Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Pentax W80 - robustna evolucija / Test

Avtor:Matjaž Intihar
08.09.2009 11:02
Stran:

Digitalna fotografija je prinesla enostavnost fotografiranja tudi v povsem specifičnih pogojih. Danes nam že marsikatera kamera omogoča fotografirati v dežju, mrazu, pod vodo, nekatere so zaščitene proti udarcem in s tem prilagojene fotografiranju povsod tam, kjer kamere ne moremo vse skozi trdno držati ali jo hraniti v varni mehki fototorbi

Pentax nam s svojo novo serijo Optio z oznako W nudi vzdržljivost kamere na pritisk kot udarce. Predhodnico Optio W60 smo dodobra preizkusili. Samo po letu dni je Pentax predstavil naslednico Optio W80, katero so si vsi, ki si želijo kamero s širokim kotom, robustnostjo in vodoodpornostjo želeli. Še vedno smo v svetu digitalnih fotokamer misleč, da vsaka novost prinese več, oziroma višjo kakovost v vseh pogledih. Pentax Optio W60 (test) smo zamerili predvsem snemanje videa s samo 15 sličicami v sekundi in glasnem delovanju avtomatskega ostrenja, ki je bilo močno slišno v samem filmu. Fotograf, ki še nima ene izmed robustnih kamer, kot jim tudi rečemo, oziroma jih ne potrebuje, se najbrž čudi zakaj je video tako pomemben. Toda ko ga enkrat preizkusiš kot družinski fotograf in predstaviš HD video na domačem HDTV je vse jasno. Vendar pa je tudi Pentax ujet v tistem, kar trgovci in družinski fotografi želijo, izkušeni fotografi pa sovražijo. Pentax je v kamero Optio W80 dodal dva milijona točk več. Dobro ne?

Ohišje

Pentax je novi kameri dodal na videz le minimalno spremebo. Dva milimetra večje širine niti ne opazimo. Prav tako ne, da je ohišje pridobilo boljšo zaščito proti prahu, udarcem (padec iz 1 metra) in nižjim temperaturam (do -10 stopinj). V primerjavi z W60 je pridobila na manjši teži (9 gramov) in na robovih dodatne zaščitne plastične nastavke, ki nam dajo predvsem občutek višje robustnosti.

Tudi v ostalih tehničnih karakteristikah ni večjih sprememb. Objektiv ostaja enak, z razponom goriščnic med 28 ��" 140mm (ekv.35mm). Malo večji je sedaj digitalni zum (6.28X). Občutljivost so iz 50 ISO zmanjšali na 64 ISO, AUTO ISO funkcijo razširili med 64-1600 ISO. Ostaja 9 ostritvenih točk, najbližja oddaljenost 50cm in makro v funkciji 1 cm. Enaka je svetlobna moč objektiva, časi osvetlitve, doseg bliskavice, možnost korekture osvetlitve, načini merjenja svetlobe, delovanje samosprožilca, velikost zaslona 2,5 palca in njegova ločljivost 230.000 točk ter kar pomembno baterija.

Optio W80 je pridobila na hitrosti zajema iz enega posnetka v sekundi na 1.27 in video HD zapis ločljivosti 1280x720 točk s 30 sličicami v sekundi. In tisto kar ne opazimo takoj in kar smo zamerili Optio W60, brez slišno ostrenje pri zajemu video zapisa.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com