji strani objektiva je za današnje plastične objektive odličen.

Objektiv je širok 63mm, samo zaradi potrebe bajoneta. Premer za filter je zgolj 27mm, na nastavku za filter je gumasti pokrovček.
Enako kot v izvedbi Limited, je tudi v XS objektivu pet leč, ki so razvrščene v štiri skupine. Zaslonka v objektivu ima devet lamel, ki pomagajo k odlični razpršitvi in posledično mehki neostrini.

 

Bajonet

Nastavek za kamero je Pentax, klasični KAF in kakovostno izdelan iz kovine. Objektiv nima vgrajenega motorčka za ostritev, za to je nastavek za kardansko vodilo iz kamere na samem obroču bajoneta.

 

Ostrenje

Kot že zapisano, avtomatsko ostrenje (AF) poteka preko motorčka v kameri. Je glasno in kljub kardanskemu ostrenju hitro. Ker je zamik leč zelo majhen glede hitrosti izostritve ni težav.
Ročno ostrenje (MF) poteka preko zelo tankega obroča na prednjem delu objektiva. Zaradi izredne kompaktnosti samega objektiva je obroč res majhen, vendar še vedno dobro vrtljiv in vodljiv. Je pa treba za ročno ostrenje na kameri prestaviti na to možnost. V nasprotnem primeru, da vrtimo obroč, ko je kamera nastavljena na AF način, je vrtenje obroča z opaznim odporom. Očitno preko kardana vrtimo tudi motorček v kameri.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com