Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Photoshop / Bridge

 • AI revolucija v fotografiji - Obdelava in predelava slike IV. del

  Vse debate za ali proti, ne bodo spremenile ničesar. Nova tehnologija je med nami. Določene manipulacije slike so danes tako enostavne in odlično izdelane, da niti ne vemo več kaj je original, kaj je predelava.

 • Umetna inteligenca (Ai) - že desetletja v naših kamerah III. del

  Nekateri fotografi so kot na začetku digitalne tehnike zaskrbljeni, da jim bo tehnologija AI odvzela ustvarjalni nadzor. Nikakor! Umetna inteligenca (AI) je zgolj novo orodje, ki ga je mogoče uporabiti za izboljšanje naše kreativnosti.

 • Umetna inteligenca (Ai) v obdelavi slike II.del

  Spoznajmo se z možnostmi AI tehnologije in jo izkoristimo v svoj prid. Lažje bomo razumeli in videli ta novi fotografski svet, v katerem bo vse močneje vpeta umetna inteligenca. Lahko že zapišem, tu je era fotografije in videa, kot vsesplošne in zavedne manipulacije. Fotograf se lahko resno vpraša, je to sploh še fotografija? Kolikor bo »prave« fotografije sploh še ostalo v današnji podobi. Fotografi bodimo le toliko pošteni, da manipulacijo ne predstavimo za naš doživeti trenutek.

 • Umetna inteligenca (Ai) v fotografiji I.del

  Je to novi, boljši svet? Tehnologija gre naprej. Ustaviti je ne moremo in ni več poti nazaj v počasnejši svet ter nostalgijo, kako je nekdaj bilo. Zdaj je tu nova era fotografije in videa, kot vsesplošne in zavedne manipulacije. Fotograf se lahko resno vpraša, je to sploh še fotografija? Kolikor jo bo sploh še ostalo v današnji podobi.

 • Photoshop - enostavnost predelave slike s pomočjo umetne inteligence AI

  Časi se zopet spreminjajo. Čez leto dni, bo naročnikove želje po spremembi fotografije moral poskrbeti kar fotograf sam. Z AI prihaja v Photoshop enostavnost dela in predvsem želena hitrost.

 • Črnobelo v barvah - Photoshop

  Photoshop omogoča spremembo Črno Belih fotografij v barve. Pomaga nam filter Colorize, ki s pomočjo umetne inteligence obarva fotografijo. Kako deluje in kako dobro...

 • Super povečava ločljivosti – Photoshop novost

  Piksli, piksli, koliko jih ima kamera? Po njih so nepoznavalci še ne dolgo nazaj merili kakovost digitalne kamere. Danes je število točk le še domena resničnih potreb v profesionalni fotografiji.

 • Photoshop 2021 novosti v video predavanju

  Na Facebook skupini klub e-Fotografija sem preko aplikacije ZOOM naredil predavanje o novostih novega Photoshop 2021. Video predavanja je dodan v članku.

 • Hitra sprememba originala iz dveh fotografij

  Urednik si je zaželel malo spremenjen motiv. Na voljo imam več fotografij iste lokacije. Zato bo popravek enostaven in ker bo predstavljena samo ena fotografija, ne bo niti opažen.

 • Hitri izrez ozadja - Photoshop triki

  Photoshop 2020 nam nudi več novosti. Ena izmed njih je funkcija za hiter izrez ozadja z avtomatsko selekcijo in masko ter brisanjem ozadja.

 • Photoshop in goljufanje v fotografiji - do kje, koliko?

  "Kdor v fotografiji bolje goljufa, boljši je!" Naj bo to z izbiro in pripravo motiva, naravno ali umetno svetlobo, goriščnico objektiva, kakovostjo fotokamere, ali po zajemu s tonskimi popravki in na koncu po lastni presoji, še z večjo ali manjšo predelavo slike.

 • f/0.95 - zamegljimo ozadje - Photoshop triki

  Če na kakšni fotografiji želite efekt manjše globinske ostrine, ga lahko s programom za obdelavo fotografije hitro ustvarite. Ni nam vedno na voljo objektiv s pravo svetlobno močjo, oziroma v času fotografiranja nismo pomislili na posnetek še z drugo zaslonko.

 • Photoshop v oblaku - še nikoli tako enostavno dosegljiv

  Najem verzije Photoshop CC je med 10 in 12€ mesečno. V celoti dobimo Photoshop CC in njegova dva podprograma Bridge ter Camera RAW in še Lightroom. Vsi programi se nam v času najema stalno obnavljajo, torej ni treba naložiti ali celo kupovati novih verzij programa.​

 • Izostrite robove - PS Triki

  Večino fotografij ostrimo s funkcijo Unsharp Mask. Vendar imamo večkrat fotografije z veliko drobnimi detajli in robovi, na katerih moramo dodati še večji učinek ostrine, a ne na račun vmesnih tonskih vrednosti.

 • Filter Shake Reduction - popravek stresene slike

  Večkrat se nam zgodi, da imamo v trenutku proženja predolg čas osvetlitve in stresemo sliko. Na manjših povečavah napake niti ne opazimo. Ko naredimo večjo vidimo, da je posnetek tehnično slab. Zaradi tresenja sta se opazno izbubila kontrast in ostrina zapisa.

 • Avtomatska porezava večih fotografij

  Tu se začenja naš trik. Gremo v okno File, odpremo pod okno Automate in izberemo funkcijo Crop and Straigten Photos.

 • Photoshop triki / Zamenjava obrazov

  ​Ti hudič ti. Pa tako sem se trudil z dodatno bliskavico in pivo je tam v Afriki postajalo toplo. In seveda, punce so si želele “lepo” skupinsko fotografijo. No nič ne de. Vem, da je treba narediti več posnetkov, da ena uspe. In ja, lepo je uspela.

 • Photoshop triki / Fotografija in video v digitalni retuši (poprodukcija)!

  Predelava fotografije, oziroma digitalna retuša je že desetletja močno med nami. Težko je ločiti med predelano in fotografijo pravega trenutnega motiva. Prav tako fotografija nikoli ni bila veren zajem originala, saj nam že pogled na 2 dimenziji kateri nam nudi fotografija in 3 dimenzije motiva ne nudita enakosti.

 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih II.

  Da z enim posnetkom zajameš celoten slap in osebo pred njim, moraš biti od njega dovolj oddaljen. S pomočjo tehnike zajema večih posnetkov in kasnejšega združevanja v programu, je oseba lahko zelo blizu visokega objekta.

 • Združevanje fotografij za panoramski format

  S sodobni kamerami in računalniškimi programi, si lahko na enostaven način pomagamo zajeti celotno panoramo in tako pokazati zanimivo pokrajino v vsej videni in želeni celoti.

 • Sprememba formata slike / Photoshop Triki - Content - Aware Scale

  Izbrana fotografija se mi je zdela zanimiva, vendar je prostor v katerega se dodaja sliko po višini zelo ozek. Na fotografiji bi moral rezati spodnji del z osebami, ali pa zgornji del s peščinami. Odločil sem se za fotografsko goljufanje. 

 • Photoshop triki / Content-Aware Scale

  Funkcija Content-Aware Scale, ali kako pokončno fotografijo raztegniti v ležeči format.

 • Photoshop triki / Sprememba perspektive, velikosti, formata...

  S funkcijo Filter/Distort/Spherize, sem po vertikali slike malo spremenil proporce. Da se izgubi prevelik prazen prostor med prvo mizo z minerali in naslednjimi mizami sem še enkrat izkoristil funkcijo Content-Aware Scale. Tako sem zmanjšal prazen prostor...

 • Photoshop triki / Hitra korektura večih JPEG fotografij
 • Photoshop triki / f/100 ali kako do več globinske ostrine
 • Photoshop BRIDGE / Spremenimo ime datotekam
 • Photoshop triki / Poiščimo sivino in s klikom miške popravimo WB
 • Photoshop triki / Panoramski format / Canvas Size

  Imamo zanimivo fotografijo. Format slike pa nam ni všeč. Kaj če bi naredili panoramo, torej širši format. Program Photoshop je pravo čarovniško orodje. Pa panoramo naredimo.

 • Odstranimo osebe iz motiva

  Fotografija ni več samo razmišljanje o motivu, predhodnem režiranju in na koncu pritisku na prožilec. Digitalna tehnologija nam omogoča več, opazno več. V bistvu že več kot desetletje pišem, »Misli digitalno«!

 • Photoshop triki / Korektura temnih delov - Shadows

  V večini primerov želimo sliko zajeti tako, da večjih pomembnih svetlih delov ne presvetlimo. Toda, zaradi prevelikih kontrastov je naša slika v temnih tonih brez vidnega zapisa, pretemna, rečemo tudi podosvetljena.

 • Photoshop triki - Barvna korektura / Selective Color

  Večina fotografij posnetih s kamerami DSLR višjega razreda, nam ob prvem pregledu slike direktno iz kamere na računalniškem zaslonu, prikaže blede, neizrazite barve. Zato si večina, želi svoj posnetek še dodatno tonsko popraviti.

 • Photoshop triki - Delna korektura slike preko Layers / Screen

  Večkrat imamo željo narediti tonske korekture samo na določenem delu slike. V našem primeru samo na glavi slike geparda, saj je zaradi pozno popoldanske svetlobe, ki je prihajala iz desne smeri, levi del glave pretemen.

 • 20 let domače digitalne obdelave fotografij / začetek programa Photoshop

  Po 20 letih izgleda kot, da je ta program nekaj sodobnega. Vendar lahko zapišem iz lastnih izkušenj, da je to samo program, ki je po spletu okoliščin postalo pomembno grafično in fotografsko orodje.

 • Photoshop triki - Hitra sprememba velikosti datotek

  Če še ne poznate funkcije Image Processor, jo bomo spoznali skupaj v tokratni predstavitvi podprograma Bridge. Kaj nam ta funkcija prinaša?

 • Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” IV.del

  Naša učilnica za PhotoShop predstavlja program od njegovih osnov. Spoznali smo že okna in lastnosti pod njimi, okno z orodji (Tools), zdaj pa bomo spoznali okno Preference (prednostne nastavitve) in nekaj zanimivih funkcij, ki so pri delu lahko zelo koristne.

 • Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” III.del

  Ne vstopajte v program PhotoShop za vsako ceno, ker naj bi to bil najboljši program profesionalcev. Prav tako pa ne začnite spoznavati enostavnejših programov, če od končne kakovosti fotografije že sedaj želite več. Prehod iz programa na program ni enostaven.

 • Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” II.del

  Več boste delovali s programom, več boste preizkušali funkcije menije, hitreje boste spoznali njihove lastnosti. Ko izberete eno izmed želenih funkcij, je treba pri nekaterih prej še izbrati selekcijo (recimo žig) od kje funkcija jemlje možnost spremembe. Večino teh dodatnih lastnosti bomo spoznali v lekcijah, oziroma, program vam sam v novem odprtem oknu pove kaj morate storiti, da boste s funkcijo lahko delovali.

 • Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” I.del

  Le PhotoShop si je v svoji 18 letni zgodovini priboril možnost, da je, ostane in obstane kot orodje profesionalnih “retušerjev“ slike. Sprva predvsem v grafični stroki, zdaj tudi v fotografiji.

 • Adobe PhotoShop / uvod v njegovo spoznavanje

  Naš sprehod skozi program podjetja Adobe, za obdelavo fotografij PhotoShop CS2, bo zapisan v več nadaljevanjih je namenjen predvsem vsem tistim, ki obvladajo “klasično temnico” ali pa programe za obdelavo fotografij šele spoznavajo.

 • PhotoShop pri tehničnih slikah

  Kadar omenimo obdelavo bitnih slih v PhotoShop-u, vsi pomislimo na obdelavo fotografij z motivi kot so npr. osebe, živali, rože, gore, nebo, kakšen detajl… Kaj pa uporaba PhotoShop-a v tehničnem' (abstraktnem) svetu.

 • Pomlajšajmo stare fotografije! / PhotoShop triki

  Verjetno ima vsak od nas v kakšnem starem predalu zbledele, marsikdaj celo počene slike iz otroštva. Isto velja za naše (in tudi njihove), le da so njihove slike še bolj zbledele, še bolj počene in v marsikaterem primeru že tako uničene, da se še komaj kaj razbere.

 • Ali se v vsakem od nas skriva hudič? Ali je to samo maska?

  Če greste v vaše župnišče in bi to vprašanje postavili tam živečim, bi vam o tem imeli povedati marsikaj. Če pa vprašate poznavalca Photoshopa, bi vam odgovoril: »Maska. Vzamemo kos zarjavelega železa, izrežemo odprtine za oči ter usta in to je to. Ja no, malo še vse skupaj pobarvamo in to je to!« Mi pa si to oglejmo v nadaljevanju.

 • Postarajmo fotografije

  Kar nekaj naših zvestih bralcev nas je zaprosilo, da bi v člankih omenjali tudi programe za obdelavo fotografij, ki so brezplačni, imajo pa nekaj podobnih efektov kot n.pr.Photoshop. Seveda je to tudi naša želja, velja pa zapisati, da je tovrstnih foto programčkov toliko, da bi o tem lahko izšla knjiga.

 • Polepšajmo naše dekle! / PhotoShop triki

  Učke sem pobarval na modro. Ponovno sem uporabljal Layer mask in Adjustment layer. Razen uporabe Healing Brush je celotni dokument zgrajen tako, da ni originalna slikica nič spremenjena.

 • Digitalna prevara!

  Fotografija je od nekdaj služila za neke vrste dokazno gradivo, za odraz dejanskega stanja pred objektivom v trenutku, ko je fotograf pritisnil sprožilec. Pa je res tako? Kdor je slišal za fotografijo, je gotovo slišal tudi za retuširanje.

 • Photoshop - Mask

  Kaj sploh so maske? Predstavljajte si neko folijo, ki jo odstranjujete ali dodajate in s tem regulirate koliko se vidijo spodnje plasti. V osnovi je maska črnobela plast. Tam kjer je popolnoma bela je neprosojna, popolnoma črna pa spusti skozi prav vse. Kar je vmes sivine temu ustrezen odstotek se vidi skoznjo.

 • Photoshop / Črno belo z barvami

  Velikokrat ste že opazili zanimive slike pri katerih je bil del ali večina slike spremenjena v črno belo sliko. Izdelava takih fotografij je bil v preteklosti zapleten postopek, danes pa je s pomočjo programov kot npr. Photoshop dokaj preprost postopek.

 • Photoshop Layers - Spoznavanje zelenjave po slojih

  Tokratna učna ura magičnih trikov za začetnike se spet osredotoča na Photoshop in njegove bisere. Predstavil bom delo z layerji oziroma po domače sloji, plastmi ali kako drugače prosto po učenih slavistih.

 • Photoshop - Action / Več funkcij z enim klikom

  V Photoshopu je med najbolj uporabnimi orodji rezervirano mesto za akcije (oz. če vam je ljubše - skripte ali makro ukaze). Predstavljajte si da imate okroglih 100 fotografij, ki jih želite spraviti na internetno galerijo.

 • Preveč globinske ostrine / Rešitev?

  Kako rešiti problem prevelike globinske ostrine kompaktnih kamer v makro fotografiji.

 

 

 

 

Photoshop / Bridge

 • AI revolucija v fotografiji - Obdelava in predelava slike IV. del

  Vse debate za ali proti, ne bodo spremenile ničesar. Nova tehnologija je med nami. Določene manipulacije slike so danes tako enostavne in odlično izdelane, da niti ne vemo več kaj je original, kaj je predelava.

  20.02.2024 17:16
 • Umetna inteligenca (Ai) - že desetletja v naših kamerah III. del

  Nekateri fotografi so kot na začetku digitalne tehnike zaskrbljeni, da jim bo tehnologija AI odvzela ustvarjalni nadzor. Nikakor! Umetna inteligenca (AI) je zgolj novo orodje, ki ga je mogoče uporabiti za izboljšanje naše kreativnosti.

  12.12.2023 13:34
 • Umetna inteligenca (Ai) v obdelavi slike II.del

  Spoznajmo se z možnostmi AI tehnologije in jo izkoristimo v svoj prid. Lažje bomo razumeli in videli ta novi fotografski svet, v katerem bo vse močneje vpeta umetna inteligenca. Lahko že zapišem, tu je era fotografije in videa, kot vsesplošne in zavedne manipulacije. Fotograf se lahko resno vpraša, je to sploh še fotografija? Kolikor bo »prave« fotografije sploh še ostalo v današnji podobi. Fotografi bodimo le toliko pošteni, da manipulacijo ne predstavimo za naš doživeti trenutek.

  21.10.2023 22:14
 • Umetna inteligenca (Ai) v fotografiji I.del

  Je to novi, boljši svet? Tehnologija gre naprej. Ustaviti je ne moremo in ni več poti nazaj v počasnejši svet ter nostalgijo, kako je nekdaj bilo. Zdaj je tu nova era fotografije in videa, kot vsesplošne in zavedne manipulacije. Fotograf se lahko resno vpraša, je to sploh še fotografija? Kolikor jo bo sploh še ostalo v današnji podobi.

  06.10.2023 11:11
 • Photoshop - enostavnost predelave slike s pomočjo umetne inteligence AI

  Časi se zopet spreminjajo. Čez leto dni, bo naročnikove želje po spremembi fotografije moral poskrbeti kar fotograf sam. Z AI prihaja v Photoshop enostavnost dela in predvsem želena hitrost.

  16.11.2021 19:58
 • Črnobelo v barvah - Photoshop

  Photoshop omogoča spremembo Črno Belih fotografij v barve. Pomaga nam filter Colorize, ki s pomočjo umetne inteligence obarva fotografijo. Kako deluje in kako dobro...

  26.08.2021 21:42
 • Super povečava ločljivosti – Photoshop novost

  Piksli, piksli, koliko jih ima kamera? Po njih so nepoznavalci še ne dolgo nazaj merili kakovost digitalne kamere. Danes je število točk le še domena resničnih potreb v profesionalni fotografiji.

  20.04.2021 10:12
 • Photoshop 2021 novosti v video predavanju

  Na Facebook skupini klub e-Fotografija sem preko aplikacije ZOOM naredil predavanje o novostih novega Photoshop 2021. Video predavanja je dodan v članku.

  29.10.2020 10:53
 • Hitra sprememba originala iz dveh fotografij

  Urednik si je zaželel malo spremenjen motiv. Na voljo imam več fotografij iste lokacije. Zato bo popravek enostaven in ker bo predstavljena samo ena fotografija, ne bo niti opažen.

  15.07.2020 19:34
 • Hitri izrez ozadja - Photoshop triki

  Photoshop 2020 nam nudi več novosti. Ena izmed njih je funkcija za hiter izrez ozadja z avtomatsko selekcijo in masko ter brisanjem ozadja.

  25.11.2019 19:57
 • Photoshop in goljufanje v fotografiji - do kje, koliko?

  "Kdor v fotografiji bolje goljufa, boljši je!" Naj bo to z izbiro in pripravo motiva, naravno ali umetno svetlobo, goriščnico objektiva, kakovostjo fotokamere, ali po zajemu s tonskimi popravki in na koncu po lastni presoji, še z večjo ali manjšo predelavo slike.

  28.09.2018 11:51
 • f/0.95 - zamegljimo ozadje - Photoshop triki

  Če na kakšni fotografiji želite efekt manjše globinske ostrine, ga lahko s programom za obdelavo fotografije hitro ustvarite. Ni nam vedno na voljo objektiv s pravo svetlobno močjo, oziroma v času fotografiranja nismo pomislili na posnetek še z drugo zaslonko.

  10.12.2017 15:18
 • Photoshop v oblaku - še nikoli tako enostavno dosegljiv

  Najem verzije Photoshop CC je med 10 in 12€ mesečno. V celoti dobimo Photoshop CC in njegova dva podprograma Bridge ter Camera RAW in še Lightroom. Vsi programi se nam v času najema stalno obnavljajo, torej ni treba naložiti ali celo kupovati novih verzij programa.​

  12.09.2017 19:46
 • Izostrite robove - PS Triki

  Večino fotografij ostrimo s funkcijo Unsharp Mask. Vendar imamo večkrat fotografije z veliko drobnimi detajli in robovi, na katerih moramo dodati še večji učinek ostrine, a ne na račun vmesnih tonskih vrednosti.

  22.08.2017 19:27
 • Filter Shake Reduction - popravek stresene slike

  Večkrat se nam zgodi, da imamo v trenutku proženja predolg čas osvetlitve in stresemo sliko. Na manjših povečavah napake niti ne opazimo. Ko naredimo večjo vidimo, da je posnetek tehnično slab. Zaradi tresenja sta se opazno izbubila kontrast in ostrina zapisa.

  06.08.2017 16:41
 • Avtomatska porezava večih fotografij

  Tu se začenja naš trik. Gremo v okno File, odpremo pod okno Automate in izberemo funkcijo Crop and Straigten Photos.

  11.11.2016 09:56
 • 360 stopinjska panorama z več posnetki

  Poizkusite ta trik sami že doma, še preden vam ideja da željo fotografirati na tak način ob motivu, katerega ne boste več mogli fotografirati.

  06.09.2016 15:39
 • Photoshop triki / Zamenjava obrazov

  ​Ti hudič ti. Pa tako sem se trudil z dodatno bliskavico in pivo je tam v Afriki postajalo toplo. In seveda, punce so si želele “lepo” skupinsko fotografijo. No nič ne de. Vem, da je treba narediti več posnetkov, da ena uspe. In ja, lepo je uspela.

  11.03.2016 12:21
 • Photoshop triki / Fotografija in video v digitalni retuši (poprodukcija)!

  Predelava fotografije, oziroma digitalna retuša je že desetletja močno med nami. Težko je ločiti med predelano in fotografijo pravega trenutnega motiva. Prav tako fotografija nikoli ni bila veren zajem originala, saj nam že pogled na 2 dimenziji kateri nam nudi fotografija in 3 dimenzije motiva ne nudita enakosti.

  24.02.2016 14:26
 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih II.

  Da z enim posnetkom zajameš celoten slap in osebo pred njim, moraš biti od njega dovolj oddaljen. S pomočjo tehnike zajema večih posnetkov in kasnejšega združevanja v programu, je oseba lahko zelo blizu visokega objekta.

  02.10.2015 11:15
 • Široki kot zajema pri bližnjih motivih I.

  S pomočjo tehnike večih posnetkov, si lahko odlično pomagamo zajeti celoten motiv, čeprav nam objektiv le tega ne zajame z enim posnetkom v celoti.

  25.08.2015 14:17
 • Obdelava in predelava fotografij / Da ali ne, koliko?

  Glede poseganja v obdelavo in predelave vaših fotografij, »je vse na nas«! Če boste fotografijo prodali, pa bodo drugi po svoji presoji glede na potrebe fotografije uporabili možnosti obdelave ali predelave.

  08.12.2014 17:32
 • Združevanje fotografij za panoramski format

  S sodobni kamerami in računalniškimi programi, si lahko na enostaven način pomagamo zajeti celotno panoramo in tako pokazati zanimivo pokrajino v vsej videni in želeni celoti.

  20.05.2014 16:31
 • Sprememba formata slike / Photoshop Triki - Content - Aware Scale

  Izbrana fotografija se mi je zdela zanimiva, vendar je prostor v katerega se dodaja sliko po višini zelo ozek. Na fotografiji bi moral rezati spodnji del z osebami, ali pa zgornji del s peščinami. Odločil sem se za fotografsko goljufanje. 

  11.03.2014 15:58
 • Photoshop triki / Content-Aware Scale

  Funkcija Content-Aware Scale, ali kako pokončno fotografijo raztegniti v ležeči format.

  21.11.2013 14:30
Stran:
 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com