Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Petzval 85mm f/2.2 – Obujena zgodovina

11.01.2020 13:40

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Želite imeti nekaj zgodovine? Bi radi poseben portretni objektiv, katerega so preko kikstarterja ponovno oživili ljubitelji Lomografije? Leta 1839 je francoska akademija za znanost odkupila Daguerrov patent za izdelavo fotografije in ga predali v prosti uporabo. S tem je proces fotografije na bakreni plošči postal dostopen. Čas osvetlitve je bil zaradi uporabe kamere obscure vsaj 10 minut in uporaben samo za statične motive.

Charles Chevalier je za daguerrotipijo razvil prvi objektiv, ki pa je še vedno imel f/15 in obilo optičnih napak, zato je samo delno rešil težavo dolgih časov. Naslednji objektiv je že uporabljal dve asferični leči, ki sta doprinesli zadovoljivo ostrino in f/5,6 ter s tem krepko krajše čase osvetlitve. Fotografom to še ni bilo dovolj, saj bi radi služili tudi s fotografijo portretov oseb.

Leta 1840 je profesor matematike Josef Maximilian Petzval iz Dunaja, predstavil prvi matematično izračunan objektiv. Prej so objektive naredili po občutku in s preizkusi. Dvojno asferični objektiv je imel štiri leče v treh skupinah in predstavlja začetek modernih objektivov. Izredno malo napak, goriščnica 160mm in svetlobna moč f/3.6, so omogočali osvetlitveni čas pod minuto, kar pa je v studijih že omogočalo zajem portreta. Le ti so sedeli in bili za negibnost podprti s posebnimi nastavki. Fotografiranje oseb v studiju, je postala donosna veja fotografije, ki je s pomočjo objektiva Petzval postavila temelje obrtne fotografije.

Leta 1992 je skupina študentov na Dunaju sprožila novo fotografsko idejo. »Point and Shoot«, nameri in sproži. Želeli so si unikatne barve ter mehke, močno neostre robove. Za zajem slike so vzeli rusko analogno kompaktno kamero Lomo. Nora ideja, ki je povsem v nasprotju tehničnih fotografov, ki si žele najbolj moderno tehniko in popolno ostrino. Lomografija se je razvijala in ima veliko privržencev po svetu. Tudi pri njih pa se razvijajo nove ideje. Danes lahko kupite Lomo kamero na film, katero iz plastičnih delov sestavite sami. Skupina pa ni ostala samo na Lomo kamerah. Digitalna tehnologija prinaša nove možnosti s še vedno osnovno željo. Imeti nekaj unikatnega in drugačnega. Leta 2013 so predstavili idejo na kistarterju, da bi povzeli Petzval objektiv in ga pripravili za polnoformatne kamere. Ideja je uspela in v ruskem podjetju Zenit, so izdelali objektiv. Leče so narejen iz enakih materialov kot original. Ohišje je iz medenine.

Na zadnjem delu je odprtina za vstavljanje zaslonk, katere odprtine pa imajo svojo posebno obliko, ki zagotavljajo posebne efekte na področju neostrine (bokeh). Za Lomografa je to standardni ortretni objektiv, z odličnim zapisom v centralnem delu in mehkobo na robovih. Z bolj zaprto zaslonko pa nudi odličem zapis po celotnem delu slike. Zaslonke so ročno vstavljive in odprtina je različnih oblik.

Objektiv Petzval 85mm f/2.2 ne porabljajo samo za fotografijo, ampak zaradi specifičnosti tudi za video. Bajonet objektiva je za Canon EF in Nikon F kamere. S pomočjo adapterja ga lahko nastavimo na večino današnjih brezzrcalnih kamer.

Goriščna razdalja: 85mm
Max. zaslonka: f2.2
Zaslonke: 7 zaslonk, do f16
Slikovni krog: 44mm
Vidno polje: 28°
Bajonet: Canon EF in Nikon F
Min. razdalja ostrenja: 1m
Premer filtra: 58mm
Cena cca. 540€

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com